Paideia L’Europe Unie. De l’idée à la foundation - George Ciorănescu Libra Magna 120,00 lei Mărește

L’Europe Unie. De l’idée à la foundation - George Ciorănescu

George Ciorănescu

Accesorii

Cutii

Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu. 

Mai multe detalii

2606P

Nou

120,00 lei cu TVA

În paginile de față, cititorul va putea urmări în ordine cronologică rapoartele și intervențiile sale în calitate de membru al Partidului Țărănesc, de membru al Biroului Executiv al Consiliului Tineretului Liber 6 din Europa Centrală și Orientală și de șef al echipei române membre a NEI la congresele diferitelor organisme chemate să antreneze un număr cât mai mare de tineri din toate țările europene, atât libere cât și ocupate, la această operă de înfrățire și de colaborare între popoare. Rapoartele prezentate de George Ciorănescu pe teme fundamentale ca Protecția socială a tineretului în țările captive, situația creștinilor de dincolo de Cortina de Fier, Tineretul din Europa centrală și orientală sub opresiunea comunistă etc., tipărite, multiplicate sau în manuscris, permit o cunoaștere amănunțită a idealurilor sale, a efortului său de documentare și de sintetizare a datelor oferite de presa scrisă sau vorbită, de mărturiile rarilor călători occidentali în țările comuniste, ca și cele ale anonimilor refugiați sau rămași în țară care înțelegeau să depună mărturie cu prețul libertății și uneori chiar al vieții lor.

AutorGeorge Ciorănescu
Specificații autorpublicist și traducător, avocat, cercetãtor istoric
Anul publicării2024
Editie specialaDa
Format200 x 280 mm
Tip CopertaSpeciala
Nr. pagini416
ColecțiaCărţlor de referinţă - Istorii
eBook2774-leurope-unie-de-lidee-a-la-foundation-george-cioranescu-9786067488968.html
ID Hard Cover2774-leurope-unie-de-lidee-a-la-foundation-george-cioranescu-9786067488968.html
GenStiinte umaniste
SubgenIstorie
LimbaFranceza
Tip formatFizic
Subiect principalIstorie sociala si culturala
CategorieStiinte umaniste
ISBN978-606-748-895-1

Scrieţi un comentariu

L’Europe Unie. De l’idée à la foundation - George Ciorănescu

L’Europe Unie. De l’idée à la foundation - George Ciorănescu

Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu. 

Scrieţi un comentariu

Categoriaemblematic europa

Din categoria lucrarilor catalogate Emblematic Europa fac parte cartile din patrimoniul cultural european care sunt istoric fundamentale sau contributive si care s-au bucurat de versiuni noi de traducere, de editii ilustrate, de forme noi de editare. Cultura romana respiră si in prezent in cultura eropeana pe care o asimileaza specific. Capodoperele nascute in epoci si culturi diferite in Europa au devenit in timp emblematice pentru spiritul continentului european. Fiecare carte din această categorie este marcata cu un timbru ilustrativ pentru perioada sau contextul in care a aparut si s-a afirmat. In cazul in care opera este considerata capodopera, faptul este consemnat pe timbrul emblematic eu: capodopera a culturii europene.

Incadrarea in serii si colectii: editie libra magna

Préface

Au moment où se développe le processus d’unification de l’Europe, le livre de Ciorãnescu revêt une double importance par le sujet de très grande actualité, d’une part, et par la personnalité de son auteur, un personnage hors du commun, d’autre part. Je dis bien „personnage“ car Georges Ciorãnescu l’a été et l’est tout autant par ses oeuvres, fruit d’unne vie intensément vécue d’homme de grande culture, sensible aux problèmes et aux aspects
de la vie sociale, européen convaincu et en particulier ami et amoureux de l’Italie, de son histoire et du rÛle qu’elle a eu dans la construction de la „maison commune” des pays du Vieux Continent.
Pour le reste, il suffit de parcourir le riche curriculum vitae de Georges pour être impressionné par l’énergie qu’il a déployée dans des domaines différents de la culture et de la politique: portant toujours en lui l’esprit indomptable des peuples de l’Europe de l’Est, et en particulier de sa Roumanie, dans la pensée profonde des Lumières et du classicisme qui ont rendu possible la grandeur du projet d’unification des peuples européens.
Dans toutes les occasions, Georges dénonçait avec une grande force l’oppression subie par les pays de l’Est européen et notamment par la Roumanie. Sa dénonciation, basée sur une analyse pénétrante, prononcée à la Conférence de l’ACEN de Strasbourg en 1958, a produit un grand effet par sa lucidité et sa clarté:
„Les régimes politiques instaurés dans les pays asservis de l’Europe Centrale se définissent sans aucun équivoque comme des régimes coloniaux. Car les rapports entre l’Union Soviétique et les démocraties populaires ne sont pas gouvernés par la loi internationale respectueuse de la souveraineté nationale, mais par la morale prolétaire qui impose la subordination de chaque État, gouvernement et parti démocrate et populaire correspondant à l’archétype soviétique”.

George Ciorănescu a fost publicist și traducător. A trăit cea mai mare parte a vieții sale în exil. A avut patru frați: matematicianul Nicolae Ciorănescu, poetul Ioan Ciorănescu, lingvistul Alejandro Ciorănescu și chimista Ecaterina Ciorănescu-Nenițescu.

S-a stabilit inițial la Paris și ulterior la München. A colaborat cu diferite reviste literare ale exilului și a fost redactor șef (1955 - 1957, respectiv 1958 - 1965) la postul de radio Europa Liberă, unde a deținut și funcția de director adjunct al departamentului în limba română (1965 - 1970). A plecat, temporar, din acest post în urma unui conflict avut cu Noel Bernard, care îl angajase la Radio Europa Liberă pe fiul lui Aurel Baranga, Harry Baranga.

A fost protagonist al mișcării pentru unitatea Europei, în exilul românesc. A coeditat, la inițiativa lui Ion Dumitru, revista Apoziția, a cenaclului literar omonim din München, pe care a condus-o din 1982 până în 1992.

Începând cu teza de doctorat Românii și ideea federalistă susținută la Universitatea din Cluj în 1946 și republicată în acest volum, George Ciorănescu s-a angajat trup și suflet în vasta mișcare pentru organizarea Europei unite pe baze federaliste. Din anul 1948, el este membru fondator al secției de tineret a Noilor Echipe Internaționale (Nouvelles équipes internationales, prescurtat NEI) și participă cu regularitate la congresele anuale ale acestei instituții chemate să pună bazele unei Europe cu adevărat democratice pe temeiuri creștine. În paginile de față, cititorul va putea urmări în ordine cronologică rapoartele și intervențiile sale în calitate de membru al Partidului Țărănesc, de membru al Biroului Executiv al Consiliului Tineretului Liber din Europa Centrală și Orientală și de șef al echipei române membre a NEI la congresele diferitelor organisme chemate să antreneze un număr cât mai mare de tineri din toate țările europene, atât libere cât și ocupate, la această operă de înfrățire și de colaborare între popoare. Rapoartele prezentate de George Ciorănescu pe teme fundamentale ca Protecția socială a tineretului în țările captive, situația creștinilor de dincolo de Cortina de Fier, Tineretul din Europa centrală și orientală sub opresiunea comunistă etc., tipărite, multiplicate sau în manuscris, permit o cunoaștere amănunțită a idealurilor sale, a efortului său de documentare și de sintetizare a datelor oferite de presa scrisă sau vorbită, de mărturiile rarilor călători occidentali în țările comuniste, ca și cele ale anonimilor refugiați sau rămași în țară care înțelegeau să depună mărturie cu prețul libertății și uneori chiar al vieții lor.

Matei Cazacu, CNRS și INALCO, Paris

   

Edition soignée par atefan Delureanu

Préface par Cav. Lav. Franco Nobili

Această ediție are un format mare (20x28 cm), textul paginat în larg, aerisit și elegant. Este o carte care stă bine pe masa de lucru și pot fi consultată comod și profesionist. Legătoria se distinge prin supracoperta parțială grea, aplicată excentric la piciorul cărții. Această inovație face ca lucrarea să fie suplă la deschidere și, în același timp, să stea bine închisă chiar după o îndelungată răsfoire.

Ediția include o bibliografie selectivă. Include, de asemenea, un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată emblematică și o ilustrație detașabilă pe suport valoros (hârtie ivoir, manuală).

 

Edițiile speciale sunt în fapt creații editoriale, cărți obiect, făcute în tiraj limitat (specificat pe un timbru aplicat pe forzațul cărții). În nomenclatorul Paideia ele fac parte din clasa midi care se caracterizează prin folosirea îmbinată a unor materiale suport rare și deosebite (hârtia manuală, hârtia ivoir, piele, pânză, calc), cu o legătorie manuală remarcabilă prin originalitate și distincție. O notă aparte o conferă ilustrația, elementul decorativ, galeriile de imagini, aplicate prin tehnici diverse care produc surpriză și emoție îndelungată cititorului. Conțin întotdeauna și o ilustrație detașabilă pe suport valoros (hârtie ivoir, manuală) drept cadou.

Deși extrem de elaborate, aceste cărți sunt accesibile oamenilor cultivați atenți la marile opere ale lumii, la istorie, la diversitatea creației umane.

Ediții speciale Magna (cărți de referință):

Edițiile speciale Magna sunt cărți de format mare (20/28), cu textul paginat în larg, aerisit, elegant, sunt cărți care stau bine pe masa de lucru și pot fi consultate comod și profesionist. În acest format apar, de regulă, capodopere ale culturii române și europene, lucrări de referință deosebit de valoroase. Prin concept ele îmbină plăcerea lecturii cu studiul aprofundat.

Legătoria se distinge prin supracoperta parțială grea, aplicată excentric la piciorul cărții. Această inovație face ca lucrarea să fie suplă la deschidere și, în același timp, să stea bine închisă chiar după o îndelungată răsfoire.

Magna este o carte foarte elaborată care oferă mult, foarte mult, pentru un cost modic.

10 alte produse din aceeași categorie