Confesiunile Verei Davadova, iubita lui Stalin - Leonard Gandlin
Leonard Gandlin
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.
1980P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
De-a lungul timpului, despre „omul” și „liderul” Stalin și despre efectul său distrugător asupra istoriei s-au scris numeroase cărți și articole. Confesiunile Verei Davâdova, iubita lui Stalin ne oferă însă o altă perspectivă, mai „romanțată” asupra fostului dictator sovietic. Leonard Gandlin construiește, astfel, o abordare singulară, prezentând publicului larg unica lucrare care consemnează aminirile prim solistei Vera Davâdova – cea care, vreme de două decenii a fost partenera lui Stalin de viață și cea mai intimă confidentă a lui. În acest mod inedit, cititorul va a afla din confesiunile Verei modul în care liderul se comporta și acționa în spatele cortinei politice.
Volumul prezintă informații despre viața culturală și artistică a Moscovei, din perioada 1932-1953, culisele vieții politice întreprinse de Stalin, despre anturajul și cercul de personalități frecventate; și îl apropie pe cititor, de felul în care funcționa gândirea acestui personaj negativ al istoriei:
„– I.V., pot să vă pun o întrebare mai delicată, care nu are nici o legătură cu relaţiile noastre personale?
– Vă ascult.
– Spuneţi-mi, V.I. Lenin a avut o influenţă mare asupra dv., ca revoluţionar?
– Lenin a fost un fanatic, aventurier clasic, neînduplecat şi lipsit de scrupule. – Stalin s-a însufleţit, eu îl atinsesem în punctul lui nevralgic. – El a dat un curs greşit revoluţiei. Nu aveam nimic de învăţat de la el. V-am mai spus că mi-am format concepţiile la seminarul ortodox de la Tiflis. Când voi fi în bună dispoziţie, o să vă povestesc mai multe despre tovarăşul Lenin. Azi e frumos, hai să mâncăm afară”.
Autor | Leonard Gandlin |
Traducator/editor | Mihai Maxim |
Anul publicării | 2016 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 470 |
Colecția | Cărţilor de referinţă |
eBook | 1817-confesiunile-verei-davadova-iubita-lui-stalin-leonard-gandlin-9786067481204.html |
ID Hard Cover | 1817-confesiunile-verei-davadova-iubita-lui-stalin-leonard-gandlin-9786067481204.html |
Gen | Literatura |
Subgen | Publicistica |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Beletristica |
Sub-Categorie | Publicistica |
ISBN | 978-606-748-120-4 |
Confesiunile verei
Am lecturat acest volum la îndemnul unui prieten, pasionat de istorie. A meritat! Este o carte captivantă, despre unul din tiranii istoriei. Cartea se citește ușor și rapid. Nu mi-am schimbat părerea despre Stalin, și nu cred că aceasta a fost vreodată intenția Verei sau a lui Leonard Gandlin, însă recunosc, că m-a apropiat, într-o oarecare măsură de latura lui umană.
Iosif Vissarionovici Stalin (în rusă: Иосиф Виссарионович), născut: Ioseb Besarionis Dze Jugashvili, 18 decembrie 1878– d. 5 martie 1953) din tată georgian și mamă osetină, a fost un om politic sovietic, fost revoluționar bolșevic devenit după Revoluția din Octombrie conducător politic sovietic. Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice în 1922, în urma morții lui Vladimir Ilici Lenin, câștigând în anii deceniului al treilea lupta pentru putere cu Lev Troțki și consolidându-și pe deplin autoritatea odată cu Marea Epurare, o perioadă de represiune cruntă al cărei apogeu a fost atins în 1937. Stalin a rămas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, și după încheierea acestuia, până la moartea sa. Din 1946 a deținut și funcția de prim-ministru al Uniunii Sovietice. Ideologia marxist-leninistă ca interpretare a lui Stalin este adeseori numită și stalinism.
Sub Stalin, care a înlocuit Noua Politică Economică (NEP) cu planurile cincinale, (introduse în 1928) și agricultura individuală cu agricultura cooperatistă, Uniunea Sovietică a fost transformată dintr-o societate țărănească într-o mare putere industrială mondială la sfârșitul celui de-al patrulea deceniu, țara sa devenind a doua putere economică din lume. Agricultura sovietică, care a fost exploatată pentru finanțarea industrializării, a continuat să fie subdezvoltată pe toată durata deceniului. Colectivizarea a trebuit sa facă față opoziției generalizate a chiaburilor, în fapt, cei mai harnici și gospodari oameni ai satelor, având ca rezultat o luptă înverșunată a multor țărani împotriva autorităților.
În acest timp, Stalin a argumentat că fracționismul Partidului Comunist aflat la putere ar putea slăbi Uniunea Sovietică în fața inamicilor externi. Pe durata deceniului al patrulea, el, practic, a eliminat opoziția politică prin intermediul sistemului foarte dur al exilului intern (vezi Gulag) și prin execuții, iar prin asigurarea de beneficii anumitor segmente ale populației, a câștigat sprijinul sau cooperarea lor cu regimul.
O victorie greu cucerită în Marele Război pentru Apărarea Patriei, 1941–1945, (care a fost posibilă cel puțin parțial datorită capacităților de producție ridicate în timpul industrializării forțate), a pus temelia pentru formarea Pactului de la Varșovia și a consfințit poziția URSS drept una dintre cele două superputeri mondiale dominante, poziție pe care a menținut-o pentru aproape patru decenii după moartea lui Stalin (în 1953). Cu toate acestea, generațiile de conducători care au urmat au repudiat stalinismul. Succesorul lui Stalin și prim-secretar al partidului, Nikita Hrușciov, a denunțat folosirea represiunii în masă și cultul personalității, (în 1956).
După cum afirmă Hrușciov în autobiografia sa, Stalin participa deseori la petreceri nocturne alături de aghiotanții săi, după care el dormea toată ziua, așteptând ca ei să rămână treji și să conducă țara. La 1 martie 1953, după un dineu întins pe durata întregii nopți, alături de ministrul de interne Lavrenti Beria și viitorii premieri Gheorghi Malenkov, Nicolai Bulganin și Nikita Hrușciov, Stalin a cedat, suferind un atac cerebral care i-a paralizat partea dreapta a corpului. El a murit patru zile mai târziu, la 5 martie 1953, la vârstă de 73 de ani. În mod oficial, hemoragia cerebrală a fost declarată drept cauză a morții. Trupul său a fost mumificat și păstrat în Mausoleul lui Lenin până la 3 octombrie 1961, când a început destalinizarea în Uniunea Sovietică. Trupul lui Stalin a fost îngropat, după aceea, lângă zidul Kremlinului.
S-a sugerat că Stalin ar fi fost asasinat. Fostul exilat comunist Avtorhanov a adus în discuție această ipoteză în 1975. Viaceslav Molotov, în memoriile sale politice publicate în 1993, afirmă că Beria s-a lăudat în fața sa că l-ar fi otrăvit pe Stalin. În 2003, un grup de cercetători ruși și americani au enunțat ipoteza că Stalin ar fi ingerat o puternică otravă folosită împotriva șobolanilor, care provoacă fluidizarea sângelui și hemoragii și atacuri cerebrale. Cum acest tip de otravă este insipidă, varianta aceasta este plauzibilă. Cum a murit Stalin, se va putea afla cu certitudine doar dacă se va face autopsia cadavrului care este îmbălsămat.
Am cunoscut-o pe Vera Alexandrovna Davâdova spre sfârşitul anului 1945.
Ne-am întâlnit de multe ori după aceea şi am discutat tot felul de lucruri. Odată, după moartea lui Stalin, m-a întrebat:
– Sunteţi un om curajos?
– Depinde ce mi se cere să fac, i-am răspuns surprins.
– Am o mulţime de amintiri interesante. N-aţi vrea să scrieţi povestea unei femei care, pe deasupra, a fost şi artistă? N-aş avea nimic împotrivă ca povestea mea să devină roman. Există material suficient. Poate ar fi chiar mai bine.
Ştiam că aşteaptă un răspuns afirmativ şi nu am vrut să o dezamăgesc. Şi mai ştiam că voi afla de la ea lucruri senzaţionale.
– De ce m-am hotărât să fac un pas atât de important şi de riscant totodată, să povestesc viaţa cu totul necunoscută a lui Stalin, cu care am avut relaţii foarte strânse aproape douăzeci de ani?! – a continuat Vera Alexandrovna, muşcându-şi nervos buzele senzuale. – Credeţi că nu-mi ajunge gloria din timpul vieţii şi că vreau să trec cu scandal în lumea celor drepţi? Ar fi păcat să gândiţi aşa despre mine. Ar însemna că nu mă cunoaşteţi îndeajuns. Sunt artistă a poporului, am tot felul de ordine şi medalii, de trei ori mi s-a înmânat premiul Stalin. Am agonisit destui bani, primesc pensie personală, sunt profesor la Conservatorul din Tbilisi, dau lecţii particulare de canto. Sau veţi crede că amanta, la un moment dat părăsită, a hotărât să se răzbune dupa moarte pe atotputernicul conducător? Nu, nu e asta. Ştiu că Stalin m-a iubit mult, în felul lui ,desigur, şi aştepta cu înfrigurare întâlnirile noastre… Dar numai acuma, când el nu mai este, pot spune fără teamă că în toţi aceşti ani a trebuit să joc teatru şi pe scenă, şi în viaţa particulară – să mă prefac că-l iubesc. Doar sunt actriţă! Şi totuşi eu sunt singurul om din lume în care suspiciosul Stalin a avut o încredere totală până la ultimele clipe ale vieţii. Deşi, dacă mă gândesc bine, a mai fost cineva, cel mai devotat om de încredere al lui Stalin, Alexandr Nikolaevici Poskrebâşev.
Am dus mulţi ani o viaţă dublă, trebuind să mă împart între teatru – repetiţii, spectacole, concerte – şi efuziunile lui pasionale.
Fac aceste dezvăluiri pentru că vreau ca posteritatea să afle şi o latură mai puţin cunoscută a vieţii lui Stalin – viaţa lui personală.
Mihai Maxim s-a născut la data de 9 noiembrie 1943 la Vorniceni, judeţul Botoşani, și a urmat cursurile liceale la Iaşi. În 1961 a devenit student al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și din 1963 a primit o bursă pentru a se specializa în domeniul studiilor orientale în Uniunea Sovietică. Astfel, și-a continuat studiile inițial la Facultatea de Studii Orientale a Universităţii din Baku (Azerbaidjan), apoi la Universitatea „Lomonosov” din Moscova, unde s-a specializat în osmanistică cu Ana S. Tveritinova. Din 1968, a devenit asistent stagiar la Facultatea de Istorie a Universității din București, unde a îmbrățișat cariera didactică până la pensionare, în anul 2011, fiind din 1976 asistent titular, lector universitar (1978), conferențiar (1990) și profesor (1993). În perioada 1969-1972 a urmat un stagiu de cercetare în Turcia, sub îndrumarea profesorului Halil Inalcik, care i-a devenit mentor pe viață. A fost visiting professor la Columbia University (1990-1991), Universitatea din Istanbul (1995-2001), Universitatea din Veneția (2002-2003), Universitatea Fatih din Istanbul. A fost coordonator științific pentru numeroși doctoranzi din România, Italia, Japonia, Turcia și Iran.
Cariera sa științifică a fost dedicată studiului relațiilor româno-otomane. A publicat peste 100 de titluri, printre care volumele „Culegere de texte otomane” (1974), „Limba turco-osmană. Curs practice” (1984, 1993, 2004), „Țările Române și Înalta Poarta. Cadrul juridic al relațiilor romano-otomane în Evul Mediu” (1993), „L’Empire Ottoman au nord du Danube et l’autonomie des Principautés Roumaines au XVIe siècle. Ėtudes et documents” (1999), „Noi documente turcești privind Țările Române și Înalta Poartă (1526-1602)” (2009). Cel mai recent volum publicat este „Documente noi din arhivele turcești” (Vol. I, Brăila, 2016).
Profesorul Mihai Maxim a lăsat în urma sa o operă științifică dedicată istoriei relațiilor româno-otomane și a Imperiului Otoman.
„Sunt savanţi a căror viaţă se confundă cu opera scrisă pe care o lasă posterităţii. Alţi învăţaţi strălucesc mai mult prin înrâurirea pe care o exercită asupra colegilor lor de diverse generaţii, stimulează vocaţii şi fac şcoală. Mai rare sunt situaţiile când una şi aceeaşi persoană se evidenţiază în egală măsură pe amândouă aceleaşi planuri. Profesorul Mihai Maxim este unul dintre aceste cazuri fericite” – scria prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, în anul 2004, la publicarea volumului în „Studii şi cercetări de turcologie contemporană. Omagiu Profesorului Mihai Maxim”, coordonat de Călin Felezeu (Cluj-Napoca, 2004).
„Dacă ar fi să-mi reiau viața de la capăt, aș alege fără cea mai mică ezitare același drum, adică aceeași aventură pasionantă, dureros de frumoasă, a cercetării știintifice (a Adevărului, a arhivelor în primul rând) și a catedrei universitare… Nimic nu se compară cu bucuria unei noi descoperiri, fie în domeniul ideilor, fie al documentelor, fie al sufletelor tinere, doritoare de nou, de puritate, de perfecțiune”, mărturisea profesorul Mihai Maxim.
10 alte produse din aceeași categorie
Cerul a coborât - Șerban Madgearu
Ție, Pentru ca tristețile mele să le rostească, să le mângâie și să le alunge pe ale Tale.12,00 leiPeripeţiile bravului soldat Švejk în...
Romanul satiric antimilitarist de notorietate mondială „Peripețiile bravului soldat Svejk” (Osudy dobrého vojáka Švejka, 1921–1923) este o capodopera a lui Jaroslav Hašek și este considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX.160,00 leiPrecum fumul - Radu Anton Roman
Am scris Precum fumul destins, într-o deplină libertate interioară, încercând să adun într-o carte tot ce mă obseda. O să vi se pară ciudat, dar învățam să trăiesc, scriind.102,00 leiSărbătorile evreiești - Carmen Petrescu
Lucrarea de față este un modest eseu prin care am încercat să răspund unor întrebări, ceea ce a dus la apariția altora. Acesta este, însă, un lucru minunat, printre primele pe care le-am învățat cu ocazia studiului Bibliei, a culturii și civilizației ebraice.29,00 lei
Bucătăria de vară a românului - Studii...
Două dintre cele mai apetisante volume ale cunoscutului om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman: Etnoculinarul românesc, un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand și Bucate, vinuri și obiceiuri românești, cea mai completă și savuroasă carte de bucate și povești românești.247,00 leiTăcerea narciselor. Farmecul de a fi trăit...
Cartea prezintă, cu nostalgie și cu umor, sufletul copilului și apoi al tinerei care descoperă lumea.28,00 leiCititul. A history of reading - Steven...
Cititul. A history of reading este o poveste captivantă, pe care autorul o relatează clar și cronologic, pornind din Epoca bronzului și până la e-mailurile moderne și posibilul viitor al cărților electronice.98,00 leiD I V I N U L - Ediția a II-a, revăzută și...
În urmă cu aproximativ 2600 de ani, cineva l-ar fi întrebat pe vestitul Thales: „ce este Zeul?” Ce ar fi răspuns primul dintre înțelepți? Ceea ce este fără de început și fără de sfârșit, oferind astfel o determinație inteligibilă Celui-mai-presus-de-orice-determinație.48,00 leiFrământări existențiale - Corneliu Negru
„Omul este o cianură de emoții și senzații, purtând în fiecare umbră a ființei sale amprenta efemeră a existenței. Ca un pictor nocturn al sufletului său, în nopțile de insomnie, omul își trăiește propria sa maladie a existenței, o senzație continuă de disconfort și anxietate, rememorând frânturi ale autenticității sale fracturate.”28,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Jazzul clasic. Istorie si legendă -...
Momente de istorie dar și de legendă ale jazz-ului clasic, ale acelei mirifice perioade cuprinse mai ales între anii '20-'50, epocă a stilurilor New Orleans, Chicago sau Kansas City, a big band-urilor din New York, a marilor orchestre albe de swing, a stilurilor de be pop sau cool.140,25 lei 165,00 leiDimitrie Grigoraş. Ordinea clasică a...
Dimitrie Grigoraș aparține acelei categorii privilegiate a artiștilor care stăpânesc, în egală măsură, linia și culoarea, care sunt înzestrați deopotrivă cu rațiune și sensibilitate. (...)136,00 lei 160,00 leiMavrodin - album - Henry Mavrodin
Când iraţionalul convieţuieşte paşnic alături de o luciditate de cristal, se pot naşte idei.98,26 lei 115,59 leiModă şi societate urbană în România epocii...
Istoric şi critic de artă, cavaler al Ordinului Meritul Cultural şi laureat al Premiului Uniunii Artistilor Plastici pentru critică de artă, dr. Silvan Ionescu este cercetător principal la Institutul de Istorie Nicolae Iorga şi conferenţiar universitar la Universitatea de Arte din Bucureşti.92,65 lei 109,00 leiRisipitorul de talent: Ilie Cristoloveanu,...
Volumul este prima monografie dedicată artistului și filologului Ilie (Elie) Cristoloveanu (Christoloveanu, Christo-Loveanu) (1893-1964), stabilit din 1922 în SUA, la New York, unde a avut mai multe expoziții de pictură.85,00 lei 100,00 lei
Augustin Ioan - Arhitectura - 11 carti -...
Augustin Ioan este arhitect și profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti. Colecția Studii Imaginate aduce în atenția cititorului diferite problematici și perspective privind modul în care arhitectura a influențat și s-a dezvoltat în cadrul culturii europene și a celei românești.85,00 lei 100,00 leiNumai onlineO călătorie în lumea lui GABOR TOMPA -...
Sunt pagini care tin captiv ochiul.Care il seduc, mai intai, ca apoi sa-si etaleze detaliile, ansamblul......82,88 lei 97,50 leiNicu Russu - un artist desavarsit cu...
Nicu Russu a fost unul dintre marii graficieni-magicieni care au fermecat copilăria unei întregi generaţii de copii născuţi în anii 60-70.68,00 lei 80,00 leiVelásquez • Goya - José Ortega y Gasset
O analiză fascinantă a operei celor doi mari pictori făcută de unul dintre cei mai originali filozofi ai secolului trecut.54,40 lei 64,00 leiO istorie a teoriilor despre artă (Sec....
O lucrare fascinantă despre marii maeștri ai ultimeleor cinci secole, al cărei liant filozofic este chiar funcţia de cunoaştere a artei şi prin artă.54,40 lei 64,00 lei
Peripeţiile bravului soldat Švejk în...
Romanul satiric antimilitarist de notorietate mondială „Peripețiile bravului soldat Svejk” (Osudy dobrého vojáka Švejka, 1921–1923) este o capodopera a lui Jaroslav Hašek și este considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX.86,00 leiNumai onlineDespre Pythagora și pythagorei - Fragmente...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.40,00 leiNumai onlineDespre Pythagora și pythagorei - Fragmente...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.78,00 leiCerul a coborât - Șerban Madgearu
Ție, Pentru ca tristețile mele să le rostească, să le mângâie și să le alunge pe ale Tale.12,00 leiD I V I N U L (e-book) - Ediția a II-a,...
În urmă cu aproximativ 2600 de ani, cineva l-ar fi întrebat pe vestitul Thales: „ce este Zeul?” Ce ar fi răspuns primul dintre înțelepți? Ceea ce este fără de început și fără de sfârșit, oferind astfel o determinație inteligibilă Celui-mai-presus-de-orice-determinație.15,00 leiNumai online
Precum fumul (e-book) - Radu Anton Roman
Am scris Precum fumul destins, într-o deplină libertate interioară, încercând să adun într-o carte tot ce mă obseda. O să vi se pară ciudat, dar învățam să trăiesc, scriind.60,00 leiNumai onlinePeripeţiile bravului soldat Švejk în...
Romanul satiric antimilitarist de notorietate mondială „Peripețiile bravului soldat Svejk” (Osudy dobrého vojáka Švejka, 1921–1923) este o capodopera a lui Jaroslav Hašek și este considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX.160,00 leiGorgias - Platon Notă introductivă,...
O traducere de excepție a unuia dintre cele mai cunoscute dialoguri platoniciene.59,00 leiPaideia volumul III (e-book) - Werner...
Expunerea mea nu se adresează numai erudiţilor, ci tuturor celor care, în lupta acestei epoci pentru salvarea culturii noastre milenare, caută să reintre în contact cu spiritul Greciei antice.50,00 leiNumai onlinePaideia vol. I-II-III - Werner Jaeger,...
Paideia este o operă savantă vestită între europeni; ea ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de poezia Iliadei, de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristrocratiei militare ahee. Sunt descrise evoluțiile lor în panelenismul așa format, prin aspirație la perfecționism și educatie, prin paideia.297,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Concepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.17,00 lei 20,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei