Miturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu

Antoaneta Olteanu

Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene. 

Mai multe detalii

1896P

Nou

42,00 lei cu TVA

Orice mare cultură are nevoie de mituri, legende, eroi și evenimente exemplare, care modelează, într-o formă sau alta imaginarul colectiv. Istoria Rusiei nu face excepție de la această regulă, ci dimpotrivă, fascinează prin diversitatea și amestecul socio-cultural, plin de culoare.

Structurată în nouă părți, cartea Miturile Rusiei clasice aduce în atenția publicului larg, câteva dintre miturile fondatoare ale poprului rus, respectiv: istoria orașului Moscova sau Petersburg,  semnificația acțiunilor întreprinse de Ivan cel Groaznic, rolul lui Petru cel Mare sau curentele mesaice care s-au rasfrânt asupra evoluției statului rus.

„Oamenii au nevoie de mituri. Nu renunță nici la cele vechi. Dovadă persistența uimitoare a vechilor sisteme mitologice, acum manifestându-se sub forma așa-numitelor superstiții, care nu au fost distruse nici de impunerea dură a practicilor și reprezentărilor creștine, nici de cele ateiste. Oamenii acceptă, în fapt, mai multe sisteme de referință, care, în mod tradițional, sunt considerate incompatibile. Însă credințele păgâne, precreștine, pot sta alături de cele creștine, de reprezentările pozitiviste. În plus, oamenii mai vor și noi legende, noi sisteme „mitologice“ în care să fie cuprinse și alte aspecte ale mentalului”.

AutorAntoaneta Olteanu
Specificații autorprofesor la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București
Anul publicării2015
Format95 x 205 mm
Nr. pagini198
ColecțiaCărţilor de referinţă
eBook1841-miturile-rusiei-clasice-atoaneta-olteanu-9786067480771.html
ID Hard Cover1841-miturile-rusiei-clasice-atoaneta-olteanu-9786067480771.html
GenLiteratura
SubgenEseu
LimbaRomana
Tip formatFizic
CategorieBeletristica
Sub-CategoriePublicistica
ISBN978-606-748-077-1
Nota 
2021-01-30
Miturile Rusiei

Am primit această carte cadou, în urmă cu doi ani, înainte să vizitez pentru prima data Rusia. Informațiile culese de autoare mi-au fost de ajutor. O carte utilă, care nu ar trebui să lipsească din bibliotecile noastre.

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Miturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu

    Miturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu

    Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene. 

    Scrieţi un comentariu

    Am considerat că discutarea acestor mituri, cu valoare de simbol, care stau la baza sistemului de reprezentări al rușilor, dar și al europenilor occidentali, va ajuta la o mai bună înțelegere a culturii și spiritualității ruse. Multe dintre aceste teme tratate au fost reinterpretate și modificate grosolan în decursul secolului trecut, fiind considerate nu o dată fundamentul teoretic chiar al expansiunii sovietice. Miturile propuse nu sunt însă numai de domeniul trecutului. Modul în care s-au constituit, modul în care au adunat în jurul lor tradiții disparate poate ajuta la interpretarea altor mituri, chiar din perioada Rusiei sovietice, multe dintre ele supraevaluate și posedând un strat ficțional bine dezvoltat. Am dorit ca, prin prezentarea unui cadru istoric mai larg – datele din tabelul cronologic al principalelor evenimente din istoria Rusiei merge aproape până în zilele noastre – să sugerăm viabilitatea acestor constructe. Dacă Moscova însemna, am văzut, întreaga Rusie, centralizată, tradițională, democrată, și nu ideea de imperiu (Moscova revendica teritoriile Rusiei Kievene, nu ale întregii lumi!), sublinierea ascensiunii acestui centru cultural era sinonimă, implicit, cu cea a întregii Rusii. Am văzut care au fost începuturile Rusiei Kievene, ale Moscoviei și ale Rusiei, și am considerat de datoria noastră să prezentă, tot în detaliu, dar sub forma unor informații seci, din tabelul cronologic, și momentul decăderii și al dezmembrării ei. În ultimă instanță, Rusia nu a putut să fie Rusia Kievului; specificul ei s-a stabilizat în Rusia Moscovei, care a adunat impetuos provincii, state cu interese atât de diferite, formându-le o conștiință colectivă. Imperiul Rus a fost condiționat temporal de două etape importante, cea țaristă și cea sovietică. Ele nu au fost de durată, pentru că acest construct nu a avut în vedere elementele specificului național, ci reprezentări siluite, politizate, obsesii personale. Era firesc ca ele să se prăbușească, dincolo de ele rezistând Rusia adevărată, care are din nou, în persoana Moscovei, un model adevărat, cheia succesului, răspunsul la toate întrebările. În același timp, Moscova are la rândul ei un specific: ea este Rusia, dar nu toată Rusia se poate regăsi în Moscova. Ideea de centru cultural este și mai evidentă în zilele noastre și, chiar în vremurile „de restriște“ de astăzi, în ea sunt puse speranțele rușilor într-o revenire firească, grandioasă, a adevăratei Rusii. 

    Antoaneta Liliana Olteanu (n. 22 ianuarie 1968, București) este profesor de limbă și literatură rusă, etnolog și traducător român.Este profesor la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, Departamentul de Filologie rusă și slavă, autor a numeroase cărți din domeniul culturii și civilizației ruse (Miturile Rusiei clasice, Rusia imperială. O istorie culturală a secolului al XIX-lea), al etnologiei comparate (Ipostazele maleficului în medicina magică, Metamorfozele sacrului, Școala de Solomonie. Divinație și vrăjitorie în context comparat, Calendarele poporului român, Reprezentări ale spațiului în credințele românești, Dicționar de mitologie. Demoni, duhuri, spirite; Zile și demoni. Calendar și mitologie populară rusă etc.). 

    Antoaneta Olteanu este membru al Asociației Profesorilor de Limba și Literatura Rusă din România din 1991 (în perioada 1995-1997 a fost secretar-general al acesteia), membru al Asociației Slaviștilor din România (membru din 2004, vicepreședinte din 2006, iar din 2016 - președinte al asociației), membru-reprezentant al României în Comitetul Internațional al Slaviștilor, din 2009, precum și membru al altor organizații profesionale: membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala de Traduceri Literare, din 2009, iar, peste trei ani, membru în Consiliul de coordonare a Filialei de traduceri literare a USR; membru al ASER (Asociația de Științe Etnologice din România), al SEEFA (Slavic and East European Folklore Association), ISFNR (International Society for Folk Narrative Research), membru al EASA (European Association of Social Anthropologists) din 2008.

    https://www.observatorcultural.ro/tag/interviu-cu-antoaneta-olteanu/

     

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: