Metafizica - Aristotel, trad.Gheorghe Vlăduţescu
Aristotel
Metafizica a exercitat o influență majoră asupra istoriei filosofiei occidentale.Este considerată una din operele filosofice fundamentale și una din lucrările principale ale lui Aristotel.
2280P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Subiectul
- Despre autor
- Editare / Traducere
- Dosarul cartii
În centrul cărții se află trei întrebări fundamentale: Ce este existența și ce fel de lucruri există în lume? Cum pot continua să existe lucrurile și să sufere totuși schimbarea pe care o vedem despre noi în lumea naturală? Și cum poate fi înțeleasă această lume?
Subiectul lucrării se referă la tot ce există, privit prin perspectiva strictă a simplei sale existențe și nu a relativei importanțe pe care acel corp, lucru, obiect, concept, idee, noțiune etc. l-ar avea sau nu.
Autor | Aristotel |
Specificații autor | filozof al Greciei Antice |
Traducator/editor | Gheorghe Vlădutescu |
Specificatii traducator/editor | Profesor Emerit, conducător de doctorat la Facultatea de Filosofie şi membru al Academiei Române |
Anul publicării | 2019 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 436 |
Colecția | Filosofie |
Hard Cover | 1970-metafizica-l1-aristotel-9786067482874.html |
ID eBook | 1970-metafizica-l1-aristotel-9786067482874.html |
Gen | Filozofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-606-748-287-4 |
Metafizica
Poate cea mai importantă lucrare de filosofie a tuturor timpurilor.
Categoria: emblematic europa.
Din categoria lucrărilor catalogate Emblematic Europa fac parte cărțile din patrimoniul cultural european care sunt istoric fundamentale sau contributive și care s-au bucurat de versiuni noi de traducere, de ediții ilustrate, de forme noi de editare. Cultura română respiră și în prezent în cultura europeană pe care o asimilează specific. Capodoperele născute în epoci și culturi diferite în Europa au devenit în timp emblematice pentru spiritul continentului, considerat în istoria și întinderea lui demensurată azi pe globul pământesc. Fiecare carte din această categorie este marcată cu un timbru ilustrativ pentru perioada sau contextul în care a apărut și s-a afirmat. În cazul în care opera este considerată capodoperă, faptul este consemnat pe timbrul emblematic eu: capodoperă a culturii europene.
Metafizica a avut o influență majoră asupra culturii europene, ocupând, și în prezent, un loc aparte în istoria ideilor care au dominat spațiul european.
Problema fundamentală a Metafizicii o reprezintă teoria ființei (în sensul de „ceea ce are existență” -sensul ontologic), tratată într-un mod fundamental nou. Greșeala predecesorilor, în viziunea lui Aristotel, o reprezintă faptul că nu au ținut cont de multipla semnificație a termenului „ființă”. Cercetându-i pe Presocratici, Platon etc., Aristotel observă o problemă care va fi fundamentală în Metafizică. Problema este cea a semnificației multiple a ființei, desemnată prin fraza care va reveni pe întreg parcursul Metafizicii și va structura întregul demers aristotelic — „το ον λεгεΤαι Πολλαχος”: „ființa se enunță în mod multiplu”. Astfel, polisemia termenului το ον modifica în mod fundamental cercetarea Metafizicii. Problema fundamentală a Metafizicii este το ον η ον, adică „ființa în caracterul ei de ființă”. Determinarea multiplă a ființei, în sensul multitudinii semnificațiilor sale, înseamnă că determinarea sensului ființei se va face tot la fel, în mod multiplu. Însă aceasta echivalează cu distrugerea Metafizicii ca știință, echivalează cu eșuarea proiectului aristotelic. De aceea, marea miză a Metafizicii va fi găsirea unui sens unitar al ființei în multitudinea semnificațiilor descoperite.
Aristotel determină patru mari semnificații ale ființei:
- „ființa prin accident” (κατα συμβεβεκος).
- „ființa ca actualizare sau posibilitate” (ως δυναμις και ενεργεια).
- „ființa după forma categoriilor” (κατα τα σκεματα της κατεγοριας).
- „ființa ca adevăr”(ως αληθες).
Sensul unitar al ființei se descoperă ca stând tocmai în această multitudine de manifestări ale ființei. În faptul de a fi manifestă, ființa își descoperă sensul unitar care este de fapt posibilitate: posibilitatea de a fi înțeleasă în mod diferit.
...Aceia care afirmă că întregul este unul şi că are o singură natură ca materie a sa, aceasta corporală şi având mărime, în mod evident, se înşală în multe sensuri, întrucât ei găsesc elemente numai pentru corpuri, nu însă şi pentru incorporale, existând totuşi şi incorporale. Apoi, începând să vorbească despre cauzele naşterii şi pieirii şi despre modul de a fi natural al întregului, ignoră cauza mişcării. Şi încă, ei nici nu admit drept cauză substanţa şi esenţa, ca apoi, simplist, să ia ca principiu orice corp simplu, în afară de pământ, fără a reflecta asupra producerii lor unul din altul, adică a focului, a apei, a pământului şi a aerului. Dar acestea se nasc unele din altele, prin unire sau prin separaţie, ceea ce este de mare importanţă pentru a şti care a fost, de regulă, anterior şi care posterior. În acest fel, în condiţia elementală însăşi ar putea să pară acela de la care pornind, mai întâi, ar lua naştere prin uniune, toate celelalte, şi acesta ar trebui să fie cel alcătuit din cele mai mici şi mai fine corpuri, de aceea aceia care pun focul ca principiu sunt în deplină potrivire cu această concepţie. Dar şi ceilalţi recunosc că astfel trebuie să fie elementul originar al corpurilor; de altminteri, nimeni dintre cei care admiteau unul singur n a avut în vedere pământul, ca element, aproape cu siguranţă datorită alcătuirii sale din părţi prea mari. În schimb, fiecare din celelalte trei şi a găsit partizani. Unii ai focului, alţii ai apei, alţii ai aerului. Orice s ar spune, ne putem întreba de ce nu s a vorbit, astfel, şi despre pământ, deşi cei mai mulţi oameni o fac, doar se zice că totul este pământ, încă Hesiod găsind că pământul, între corpuri, este primul apărut; atât de veche şi de populară este această presupunere...
...Aflarea adevărului este, într un fel, operaţiune grea, iar în altul uşoară. Dovadă, nimeni nu-l poate dobândi de tot convenabil după cum nimeni nu este lipsit de el, fiecare în parte spunând ceva despre natură, chiar atunci când nu vine cât de cât cu ceva sau vine cu foarte puţin, dar forţa se naşte din strângerea laolaltă. Cu adevărul se întâmplă ca în proverb: cine nu nimereşte cu săgeata o poartă? Aşa, totul pare uşor, dar faptul că putem avea întregul lui nu şi partea arată dificultatea. Şi cum aceasta este în două modalităţi, cauza aceleia despre care vorbim se prea poate să stea nu în lucruri ci în noi înşine, fiindcă, aşa cum ochii liliecilor sunt orbiţi de lumina zilei, tot asemenea, inteligenţa care este sufletul nostru, de cele ce, natural, dintre ele, sunt mai vizibile. Este drept, în urmare, să se arate recunoştinţă nu numai faţă de aceia ale căror opinii sunt împărtăşite dar şi faţă de aceia care au dat explicaţii mai de suprafaţă, pentru că ei vor fi lăsat ceva, anume, contribuind la deprinderea, prin exerciţiu, a minţii. Dacă Timotheos n-ar fi existat, melopoeziei i ar fi lipsit multe, dar fără Phrynis, nici Timotheos însuşi. La fel şi cei ce s au ocupat de adevăr, unii au lăsat după ei învăţături, dar alţii au fost cauză a ivirii lor. După toate acestea, cu îndreptăţire, filosofia este numită ştiinţa adevărului. În timp ce scopul ştiinţelor teoretice este adevărul, al celor practice este înfăptuirea; când iau în seamă cum este ceva, aceia din câmpul lor n o fac dinspre cauza în sine, ci dinspre relativ şi momentan. Dar dacă nu cunoaştem cauza, adevărul nu e posibil. Un lucru căruia îi aparţine în cea mai mare măsură ceva este cel datorită căruia altele asemenea sunt în sinonime, de exemplu, focul este cel mai cald, fiindcă în celelalte, el este cauza căldurii. Ceea ce însă, este cauza adevărului tuturor acelora următoare este cel mai adevărat. De aici, principiile celor eterne, în mod necesar, sunt adevărate în absolut, căci nu sunt adevărate doar un timp oarecare şi nu există o cauză, alta, a fiinţării lor. Din contră, ele sunt pentru altele, astfel încât fiecare lucru în parte are atâta adevăr, câtă fiinţă...
Aristotel a fost unul dintre cei mai importanți filozofi ai Greciei Antice. S-a născut în Macedonia, în anul 384 î.Chr. Tatăl lui a fost medicul personal al regelui macedonean din acea vreme. La curtea regelui, Aristotel s-a împrietenit cu fiul său, Filip. Probabil sprijinit de acesta, în 367 î. Chr., a plecat la Atena pentru a-și continua studiile și s-a înscris la Academia lui Platon. A rămas aici douăzeci de ani, dovedindu-se mai întâi un elev strălucit, apoi un profesor și un gânditor pe măsura maestrului său. După moartea lui Platon, Aristotel a fost chemat la curtea lui Filip, pentru a desăvârși educația fiiului său, viitorul Alexandru cel Mare. A revenit apoi la Atena, unde a înființat propria lui școală, Liceul. Va preda aici timp de doisprezece ani și își va continua neobosit cercetările până în anul morții, 322 î.Chr.
Scrierile sale acoperă numeroase subiecte - inclusiv fizică, biologie, zoologie, metafizică, logică, etică, estetică, poezie, teatru, muzică, retorică, lingvistică, politică și guvernare - și constituie primul sistem cuprinzător al filozofiei europene. Vastul sistem filozofic și științific conceput de Aristotel a fost axul culturii Occidentului până la sfârșitul secolului al XVII-lea. Unele dintre cele mai importante scrieri ale sale sunt: Metafizica, Politica, Etica nicomahică, Categoriile, Topica.
Traducerea a urmat textul ediţiei Bekker: Aristotelis opera ex recensione Immanuelis Bekker edidit Academia Regia Borussica (II, 1831) la care s-a adăugat paginaţia standard. Au mai fost consultate ediţiile: W.D. Ross, Aristotle’s Metaphyisics, 2 vol., Oxford; W. Jaeger, Aristotelis Metaphyisica recognovit brevique adnotatione instruxit, Oxonii e Typographeo Clarendoniana (1985); G. Reale, Aristotele. Metafisica, saggio introduttivo, testo greco con traduzione a fronte e commentario, I-III, Milano, 1995 (edizione maggiore); şi edizione minore, 1992.
Despre traducător:
Prof. univ. dr. Gheorghe Vlăduţescu (n. 1937) este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti din anul 1971, cu o teză despre inducţia aristotelică. De-a lungul carierei, a publicat peste 20 de volume pe teme de filosofie antică (ontologie, metafizică, etică), filosofia culturii, istoria ideilor filosofice, precum şi filosofie românească. În prezent, ţine un curs masteral de istoria filosofiei greceşti şi romane. Prof. univ. dr. Gheorghe Vlăduţescu este Profesor Emerit, conducător de doctorat la Facultatea de Filosofie şi membru al Academiei Române.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
Ediția cuprinde, alături de textul aristotelic, notița introductivă şi notele semnate de Gh. Vlăduțescu.
În Metafizica – una din operele filosofice fundamentale ale Antichității, care a avut o influență vastă asupra gândirii europene – Aristotel dezvoltă o știință a ființei ca ființă, o ontologie și o teologie.
10 alte produse din aceeași categorie
Gândirea ideii de metodă - Gh....
Volumul reprezintă o lucrare de mari dimensiuni despre ideea de metodă și cuprinde și textele de referință analizate.70,56 leiDespre Pythagora și pythagorei - Philolaos...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.78,00 leiDespre Pythagora și pythagorei - Fragmente...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.78,00 leiGorgias - Platon Notă introductivă,...
O traducere de excepție a unuia dintre cele mai cunoscute dialoguri platoniciene.59,00 leiPaideia vol. I-II-III - Werner Jaeger,...
Paideia este o operă savantă vestită între europeni; ea ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de poezia Iliadei, de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristrocratiei militare ahee. Sunt descrise evoluțiile lor în panelenismul așa format, prin aspirație la perfecționism și educatie, prin paideia.297,00 lei
Paideia volumul III - Werner Jaeger, trad....
Paideia este o operă savantă de mare importanță, care ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristocrației militare ahee. Lucrarea descrie evoluțiile acestor idei prin aspirație la perfecționism și educație, adică prin paideia.114,00 leiPostmodernismul. Studii, eseuri și...
Postmodernismul este mai mult decât un curent literar sau artistic, o caracteristică a gândirii filosofice, ci este chiar o epocă sau un eon existențial, privind omul, societatea, Biserica, dreapta credință și statul, într-un cuvânt o epocă în evoluția omului și a umanității, a culturii și civilizației. De aceea, lucrarea are un caracter interdisciplinar.78,00 leiTranscendență și imanență - Ion Popescu
Atâta de polisemice prin diversitatea semnificărilor, transcendența și imanența nu pot fi bine înțelese decât prin exercițiu dialogal prin care părțile pe cât se instituie, pe atâta se presupun reciproc.34,00 leiD I V I N U L - Ediția a II-a, revăzută și...
În urmă cu aproximativ 2600 de ani, cineva l-ar fi întrebat pe vestitul Thales: „ce este Zeul?” Ce ar fi răspuns primul dintre înțelepți? Ceea ce este fără de început și fără de sfârșit, oferind astfel o determinație inteligibilă Celui-mai-presus-de-orice-determinație.48,00 leiFrământări existențiale - Corneliu Negru
„Omul este o cianură de emoții și senzații, purtând în fiecare umbră a ființei sale amprenta efemeră a existenței. Ca un pictor nocturn al sufletului său, în nopțile de insomnie, omul își trăiește propria sa maladie a existenței, o senzație continuă de disconfort și anxietate, rememorând frânturi ale autenticității sale fracturate.”28,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Alte editii disponibile
Gândirea ideii de metodă - Gh....
Volumul reprezintă o lucrare de mari dimensiuni despre ideea de metodă și cuprinde și textele de referință analizate.40,00 leiNumai onlineGândirea ideii de metodă - Gh....
Volumul reprezintă o lucrare de mari dimensiuni despre ideea de metodă și cuprinde și textele de referință analizate.70,56 leiDespre Pythagora și pythagorei - Philolaos...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.78,00 leiPeripeţiile bravului soldat Švejk în...
Romanul satiric antimilitarist de notorietate mondială „Peripețiile bravului soldat Svejk” (Osudy dobrého vojáka Švejka, 1921–1923) este o capodopera a lui Jaroslav Hašek și este considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX.86,00 leiNumai onlineDespre Pythagora și pythagorei - Fragmente...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.40,00 leiNumai online
Despre Pythagora și pythagorei - Fragmente...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.78,00 leiCerul a coborât - Șerban Madgearu
Ție, Pentru ca tristețile mele să le rostească, să le mângâie și să le alunge pe ale Tale.12,00 leiD I V I N U L (e-book) - Ediția a II-a,...
În urmă cu aproximativ 2600 de ani, cineva l-ar fi întrebat pe vestitul Thales: „ce este Zeul?” Ce ar fi răspuns primul dintre înțelepți? Ceea ce este fără de început și fără de sfârșit, oferind astfel o determinație inteligibilă Celui-mai-presus-de-orice-determinație.15,00 leiNumai onlinePrecum fumul (e-book) - Radu Anton Roman
Am scris Precum fumul destins, într-o deplină libertate interioară, încercând să adun într-o carte tot ce mă obseda. O să vi se pară ciudat, dar învățam să trăiesc, scriind.60,00 leiNumai onlinePeripeţiile bravului soldat Švejk în...
O colecție nemuritoare de incidente ridicole cu un soldat din Primul Război Mondial, care a fost tradusă în peste șaizeci de limbi. Unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX.160,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Psihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiConcepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.20,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei