Paideia Critica raţiunii pure - Immanuel Kant Filosofie 23,20 lei Mărește

Critica raţiunii pure - Immanuel Kant

Immanuel Kant

Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra istoriei gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei  are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.

Mai multe detalii

1794P

Nou

29,00 lei cu TVA

Pentru că apariția Criticii rațiunii pure a condus la numeroase polemici și atacuri, la numai câțiva ani de la publicare Kant și-a reeditat opera, modificând sau schimbând cu totul anumite pasaje sau capitole pentru a-și face mai clar punctul de vedere contemporanilor săi. Rezultatul acestui efort de clarificare a condus însă la alte polemici, întrucât, din perspectiva unora dintre analiștii operei kantiene, modificările aduse sunt adeseori și expresii ale unei schimbări de gândire a lui Kant, produsă în intervalul dintre cele două apariții ale primei Critici. În cea de-a doua prefață a Criticii rațiuni pure, Kant opune metafizica matematicii, fizicii și logicii. Ultimele trei se bucură de un acord cu privire la conținutul lor intern, putând fi considerate de aceea științe veritabile, în timp ce metafizica, o întreprindere milenară a spiritului uman, „n-a avut până acum o soartă atât de favorabilă ca să fi putut apuca pe drumul sigur al unei științe”. Întrebările fundamentale ale metafizicii sunt cele privitoare la Dumnezeu, libertate, nemurirea sufletului. Dacă lumea a fost creată sau există dintotdeauna, dacă suntem noi liberi sau tot ceea ce facem nu este altceva decât rezultatul unei cauzalități exterioare nouă, sau dacă sufletul nostru este format dintr-o substanță nepieritoare – toate acestea sunt întrebări ce frământă mintea umană dintotdeauna și o vor preocupa și de acum înainte. Tocmai de aceea, Kant socotește că înainte de toate metafizica și interesul metafizic exprimă o „dispoziție naturală” a rațiunii umane. În ciuda acestei dispoziții naturale, rațiunea umană nu a reușit să acceadă la o cunoaștere certă, respectiv la o știință care să răspundă o dată pentru totdeauna unor atare întrebări.

AutorImmanuel Kant
Specificații autorfilosof german din perioada iluminismului
Traducator/editorprezentare Claudiu Baciu
Anul publicării2015
Format95 x 205 mm
Nr. pagini164
ColecțiaFilosofie
eBook1816-critica-ratiunii-pure-immanuel-kant-9786067480405.html
ID Hard Cover1816-critica-ratiunii-pure-immanuel-kant-9786067480405.html
GenFilozofie
LimbaRomana
Tip formatFizic
CategorieStiinte umaniste
Sub-CategorieSociologie si filozofie
ISBN978-606-748-040-5
Nota 
2021-01-31
Critica Ratiunii Pure

Ceea ce a spus Alfred North Whitehead despre Platon (că toată filosofia occidentală era doar o notă de subsol la operele lui Platon) se poate spune cu ușurință despre Kant în ceea ce privește filosofia modernă. Aceasta deoarece Kant este cu adevărat marele epistemolog, „figura centrală a filosofiei moderne, care a stabilit drumul prin care toți gânditorii ulterior au fost nevoiți să apuce.”

  Scrieți-vă propria părere

  Scrieţi un comentariu

  Critica raţiunii pure - Immanuel Kant

  Critica raţiunii pure - Immanuel Kant

  Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra istoriei gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei  are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.

  Scrieţi un comentariu

  Immanuel Kant a fost un filosof german, unul din cei mai mari gânditori din perioada iluminismului în Germania.

  Kant este socotit unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enormă influență asupra dezvoltării filozofiei în timpurile moderne. În special Fichte, Schelling și Hegel și-au dezvoltat sistemele filozofice pornind de la moștenirea lui Kant. Cei mai mulți scriitori și artiști din vremea lui au fost influențați de ideile sale în domeniul esteticii, operele lui Goethe, Schiller sau Kleist neputând fi înțelese fără referința la concepțiile filozofice ale lui Kant.

    

   

  10 alte produse din aceeași categorie

  Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: