Paideia Identitatea Urbană: spectru, obsesie şi politici - Augustin Ioan, Ciprian Mihali Arte & arhitecturi 34,00 lei Mărește

Identitatea Urbană: spectru, obsesie şi politici - Augustin Ioan, Ciprian Mihali

Augustin Ioan, Ciprian Mihali

Pronind de la aceste două întrebări fundamentale: „Care e valoarea de schimb a identității (urbane)?” „Contra ce anume merită/trebuie/putem s-o schimbăm?” lucrarea prezintă o serie de informații, prețioase, privind conceptul de identitate urbană.

Mai multe detalii

1356P

Nou

34,00 lei cu TVA

Istoria arhitecturii românești este diferită de istoria arhitecturii de pe ceea ce constituie astăzi, teritorial și politic-instituțional România

Nu mai este posibilă o singură istorie, de autor, ci istorii pluri-fațetate, multi-disciplinare și, mai cu seamă, metodice în toate sensurile acestui termen. Și, mai cu seamă, nu mai este timp de pierdut.

Augustin Ioan

Introducerea pe agenda zilei a chestiunii identității urbane ridică cel puțin două tipuri de interogație și implică două demersuri care trebuie să derive din aceste interogații: pe de o parte, o interogație despre termenii și vocabularul cu care operăm: ce (mai) înseamnă identitate, ce (mai) înseamnă urban, ce (mai) înseamnă identitate urbană? Demersul va fi unul teoretic și, fără pretenția de a-l putea epuiza, el ne va ocupa în rândurile ce urmează. Pe de altă parte, o interogare a pertinenței sau oportunității ei în contextul orașelor românești; demersul care o însoțește este acela al schițării politicilor urbane celor mai adaptate pentru a da un conținut și o continuare întrebărilor despre identitatea urbană. Acest demers face obiectul altor cercetări ale noastre, în colaborare cu actori publici, administrații locale și organizații non-guvernamentale

Ciprian Mihali

AutorAugustin Ioan, Ciprian Mihali
Anul publicării2013
Format145 x 200 mm
Nr. pagini140
ColecțiaSpaţii imaginate
eBook1593-identitatea-urbana-spectru-obsesie-i-politici.html
ID Hard Cover1593-identitatea-urbana-spectru-obsesie-i-politici.html
GenArhitectura
SubgenSpatii imaginate
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalTeoria arhitecturii
CategorieArta si fotografie
Sub-CategorieArhitectura
ISBN978-973-596-877-9
Nota 
2021-02-27
Identitatea Urbană: spectru, obsesie şi politici - Augustin Ioan

Identitatea urbană... este – sau ar trebui să fie – o chestiune care să ne preocupe pe toți! Această carte vorbește despre semnificația idenității urbane, despre avatarurile acestui concept și schimbările pe care urbanul le suferă, în prezent.

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Identitatea Urbană: spectru, obsesie şi politici - Augustin Ioan, Ciprian Mihali

    Identitatea Urbană: spectru, obsesie şi politici - Augustin Ioan, Ciprian Mihali

    Pronind de la aceste două întrebări fundamentale: „Care e valoarea de schimb a identității (urbane)?” „Contra ce anume merită/trebuie/putem s-o schimbăm?” lucrarea prezintă o serie de informații, prețioase, privind conceptul de identitate urbană.

    Scrieţi un comentariu

    Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.

    Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.

    Arhitectura este forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta – se știe –  este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate este și cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.

     

    Cartea descrie avatarurile identității în lumea contemporană, transformările pe care le cunoaște urbanul astăzi, precum și semnificația conceptului de identitate urbană.

    Augustin Ioan este arhitect și profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti.

    Studii

    Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti 1990, BA

    Oxford University, UK (1992-1993) – Research Scholar

    University of Cincinnati, Ohio (1993-94) MSArch

    Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti (1995) MA în „Formă Urbană”

    Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti (1995-98) PhD în Istoria Arhitecturii (îndrumător prof.dr.arh.Gheorghe Curinschi-Vorona şi Sanda Voiculescu)

    Doctor al Facultăţii de filosofie a Universităţii Bucureşti (îndrumător prof.dr. Vasile Morar; 2002 Magna cum Laudae)

    Licențiat în teologie ortodoxă al Honoris Causa al Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, SUA (2007)

    Ciprian Mihali apredat vreme de două decenii filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: