Conjecturi urbane. Raţionalism critic în urbanism şi arhitectură - Sebastian Boţic
Sebastian Boţic
În cuprinsul acestei cărți, Sebastian Boţic prezintă rolul raționalismului critic în procesul de planificare și proiectare al construcțiilor. Potrivit autorului, miza cărţii o reprezintă „prezentarea, susţinerea și apărarea abordării raţionalismului critic în urbanism și arhitectură”.
1613P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității: 2015-03-31
Urbanismul, ca artă a construirii oraşelor, are o istorie milenară, în acest sens el împărtăşind mai multe asemănări decât deosebiri cu arhitectura. Ca planificare însă, istoria sa întinde doar cu puţin mai mult spaţiul unui veac.
Pornind de la întrebarea „Până unde a fost raţionalismul critic înţeles de teoreticienii planificării și ce au lăsat aceştia pe afară?”, Sebastian Boţic propune, în acest volum, o redeschidere a dosarul urbanismului, în încercarea de surprinde importanța teoriei unificatoare în planificare.
„Astăzi, peisajul teoriei urbane este de o fermecătoare eterogenitate. De la enunţarea provocărilor postmoderne (Sandercock, 1998) și până la ştergerea oricăror graniţe conceptuale caracteristică pragmatismului critic (Throgmorton, 1997), de la evazivitatea terminologică a teoriilor capitalului social (Briggs, 1997) până la militantismul planificării feministe (Ritzdorf, 1995), spaţiul teoriei de urbanism este saturat de întretăierea unor direcţii care par a-și fi făcut din divergenţă un ideal, din alteritate un imperativ”.
Sebastian Boţic
Autor | Sebastian Boţic |
Specificații autor | predă teorie și critică de urbanism la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București |
Anul publicării | 2014 |
Format | 145 x 200 mm |
Nr. pagini | 340 |
Colecția | Spaţii imaginate |
eBook | 1380 |
ID Hard Cover | 1380 |
Gen | Arhitectura |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Subiect principal | Teoria arhitecturii |
Categorie | Arta si fotografie |
Sub-Categorie | Arhitectura |
ISBN | 978-973-596-973-8 |
Conjecturi urbane. Raţionalism critic în urbanism şi arhitectură
O carte necesară atât pentru cititorii pasionați de acest domeniu, cât și pentru cei care doresc să înțeleagă fenomenul și dinamica arhitecturii, desfășurate în timp, pornind de la semnificația teoriei, în tot acest interval, și a unei viziuni critice.
Sebastian Boţic prezintă în acest volum argumente care susțin abordarea raţionalismului critic în urbanism si arhitectură.
Colecția Studii Imaginate aduce în atenția cititorului diferite problematici și perspective privind modul în care arhitectura a influențat și s-a dezvoltat în cadrul culturii europene și a celei românești. Această lucrare cuprinde argumente solide privind aspectul critic, pur teoretic, precum și importanța raționalismului critic în arhitectură și urbanism.
Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.
Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.
Arhitectura este forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta – se știe – este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate este și cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.
Am încercat să demonstrăm că atitudinea raţionalismului critic are multiple implicaţii pentru arhitectură și urbanism. O primă consecinţă priveşte creativitatea celor două profesii: raţionalismul critic nu inhibă descoperirea lucrurilor noi, el permiţând orice tip de conjectură, din orice sferă și de orice culoare, atât timp cât propune o regulă de infirmare. Pentru planificare am mers mai departe și am construit o diagramă de creştere a planificării, un model deopotrivă descriptiv și normativ al urbanismului. Iar dacă suntem stânjeniţi în a afirma că am produs o teorie nouă în urbanism, putem însă afirma fără a ne ruşina că am demonstrat cel puţin capacitatea raţionalismului critic de a produce instrumente noi, bunăoară controlul „plastic” și evaluarea „norilor și orologiilor”, sau de a furniza noi teste pentru conjecturile planificării, cum ar fi coroborabilitatea, verosimilitudinea sau „acceptabilitatea potenţială relativă”.
În loc de concluzii, Sebastian Boţic
Sebastian Boțic predă teorie și critică de urbanism la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Este preocupat de găsirea unei teorii unificatoare în urbanism, capabilă să răspundă rigorilor științifice în timp ce protejează libertatea și demnitatea umană.
Publicații
2016: Boțic Sebastian, Regula exclusiunii. Excluderea probelor obținute nelegal în procesul penal (București: Universul Juridic).
2015: „Participative urbanism and the rationality of future cities”, Marius Stoian & Bogdan Gavrilă (coord.), Romania’s New Wave.
2015: „Urbanismul participativ și raționalitatea orașelor viitorului”, Marius Stoian & Bogdan Gavrilă (coord.), România noului val.
2014: Boțic Sebastian, Conjecturi urbane: raționalism critic în urbanism și Arhitectură.
2013: PUG Dinamic pentru Sec. XXI – o schimbare de paradigmă în urbanismul românesc contemporan.
2011: „Raționalism critic în planificarea spațială: note pentru o nouă atitudine în urbanism” în Hanna Derer (coord.), Research 2009-2010: Din stratigrafia cercetării în arhitectură şi urbanism: orizontul prim.
2011: „Problema cu obiectivele: două tradiții raționale în planificarea spațială” în Hanna Derer (coord.), Research 2010-2011: Din stratigrafia cercetării în arhitectură şi urbanism: orizontul mediu.
Întreprinderea detectivistică pe tărâmul teoriei planificării pe care am antamat-o aici apare în acest moment dificilă, iar scopul ei este poate prea ambiţios. Ne propunem să redeschidem dosarul urbanismului și să privim mai aproape superba strădanie pentru găsirea „pietrei filosofale”, teoria unificatoare în planificare. Considerăm că, indiferent dacă cititorul o va judeca ca obţinută, drumul spre ea este aventura care merită, cu orice preţ, întreprinsă. Itinerariul nostru ne va purta prin abordările și teoriile esenţiale în spaţiul anglo-saxon. Din ele vom încerca întotdeauna să reţinem caracterul lor raţional. Vom analiza unde se apropie și unde se despart de principiul raţionalităţii. Vom vedea cum ipotezele sunt propuse și apoi criticate; vom asista la momentul aproape neverosimil al criticii care devine teorie și care, la rândul ei, este criticată.
În acest sens, cercetarea noastră poate fi privită ca o istorie a ideilor; ideea pe care o urmărim în toate contorsiunile, amendamentele și reformulările ei este raţionalitatea. Se poate demonstra uşor că planificarea se fondează pe o potenţă uriaşă, iar acolo unde reuşeşte, viaţa oamenilor este mai bună. Dar noi ştim că ea nu reuşeşte întotdeauna si efectul ei este atunci devastator. Avem deci datoria de a proiecta și planifica ca și cum răul urmează să se întâmple, suntem constant sub obligaţia de a minimaliza eroarea și de a proteja calitatea vieţii. Singurul mod în care putem realiza acest lucru este prin proiectarea raţională. Noi, cei care populăm oraşele în care încă purtăm în nări mirosul greu al uleiului de motor revărsat din spatele cupei excavatorului, înţelegem mai bine decât oricine altcineva importanţa raţionalităţii în urbanism.
Conjectura noastră este însă structurată în jurul unei specii aparte a raţionalităţii. O raţionalitate care a pătruns greu în planificare și care, din nefericire, nu a lăsat urme adânci, în ciuda popularităţii părintelui ei, filosoful englez de origine austriacă Karl Popper. O raţionalitate capabilă însă să construiască poduri solide între urbanism și ştiinţele sociale, un tip de raţionalitate ce poate să formeze o nouă metodă de predare a planificării, o raţionalitate ce ştie să ne apere împotriva arbitrariului și uzului abuziv de autoritate. În fine, o raţionalitate ce va încerca să dea măsura unui nou model evolutiv al planificării. Raţionalismul critic, căci el este cel pe care-l vom urmări în toate articulaţiile sale, este cu asupra de măsură vital pentru înţelegerea unui noi tip de a practica planificarea.
Prin urmare, vom porni cu studiul planificării din perspectivă teoretică, dar vom folosi exemple și un studiu de caz din practica de specialitate pentru a exemplifica și completa argumentul expus. Din literatura parcursă vor fi reţinute acele trimiteri sau elemente care pun accentul pe procesul și modelul planificării, în timp ce vom acorda o atenţie deosebită prezentării, și apoi criticii, planificării ca atingere-de-obiective, văzută ca principalul rival metodologic al raţionalismului critic.
Introducere, Sebastian Boțic
10 alte produse din aceeași categorie
Secretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.38,00 leiViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
Pe nici un alt creator nu l-a așezat posteritatea atât de sus ca pe Michelangelo. Nici unul nu se potrivește mai bine ca el imaginii pe care ne-o facem despre geniu. Dar cine ar putea spune că a pătruns înțelesul adânc al operelor lui cele mai celebre? În această lucrare, atât eseu, cât și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit...34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
Piersicul înflorit scînteia în soare cu miile lui de picături de ploaie. Un curcubeu se desena la orizont, cuprinzînd în arcul său satul Bruegel, unde, la hanul «Pămîntul Făgăduinței», venea pe lume Pieter. Imaginea satului se reflecta în ochii lui și el îi simțea frumusețea de la vârsta cea mai fragedă.41,00 leiMutația semnelor - René Berger
Luând, așadar, act de mutațiile și deplasările extraordinare ce s-au produs în sfera culturii și civilizației contemporane, René Berger și-a propus să exploreze legăturile dintre artă și lumea științei și tehnicii, efectele inedite care apar în raporturile artei cu mijloacele comunicării de masă îndeosebi.68,00 leiDespre gust și culoare - Roger Avermaete,...
De la instaurarea mașinismului, gustul este nu numai jignit, în diferite sectoare, dar într-unele dintre ele pare atât de compromis, încât te întrebi cum o vei scoate la capăt.45,00 lei
La un moment dat. De jur împrejurul...
O lucrare modernă care încearcă să răspundă la întrebări despre relația arhitecturii cu istoria, cu orașul și cu teritoriul, cu puterea și cu libertatea, cu constructorii, cu materialele, cu măgarii și cu oamenii, cu ochiul dracului, cu plăcerea, cu legile sacre și profane, cu norii, cu vânturile și cu valurile, cu gândul, cu mic și mare.45,00 leiLoc în dialog : spaţiu public -...
Volumul cuprinde o varietate de interviuri inedite pe teme de urbanologie, starea orașului, spațiu sacru și arhitectură religioasă și poezie.53,00 leiNeil Leach - Arhitectura - 3 carti -...
Neil Leach este arhitect și teoretician. A predat la Universitatea din Bath, Architectural Association School of Architecture, University of Nottingham, Columbia University, Cornell University, SCI-Arc, Royal Danish Academy of Art și Dessau Institute of Architecture.30,00 leiNumai online
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Secretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.20,00 leiNumai onlineViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.18,00 leiNumai onlineViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...25,00 leiNumai online„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.38,00 lei
Viața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
Pe nici un alt creator nu l-a așezat posteritatea atât de sus ca pe Michelangelo. Nici unul nu se potrivește mai bine ca el imaginii pe care ne-o facem despre geniu. Dar cine ar putea spune că a pătruns înțelesul adânc al operelor lui cele mai celebre? În această lucrare, atât eseu, cât și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit...34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
Piersicul înflorit scînteia în soare cu miile lui de picături de ploaie. Un curcubeu se desena la orizont, cuprinzînd în arcul său satul Bruegel, unde, la hanul «Pămîntul Făgăduinței», venea pe lume Pieter. Imaginea satului se reflecta în ochii lui și el îi simțea frumusețea de la vârsta cea mai fragedă.41,00 leiMutația semnelor - René Berger
Luând, așadar, act de mutațiile și deplasările extraordinare ce s-au produs în sfera culturii și civilizației contemporane, René Berger și-a propus să exploreze legăturile dintre artă și lumea științei și tehnicii, efectele inedite care apar în raporturile artei cu mijloacele comunicării de masă îndeosebi.68,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Calendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei