Paideia Moralitatea. O introducere în etică - Bernard Williams Filosofie 20,80 lei Mărește

Moralitatea. O introducere în etică - Bernard Williams

Bernard Williams

Lucrarea este o introducere în problemele și limitele moralității, rezumând, într-un mod sintetic, chestiuni centrale ale utilitarismului, ale subiectivismului și ale relativismului, precum și considerații privind binele, amoralitatea sau rolul pe care îl ocupă Dumnezeu în standardele moralității.

Mai multe detalii

1901P

Nou

26,00 lei cu TVA

Structurată în zece părți – Amoralistul, Subiectivismul: reflecții inițiale, Interludiu: relativismul, Subiectivismul: alte reflecții, „Bun”, Binele și rolurile, Standardele morale și trăsătura distinctivă a omului, Dumnezeu, moralitate și prudență, Care este obiectul moralității? , Utilitarismul – la care se adaugă Prefața la această ediție și la ediția „Canto”, cartea reprezintă o propedeutică în studiul filosofiei morale și cuprinde, într-un mod sintetic, problemele centrale ale acestei discipline.

Moralitatea. O introducere în etică s-a dorit să fie un semnal de alarmă asupra sterilității discuțiilor morale, axate pe probleme meta-etice despre natura judecății morale, despre posibilitatea cunoașterii morale, ș.a.m.d.; abordare ce a dominiat o bună perioadă de timp această ramură a cercetării filosofice, în detrimentul discuțiilor despre chestiuni etice de ordinul întâi, cum ar fi avortul, feminismul sau subnutriția. Deși în prezent, filosofia morală nu mai igonoră problemele etice de ordinul întâi, lucrarea lui Bernard Williams rămâne actuală, tocmai prin faptul că filosoful acordă o mare atenție identificării unui „stil” al filosofiei morale și al fenomenelor morale, în sine, așa cum sunt sesizate în propria experiență și imaginație.

Potrivit autorului, în Prefața la ediția „Canto”: „La începutul cărții de față vorbesc despre problemele găsirii unui stil al filosofiei morale. Cred și acum că aceste probleme sunt reale și, totodată, că filosofia morală antrenează asemenea chestiuni într-o măsură mai mare decât multe alte arii ale filosofiei.

(...)

Filosofia ne îndeamnă (poate mai insistent acum decât atunci când am scris aceste rânduri) să ne întrebăm dacă ceea ce spunem în domeniul moralității este adevărat. Un lucru pe care l-am simțit scriind lucrarea de față și pe care îl simt și acum, încă mai acut, este că e vital să nu uităm și o altă întrebare legată de moralitate și de filosofia moralei – cât de sincer sună ceea ce spunem”.

AutorBernard Williams
Specificații autorfilosof moral englez
Traducator/editorValentin Mureșan
Specificatii traducator/editorfilozof român, profesor de filosofie morala si etica la
Anul publicării2015
Format95 x 205 mm
Nr. pagini140
ColecțiaFilosofie
eBook1843-moralitatea-o-introducere-in-etica-bernard-williams-9786067480948.html
ID Hard Cover1843-moralitatea-o-introducere-in-etica-bernard-williams-9786067480948.html
GenFilozofie
LimbaRomana
Tip formatFizic
CategorieStiinte umaniste
Sub-CategorieSociologie si filozofie
ISBN978-606-748-094-8
Nota 
2021-02-07
Moralitatea

O carte care tratează succint, aplicat, principalele direcții ale filosofiei morale.
Mi-a plăcut acest citat, în mod deosebit: „tentativa de a fundamenta moralitatea pe o concepție cu privire la omul bun rezultată din luarea în considerare a caracteristicilor distinctive ale naturii umane e, probabil, sortită eșecului”.

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Moralitatea. O introducere în etică - Bernard Williams

    Moralitatea. O introducere în etică - Bernard Williams

    Lucrarea este o introducere în problemele și limitele moralității, rezumând, într-un mod sintetic, chestiuni centrale ale utilitarismului, ale subiectivismului și ale relativismului, precum și considerații privind binele, amoralitatea sau rolul pe care îl ocupă Dumnezeu în standardele moralității.

    Scrieţi un comentariu

    Categoriaemblematic europa

    Din categoria lucrărilor catalogate Emblematic Europa fac parte cărțile din patrimoniul cultural european care sunt istoric fundamentale sau contributive și care s-au bucurat de versiuni noi de traducere, de ediții ilustrate, de forme noi de editare. Cultura română respiră și în prezent în cultura europeană pe care o asimilează specific. Capodoperele născute în epoci și culturi diferite în Europa au devenit în timp emblematice pentru spiritul continentului, considerat în istoria și întinderea lui demensurată azi pe globul pământesc. Fiecare carte din această categorie este marcată cu un timbru ilustrativ pentru perioada sau contextul în care a apărut și s-a afirmat. În cazul în care opera este considerată capodoperă, faptul este consemnat pe timbrul emblematic eu: capodoperă a culturii europene.

    În Moralitatea. O introducere în etică Bernard Williams deplânge situația (ce nu mai există acum) în care filosofia morală se adresează doar unor probleme meta-etice despre natura judecății morale, despre posibilitatea cunoașterii morale și așa mai departe, în detrimentul discuțiilor despre chestiuni etice de ordinul întâi; rămânând astfel o carte de referință care marchează un segment în dezvoltarea filosofiei morale.

     

    A încerca să scrii despre filosofia morală e o întreprindere temerară nu doar din motivele inerente angajării în orice subiect dificil sau, de ce nu, în orice tentativă de a scrie, ci, mai degrabă, din două rațiuni speciale. Prima e aceea că, în acest domeniu, mai degrabă decât în alte arii ale filosofiei, e mai probabil să-ți dezvălui în mod direct limitele și insuficiențele propriilor intuiții. A doua constă în a te expune riscului ca, în condițiile în care ești luat în serios, să induci oamenii în eroare cu privire la chestiuni importante. În timp ce puțini autori ai domeniului au evitat prima primejdie, foarte mulți au ocolit-o pe cea de-a doua, fie punându-ne în imposibilitatea de a-i lua în serios, fie refuzând să scrie despre lucruri importante, fie ambele.

    (...)

    Acest eseu va parcurge o cale mai degrabă sinuoasă, așa încât, cu toate că am încercat să semnalez principalele meandre, ar fi poate util să schițez dinainte planul său. Voi începe cu un personaj care a fost adesea privit cu interes de moraliști, mai cu seamă ca subiect derutant, căci părea să reprezinte o sfidare la adresa moralității și să impună, deci, o justificare a acesteia: e vorba de amoralist, cel ce se presupune a fi imun la considerente de tip moral. Unele dintre cele mai interesante chestiuni cu privire la el, atinse abia în treacăt de mine, constau nu atât în ceea ce i s-ar putea spune, cât în ceea ce s-ar putea spune despre el – cu alte cuvinte: ce ar putea fi, într-un sens coerent, amoralistul. De la acest personaj vom trece la aceia care nu resping moralitatea, ci adoptă anumite poziții aparte, adesea provocatoare, cu privire la natura ei: e vorba de subiectiviștii de varii tipuri, precum și de un gen impudic de cras (deși comun) de relativiști. Încerc aici să examinez cu atenție un proiect ce stă foarte aproape de inimile unei mari părți a filosofilor moderni ai moralei, pe care l-am numit dezamorsarea (defusing) subiectivismului.

    Sir Bernard Arthur Owen Williams a fost un filosof moral englez.

    Williams s-a născut în Westcliff-on-Sea, o suburbie din Southend, Essex. Publicațiile sale includ Probleme ale sinelui (1973), Etica și limitele filozofiei (1985), Rușinea și necesitatea (1993) și Adevărul și adevărul (2002). El a fost cavalerizat în 1999.

    Williams a devenit cunoscut pentru eforturile sale de a reorienta studiul filozofiei morale către psihologie, istorie și, în special, pentru greci.Descris de Colin McGinn ca un „filosof analitic cu sufletul unui umanist general”, a fost sceptic în privința încercărilor de a crea o bază pentru filozofia morală. Martha Nussbaum a scris că a cerut filozofiei că „să ajungă la condiții și să conțină dificultatea și complexitatea vieții umane.” 

    Williams a fost un susținător puternic al femeilor din mediul academic; Potrivit lui Nussbaum, el a fost „la fel de aproape de a fi feminist, precum ar putea fi un bărbat puternic al generației sale.” 

    El a fost, de asemenea, faimos în conversație. Gilbert Ryle, unul dintre mentorii lui Williams de la Oxford, a spus că „înțelege ce vei spune mai bine decât îl înțelegi tu însuți și vede toate obiecțiile posibile cu privire la acesta și toate răspunsurile posibile la toate obiecțiile posibile, înainte ai ajuns la sfârșitul propriei propoziții. "

    Valentin Mureșan (n. 11 februarie 1951, d. 3 februarie 2020) a fost un filosof român, profesor de filosofie morală și etică la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București.

    Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului ateșat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.

    Lucrarea este tradusă de prof. univ. dr. Valentin Mureșan și include, alături de prefața la această ediție și prefața la ediția „Canto”.

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: