Paideia Despre Pythagora și pythagorei - Philolaos - Traducere și note de Mihai Nasta Ediția a II-a Libra Magna 70,20 lei Mărește

Despre Pythagora și pythagorei - Philolaos - Traducere și note de Mihai Nasta Ediția a II-a

Philolaos

Accesorii

Cutii

Opera lui Philolaos este importantă și inovatoare, fiind prima care se ocupă de învățăturile lui Pythagora. Aceasta a inspirat foarte mult școala platoniciană.

Mai multe detalii

2572P

Nou

70,20 lei cu TVA

-10%

78,00 lei cu TVA

Cei pe care natura i-a înzestrat cu destulă iscusință, cu pătrundere și memorie, pentru a-și putea însuși temeinic geometria, astrologia, muzica și celelalte științe, depășesc pregătirea cerută arhitecților și devin mathematici…

Asemenea personalități se întâlnesc însă rar; au fost odinioară Aristarh din Samos, Philolaos și Archytas din Tarent, care au lăsat posterității numeroase lucrări, ajungând la descoperiri felurite prin numere și prin legi naturale.

Vitruvius

 

AutorPhilolaos
Traducator/editorTraducere și note de Mihai Nasta
Anul publicării2023
Editie specialaDa
Format200 x 280 mm
Tip CopertaSpeciala
Nr. pagini200
ColecțiaCărţilor de referinţă
eBook2725-despre-pythagora-i-pythagorei-philolaos-traducere-i-note-de-mihai-nasta-ediia-a-ii-a-9786067488333.html
ID Hard Cover2725-despre-pythagora-i-pythagorei-philolaos-traducere-i-note-de-mihai-nasta-ediia-a-ii-a-9786067488333.html
GenFilozofie
LimbaRomana
Tip formatFizic
CategorieStiinte umaniste
Sub-CategorieSociologie si filozofie
ISBN978-606-748-824-1

Scrieţi un comentariu

Despre Pythagora și pythagorei - Philolaos - Traducere și note de Mihai Nasta Ediția a II-a

Despre Pythagora și pythagorei - Philolaos - Traducere și note de Mihai Nasta Ediția a II-a

Opera lui Philolaos este importantă și inovatoare, fiind prima care se ocupă de învățăturile lui Pythagora. Aceasta a inspirat foarte mult școala platoniciană.

Scrieţi un comentariu

Categoriaemblematic europa

Din categoria lucrărilor catalogate Emblematic Europa fac parte cărțile din patrimoniul cultural european care sunt istoric fundamentale sau contributive și care s-au bucurat de versiuni noi de traducere, de ediții ilustrate, de forme noi de editare. Cultura română respiră și în prezent în cultura europeană pe care o asimilează specific. Capodoperele născute în epoci și culturi diferite în Europa au devenit în timp emblematice pentru spiritul continentului european.

Fiecare carte din această categorie este marcată cu un timbru ilustrativ pentru perioada sau contextul în care a apărut cartea. În cazul în care opera este considerată capodoperă, faptul este consemnat pe timbrul emblematic eu: capodoperă a culturii europene.

 

Incadrarea in serii si colectii: editie magnum

Școlii pythagoreice și în special lui Pythagora i se atribuie o serie lungă de descoperiri în domeniul matematicii, astronomiei, biologiei, embriologiei, medicinei, muzicii și în alte domenii științifice.

Printre teoriile de bază ale pythagoreicilor, poziția centrală este ocupată de doctrina despre numere, considerându-se că universul poate fi descris prin simbolurile matematice. În cadrul procesului de generare a Cosmosului, mai întâi apare o Idee Pură, un Arhetip. Această Idee se obiectivează în mod concret, simbolic și sintetic, într-un Număr, care este o Ființă. La rândul lui, numărul se exprimă printr-o figură geometrică, aceasta fiind mai mult prezență decât esență. Prin reunirea mai multor figuri se formează corpurile, care sunt deja aparență fizică.

Pythagora a aplicat teoria matematică și în domeniul muzicii, stabilind seria sunetelor armonice care se produc la emiterea unui sunet și relația matematică ce guvernează aceste intervale: armonicul 8 superior, apoi armonicul 5, apoi 4 și 3. Aplicând această relație matematică distanței dintre Soare și diversele planete ale Sistemului Solar, a ajuns la concluzia că localizarea aștrilor respectă sunetele armonice, motiv pentru care a vorbit despre „muzica sferelor” sau „armonia sferelor”.

Pythagora a fost primul care a afirmat că Pământul este rotund și că se învârte în jurul Soarelui.

O altă teorie importantă a sa se referă la nemurirea sufletului și procesul metempsihozei (doctrina reîncarnării).

Învățăturile păstrate de la Pythagora ne parvin prin intermediul discipolilor săi, metoda sa fiind cu precădere instrucția prin transmitere directă. O parte din manuscrisele sale aveau să fie salvate, după distrugerea Școlii de la Crotona, de una dintre fiice, iar un exemplar se pare că ar fi fost cumpărat ulterior, cu prețul unei întregi averi, de către Platon.

Influența lui Pythagora este deosebit de importantă asupra tuturor filosofilor ce i-au urmat, dar și asupra dezvoltării științelor și a evoluției culturii europene.

CUPRINS

A) VIAŢA ŞI ÎNVĂŢĂTURA

SCRIERI ŞI APOFTEGME

ÎNVĂŢĂTURA

B) FRAGMENTE

BACCHANTELE

FRAGMENTE ÎNDOIELNICE

NEAUTENTICE [?]

Despre suflet .

Despre ritmuri şi măsuri (I, II, III)

NOTE

 

 

Fragmente:

 

Se cuvine să amintim şi de spusa lui Philolaos; zice pythagoreul astfel: „Dau mărturie theologii şi prezicătorii din vechime cum că sufletul este înjugat cu trupul a ispăși unele greșeli și află îngropăciune în acesta ca într-un mormânt".

 

Philolaos (c. 480 î.Hr. – c. 405 î.Hr.) a fost un matematician și filosof grec.

 

Cea mai bună mărturie pentru perioada în care a trăit Philolaos este menționarea sa în dialogul platonician Phaidon, unde se indică faptul că Philolaos a locuit în Teba dar a părăsit-o înainte de moartea lui Socrate. A fost un important pitagorician din secolul al V-lea î.Hr..

 

 Școala pythagoreică a exprimat încă de la început o concepție matură, originală, bazată pe cunoștințe solide. A influențat puternic gândirea, cultura și comportamentul contemporanilor săi, dar și pe al oamenilor secolelor ulterioare.

 

Traducere și note de Mihai Nasta.

 Mihai Nasta a predat la ULB, Universitatea Sapienza din Roma, dar şi la UBB Cluj-Napoca.

 

Edițiile speciale

Edițiile speciale sunt în fapt creații editoriale, cărți obiect, făcute în tiraj limitat (specificat pe un timbru aplicat pe forzațul cărții). În nomenclatorul Paideia ele fac parte din clasa midi care se caracterizează prin folosirea îmbinată a unor materiale suport rare și deosebite (hârtia manuală, hârtia ivoir, piele, pânză, calc), cu o legătorie manuală remarcabilă prin originalitate și distincție. O notă aparte o conferă ilustrația, elementul decorativ, galeriile de imagini, aplicate prin tehnici diverse care produc surpriză și emoție îndelungată cititorului. Conțin întotdeauna și o ilustrație detașabilă pe suport valoros (hârtie ivoir, manuală) drept cadou.

Deși extrem de elaborate, aceste cărți sunt accesibile oamenilor cultivați atenți la marile opere ale lumii, la istorie, la diversitatea creației umane.

Ediții speciale Magna (cărți de referință):

Edițiile speciale Magna sunt cărți de format mare (20/28), cu textul paginat în larg, aerisit, elegant, sunt cărți care stau bine pe masa de lucru și pot fi consultate comod și profesionist. În acest format apar, de regulă, capodopere ale culturii române și europene, lucrări de referință deosebit de valoroase. Prin concept ele îmbină plăcerea lecturii cu studiul aprofundat.

Legătoria se distinge prin supracoperta parțială grea, aplicată excentric la piciorul cărții. Această inovație face ca lucrarea să fie suplă la deschidere și, în același timp, să stea bine închisă chiar după o îndelungată răsfoire.

Magna este o carte foarte elaborată care oferă mult, foarte mult, pentru un cost modic.

9 alte produse din aceeași categorie

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: