Paideia Arhitectura (supra)realismului socialist - Augustin Ioan Arte & arhitecturi 46,00 lei Mărește

Arhitectura (supra)realismului socialist - Augustin Ioan

Augustin Ioan

Volumul prezintă chestiunea culturilor urbane ideale, așa cum s-au vădit ele în discursul arhitectural influențat de „doctrina” realismului social.

Mai multe detalii

0431P

Nou

46,00 lei cu TVA

La 8 august 1934, în cadrul Primului Congres al Scriitorilor Sovietici, realismul socialist este proclamat metodă obligatorie în literatură. Ulterior, va fi extins în toate domeniile artistice. Potrivit acestei doctrine, opera de artă trebuie să fie realistă în formă și socialistă în conținut.

„Realismul socialist, privit ca întreg, prezintă un aspect bipolar. La un capăt se situează dimensiunea politică, aceea care calibrează mesajul ideologic, ghidează esteticul și îl subordonează pe acesta interesului său de comunicare a mesajului către mase. La celălalt capăt se află dimensiunea instituțională. Aici politicul se manifestă prin rezervarea pentru sine a controlului și conducerii organizațiilor artistice ierarhic structurate și prin monopolizarea conținutului pe care opera de artă trebuie să îl reveleze. Realismul politic nu este o creație a elitei politice în ceea ce privește datele sale estetice. Componentele sale preezistă momentului 1932. Nouă este „rețeta” melanjului. Conexarea acestor elemente este aceea care surpasează simpla lor alăturare, creând în fapt relații cu totul noi în interior, relații subordonate oricum factorului politic tutelator, în raport cu care nu poate fi identificat niciun grad de autonomie estetică”. (Augustin Ioan)

AutorAugustin Ioan
Specificații autorarhitect și profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti
Anul publicării2012
Format145 x 200 mm
Nr. pagini226
ColecțiaSpaţii imaginate
eBook1355-arhitectura-suprarealismului-socialist-redactor-eugenia-petre-rodica-boaca.html
ID Hard Cover1355-arhitectura-suprarealismului-socialist-redactor-eugenia-petre-rodica-boaca.html
GenArhitectura
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalTeoria arhitecturii
CategorieArta si fotografie
Sub-CategorieArhitectura
ISBN978-973-596-793-2
Nota 
2021-02-27
Arhitectura (supra)realismului socialist, Augustin Ioan

Conceptul de „realism socialist” a fost stabilit ca doctrină oficială a Uniunii Sovietice în dezbaterile care au avut loc între Creația în 1932 și Congresul 1 al Uniunii Scriitorilor Sovietici în 1934.

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Arhitectura (supra)realismului socialist - Augustin Ioan

    Arhitectura (supra)realismului socialist - Augustin Ioan

    Volumul prezintă chestiunea culturilor urbane ideale, așa cum s-au vădit ele în discursul arhitectural influențat de „doctrina” realismului social.

    Scrieţi un comentariu

    Textul, „în forma sa incipientă, a fost redactat în Statele Unite, în biblioteca Universității din Cincinnati, Ohio. Aducând dezbaterea pe tărâmul arhitecturii, am ordonat de aceea materialul în funcție de raportul realitate–virtualitate, care a părut a fi cel mai fertil principiu, chiar dacă el vorbește mai degrabă despre în-ființarea (reală sau fictivă) a unui construct imaginar și mai puțin despre consistența acestuia. Am încercat însă a suplini această absență în interiorul fiecăreia dintre categoriile identificate mai jos, optând pentru o detaliere a chestiunii orașului utopic către finalul textului. Astfel, a apărut folositor a discuta despre orașe virtuale: un dipol format din orașe existente cărora li se plachează un proiect virtual menit a „îmbunătăți” realitatea, precum și despre orașe imaginate, a căror plasare „altundeva”, „dincolo”, vorbește despre escapism – unul deopotrivă ideologic, religios sau chiar estetic”.

    Realismul socialist reprezintă doctrina comunistă oficială proclamată în 1932 de Comitetul central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, privind stilul și conținutul obligatoriu al creațiilor din domeniul literaturii, artelor plastice și muzicii, directive care mai târziu - după cel de-al doilea război mondial - au devenit obligatorii în întregul lagăr al țărilor comuniste, satelite, ale Uniunii Sovietice.

     

    În arhitectură, realismul socialist a fost menit să înlocuiască stilurile anterioare, socotite „mărturii ale unor orînduiri sociale înapoiate” (a căror distrugere a fost adesea programată în numele „sistematizării teritoriului și urbanismului”) și s-a manifestat prin două stiluri:

    -„clasicismul socialist”, care a înlocuit rapid efemerul „constructivism”, clasicism ilustrat prin Universitatea de stat „Lomonosov” din Moscova, și care, neoficial, era totuși inspirat de clasicismul „zgîrie-norilor” americane, ce trebuiau negreșit „depășite”, monumental vorbind, de „arhitectura socialistă”: sistemul stalinist totalitar (așa cum s-a întâmplat și în Germania sub național-socialism) a impus acest stil clasicist pe întreg teritoriul Uniunii Sovietice, având ca rezultat construcții monumentale, impunătoare, ulterior imitate și în țările socialiste satelite, rezultatul fiind clădiri similare după același tipic, precum Palatul culturii din Varșovia sau „Casa Scânteii” din București.

    -utilitarismul”, care a produs sute de mii de blocuri strict funcționale, majoritatea simple paralelipipede poreclite de populație „cotețe”, fără nici-o originalitate sau creativitate stilistică, dar și câteva mai inspirate, conform ideilor promovate de arhitectul elvețian și francez, simpatizant comunist, Charles-Édouard Jeanneret-Gris și de emulii săi precum Cezar Lăzărescu în România.

    Augustin Ioan este arhitect și profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti.

    Studii

    Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti 1990, BA

    Oxford University, UK (1992-1993) – Research Scholar

    University of Cincinnati, Ohio (1993-94) MSArch

    Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti (1995) MA în „Formă Urbană”

    Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti (1995-98) PhD în Istoria Arhitecturii (îndrumător prof.dr.arh.Gheorghe Curinschi-Vorona şi Sanda Voiculescu)

    Doctor al Facultăţii de filosofie a Universităţii Bucureşti (îndrumător prof.dr. Vasile Morar; 2002 Magna cum Laudae)

    Licențiat în teologie ortodoxă al Honoris Causa al Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, SUA (2007)

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: