Paideia Uitatul în cetate - Florin Biciușcă Arte & arhitecturi 16,41 lei Mărește

Uitatul în cetate - Florin Biciușcă

Florin Biciușcă

Care este semnificația codului în arhitectură? Cum este acesta interpretat și care este soarta obiectului arhitectural, din perspectiva timpului istoric? Ce presupune comunicarea în arhitectură? Iată întrebările esențiale la care Florin Biciușcă  răspunde, într-o manieră inedită, pe parcusul vol. Uitatul în cetate.

Mai multe detalii

1133P

Nou

19,30 lei cu TVA

Cantitatea minimă de comandat pentru acest produs este 10

O „structură elementară a comunicării“ este reprezentată în acest mod: sursă – transmițător – semnal – canal – receptor – mesaj – destinatar. La această suită se adaugă zgomotul care poate interveni pe canalul de comunicare și codul definit ca „artificiul care asigură producerea unui mesaj capabil să solicite un anumit răspuns“. Scopul acestei instalații este acela de a transmite un mesaj de la un emițător la un receptor. Transportul mesajului este asigurat de un canal, de un vehicul, și nu poate fi transmis decât în prezența unor reguli convenite între părți și numite cod. Codul este protocolul pe baza căruia se efectuează comunicarea, stabilind modul în care semnalul este convertit în mesaj.

 

Potrivit autorului, rescrierea codului este un proces permanent în arhitectură; straturile suprapuse de înțelesuri fac mesajul derutant căci nu ne putem încrede în codul valabil astăzi, iar cele vechi sunt, de multe ori, uitate sau insuficient cunoscute.

 „Arhitectura este ca o mare pe care plutesc sticlele cu mesaje lansate de naufragiați disperați. Pe unele nu le reperăm, iar în altele a pătruns apa și a șters textul”.

AutorFlorin Biciușcă
Specificații autorșef de catedră la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“
Anul publicării2002
Format145 x 200 mm
Nr. pagini116
ColecțiaSpaţii imaginate
eBook1337-uitatul-in-cetate.html
ID Hard Cover1337-uitatul-in-cetate.html
GenArhitectura
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalTeoria arhitecturii
CategorieArta si fotografie
Sub-CategorieArhitectura
ISBN973-596-199-7
Nota 
2021-02-27
Uitatul în cetate - Florin Biciușcă

O carte utilă atât pentru specialiștii din domeniu, dar și pentru cititorii care nu au aprofundat îndeajuns domeniul arhitecturii.

  Scrieți-vă propria părere

  Scrieţi un comentariu

  Uitatul în cetate - Florin Biciușcă

  Uitatul în cetate - Florin Biciușcă

  Care este semnificația codului în arhitectură? Cum este acesta interpretat și care este soarta obiectului arhitectural, din perspectiva timpului istoric? Ce presupune comunicarea în arhitectură? Iată întrebările esențiale la care Florin Biciușcă  răspunde, într-o manieră inedită, pe parcusul vol. Uitatul în cetate.

  Scrieţi un comentariu

  Chiar dacă entuziasmul stârnit, prin anii 70-80, de semiotică s-a mai domolit, aparatele teoretice livrate de această disciplină sunt perfect funcționale.

  Modelul comunicării descris de Eco (preluat de la De Mauro) rămâne o unealtă utilă în investigarea comunicării, mulțumită capacității de a obiectiviza fenomenul. ªi vom încerca dispozitivul furnizat de semiotică pe „nuca“ reprezentată de „comunicarea în arhitectură“.

  Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.

   

  Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.

   

  Arhitectura este forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta – se știe –  este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate este și cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.

   

  Îndeobște, codurile nu sunt secrete. Doar atunci când este vorba despre armată sau servicii secrete se mai păstrează acest obicei (în fond) romantic de a secretiza comunicarea. Paradoxal, multe dintre sistemele de comunicare au apărut pentru a ascunde mesajele sau, mai bine spus, pentru a direcționa mesajele spre ținte precise: „codurile secrete“. Acestea nu cuprindeau un cod cunoscut doar de câteva persoane, ci întreaga instalație de comunicare era disimulată pentru a nu putea fi identificată de oricine; unele SEMNALE disimulate imitau sunetele emise de păsări; în variante mai elegante, semnele erau „înecate“ în pagini de text, lăsându-se descoperite cu ajutorul unor grile complexe. Coduri secrete sunt și gesturile discrete ale îndrăgostiților, înțelese doar de ei, ca și „pin“-ul tastat la mașinăriile băncilor. Coduri secrete sunt la tot pasul, reușind să stârnească o aprigă curiozitate doar pentru că sunt secrete.

  Arh. Florin BICIUȘCĂ, șef de catedră la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu“.

  10 alte produse din aceeași categorie

  Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: