Ce este „luminarea”?Teze, definitii si semnificatii, editia a II-a revazuta -Alexandru Boboc
Alexandru Boboc
Sub cupola întrebării „ce este luminarea?”, cartea reunește o selecție de texte esențiale ale unor gânditori precum Kant, Schiller sau Reim, care argumentează importanța și specificitatea acestui fenomen istoric numit LUMINARE.
2250P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Plasată cronologic în ultimele decenii ale secolului al XVII-lea și prima jumătate a sec. al XVIII-lea, Epoca Luminilor marchează o nouă dimensiune culturală, cu precădere, în spațiul european, prin noutatea preceptului de bază: supremația Rațiunii, în detrimentul tradiției, credințelor și simțurilor. Este o perioadă de timp în care omul examinează și redefinește realitatea cu ajutorul rațiunii critice, în încercarea de a evita eroarea și de a fundamenta noi formule de viață, întemeiate pe baze științifice.
Cartea are trei părți: I.Ce este luminarea?, II.Friedrich cel Mare și filosofia și III.Immanuel Kant. Ce înseamnă: a se orienta în gândire, la care se adaugă, la finalul lucrării și textul Filosofia în cultura „luminilor”. Cuprinde opinii și perspective – reprezentative pentru gândirea luminilor – ale unor personalități ilustre, de origine germană, precum Kant sau Schiller, care susțin o nouă formulă de viață și dezvoltare umană și valorizează, astfel, rolul rațiunii, al intelectului uman și al efortului științific întreprins de acest fenomen cultural numit „luminare”.
De pildă, Kant în articolul „Răspuns la întrebarea ce este luminarea?” pornind de la disputa Mendelssohn-Jacobi privind semnificația conceptului de rațiune, conchide că rațiunea „pură” este cea care „permite” orientarea (clară) în gândire:
„Credinţa de raţiune, care se bazează pe nevoia folosirii ei în intenţie practică, ar putea fi numită un postulat al raţiunii; nu ca şi cum acesta ar fi o înţelegere care ar satisface certitudinea oricărei exigenţe logice, ci întrucât, după rangul ei, această considerare ca adevărat (dacă în om totul este bine făcut din punct de vedere moral) nu se situează după nici o ştiinţă, căci tot după rang este cu totul deosebită de aceasta. O credinţă pură de raţiune constituie astfel călăuza sau busola după care se orientează în escapadele sale raţionale în câmpul obiectelor suprasensibile gânditorul speculativ, dar omul cu raţiune comună, deci (moral) sănătoasă, poate să-şi jaloneze cum găseşte de cuviinţă calea sa atât teoretică, cât şi practică, în totalitatea scopurilor determinării sale; şi această credinţă de raţiune este şi aceea care trebuie pusă la baza oricărei alte credinţe, chiar a oricărei revelaţii” (p. 106).
Autor | Alexandru Boboc |
Specificații autor | Profesor Emerit al Facultăţii de Filosofie |
Anul publicării | 2018 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 136 |
Colecția | Studii si eseuri - Filosofie |
Gen | Filozofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-606-748-250-8 |
Ce este luminarea
Această lucrare răspunde la două întrebări esențiale: care sunt, pe de-o parte, caracteristicile de bază ale gândirii luminilor și cum a influențat acest model nou de gândire soarta Europei? Din punctul meu de vedere este o carte de referință pentru toți cei interesați de istoria gândirii și un intrument de lucru util pentru elevi și profesori, dar și pentru cei pasionați, cu precădere, de stiințele umaniste, în general.
Categoria: emblematic romania
În categoria Emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.
Însemnul editurii prin care este indicată această categorie este un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată ca emblematică. Dacă este o operă de primă mărime și importanță se adugă în timbru specificația capodoperă a culturii române.
Această carte – prin tematica sa – aduce o contribuție substanțială în domeniul istoriei gândirii europene și reprezintă un proiect editorial necesar în piața publicistică din România, ajutând la sedimentarea informațiilor de bază, privind noțiunea de luminare. Fenomenul cultural numit ”luminare” a reprezentat un factor esențial, care a contribuit într-un mod dinamic, la evoluția și modernizarea culturii, în Europa. De aceea, cartea coord. de prof. Alexandru Boboc este un instrument propedeutic necesar, pentru toți cei interesați de acest subiect.
Iluminismul a fost un moment-cheie în istoria universală, marcând secolele XVII-XVIII, perioadă cunoscută și sub numele de “Epoca Luminilor”. Într-o perioadă în care cunoașterea pe baza experiențelor proprii era o noutate, acest curent a căpătat o mare amploare, inovând toate componentele societăţii.
Perioada care a precedat Epoca Luminilor a fost aceea a Revoluției științifice. Printre personalitățile notorii ale acestei perioade se numără: Francis Bacon, Rene Descartes, John Locke şi Baruch Spinoza, filosofi ale căror lucrări au stat la baza modelării culturale a noii epoci. Iluminismul a avut printre susținătorii săi, personalitățile marcante precum:Voltaire, Diderot, Rousseau, Adam Smith sau Immanuel Kant, cu toții fiind filosofi și scriitori prin excelență.
Dacă în domeniul cultural avem de-a face cu o schimbare în gândire, în plan politic întâlnim conducători ai secolului XVII, care își repliază politicile conform tiparelor vremii. Ecaterina a II-a a Rusiei, Iosif al II-lea de Habsburg și Frederick al II-lea al Prusiei au încercat să aplice principiile iluministe asupra toleraței politice și religioase, ceea ce a dat naștere unui nou tip de guvernare, cunoscut sub numele de”absolutism luminat”.
Iluminismul românesc
(Gheorghe Șincai, Învățătură firească spre surparea superstiției norodului)
Iluminismul românesc se identifică cu Școala Ardeleană și cu reverberațiile ei transcarpatine. Acest curent a stat în serviciul idealului național.Astfel, Școala Ardeleană a pus în mișcare un amplu proces de afirmare națională și culturală a românilor din Transilvania în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și la începutul secolului al XIX-lea.
Susținătorii acestui curent au combătut superstițiile, au popularizat știința și au adus argumente pentru afirmarea drepturilor românilor din Transilvania. Activitatea lor științifică s-a manifestat în plan didactic prin redactarea de manuale școlare, înființarea de școli și promovarea literaturii și științei. Gheorghe Șincai, directorul școlilor Bisericii Române Unite cu Roma, a desfășurat o vastă activitate în acest sens. Acesta a redactat mai multe manuale școlare, inclusiv de aritmetică. Cartea Volksnaturlehre zur Dämpfung des Aberglaubens a superintendentului Johann Heinrich Helmuth (1732-1813) a fost sursa de inspirație a lui Șincai (1754-1816) pentru lucrarea Învățătură firească spre surparea superstiției norodului.
Cea mai reprezentativă operă literară realizată în spirit iluminist este epopeea Țiganiada de Ioan Budai-Deleanu, care pledează în sensul democrației.
Luminarea omului poate veni în conflict cu luminarea cetăţeanului. Adevăruri certe, care îi sunt utile omului ca om, îi pot face rău uneori ca cetăţean. Aici este de luat în considerare „coliziunea”; coliziunea care poate lua naştere între determinări ale omului: 1. Esenţiale, sau 2. Neesenţiale, cu determinări ale cetăţeanului: 3. Esenţiale, sau 4. Cu totul întâmplătoare. Fără determinările esenţiale ale omului, acesta coboară la nivelul unei vite; fără cele neesenţiale, nu este o făptură bună, minunată. Fără determinările esenţiale ale omului ca cetăţean, încetează constituirea statală; fără cele neesenţiale, ea nu mai rămâne aceeaşi în câteva raporturi de alăturare. Nefericit este statul care trebuie să admită că în el nu se armonizează determinarea esenţială a omului cu cea esenţială a cetăţeanului, că luminarea, care este indispensabilă omenirii, nu ar putea să se extindă asupra tuturor situaţiilor ţării, fără să pună în pericol structura, să o ducă la pieire. Aici filosofia ar da o mână de ajutor! Necesitatea poate să prescrie aici legi, ori, mai degrabă, să inventeze cătuşe de pus omenirii, pentru a o supune şi a o menţine permanent sub constrângere! Dar când determinările neesenţiale ale omului vin în conflict cu cele esenţiale sau neesenţiale ale cetăţeanului, atunci trebuie fixate reguli după care au loc excepţiile şi pot fi decise cazurile de coliziune...
Immanuel KANT
În numărul din decembrie 1784 al publicaţiei „Berlinische Monatsschrift” a apărut celebrul studiu al lui Immanuel Kant (1724-1804), conţinând cunoscuta definiţie a „luminării”. Aşa cum o arată nota de la sfârşitul articolului, Kant nu cunoştea încă, în acel moment, răspunsul lui Mendelssohn la sus-numita întrebare.
Răspuns la întrebarea: CE ESTE LUMINAREA?
(Aufklärung) este ieşirea omului dintr-o stare de minorat a cărui vină o poartă el însuşi. Minoratul este incapacitatea omului de a se sluji de inteligenţa proprie fără a fi condus de un altul. Vinovat se face omul de această stare, dacă pricina minoratului nu constă în lipsa inteligenţei, ci a hotărârii şi curajului de a se servi de ea fără a fi condus de către altul. Sapere aude! Ai curaj şi slujeşte-te de inteligenţa proprie! Aceasta este deci deviza luminării...
Un om poate să amâne luminarea; aceasta, ce-i drept, numai pentru persoana sa, şi numai pentru câtva timp, din ceea ce e dator să cunoască; dar a renunţa la luminare, fie aceasta pentru persoana sa, şi cu atât mai mult pentru posteritate, înseamnă a vătăma şi a călca în picioare drepturile sacre ale omenirii. Ceea ce însă unui popor nu i se îngăduie niciodată să hotărască asupra sa, este încă şi mai puţin îngăduit unui monarh să hotărească asupra poporului; căci prestigiul său ca legiuitor se sprijină tocmai pe faptul că uneşte în voinţa sa întreaga voinţă a poporului. Dacă totodată are grijă ca orice îmbunătăţire, efectivă ori intenţionată, să fie concordantă cu ordinea civilă, atunci poate permite supuşilor săi să facă numai ce găsesc ei că e necesar să facă pentru mântuirea sufletului lor; deşi pe el nu-l priveşte nicicum, trebuie să vegheze însă ca nici unul să nu-l împiedice prin forţă pe celălalt să depună toate eforturile în determinarea şi desăvârşirea mântuirii sale...Oamenii se străduiesc ei înşişi pentru propria emancipare treptată din starea de brutalitate(38); aceasta însă numai dacă nu intervin mijloace artificiale cu intenţia de a-i menţine într-o astfel de stare. Punctul central al luminării, al ieşirii oamenilor din minoratul a cărui vină o poartă ei înşişi, l-am situat cu deosebire în chestiunile religioase: căci în ceea ce priveşte artele şi ştiinţele, guvernanţii noştri nu au nici un interes să joace rolul de tutori ai supuşilor; în afară de aceasta, minoratul este şi cel mai dăunător şi cel mai dezonorant dintre toate lucrurile.
Königsberg în Prusia, 30 septembrie 1784
Libertatea de a gândi este în primul rând opusă constrângerii civice. Se spune, ce-i drept: libertatea de a vorbi sau de a scrie ar putea să ne fie luată printr-o putere superioară, dar prin aceasta nu şi libertatea de a gândi. Dar cât de mult şi cu ce îndreptăţire am gândi bine, dacă în comunitate cu alţii, cărora noi le comunicăm gândurile noastre şi ei ni le comunică pe ale lor, nu am gândit în acelaşi fel! Se poate spune astfel că acea putere exterioară, care smulge omului libertatea de a-şi comunica deschis gândurile sale, îi ia şi libertatea de a gândi, adică singura comoară care ne mai rămâne încă în condiţiile stării burgheze şi prin care poate fi obţinut un mijloc împotriva oricărui rău al acestei stări. În al doilea rând, libertatea de a gândi e luată în considerare şi prin aceea că îi este opusă constrângerea morală, unde, fără orice putere exterioară în chestiunile religiei, unii cetăţeni se ridică prin tutelări peste alţii şi, în loc de argumente, ştiu să proscrie, prin formule de credinţă prescrise, însoţite de o frică teribilă în faţa pericolului unei cercetări proprii, orice examen al raţiunii printr-o impresie prematură asupra spiritelor (Gemüter).
Alexandru Boboc (1930- 2020) a fost un filosof român, membru titular al Academiei Române din 2012.
În anul 1964 a obţinut titlul de doctor în Filosofie de la Universitatea din Bucureşti, specializându-se în istoria filosofiei moderne şi contemporane, filosofia culturii şi a valorilor, semiotică şi filosofia limbajului. De-a lungul ultimelor decenii, Profesorul Boboc s-a afirmat ca un specialist în sfera studiilor kantiene, a istoriei filosofiei şi filosofiei moderne, cu un interes deosebit pentru gânditori ca: Descartes, Leibniz, Hegel, Kierkegaard, Schopenhauer, Nietzsche, Dilthey, Husserl, Scheler, N. Hartmann. A coordonat peste 50 de teze de doctorat. În anul 1998, Academia Internaţională de Drept Economic şi Arte Audiovizuale din Chişinău i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa. A fost membru al Academiei Române.
https://www.youtube.com/watch?v=OqSpRXpf7bI, Alexandru Boboc, doctor honoris causa al USV (15.04.2013)
10 alte produse din aceeași categorie
Dicționarul lui Aristotel – Ghe. Vlăduţescu
„Limbajul” – argumentează autorul, în acest volum – este aristotelician, cam aşa cum, la limită, limbajul filosofiei este acela grecesc, în mai mare măsură formal decât material. Poate în aceeaşi măsură ca în logică şi în metafizică, Aristotel era astral şi în consacrarea limbajului filosofiei, precizează Ghe. Vlăduțescu.33,00 leiFragmentarium: Cum tace un pește. Proză...
Pe urmele lui Ţuţea – dar mult mai puţin încâlcit şi mai precis în delegarea cuvintelor, teoreticianul îşi distribuie ideile şi conceptele în proze scurte şi scenete.25,00 leiPe urmele autorului. Mărturisirile unui...
În această carte îmi propun să realizez o panoramă a câmpului operaţional străbătut cu mintea şi sufletul ani în şir, pentru a cuprinde toate rapoartele de cercetare scrise în calitatea de detectiv literar...38,00 leiHeraclit - harmony
Heraclit este un ginditor foarte original si ideile lui vor influenta pe multi filozofi antici si moderni. Ba ceva si mai mult, "heraclitismul" va deveni - alaturi de eleatism - una din temele fundamentale ale istoriei filozofiei.420,00 leiParmenide - Harmony
Parmenide transmite mesaje raționale într-o epocă impregnată de un iraționalism aproape primitiv.420,00 lei
Dimensiunea morală a existenţei umane. O...
Ce este morala şi cum este ea posibilă? În ce constă forţa ei socială şi care sunt limitele ei? Cercetarea etică a fost de timpuriu confruntată cu aceste întrebări.34,68 lei„Vieţile paralele” ale personajelor...
Filosofia înaintează ca în metafora lui Bergson, zăpada în bulgărele de zăpadă. Dacă, totuşi, rămâne în urmă (într-un timp determinant) ceva, este ceea ce ţine, platonician, de prima scufundare.29,00 leiPolitica - Aristotel
Omul este destinat prin natura sa nu numai pentru a trăi o existenţă biologică, ci și pentru bine şi pentru fericire. Fericirea presupune o independenţă maximă faţă de constrângerile materiale pe care individul este incapabil să o obţină singur şi care nu este pe deplin realizată decât în comunitatea politică.80,00 leiPlaton.Operele platonice. Prima perioadă...
Este o exegeza savantă a operei lui Platon in trei volume. Marele clasicist german, in primul volum, priveste platonismul din perspectiva celor mai interesanti termeni dezvoltati in dialogurile de tinerete si maturitate ( )…. Este o sinteză nemaivăzută pâna aici, erudită, bine gândită, inspirată.65,00 leiNumai onlineCum mureau filosofii în Grecia veche -...
Lucrarea prezintă cultul morții și semnificația acestui concept în cadrul vechii culturi grecești; având ca punct central exemplificarea „morților” unor mari gânditori, precum: Thales din Milet, Philolaos din Crotona, Zenon din Elea sau Democrit.33,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Dicționarul lui Aristotel – Ghe. Vlăduţescu
„Limbajul” – argumentează autorul, în acest volum – este aristotelician, cam aşa cum, la limită, limbajul filosofiei este acela grecesc, în mai mare măsură formal decât material. Poate în aceeaşi măsură ca în logică şi în metafizică, Aristotel era astral şi în consacrarea limbajului filosofiei, precizează Ghe. Vlăduțescu.33,00 leiDimensiuni morale ale căsătoriei în...
Mai mult, realitățile islamului primar sunt în mare parte ignorate, deși Coranul tocmai acestora le răspunde într-o primă instanță.56,00 leiRuine moderne. Ruinele comunismului -...
Cosmina Nidelea este arhitect de interior și doctor în arhitectură – cartea „Ruine moderne. Ruinele comunismului” fiind o sinteză a tezei de doctorat.35,00 leiRomanele lui Augustin Buzura – tăcere și...
Vom ști mult mai târziu dacă s-a pierdut ceva din sufletul oamenilor sau s-a câștigat. Eu cred că deocamdată zidurile astea frumoase, hainele oamenilor, zâmbetul și glumele lor sunt în realitate un fel de fețe ale tăcerii. Augustin Buzura25,00 leiFragmentarium: Cum tace un pește. Proză...
Pe urmele lui Ţuţea – dar mult mai puţin încâlcit şi mai precis în delegarea cuvintelor, teoreticianul îşi distribuie ideile şi conceptele în proze scurte şi scenete.25,00 lei
Cuvinte de Baba-Oarba - Mihai Licu Ungureanu
Ironia amară, interogaţia circumspectă sau ludică asigură între canonul clasic şi exacerbările postmoderniste o manieră vie.22,00 leiCler și cultură în principatele dunărene...
Deschiderea deosebită pe care oamenii acestor meleaguri au avut-o pentru viaţa duhovnicească, şi, în special, pentru forma ei cea mai înaltă, monahismul, nu s-a datorat, nicidecum, bigotismului, şi cu atât mai puţin fanatismului religios, total străin structurii psihice româneşti, ci unei sincere şi profunde trăiri creştine.53,00 leiAntonescu–Hitler Caucazul și Crimeea -...
Peninsula Crimeea, readusă în actualitate de rivalitatea dintre Rusia și Ucraina de după prăbușirea comunismului și a blocului sovietic, merită o atenție particulară din partea publicului cititor din țara noastră.38,00 leiCharlas. Întrețineri. Opere inedite -...
Inegalabilul Borges a susținut aceste prelegeri în 1977 la Teatrul Coliseo din Buenos Aires. În decursul a șapte nopți, Borges a vorbit despre șapte subiecte care erau aproape obsesii pentru el.50,00 leiOdysseia - Homer
Odiseea este una dintre cele mai vechi și renumite opere literare din mitologia antică. Ea prezintă peripețiile regelui Odiseu (Ulise) și ale însoțitorilor lui din Itaca pe drumul de întoarcere acasă, după războiul troian.100,00 lei
O poetica a artei actorului - Analiza...
Poetică sau poetică a artei actorului? Ce reprezintă arta actorului? Care sunt principiile călăuzitoare din spatele apariţiilor teatrale? Ion Cojar a fost cel care a fondat școala românească de metodă în arta actorului, călăuzit de principiul „procesul, nu succesul”.20,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiConcepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.78,96 leiBucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).150,00 lei
Iisus Hristos, iubirea trădată. Vol.1:...
Cartea "Iisus Hristos, iubirea trădată" este scrisă de un teolog universitar, specialist în telogie dogmatică.50,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiPsihosomatica între medicină şi cultură -...
Oltea Joja, doctor în psihologie, psiholog clinician și cercetător științific la Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon din București, este profesor asociat la Universitatea Titu Maiorescu și deține titlul de Grandparent în psihoterapie cognitiv-comportamentală al Federației Române de Psihoterapie.30,00 leiCodul Anticlasic (limbajul modern al...
Potrivit autorului, arhitectura modernă, născută în polemica susținută cu neoclasicismul, dacă nu este structurată ca limbaj, riscă să regreseze către arhetipuri beaux-arts-iste uzate de îndată ce se va fi încheiat ciclul avangardei.14,40 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.122,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...28,80 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.35,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,12 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.34,68 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.25,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.24,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.45,60 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei