Obiectele singulare. Arhitectură și filosofie - Jean Baudrillard
Jean Baudrillard, Jean Nouvel
Iniţiativa unei confruntări între filosofi şi arhitecţi – eveniment susținut de Casei Scriitorilor şi Şcolii de Arhitectură Paris, La Villette – a dat naştere la şase întâlniri inedite. Dialogul care a motivat atunci întâlnirea dintre Jean Baudrillard şi Jean Nouvel formează ţesătura principală a textului cuprins în Obiectele singulare. Arhitectură și filosofie.
0191P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității: 2015-03-31
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Date editoriale
- Subiectul
- Despre autor
- Editare / Traducere
- Dosarul cartii
Adevărul arhitecturii nu este un adevăr sau o realitate, în sensul în care am putea să ne întrebăm: se epuizează arhitectura în referințele sale, în finalitățile sale, în destinațiile sale, în modurile sale, în procedurile sale, nu excede ea cumva toate acestea pentru a se epuiza efectiv în altceva, care ar fi propriul său scop sau care i-ar permite să treacă dincolo de propriul său scop.
Jean Baudrillard: „Lucrurile sunt făcute astăzi pentru a se schimba, există dispozitive mobile, flexibile, aleatorii. Ar trebui să imaginăm o arhitectură pornind de la logica informatică, așa cum tinde ea să se exprime pretutindeni, de altfel. Și apoi există pluriculturalitatea, această posibilitate de a schimba identitatea, de a face să joace toate avatarurile informatice, și care este atât de mult revendicată de modernitate – sau de transmodernitate, nici eu nu mai știu”.
Autor | Jean Baudrillard, Jean Nouvel |
Anul publicării | 2004 |
Format | 145 x 200 mm |
Nr. pagini | 94 |
Colecția | Spaţii imaginate |
eBook | 1666 |
ID Hard Cover | 1666 |
Gen | Didactice |
Subgen | Metodica |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Subiect principal | Andragogie |
Categorie | Didactica/Manuale si carte scolara |
Sub-Categorie | Pedagogie si metodica |
ISBN | 973-596-264-0 |
Obiectele singulare. Arhitectură și filosofie - Jean Boudrillard
Ce presupune arhitectura modernă? Care este filosofia acesteia? Potrivit lui Jean Nouvel „Noțiunile de modernitate în arhitectură sunt foarte ambigue pentru că sunt legate de noțiuni istorice, pe când modernitatea este prin natură vie – și cred că ea are de-a face, astăzi, în mod esențial, cu formele estetice ale dispariției”.
Colecția Studii Imaginate aduce în atenția cititorului diferite problematici și perspective privind modul în care arhitectura a influențat și s-a dezvoltat în cadrul culturii europene și românești.
Inițiativa unei confruntări între filosofi și arhitecți revine Casei Scriitorilor și Școlii de Arhitectură Paris-La Villette. Acest proiect, intitulat „Pasarele în oraș“ a dat naștere la șase întâlniri-eveniment în incinta școlii și dincolo de ea. Dialogul care a motivat atunci întâlnirea dintre Jean Baudrillard și Jean Nouvel formează țesătura principală a textului pe care-l publicăm aici. Atunci când a venit ideea acestei cărți, autorii au reluat dialogul preocupați să aprofundeze tema recurentă care conducea ansamblul reflecției lor către rezolvarea lui sau, mai degrabă, spre radicala și necesara lui neîmplinire: singularitatea. Ținem să mulțumim Casei Scriitorilor și îndeosebi lui Hélène Blaskine care a avut foarte frumoasa idee a acestor „Pasarele în oraș“ și a fost inițiatoarea realizării lor, precum și Școlii de arhitectură și Editurii Paris-La Villette, care au știut să facă posibilă transmiterea unor dialoguri de această calitate, deoarece singularitatea unei întâlniri se transmite mai întâi în cuvântul dat.
Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.
Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.
Arhitectura este forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta – se știe – este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate este și cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.
J.N. Nu putem oare considera că secolul XX este un prea plin de artă? Pentru că în acest secol, orice artist care a reușit să izoleze un câmp formal a devenit un mare artist? E de-ajuns să luăm un pic de cenușă pe o foaie de hârtie, așa, la întâmplare, e de-ajuns poate să resimți ceva în raport cu cenușa, să o pui în situație, să iei o distanță, și conceptul e dat… Artistul care a reușit să-și afle câmpul a devenit un artist reperabil, identificabil, o valoare comercială etc. Acest secol a fost o uriașă explorare: explorare a realului, explorare a senzațiilor, a tot ceea ce se află în jurul nostru, în căutarea senzației. Unii au reușit, alții nu. Aici s-au amestecat simțul și arta conceptuală. Când Laurence Wiener pune o frază pe un spațiu fără să-l atingă, totul se petrece în relația dintre frază și spațiu. Nu e mare lucru, ci e un spațiu în sine. Am trăit această uriașă explorare, fiecare își poate găsi sistemul de valori, am cunoscut evenimente, fapte, mode și interacțiuni care fac ca în anumite epoci să fi fost mai curând în arte povera, sau în pop art, sau în arta conceptuală etc., dar toate aceste explorări au fost împinse departe, și toată lumea se află în căutarea a ceea ce putea să recolteze. Face oare ansamblul acestei explorări din „nimic“?
J.B. Există poate o istorie a artei, în fine, nu progresivă, dar care aprofundează partea analitică a artei și toată abstracția, e totuși reducerea lumii vizibile, a obiectului, în microelementele sale. E un mod de a reveni la o geometrie primală exact cum o face cercetarea adevărului analitic al lucrurilor în științele sociale. Este exact același travaliu, am trecut de la evidență a aparențelor la o fractalitate a lucrurilor. E istoria abstracției, și ea se află în continuitatea acestei cercetări care conduce atunci la o altă dimensiune, care nu mai e cea a aparenței, ci cea a unei exigențe centrate pe o cunoaștere analitică aprofundată a obiectului și a lumii, dar care pune capăt oarecum relației sensibile. E exterminarea sensibilului, dar asta constituie totuși o cercetare, sunt de acord.
Jean Baudrillard
S-a născut la Reims, în Franța, fiind descendentul unei familii de fermieri. În tinerețe, Baudrillard a predat limba germană la liceu, după care și-a dat teza de doctorat în sociologie, sub conducerea lui Henri Lefevre.
Filosofia lui Baudrillard se centrează pe conceptele-gemene de „hiper-realitate“ și „simulare“, care se referă la natura virtuală (nereală) a culturii actuale, în epoca dominată de comunicarea și de consumul de masă.
Eseuri
La Societe de Consommation, Denoel, 1970
Pour une critique de l economie politique du signe, Gallimard, 1972
Le Miroir de la production, Casterman, 1973
L'Echange symbolique et la mort, Gallimard, 1976
Oublier Foucault, Galilee, 1977
L'effet Beaubourg, Galilee, 1977
A l ombre des majorites silencieuses, Cahiers d'Utopie, 1978
Le P.C. ou les paradis artificiels du politique, Cahiers d'Utopie, 1978
De la seduction, Galilee, 1979
Simulacres et simulation, Galilee, 1981
Les Strategies fatales, Grasset, 1983
La Gauche divine, Grasset, 1984
Amerique, Grasset, 1986
L'autre par lui-meme, Galilee, 1987
Cool memories, Galilee, 1987
Cool memories II, Galilee, 1990
La transparence du mal, Galilee, 1990
La Guerre du Golfe n'a pas eu lieu, Galilee, 1991
L'Illusion de la fin, Galilee, 1992
Le crime parfait, Galilee, 1995
Traducere de Ciprian Mihali
A predat vreme de două decenii filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
Dialogul dintre Jean Baudrillard şi Jean Nouvel problematizează diferite chestiuni de esență, care se întâlnesc la confluența dintre filosofie și arhitectură.
10 alte produse din aceeași categorie
La un moment dat. De jur împrejurul...
O lucrare modernă care încearcă să răspundă la întrebări despre relația arhitecturii cu istoria, cu orașul și cu teritoriul, cu puterea și cu libertatea, cu constructorii, cu materialele, cu măgarii și cu oamenii, cu ochiul dracului, cu plăcerea, cu legile sacre și profane, cu norii, cu vânturile și cu valurile, cu gândul, cu mic și mare.45,00 leiLoc în dialog : spaţiu public -...
Volumul cuprinde o varietate de interviuri inedite pe teme de urbanologie, starea orașului, spațiu sacru și arhitectură religioasă și poezie.38,00 leiNeil Leach - Arhitectura - 3 carti -...
Neil Leach este arhitect și teoretician. A predat la Universitatea din Bath, Architectural Association School of Architecture, University of Nottingham, Columbia University, Cornell University, SCI-Arc, Royal Danish Academy of Art și Dessau Institute of Architecture.30,00 leiNumai online
Augustin Ioan - Arhitectura - 11 carti -...
Augustin Ioan este arhitect și profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti. Colecția Studii Imaginate aduce în atenția cititorului diferite problematici și perspective privind modul în care arhitectura a influențat și s-a dezvoltat în cadrul culturii europene și a celei românești.100,00 leiNumai onlineArhitectură, etică și estetică - Raluca...
Cartea încearcă să definească graniţele teoriei de arhitectură și să găsească un nou companion dintre filosofii, în persoana filosofiei analitice, împreună cu care ar refonda dimensiunea etică a arhitecturii, mai degrabă decât pe aceea estetică.38,00 leiRisipitorul de talent: Ilie Cristoloveanu,...
Volumul este prima monografie dedicată artistului și filologului Ilie (Elie) Cristoloveanu (Christoloveanu, Christo-Loveanu) (1893-1964), stabilit din 1922 în SUA, la New York, unde a avut mai multe expoziții de pictură.100,00 leiMiniaturi ortodoxe românești de Paști din...
Miniaturi ortodoxe Românești, imprimate pe hârtie manuală - Ioan250,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Gândirea ideii de metodă - Gh....
Volumul reprezintă o lucrare de mari dimensiuni despre ideea de metodă și cuprinde și textele de referință analizate.40,00 leiNumai onlineGândirea ideii de metodă - Gh....
Volumul reprezintă o lucrare de mari dimensiuni despre ideea de metodă și cuprinde și textele de referință analizate.70,56 leiDespre Pythagora și pythagorei - Philolaos...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.78,00 leiPeripeţiile bravului soldat Švejk în...
Romanul satiric antimilitarist de notorietate mondială „Peripețiile bravului soldat Svejk” (Osudy dobrého vojáka Švejka, 1921–1923) este o capodopera a lui Jaroslav Hašek și este considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX.86,00 leiNumai onlineDespre Pythagora și pythagorei - Fragmente...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.40,00 leiNumai online
Despre Pythagora și pythagorei - Fragmente...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.78,00 leiCerul a coborât - Șerban Madgearu
Ție, Pentru ca tristețile mele să le rostească, să le mângâie și să le alunge pe ale Tale.12,00 leiD I V I N U L (e-book) - Ediția a II-a,...
În urmă cu aproximativ 2600 de ani, cineva l-ar fi întrebat pe vestitul Thales: „ce este Zeul?” Ce ar fi răspuns primul dintre înțelepți? Ceea ce este fără de început și fără de sfârșit, oferind astfel o determinație inteligibilă Celui-mai-presus-de-orice-determinație.15,00 leiNumai onlinePrecum fumul (e-book) - Radu Anton Roman
Am scris Precum fumul destins, într-o deplină libertate interioară, încercând să adun într-o carte tot ce mă obseda. O să vi se pară ciudat, dar învățam să trăiesc, scriind.60,00 leiNumai onlinePeripeţiile bravului soldat Švejk în...
O colecție nemuritoare de incidente ridicole cu un soldat din Primul Război Mondial, care a fost tradusă în peste șaizeci de limbi. Unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX.160,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Psihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiConcepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.20,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei