Paideia Fictiunile arhitecturii - Dana Vais Arte & arhitecturi 36,00 lei Mărește

Fictiunile arhitecturii - Dana Vais

Dana Vais

Dana Vais predă teorie și istoria arhitecturii moderne și contemporane la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj. Stagiile practice și de cercetare efectuate în școli de arhitectură din Franța, Belgia și SUA au fost ocaziile de a înțelege importanța teoriei în formația arhitectului - un fapt mai puțin evident în arhitectura românească de azi.

Mai multe detalii

0164P

Nou

36,00 lei cu TVA

Arhitectura nu este doar o „construcție” a mediului real, ci și o „construcție” mentală, clădită din ficțiuni.

Cartea prezintă o  serie de teorii din arhitectura contemporană, în încercarea de a recupera semnificațiile dimensiunii „ficționale”, precum și plenitudinea spațială a arhitecturii.

Lucrarea evidențiază, de asemenea, și anumite coordonate teoretice ale practicii arhitecturale românești – ca de exemplu, relația sa contradictorie cu „modernitatea”. Din toate aceste surse eterogene, volumul extrage însă o concluzie și vrea să transmită un mesaj: dimensiunea teoretică a arhitecturii e o construcție explicită. Ficțiunile arhitecturii devin în mod necesar și o realitate în sine.

„Dimensiunea teoretică a arhitecturii e o realitate fabricată, o „ficțiune”. Dar ficțiunile arhitecturii devin în mod necesar și o realitate palpabilă și sunt cel puțin la fel de importante ca toate celelalte ficțiuni în care ne-am obișnuit să trăim azi.

Există arhitecturi care se bazează pe cuvinte, care includ dimensiunea discursului verbal. Arhitectura nu are numai patru dimensiuni fizice, ci și una sau mai multe dimensiuni ficționale, prin care prezența fizică se extinde în spațiul gândirii narative.

 

 

Noțiunea de „ficțiune” nu trebuie considerată aici în sens peiorativ. Nu falsitatea sau iluzoriul ficțiunii contează în relația ei cu arhitectura fizică, ci tocmai valoarea ei ordonatoare, capacitatea de a da coerență realității și de a marca lumea concretă, fie și prin mijloace ireale și discrete. Mai mult, pentru a fi bine înțelese, discursurile arhitecturii trebuie acceptate și asumate chiar în dimensiunea lor ficțională. Dacă ele ar fi considerate doar ca reflectări directe în spațiul și timpul real, atunci nu am face decît să reducem dimensiunile arhitecturii la cele doar patru evidente. Ca să explic printr-o analogie pur spațială, e ca și cum am considera o realitate tridimensională, de exemplu holul vilei La Roche de Le Corbusier, raportîndu-ne exclusiv la o proiecție bidimensională, să spunem o fotografie: chiar dacă putem imagina și înțelege spațiul real, plenitudinea spațială a arhitecturii sale ne scapă. La ce ar folosi așadar să negăm dimensiunea „ficțională” a arhitecturii? A refuza să vezi ficțiunile în lumea lor, adică chiar ca ficțiuni, înseamnă a lucra cu o reducție, cu o „proiecție” .

AutorDana Vais
Anul publicării2008
Format145 x 200 mm
Nr. pagini216
ColecțiaSpaţii imaginate
eBook1564
ID Hard Cover1564
GenArhitectura
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalTeoria arhitecturii
CategorieArta si fotografie
Sub-CategorieArhitectura
ISBN978-973-596-422-1
Nota 
2020-09-20
Ficțiunile arhitecturii

O analiză a ideilor teoretice care definesc arhitectura. Un ghid în lumea teoretică a artei arhitecturii. Recomand. Este o lectură utilă. Atât celor din domeniu cât și publicului larg.

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Fictiunile arhitecturii - Dana Vais

    Fictiunile arhitecturii - Dana Vais

    Dana Vais predă teorie și istoria arhitecturii moderne și contemporane la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj. Stagiile practice și de cercetare efectuate în școli de arhitectură din Franța, Belgia și SUA au fost ocaziile de a înțelege importanța teoriei în formația arhitectului - un fapt mai puțin evident în arhitectura românească de azi.

    Scrieţi un comentariu

    Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.

    Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.

    Arhitectura este forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta – se știe –  este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate este și cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.

    Cartea descrie principalele curente teoretice ale arhitecturii.

    Istoria arhitecturii în Româniadebutează cu apariția primelor construcții și structuri de pe teritoriul țării noastre, din perioada civilizației dace, la care s-au adăugat ulterior inovațiile tehnologiei romane. În perioada Evului Mediu, tehnica și arta construcțiilor bisericești evoluează în paralel cu cea a edificiilor laice (castele, palate) în diverse stiluri specifice românești, pentru ca în perioada modernă să se realizeze sincronizarea cu stilurile europene. Epoca contemporană este ilustrată de clădiri și structuri de mari dimensiuni, atât civile, cât și industriale, multe din acestea constituindu-se ca adevărate obiective turistice și ca simboluri ale identității naționale.

    Colecția Studii Imaginate aduce în atenția cititorului diferite problematici și perspective privind modul în care arhitectura a influențat și s-a dezvoltat în cadrul culturii europene și românești.

    Dana Vais predă teorie și istoria arhitecturii moderne și contemporane la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj.

    Lucrări în limba română

    Dana Vais, Ficțiunile arhitecturii, Editura Paideia, București, 2008

    Dana Vais, Caractere expresioniste în arhitectura contemporană, Presa Universitară Clujeană, Cluj, 2000

     traducerea în limba română: Neil Leach, Camuflaj, Paideia, București, 2008

    14 capitole în cărți de specialitate – arhitectură și istoria artei (edituri: Paideia, Casa Cărții de Știință, Argonaut, Bybliotek, Ed. Fund.Arhitext, UTPress)

    cca 70 articole în reviste profesionale de arhitectură, reviste de artă și cultură în România: Arhitext (București), Arhitectura (UA - București), de arhitectură (Timisoara), Idea (Cluj), Korunk (Cluj - în l. maghiară; în l. română pe site).

    Majoritatea textelor din această carte sunt prelucrări ale unor texte care au mai fost publicate, în forme asemănătoare, fragmentar sau în limba engleză.

    Capitolul I („Ficțiunile arhitecturii”) reunește și completează fragmente publicate în revista „Arhitext” nr. 5/2001, 6/2001 și 7/2001.

    Capitolul II („În căutarea unei noi modernități”) este traducerea unui text publicat în limbile engleză și maghiară (Dana Vais, In Quest of a New Modernity, în: Átmenetek / Transitions. Az építészet helyzetéröl / On the state of architecture, Terc Kft., Budapest, 2002, pp. 69-93). În limba română, fragmente din acest capitol au fost publicate în revista „Arhitext” nr. 3/2002 și 5/2002.

     Capitolul III („Identitate și ficțiune”) este o variantă ușor modificată a unui text publicat în limbile engleză și maghiară (Dana Vais, „Identity, marginality and fiction. Architecture in Bucharest, Cluj and Timisoara”, în: „Transitions 2", Terc, Budapest, 2006, pp. 53-92).

     Capitolul IV („Spațiu urban în post-socialism”) are la bază un text publicat în limba engleză (Dana Vais, Waterfronts and Backwaters. Urban Space and Architectural Developments in a Marginal Post-socialist City (Cluj, Romania), în: „First Symposium on Waterfronts in the Danube Region”, 3-6 Martie 2006, Novi Sad, Book of Proceedings, pp. 26-46), completat cu fragmente dintr-un text publicat în revista „logiA” nr. 7/2004.

     Capitolul V („Istorie recentă și diversitate”) este traducerea ușor modificată și completată a unui text în limba engleză, prezentat la simpozionul internațional „Diversity, a resource for the architectural education”, organizat de AEEA și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, 27-28 octombrie 2005. Capitolul VI („Vernacularul”) este varianta ușor modificată a unui text scris pentru revista „Arhitext” în 2004, dar nepublicat.

     Capitolul VII („Modernitatea cinică: Rem Koolhaas”) este o variantă completată a unui text publicat în volumul „Act Urban /Urban Act”, Ed. U. T. Pres, Cluj, 2003; completările includ fragmente din articole publicate în revista „Arhitext” nr. 10/2004, 3/2005, 11/2006.

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: