Paideia Vegheaţi de mister. Sensul într-o lume post - modernă - David Walsh Arte & arhitecturi 47,00 lei Mărește

Vegheaţi de mister. Sensul într-o lume post - modernă - David Walsh

David Walsh

Potrivit autorului, această carte este o încercare de a arunca o lumină asupra întrebărilor care stau la baza oricărei existenţe umane. Este o carte de politică în care culturalul joacă un rol central, o încercare de a explora dialectica dintre postmodernism pe de o parte, religie şi literatură/artă pe de altă parte.

Mai multe detalii

1160P

Nou

47,00 lei cu TVA

Ce propune cartea de faţă?

Din punct de vedere al „conservatorilor" americani, ea este o autentică provocare. Ea apără în bună parte postmodernismul împotriva ostilităţii instinctuale a tradiţionaliştilor şi caută să găsească în acest postmodernism valori şi merite care să nu îi irite pe tradiţionalişti. Să recunoaştem cu toţii că (fie că ne place, fie că nu) este vorba de un exerciţiu stimulant. Walsh contestă părerea larg răspândită (la dreapta ca şi la stânga) potrivit căreia postmodernismul ar fi un exerciţiu pe deplin materialist, o renunţare la valori, o renunţare la transcendenţă, o decadenţă iremediabilă a culturii. El crede dimpotrivă (şi aici cititorul român găseşte curioase potriviri cu Lucian Blaga, de care, ştiu bine, Walsh nici nu a auzit măcar) că postmodernismul, atunci când vorbeşte despre indeterminări, goluri, incertitudini, agnosti- cisme, despre lipsă de sens, de formă şi de autoritate, nu face altceva decât să redescopere „taina", să accepte misterele existenţiale şi să admită limitele raţionalismului.

„Walsh ne atrage atenţia asupra setei de spiritualitate pe care o întâlnim pe toate meridianele, în toate ambianţele sociale, satisfăcută în forme uneori bizare şi groteşti, alteori nobile, constructive, îmbibate de speranţă. Tocmai dezordinea postmodernismului este cea care (precum în teoria fizico- matematică a haosului) produce în chip spontan structuri şi ordini care nu sunt impuse prin edict, ci cresc de jos în sus”.

Virgil Nemoianu

AutorDavid Walsh
Specificații autorprofesor şi de şef de catedră în ştiinţe politice la Catholic University of America
Traducator/editorCorina Tiron
Anul publicării2001
Format145 x 200 mm
Nr. pagini192
ColecțiaSpaţii imaginate
eBook1805-vegheati-de-mister-sensul-intr-o-lume-post-moderna.html
ID Hard Cover1805-vegheati-de-mister-sensul-intr-o-lume-post-moderna.html
GenArhitectura
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalTeoria arhitecturii
CategorieArta si fotografie
Sub-CategorieArhitectura
ISBN973-596-021-4
Nota 
2021-02-27
Vegheaţi de mister. Sensul într-o lume post - modernă - David Wa

„Înțelegerea ființelor umane trebuie întotdeauna să înceapă cu propria înțelegere de sine”, afirmă autorul, iar „în calitate de ființe umane suntem întotdeauna pe drum, niciodată produse finite.”

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Vegheaţi de mister. Sensul într-o lume post - modernă - David Walsh

    Vegheaţi de mister. Sensul într-o lume post - modernă - David Walsh

    Potrivit autorului, această carte este o încercare de a arunca o lumină asupra întrebărilor care stau la baza oricărei existenţe umane. Este o carte de politică în care culturalul joacă un rol central, o încercare de a explora dialectica dintre postmodernism pe de o parte, religie şi literatură/artă pe de altă parte.

    Scrieţi un comentariu

    Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.

    Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.

    Arhitectura este forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta – se știe –  este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate este și cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.

    Asta e tot? Viaţa nu e mai mult de atât? Ce scăpăm din vedere? Cu siguranţă trebuie să fie ceva mai mult decât rutina zilnică şi trecătoarele, nesatisfăcătorele succese pe care le repurtăm. Cum este posibil ca moartea să fie sfârşitul ei? Viaţa, spunea cineva, este ceea ce ni se întâmplă când facem planuri pentru altceva. în multe privinţe vieţile noastre par să nu fie decât o îndelungă pregătire pentru altceva. Dar ce anume? Nici unul dintre noi nu va rămâne în viaţă. Şi totuşi ce anume ne atrage şi ne conjură neîncetat, ce anume nu ne va lăsa niciodată să trăim într-un aici-şi-acum? Chiar dacă ne întoarcem în timp până la primele urme omeneşti, vom observa că bărbaţii şi femeile acelor vremuri trăiau dincolo de circumstanţele lor imediate. în momentul în care începem să ridicăm explicit astfel de întrebări, pătrundem pe tărâmul filosofiei.

    Această carte este o încercare de a arunca o lumină asupra întrebărilor care stau la baza oricărei existenţe umane. Ele ne trezesc tot mai mult interesul pe măsură ce înaintăm în vârstă. Viaţa, suferinţele şi limitele ei, ne obligă să ne confruntăm cu ceea ce suntem. Nu mai avem înaintea noastră un viitor al posibilităţilor nelimitate, un teren deschis imaginaţiei.

    Născut în Irlanda, David Walshşi-a luat primele titluri universitare (licenţa şi masteratul, ambele în filosofie) la mult respectatul University College din Dublin, iar apoi doctoratul în ştiinţe politice la Universitatea din Virginia, în 1978.

    A predat întâi (relativ scurt) la Universităţile din Florida şi din Carolina de Sud, iar din 1984 este cadru didactic la Catholic University of America, trecând rapid de la rangul de lector universitar, la cel de conferenţiar, iar apoi la cel de profesor plin şi de şef de catedră în ştiinţe politice. Marea presă americană i-a observat fără întârziere valoarea, astfel încât comentariile sale politice apar cu anume regularitate în Wall Street Journal, în Washington Post, în Los Angeles Times, în Chicago Tribune şi în altele de acelaşi calibru, ele caracteri- zându-se printr-o linie politică şi ideologică moderată, centristă. Această activitate politică a mers în paralel cu o activitate ştiinţifică bogată, substanţială şi diversă. Prima sa carte este dedicată misticului Jakob Bohme. After Ideology: Recovering the Spiritual Foundations of Freedom (1996) (După ideologie: cum să recuperăm fundamentele spirituale ale libertăţii) acorda spaţiu amplu lui Soljeniţîn şi altor disidenţi din tradiţia slavă. Poate cea mai originală carte a sa, oricum cea care a stârnit cea mai mare senzaţie, a fost The Growth of the Liberal Soul (Columbia: Missouri University Press, 1997).

    Lucrarea explorează pe de-o parte, dialectica dintre postmodernism și pe de o parte, religia şi arta.

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: