Paideia Temenos. Împrejurul spaţiului sacru - Augustin Ioan Arte & arhitecturi 43,00 lei Mărește

Temenos. Împrejurul spaţiului sacru - Augustin Ioan

Augustin Ioan

În acest volum, Augustin Ioan explorează dimensiunea sacră, religioasă, a arhitecturii și  mutațiile mai mult sau mai puțin benefice, din punct de vedere estetic, care tind să se îndepărteze de tradiția formelor vechi.

Mai multe detalii

2173P

Nou

43,00 lei cu TVA

În greceşte temenos înseamnă bucată de pământ decuplată de la utilizarea comună, spre a fi oferită unui conducător sau zeului. Prin extindere, termenul poate descrie teritoriul sau spaţiul sacru.

Potrivit autorului, spaţiul sacru este despre lumină şi despre proporţii, adică despre ceea ce, din ce în ce mai puţin, este vizibil din ordinea şi armonia lumii.

Moştenirea anilor comunismului a provocat carențe și în rândul sectorului de creație arhitecturală bisericească. Întreruperea tradiţiei de meşter, de arhitect de biserici a generat realizarea unor construcții sacre lipsite de simțul estetic, caracteristic vechii tradiții.

AutorAugustin Ioan
Specificații autorarhitect și profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti
Anul publicării2017
Format140 x 200 mm
Nr. pagini236
ColecțiaSpaţii imaginate
eBook1802-temenos-imprejurul-spatiului-sacru.html
ID Hard Cover1802-temenos-imprejurul-spatiului-sacru.html
GenArhitectura
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalTeoria arhitecturii
CategorieArta si fotografie
Sub-CategorieArhitectura
ISBN978-606-748-194-5
Nota 
2021-02-28
Temenos - Împrejurul spaţiului sacru Augustin Ioan

Cum s-a produs, după 1989, schimbarea la faţă a arhitecturii ortodoxe din țară? Care este perspectiva unui arhitect? Aceasta a fost întrebarea care m-a trimis, indirect, către această carte. Cartea se lecturează ușor, și este plină de informații interesante. O recomand.

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Temenos. Împrejurul spaţiului sacru - Augustin Ioan

    Temenos. Împrejurul spaţiului sacru - Augustin Ioan

    În acest volum, Augustin Ioan explorează dimensiunea sacră, religioasă, a arhitecturii și  mutațiile mai mult sau mai puțin benefice, din punct de vedere estetic, care tind să se îndepărteze de tradiția formelor vechi.

    Scrieţi un comentariu

    Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.

    Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.

    Arhitectura este forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta – se știe –  este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate este și cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.

    Am decis, cu bunăvoința editurii mele de suflet, Paideia și cu încurajarea domnului profesor Ion Bănșoiu, directorul acesteia, să reunesc între coperțile acestei cărți texte publicate în presa culturală, care se adresează, fie șîn plan secund, temei sacrului înspațiat. O parte au apărut deja în volume anterioare și nu le-am mai reluat aici. O altă parte sunt, încă, rătăcite prin colecții și arhive.Cele pe care le-am ales, însăîmpreună cu editorul volumului, doamna Eugenia Petre, de care mă leagă o deja veche prietenie în ticluirea a peste cincizeci de titluri din Colecția Spații Imaginate a Editurii Paideia, îndeplinesc câteva criterii de relevanțăÎn primul rând, au stat la baza unor texte academice ulterioare, sau sumarizează, a posteriori, mai clar decât reușisem. În al doilea rând, mi s-a părut că văd câțiva nuclei de sens în interiorul acestei publicistici: locul sacru și spațiul sacru, apoi arhitectura religioasă ca federare de obiecte relevante, dar și ca profesiune aparte.

    Pe scurt, nu se (mai) ştie cum se fac bisericile. Nu se mai cunosc tainele, meşteşugurile, subtilităţile care se transmit în descendenţă directă, neîntreruptă, de la un locaş la altul şi de la o echipă la alta. Este mult prea evident deficitul de ştiinţă proprie arhitectului de biserici în aproape tot ce s-a făcut după 1989. Nu este doar chestiunea simbolică, teoretic asimilabilă în câteva cursuri, ci mai cu seamă practica epifaniei acestor simboluri în materie edificată. Biserica nu se proiectează la fel ca o bancă. E vorba despre o anumită fineţe, lucrurile trebuie calibrate cu „acordul fin”, iar nu cu violenţa gestului egoist, de megaarhitect. Spaţiul sacru este despre lumină şi despre proporţii, adică despre ceea ce, din ce în ce mai puţin, este vizibil din ordinea şi armonia lumii; prin urmare, experimentul dezagregator nu îşi are loc aici. Dar tensiunea alterităţii trebuie să fie prezentă – suntem pe teritoriul celuilalt radical – prin urmare, nici domesticitatea apteră a pastişei nu e de celebrat, ca scuză pentru incapacitatea de a revizita creator tradiţia. Nu există nimic, dar nimic absolut în istoria arhitecturii bizantine care să invite la preluare mimetică şi necritică a formelor celor vechi. Dimpotrivă, avem atâtea tradiţii, atât pe verticala timpului istoric, cât şi pe orizontala chorală, încât este o bucurie să le poţi readuce la lumină, altfel, acum.

    Augustin Ioan este arhitect și profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti.

    Studii

    Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti 1990, BA

    Oxford University, UK (1992-1993) – Research Scholar

    University of Cincinnati, Ohio (1993-94) MSArch

    Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti (1995) MA în „Formă Urbană”

    Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti (1995-98) PhD în Istoria Arhitecturii (îndrumător prof.dr.arh.Gheorghe Curinschi-Vorona şi Sanda Voiculescu)

    Doctor al Facultăţii de filosofie a Universităţii Bucureşti (îndrumător prof.dr. Vasile Morar; 2002 Magna cum Laudae)

    Licențiat în teologie ortodoxă al Honoris Causa al Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, SUA (2007)

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: