Un român - împărat al Ţării de Foc - Julius Popper
Julius Popper
- Scrieţi un comentariu
Accesorii
Cutii
Etui carton negru 25,00 lei |
ROMÂNII ÎN ISTORII EXTRAVAGANTE
Julius Popper
Un român - împărat al Țării de Foc
2609P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Sunt numeroase explicațiile pentru care secolul al XIX-lea a fost unul al marilor descoperiri de teritorii și culturi ale acestei planete. Trimiși de guverne, regi, societăți geografice, negustori, filantropi, interese personale, curiozitate insațiabilă, sărăcie sau chef de ducă, oamenii de pe patru continente călătoreau în toate direcțiile. Părea că nimeni nu mai poate să stea acasă:
Între aceștia – și câțiva români cât se poate de determinați: Badea Cârțan pleca pe jos spre Roma pentru a căuta mărturii ale istoriei poporului român, Grigore Antipa se îmbarca pe crucișătorul „Elisabeta” pentru a face cercetări de biologie marină, Bazil Assan era deja primul român care înconjurase globul, Franz Binder își construia o plută ca să navigheze pe Tigru spre Bagdad și mai apoi spre Sudan unde avea să vândă mărgele venețiene, fesuri roz, rom și baticuri colorate pentru a se întoarce la Cairo cu „doi lei adulți și doi gheparzi
cu pete frumoase”. Pe Emanoil Boteanu principele Cuza îl trimitea, în 1864 ca obsevator pe frontul american al Războiului de secesiune.
În acest răstimp, în Bucureștiul de acum aproape 170 de ani, se născuse un personaj ce avea să încalce toate tiparele, devenind nici mai mult, nici mai puțin decât Rege al Țării de Foc – Julius Popper.
Autor | Julius Popper |
Anul publicării | 2024 |
Editie speciala | Da |
Format | 200 x 280 mm |
Tip Coperta | Speciala |
Nr. pagini | 232 |
Colecția | Cărţilor de referină - Seria „Memorii” |
eBook | 2779-un-roman-imparat-al-tarii-de-foc-julius-popper-9786067488920.html |
ID Hard Cover | 2779-un-roman-imparat-al-tarii-de-foc-julius-popper-9786067488920.html |
Gen | Publicistica |
Subgen | Biografii |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
ISBN | 978-606-748-891-3 |
La 1900, Academia de Științe din Sankt Petersburg încă mai căuta legendara și fantomatica insulă Sannikov, după ce găsise oase de mamut în Insulele Kotelny și cărbune în Noua Siberie. Între 1878 și 1880 avusese loc prima expediție arctică condusă de suedezi. Amundsen făcuse deja prima expediție în Antarctica, Livingstone explorase continentul african în căutarea originilor Nilului. Darwin se întorcea, în 1836, dintr-o călătorie ce cuprinsese Capul Verde, coasta Braziliei, Chile, Insulele Galapagos, coasta de sud a Australiei și Africa de Sud, în urma căreia a rezultat celebrissima Origine a speciilor. În acest răstimp, în Bucureștiul de acum aproape 170 de ani, se născuse un personaj ce avea să încalce toate tiparele, devenind nici mai mult, nici mai puțin decât Rege al Țării de Foc – Julius Popper. La vremea aceea, Țara Românească făcea încă parte din Imperiul Otoman, însă acest lucru, ca și faptul că, după proclamarea independenței, regele Carol i-a refuzat în 1881 cetățenia română, nu l-a împiedicat să afirme: „M-am născut român, sunt român și voi muri român, deși mă găsesc în mările antarctice”.
Părinții lui – evrei așkenazi – veneau din Polonia. Tatăl, intelectual rafinat, vorbea câteva limbi străine și fondase prima școală evreiască din București, școală pe care a frecventat-o o vreme și tânărul Julius. Nu se știu prea multe despre această perioadă din viața lui, însă dată fiind atmosfera puțin favorabilă evreilor în acea perioadă, Popper pleacă la Paris unde, după ce își susține bacalaureatul, se înscrie la Școala Națională de Drumuri și Poduri din cadrul Universității Politehnice.
Urmează câțiva ani în care călătorește prin toată lumea: după Paris pleacă la Constantinopol, apoi în Egipt, unde lucrează la întreținerea Canalului de Suez. De acolo se îndreaptă către Orientul Mijlociu, India, China și Japonia, apoi către Siberia Orientală. Traversează Alaska, apoi Canada. Se stabilește o vreme la New Orleans, în America, unde lucrează la planul urbanistic și de canalizare al orașului. După nu mult timp poate fi găsit în Cuba, unde concepe planul de urbanizare pentru orașul Havana. Urmează Mexic și Chile, unde lucrează la infrastructura pentru telegraf, iar la sfârșitul anului 1885 poate fi găsit în Brazilia, unde și află că în Țara de Foc s-a găsit aur.
Aur! Motiv de migrație masivă și cel mai adesea pripită a unor oameni care sperau să-și schimbe în câteva minute destinul. În America mai cu seamă, lumea o ducea greu, băncile dădeau faliment, oamenii mureau de foame. Era perioada societății precapitaliste în care a face bani începuse să fie cel mai important lucru. Aurul se democratiza, coborând de pe podoabele regilor și de pe obiectele occidentale de cult. Părea că e de ajuns să râcâi puțin pământul cu vârful bocancului ca să dai de aur. Lumea înnebunise. Speranța de a începe o nouă viață, lăcomia insațiabilă, zvonurile lansate de fel de fel de publicații au pus în mișcare în cele din urmă toate continentele și au căpătat un singur nume: „Goana dupa aur”. Această nebunie și-a atins apogeul istoric la sfârșitul secolului al XIX-lea. A avut loc în Australia, Canada, Brazilia, Africa de Sud, Statele Unite și Alaska și a atins proporții epice. O astfel de goană mondială nu putea să nu creeze efecte de nivel mondial: colonizarea permanentă a unor teritorii relativ neexplorate, dezvoltarea transporturilor maritime și decimarea dacă nu măcelărirea băștinașilor.
În 1879, căpitanul de fregată chilian Montaner făcuse o expediție în Țara de Foc, unde găsise pepite și nisip aurifer.
Ca urmare, chilienii aduc aici utilaje de dimensiuni și în cantități semnificative pentru vremea aceea, dar, dezamăgiți de ariditatea și de pustietatea peisajului, își abandonează visele de înnavuțire și lasă în cele din urmă totul în paragină.
Popper află despre această poveste și, cum pare să vrea să se afle peste tot unde e totul de făcut, pleacă spre Buenos Aires unde pătrunde în societatea politică și în cea a oamenilor de afaceri, și reușește să-i convingă pe unii dintre ei să investească în găsirea aurului din această „râpă a dezolării”, cum singur o numește.
La începutul anului 1886 compania „El Dorado” îl trimite pe Popper la Cabo Virgenes pentru a estima șansele unei exploatări miniere. Iată-l deci, curând, îmbarcat pe un vapor englez ce venea de la Montevideo, înarmat cu tot
materialul indispensabil pe care îl putea prevedea: un prodigios instrumentar geologic, puști, aparate fotografice, alimente, îmbrăcăminte de iarnă, o duzină de catâri, ceva oi și câțiva cai. La vremea aceea, Ushuaia era un teritoriu practic neexplorat înconjurat de păduri bogate și constituia un port natural bine protejat.
...
Colonia întemeiată de românul Julius Popper la capătul lumii se va numi „El Paramo” (Pustiul), iar în ea se vor instala aproape o mie de oameni. Inaccesibilitatea Țării de Foc, la acea vreme cel puțin, o face și o destinație foarte
romantică. Conținutul conferinței ținute de inginerul român, imaginile emblematice din albumul său și atmosfera caracteristică oricărei astfel de așezări ne duc cu gândul, după mai bine de 130 de ani, la un loc în care e ceva mai bine decât în iad: depozite, prăvălii, crâșme sordide și birouri înconjurate de corturi și cocioabe în care e nevoie de totul – sare, cuie, dezinfectant, conserve, ouă, mere, mâncare proaspătă, apă curată și hârtie. Bărbații vorbesc despre permafrost, nisip, extracții hidraulice, jocuri de noroc, decapare, dragare, dezgheț cu aburi, licențe de exploatare, prostituție, lămpi cu ulei, lumânări și alcool. Femeile, puține, sunt îmbracate cu corsete și fuste lungi ale căror poale sunt veșnic acoperite de noroi, duc o viață grea și însingurată, având nesfârșite îndatoriri casnice sau ducându-și traiul în cele câteva bordeluri. Bolile caracteristice: scorbut, venerice, dizenterie, malarie, febră tifoidă. Cât despre viața culturală- ai fi putut, în lipsa ziarelor, să citești etichetele de pe cutiile de conserve până le învățai pe de rost... În ceea ce privește dificultățile la care coloniștii erau supuși în viața de zi cu zi, în descrierea pe care o va face Popper la „Societatea Geografică” din Buenos Aires se poate citi: „Relatarea călătoriei mele ar rămane incompletă dacă nu aș povesti un incident care a amenințat timp de câteva zile reușita întreprinderii mele.
Coordonatorii colecției "Români în istorii extravagante":
Sașa Constantinescu și Ion Bănșoiu
Această ediție are un format mare (20x28 cm), textul paginat în larg, aerisit și elegant. Este o carte care stă bine pe masa de lucru și pot fi consultată comod și profesionist. Legătoria se distinge prin supracoperta parțială grea, aplicată excentric la piciorul cărții. Această inovație face ca lucrarea să fie suplă la deschidere și, în același timp, să stea bine închisă chiar după o îndelungată răsfoire.
Ediția include o bibliografie selectivă. Include, de asemenea, un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată emblematică și o ilustrație detașabilă pe suport valoros (hârtie ivoir, manuală).
Edițiile speciale sunt în fapt creații editoriale, cărți obiect, făcute în tiraj limitat (specificat pe un timbru aplicat pe forzațul cărții). În nomenclatorul Paideia ele fac parte din clasa midi care se caracterizează prin folosirea îmbinată a unor materiale suport rare și deosebite (hârtia manuală, hârtia ivoir, piele, pânză, calc), cu o legătorie manuală remarcabilă prin originalitate și distincție. O notă aparte o conferă ilustrația, elementul decorativ, galeriile de imagini, aplicate prin tehnici diverse care produc surpriză și emoție îndelungată cititorului. Conțin întotdeauna și o ilustrație detașabilă pe suport valoros (hârtie ivoir, manuală) drept cadou.
Deși extrem de elaborate, aceste cărți sunt accesibile oamenilor cultivați atenți la marile opere ale lumii, la istorie, la diversitatea creației umane.
Ediții speciale Magna (cărți de referință):
Edițiile speciale Magna sunt cărți de format mare (20/28), cu textul paginat în larg, aerisit, elegant, sunt cărți care stau bine pe masa de lucru și pot fi consultate comod și profesionist. În acest format apar, de regulă, capodopere ale culturii române și europene, lucrări de referință deosebit de valoroase. Prin concept ele îmbină plăcerea lecturii cu studiul aprofundat.
Legătoria se distinge prin supracoperta parțială grea, aplicată excentric la piciorul cărții. Această inovație face ca lucrarea să fie suplă la deschidere și, în același timp, să stea bine închisă chiar după o îndelungată răsfoire.
Magna este o carte foarte elaborată care oferă mult, foarte mult, pentru un cost modic.
9 alte produse din aceeași categorie
Urfaust - Johann Wolfgang von Goethe -...
Prima versiune a materialului dramatic publicat de însuși Goethe a apărut în 1790 cu titlul „Faust. Un fragment” conține Urfaust într-o formă puternic revizuită, care a fost completată în anii următori de „Prologul în Rai”, „Pact cu Mefisto” și „Noaptea Valpurgienului” și publicat în cele din urmă în 1808 ca „Faust. 1. Parte” de Goethe.80,00 leiTragica istorie a Doctorului Faust. The...
Doctor Faustus, tragedie în cinci acte de Christopher Marlowe, publicată în 1604, dar jucată pentru prima dată cu un deceniu mai devreme. Lucrare dramatică care explorează tema ambiției și consecințele urmăririi cunoașterii interzise prin povestea tragică a personajului său principal, Dr. Faustus, un savant care caută să obțină cunoștințe și putere...68,00 lei„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...110,00 leiSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 lei
L’Europe Unie. De l’idée à la foundation -...
Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu.120,00 leiCraii de curtea – veche. Gallants of the...
„Una din acele cărți rare care i-au pus în mare încurcătură pe criticii literari. (...) Compus din mai multe narațiuni paralele, romanul sfida toate clișeele genului asa cum îl interpreta critica interbelică. (...) Nu vă spun cine și câți sunt Craii. Formați-vă singuri o părere, dupa ce citiți romanul!” (Nicolae Manolescu)80,00 leiEtnoculinarul românesc. Preparate de pește...
Cunoscutul om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman, ne pune înainte o savuroasă trecere în revistă a celor mai apetisante rețete de mâncăruri românești, dimpreună cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand.150,00 leiL’Empereur Titus - Eugen Cizek
Volumul prezent este invitația concretă pentru o lectură deosebit de interesantă, totodată un periplu elegant prin aristocrația imperiului roman, influențată de monarhiile orientale, dintre care numim ca modele pe Alexandru cel Mare, și Marcus Antonius.80,00 lei
Urfaust - Johann Wolfgang von Goethe -...
Prima versiune a materialului dramatic publicat de însuși Goethe a apărut în 1790 cu titlul „Faust. Un fragment” conține Urfaust într-o formă puternic revizuită, care a fost completată în anii următori de „Prologul în Rai”, „Pact cu Mefisto” și „Noaptea Valpurgienului” și publicat în cele din urmă în 1808 ca „Faust. 1. Parte” de Goethe.80,00 leiTragica istorie a Doctorului Faust. The...
Doctor Faustus, tragedie în cinci acte de Christopher Marlowe, publicată în 1604, dar jucată pentru prima dată cu un deceniu mai devreme. Lucrare dramatică care explorează tema ambiției și consecințele urmăririi cunoașterii interzise prin povestea tragică a personajului său principal, Dr. Faustus, un savant care caută să obțină cunoștințe și putere...68,00 leiIdentităţi în Balcani şi loc de origine....
Obiectul volumului este configurat de procesele identitare generate de dislocare/ relocare. Cristalizarea unor identități având ca reper central locul de origine, locul pe care indivizi și populații întregi au fost nevoite să-l părăsească, reprezintă expresia finală a traumei în discuție.40,00 leiProvidenţa Divină - George Remete
„Fără argumentarea pertinentă, solidă și convingătoarea Providenței, teologia „e admirabilă, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire!”. Oamenii n-au nevoie de teorii despre Dumnezeu, ci de ajutorul lui Dumnezeu, iar aceasta este și menirea teologiei.”54,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.20,00 leiNumai online
Viața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.18,00 leiNumai onlineViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...25,00 leiNumai online
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Psihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei