Arhitectură, etică și estetică - Raluca Becheru
Raluca Becheru
- Scrieţi un comentariu
Cartea încearcă să definească graniţele teoriei de arhitectură și să găsească un nou companion dintre filosofii, în persoana filosofiei analitice, împreună cu care ar refonda dimensiunea etică a arhitecturii, mai degrabă decât pe aceea estetică.
2501P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Această carte își propune să analizeze legătura dintre etică și estetică pentru cazul specific al arhitecturii. Punctul de plecare este dat de discursul vag din teoria arhitecturii, citindu-i pe teoreticieni ca John Ruskin, Sigfried Giedion, Nikolaus Pevsner, Greg Lynn, Tom Spector etc. sau parcurgând lucrări, precum Vers une architecture a lui Le Corbusier nu întâlnim o explicitare a relației dintre etică și estetică în arhitectură, ci mai degrabă discursuri aparent izolate, cu un caracter atipic față de orice lucrare din domeniul eticii. Estetica clădirilor devine o problemă de etică, iar granițele dintre domenii par a se estompa. Prin urmare, întrebarea la care această carte caută un răspuns este Cum poate fi înțeleasă mai bine legătura dintre etică și estetică pentru cazul specific al arhitecturii?, iar metoda propusă constă în analiza argumentelor prezentate de-a lungul timpului în teoria arhitecturii și în filosofie. Spre deosebire majoritatea lucrărilor ce abordează un subiect comun filosofiei și teoriei arhitecturii, cartea de față se bazează pe lecturi ale unor texte filosofice din tradiția analitică, mai puțin cunoscute arhitecților și publicului larg.
Trebuie citită această carte. Cu atenţie. Susţinerea dizertaţiei a produs discuţii angajate şi pline de miez între arhitecţi şi filosofi cu greutate. Dacă ar putea susţine şi mai departe un astfel de spaţiu dialogal, înseamnă că şi-ar îndeplini menirea. Raluca a făcut un text excelent, serios şi profund, îndrăzneţ şi, repet, neobişnuit în ingredientele sale. Vă rog să ascultaţi ce are de spus.
Augustin Ioan
Autor | Raluca Becheru |
Anul publicării | 2022 |
Format | 145 x 200 mm |
Nr. pagini | 202 |
Colecția | Spaţii imaginate |
Gen | Arhitectura |
Subgen | Spatii imaginate |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
ISBN | 978-606-748-644-5 |
Colecția Spații imaginate aduce în atenția cititorului diferite problematici și perspective privind modul în care arhitectura a influențat și s-a dezvoltat în cadrul culturii europene și a celei românești.
Încadrarea în serii şi colecţii: ediţie de serie, colecția Spaţii imaginate
Lucrarea analizează legătura dintre etică și estetică în arhitectură. Implicațiile morale ale caracterului de artă publică al arhitecturii, ilustrate adesea prin faptul evident că un tablou poate fi lesne evitat spre deosebire de o clădire, pot fi cel mai bine înțelese prin intermediul obligațiilor arhitecților față de utilizatorii mediului construit.
Îndrumători:
prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade
prof. dr. Mircea Dumitru
„De ce, după cum afirmă Bob Evan, am trecut de la noțiunea că o clădire este «o oportunitate de a îmbunătăți condiția umană», la o perioadă în care este concepută ca «o oportunitate de a exprima condiția umană»?” Jeremy Till, Architecture depends, 88 (trad. n.)
Acest volum își propune să analizeze legătura dintre etică și estetică pentru cazul specific al arhitecturii. Arhitectura are o poziție specială printre arte datorită calităților sale care implică, adesea, posibilitatea de a avea un acord între indivizi cu privire la calitățile estetice ale mediului construit. Este o artă publică și dacă putem cu ușurință evita un tablou care nu ne place, nu același lucru îl putem face în cazul unei clădiri. De multe ori, în discuțiile informale între arhitecți aceste simple afirmații sunt argumentul ultim pentru a ilustra atât importanța etică a arhitecturii, cât și importanța profesiei de arhitect. În ce privește teoria arhitecturii ne-am aștepta ca ea să expliciteze legătura dintre etică și estetică pentru arhitectură, sau măcar între etică și arhitectură. Însă citindu-i pe teoreticieni ca John Ruskin, Sigfried Giedion, Nikolaus Pevsner,Greg Lynn, Tom Spector etc. sau parcurgând lucrări precum Vers une architecture a lui Le Corbusier nu întâlnim o explicitare a relației dintre etică și estetică în arhitectură, ci mai degrabă discursuri aparent izolate, cu un caracter atipic față de orice lucrare din domeniul eticii. Estetica clădirilor devine o problemă de etică, iar granițele dintre domenii par a se estompa atunci când teoreticienii afirmă existența unei „moralități dorice”, o „etica mișcării” și altele asemenea.
Implicațiile morale ale caracterului de artă publică al arhitecturii, ilustrate adesea prin faptul evident că un tablou poate fi lesne evitat spre deosebire de o clădire, pot fi cel mai bine înțelese prin intermediul obligațiilor arhitecților față de utilizatorii mediului construit, după cum voi argumenta în continuare.
Modul în care arată clădirile și așezările umane influențează calitatea vieții și starea de bine a indivizilor. În plus, ca arhitect, am gândit mereu că dacă afirmi că înfăptuirea frumosului este parte a dimensiunii etice a activității de proiectare atunci nu ai cum să nu admiți că acest frumos nu mai este doar o alegere a profesionistului, ci mai degrabă rezultatul unui „dialog” dintre gusturile publicului și cele ale arhitectului. Frumosul se transformă din opțiunea pur personală a unor indivizi asemănători personajului Howard Roark a lui Ayn Rand într-un proces de înțelegere a beneficiarului și utilizatorului din care apoi rezultă opțiunea formală. Aceste idei, alături de discursul moral atipic din teoria arhitecturii au fost cadrul în care s-a conturat întrebarea la care caut un răspuns: Cum poate fi înțeleasă mai bine legătura dintre etică și estetică pentru cazul specific al arhitecturii?
În ceea ce priveste metoda, îmi propun să găsesc un răspuns la întrebarea de mai sus prin analiza argumentelor prezentate de-a lungul timpului în teoria arhitecturii și în filosofie. Spre deosebire de majoritatea lucrărilor ce abordează un subiect comun filosofiei și teoriei arhitecturii, lucrarea de față se va baza pe lecturi ale unor texte filosofice din tradiția analitică cu scopul de a ajunge la o mai mare claritate argumentativă și conceptuală. Alegerea acestei tradiții a fost motivată nu numai sub aspect stilistic, dar mai ales de apariția unor lucrări cu privire la filosofia arhitecturii, precum și a unei societăți ce promovează filosofia arhitecturii atât în tradiție continentală, cât și în tradiție analitică International Society for the Philosophy of Architecture (2009). În 2014 și 2015 primele numere ale Journal of Architecture Philosophy, revistaasociației, au avut ca temă legătura dintre etică și estetică în arhitectură. Citind articolele scrise de filosofi, arhitecți sau de arhitecți și filosofi în coautorat, am întrezărit posibilitatea unui dialog între filosofie și teoria arhitecturii. Discursul atipic al teoriei arhitecturii, analizat de istoricul de artă David Watkin în Morality and Architecture (1977), constituia punctul de plecare pentru căutarea unor perspective noi asupra analizei legăturii dintre etică și estetică. În paginile acestei reviste filosoful Noël Carroll propunea moralismul moderat ca alternativă, iar filosoful Christian Illies împreună cu arhitectul Nicholas Ray susțineau un drept la un frumos accesibil și o deontologie estetică drept o alternativă atât la discursul atipic al teoriei arhitecturii, cât și la dezbaterea autonomism-moralism din filosofia artei. De asemenea, o serie de lucrări despre relația dintre etică și estetică în arhitectură sau despre filosofia arhitecturii au fost rodul unei colaborări între filosofi și arhitecți — spre exemplu Prospects for an Ethics of Architecture (2011) scrisă de arhitectul și teoreticanul William M. Taylor și filosoful Michael P Levine sau Philosophy of Architecture (2014) a filosofului Christian Illies și a arhitectului Nicholas Ray. Mai mult, într-o serie de volume interdisciplinare se analizează problemele etice puse de mediul construit atât din perspectiva arhitecților și urbaniștilor, cât și din cea a filosofilor, precum și a sociologilor sau activiștilor de mediu. În această categorie se înscriu lucrări precum Ethics and the Built Environment (2000) editată de filosoful Warwick Fox sau volumul Ethics, Design and planning of the Built Environment (2013), editat de Claudia Basta și Stefano Moroni în seria Urban & Landscape Perspectives.
Volumul a fost gândit ca un dialog între gândurile arhitecților exprimate în teoria arhitecturii și cele ale filosofilor care s-au aplecat asupra problemelor arhitecturii fără însă a fi o cercetare pur filosofică, ci o cercetare teroretică în care argumente filosofice sunt folosite pentru a găsi un veritabil fundament moral ca alternativă la discursul atipic al teoriei arhitecturii.
Cum tradiția analitică este puțin cunoscută printre arhitecți, în Capitolul 1 Arhitectura, teoria arhitecturii și filosofia distincția analitic–continental este prezentată alături de dezbaterile apărute în jurul unor domenii noi ca filosofia arhitecturii și etica arhitecturii.
Teoria arhitecturii a căutat în mod constant surse de inspirație în domenii ca filosofia, critica literară, antropologia, pentru a-și dezvolta discursul, în special în cea de a doua parte a secolului al XX-lea, pe fondul disoluției tradiției clasice și al eșecului Mișcării Moderne. Acest context a dus la un discurs eterogen care de multe ori se îndepărtează de înțelesurile conceptelor preluate din alte domenii după cum observă arhitectul Nicholas Ray. Dacă interesul constant al arhitecților pentru alte discipline teoretice este de necontestat, nu același lucru se poate afirma despre interesul filosofilor pentru arhitectură. Deși încă din Antichitate întâlnim în textele filosofice referiri la arhitectură, puține sunt lucrările filosofice din secolul al XX-lea care să se fi oprit exclusiv asupra problematicii arhitecturii. Chiar și în filosofia artei, lucrări precum The Aesthetics of Architecture(1980) a lui Roger Scruton constituie o excepție. Cu toate acestea, în ultimii ani se observă un interes constant al filosofilor din tradiția analitică pentru arhitectură, în contextul dezvoltării cercetărilor filosofice asupra unor domenii tot mai specializate (de ex. filosofia biologiei, dar și domenii de nișă precum filosofia filmului ș.a). Discursul eterogen al teoriei arhitecturii a motivat și el dezvoltarea cercetărilor filosofice sub aspectul scopului.
Printre temele cercetate se numără și problema eticii specifice arhitecturii, etica arhitecturii.
În ciuda lucrărilor tot mai numeroase privind etica arhitecturii și a cristalizării discuției în jurul unor teme precum intersecția dintre etică și estetică, nu se poate discuta despre apariția unui nou domeniu al eticii aplicate. Cu toate acestea, punctul în care a ajuns dezbaterea asupra relației dintre etică și estetică, atât în filosofie cât și în teoria arhitecturii, permite investigarea unor posibile perspective asupra acestei relații.
Legătura dintre etică și estetică a fost analizată din trei perspective anume: cea a filosofiei artei prin dezbaterea autonomism – moralism, cea a teoriei arhitecturii și cea a deontologiei.
Capitolul 2, Arhitectura ca artă. Legătura dintre estetică și etică în filosofia artei, cercetează modul în care relația dintre etică și estetică a fost analizată în filosofia artei prin prisma relației dintre valorile etice și cele estetice. Legătura dintre artă și moralitate este una dintre cele mai vechi teme ale filosofiei artei. În filosofia contemporană, intersecția dintre etică și estetică este analizată în special prin prisma intersecției dintre valorile etice și cele estetice. Eticismul și moralismul moderat se opun astfel autonomismului. Poziția autonomistă, cunoscută mai ales prin estetismul secolului al XIX-lea și sloganul l'art pour l'art, afirmă că arta și etica sunt două domenii autonome, iar criteriile unui domeniu nu ar trebui folosite pentru evaluarea celuilalt. Arta ar trebui judecată în sine, este nepotrivit sau incoerent să judecăm operele de artă pentru consecințele lor cognitive, morale sau politice. Autonomismul moderat susține posibilitatea evaluării morale a artei, însă această evaluare nu este cea care diminuează sau întărește valoarea estetică a unei opere de artă. Eticismul, susținut în lucrări precum articolul "The Ethical Criticism of Art"(1998) a lui Berys Gaut, afirmă că o operă de artă care manifestă o atitudine condamnabilă din punct de vedere etic este defectivă și din punct de vedere estetic, iar dacă manifestă o atitudine lăudabilă din punct de vedere etic atunci ea este meritorie și din punct de vedere estetic. Moralismul moderat susține că în anumite cazuri un defect moral al operei poate fi un defect estetic, precum în alte cazuri o virtute morală poate fi considerată o virtute estetică. Există opere de artă în care defectele estetice și cele morale sunt explicate prin aceeași calitate a operei de artă. Recent, tezele moralismului moderat au fost formulate și pentru cazul special al arhitecturii, de către Noël Carroll ca o alternativă la discursul moral atipic al teoriei arhitecturii.
Capitolul 3, Etica arhitecturii în teoria nativă, cercetează discursul moral atipic dezvoltat în teoria arhitecturii. În acest discurs etica și estetica se suprapun, austeritatea unui profil doric devine o problemă de moralitate, iar simple opțiuni estetice sunt prezentate ca morale. În perioada modernă, începuturile acestui discurs se regăsesc în secolul al XIX-lea la Pugin, potrivit lui David Watkin, autorul lucrării Morality and Architecture, The Development of a Theme in Architectural History and Theory from the Gothic Revival to the Modern Movement (1977).
Recent, acest mod specific de a aborda problemele etice a fost denunțat de Till ca o „falsă etică a esteticii”, ceea ce reduce valorile etice la cele estetice, aduce în sfera eticii artefactele și împiedică dezvoltarea unei deontologii profesionale adecvate.
Capitolul 4, Pentru o deontologie estetică, propune analiza legăturii dintre etică și estetică pornind de la deontologie. În acest capitol argumentez existența unei obligații de a avea grijă de estetica mediului construit. Ideile pe care le susțin se înscriu în linia unor cercetări recente care analizează relația dintre etică și estetică pornind de la deontologie. Christian Illies și Nicholas Ray susțin o obligație de a căuta un frumos accesibil, iar filosoful Nigel Taylor argumentează obligația etică a arhitecților de a fi atenți la clădire ca întreg și la detaliile acesteia. Specific acestor propuneri este temeiul moral: influența calităților estetice ale mediului construit asupra stării de bine a indivizilor. Recunoașterea obligației de a avea grijă de estetica mediului construit are implicații asupra rezultatului formal pe care arhitecții și-l doresc, pentru că dorința indivizilor de a avea un spațiu frumos nu este satisfăcută dacă aceștia sunt înconjurați de clădiri pe care le percep ca banale sau urâte drept urmare propunerile arhitecților ar trebui să fie accesibile unor persoane cu niveluri diferite de cultură, totodată provocând așteptările publicului.
Capitolul are ocompletare relativ tehnică, care prezintă elemente ale dezbaterii asupra relevanței morale a artefactelor din filosofia tehnologiei. Nefiind esențiale pentru firul discursiv, dar fiind o complementare a subiectului, acestea au fost consemnate în Anexa 1 În mod tradițional artefactele sunt non-morale, însă unii filosofi contemporani propun o viziune nouă asupra agenților morali. Agentul moral nu mai este redus la individ, ci se propune un agregat compus din individ și artefact. Într-o viziune mai puțin radicală, artefactele au relevanță morală, anume pot influența opțiunile morale ale indivizilor. Această ultimă teză a fost susținută pe baza unor exemple din arhitectura, spațiile prin calitățile lor pot influența comportamentul indivizilor înlesnind anumite activități. Exemplele folosite sunt instanțe ale „falsei etici a esteticii“ lui Pugin. Dezbaterea este relevantă și datorită faptului că atât moralismul moderat cât și „falsa etică a esteticii” implică posibilitatea evaluării morale.
În Concluzii firul argumentativ este reluat pentru a indica rezultatele cercetării, precum și limitele și posibilele direcții de cercetare.
Raluca Becheru a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București și Facultatea de Arhitectură a Universității de arhitectură și urbanism “Ion Mincu”. În 2020 a obținut titlul de doctor în arhitectură cu summa cum laude.
A devenit membru al Baroului București in anul 2021 după ce anterior a profesat timp de câțiva ani ca arhitect. Acest traseu profesional a dus la conturarea unei înțelegeri complexe asupra dreptului urbanismului.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent, aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
9 alte produse din aceeași categorie
La un moment dat. De jur împrejurul...
O lucrare modernă care încearcă să răspundă la întrebări despre relația arhitecturii cu istoria, cu orașul și cu teritoriul, cu puterea și cu libertatea, cu constructorii, cu materialele, cu măgarii și cu oamenii, cu ochiul dracului, cu plăcerea, cu legile sacre și profane, cu norii, cu vânturile și cu valurile, cu gândul, cu mic și mare.45,00 leiLoc în dialog : spaţiu public -...
Volumul cuprinde o varietate de interviuri inedite pe teme de urbanologie, starea orașului, spațiu sacru și arhitectură religioasă și poezie.38,00 leiNeil Leach - Arhitectura - 3 carti -...
Neil Leach este arhitect și teoretician. A predat la Universitatea din Bath, Architectural Association School of Architecture, University of Nottingham, Columbia University, Cornell University, SCI-Arc, Royal Danish Academy of Art și Dessau Institute of Architecture.30,00 leiNumai online
Augustin Ioan - Arhitectura - 11 carti -...
Augustin Ioan este arhitect și profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti. Colecția Studii Imaginate aduce în atenția cititorului diferite problematici și perspective privind modul în care arhitectura a influențat și s-a dezvoltat în cadrul culturii europene și a celei românești.100,00 leiNumai onlineRisipitorul de talent: Ilie Cristoloveanu,...
Volumul este prima monografie dedicată artistului și filologului Ilie (Elie) Cristoloveanu (Christoloveanu, Christo-Loveanu) (1893-1964), stabilit din 1922 în SUA, la New York, unde a avut mai multe expoziții de pictură.100,00 leiMiniaturi ortodoxe românești de Paști din...
Miniaturi ortodoxe Românești, imprimate pe hârtie manuală - Ioan250,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Cunoasterea prin tacere -vol.1-5- George...
Bine sau rău, ne intră în fire, ca, parafrazând o vorbă de-a vechilor greci, să prindem în discursivitatea noastră raţională şi iraţionalul, să zicem că ştim că nu ştim, să demonstrăm că demonstraţia nu e posibilă. În fine, să vorbim pe îndelete despre tăcere.122,40 lei 144,00 leiTimpul artistic si poetica memoriei -...
Volumul de fata al profesorului Virgil Soptereanu (Universitatea din Bucuresti) constituie o continuare a studiilor de literatura rusa prin care s-a facut cunoscut.66,73 lei 78,51 leiCunoasterea prin tacere.Tacerea ca arta....
Ca fiinţă, tăcerea nu există în abstract, inform, nedeterminat, ci numai încorporată în formele concrete ale spiritului uman.56,95 lei 67,00 leiCultura si civilizatie polona. Secolul al...
Constantin Geambașu este doctor în științe filologice, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, unde predă cursuri de literatură polonă, sec. XIX-XX, cultură și civilizație polonă, literatură comparată, imagologie și mentalități slave, teoria și practica traducerii, stilistică funcțională.56,10 lei 66,00 lei
Estetica operei de arta - Gheorghe Ceausu
Pe parcursul acestei lucrări, Gheorghe Ceaușu analizează noțiunea de operă de artă, ca obiect specific în lumea obiectelor culturale și de civilizație; ca „realitate” și „concept”.49,30 lei 58,00 leiTimp şi idealism. Metafizica timpului la...
Adrian Niță prezintă în acest studiu argumentele şi contraargumentele privitoare la timp, spaţiu, substanţă şi Dumnezeu, din perspectiva cercetării lui Kant și Leibniz asupra problematicii timpului.48,64 lei 57,22 leiPoetica imaginii. O fenomenologie a...
Poetica imaginii este o investighare a fenomenelor originare care nu se arată, care sunt încă învăluite în mister.47,60 lei 56,00 leiDimensiuni morale ale căsătoriei în...
Doctorul în filosofie,Virgil Nicolae analizează în acest vol., elementele definitorii ce compun semnificațiile, caracteristicile și conceptele istorico-morale asupra căsătoriei, în lumea islamică.47,60 lei 56,00 leiSpiritul de finete. Cincisprezece...
„În spiritul de fineţe, principiile sunt la îndemâna oricui şi în faţa ochilor tuturor. Nu e nevoie să întoarcem capul şi nici să ne străduim în vreun fel. Nu ne trebuie decât o vedere bună, dar cu adevărat bună; căci principiile sunt atât de subtile şi de numeroase încât e aproape cu neputinţă să nu ne scape câteva. ”. Blaise Pascal47,16 lei 55,49 lei
Postmodernismul. Studii, eseuri și...
Dimensiunea socială, culturală și religioasă a postmodernismului este vastă și complexă, prin urmare nu poate fi cuprinsă într-o monografie. De aceea și noi considerăm cartea pe care o propunem ca fiind o simplă introducere în temă. Ne adresăm tuturor cititorilor interesați, specialiști sau nu, să cunoască aspecte esențiale ale civilizației și culturii...78,00 leiSărbătorile evreiești - ebook - Carmen...
Lucrarea de față este un modest eseu prin care am încercat să răspund unor întrebări, ceea ce a dus la apariția altora. Acesta este, însă, un lucru minunat, printre primele pe care le-am învățat cu ocazia studiului Bibliei, a culturii și civilizației ebraice.10,00 leiNumai onlineSărbătorile evreiești - Carmen Petrescu
Lucrarea de față este un modest eseu prin care am încercat să răspund unor întrebări, ceea ce a dus la apariția altora. Acesta este, însă, un lucru minunat, printre primele pe care le-am învățat cu ocazia studiului Bibliei, a culturii și civilizației ebraice.29,00 lei
Bucătăria de vară a românului - Studii...
Două dintre cele mai apetisante volume ale cunoscutului om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman: Etnoculinarul românesc, un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand și Bucate, vinuri și obiceiuri românești, cea mai completă și savuroasă carte de bucate și povești românești.247,00 leiTăcerea narciselor. Farmecul de a fi trăit...
Cartea prezintă, cu nostalgie și cu umor, sufletul copilului și apoi al tinerei care descoperă lumea.28,00 leiDiscursul despre patrimoniul cultural -...
Cum definim patrimoniul cultural şi cui îi revine responsabilitatea de a-l proteja?29,00 leiPsihologia educației - coordanator Marin...
Cartea probează capacitatea autorului de valorificare a unui volum mare de informații științifice situate la linia de intersecție intradisciplinară și interdisciplinară existentă între psihologie (generală, a vârstelor, cognitivă, socială) și pedagogie (teoria educației, teoria instruirii, teoria curriculumului).15,00 leiNumai onlineTranscendență și imanență - Ion Popescu
Părintele Popescu vine, în această carte, ca teolog care dialoghează cu filosofia în primul rând pentru teologie, dar și în al doilea, pentru filosofia însăși.Atâta de polisemice prin diversitatea semnificărilor, transcendența și imanența nu pot fi bine înțelese decât prin exercițiu dialogal prin care părțile pe cât se instituie pe atâta se presupun...15,00 leiNumai online
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Concepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 leiIisus Hristos, iubirea trădată. Vol.1:...
Într-o manieră cu totul originală, autorul propune descoperirea adevărului conform căruia oricât ar fi de falsificată și trădată, „iubirea nu cade niciodată”.60,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei