Nume populare pentru suferinţe și leacuri de beteşug - George Bujorean, ediție îngrijită de Antoaneta Olteanu
George Bujoreanu
- Scrieţi un comentariu
Accesorii
Cutii
Etui carton negru 25,00 lei |
Cartea Nume populare pentru suferinţe; leacuri de beteşug cuprindeinventarul medicinii populare românești, realizat de renumitul ecolog George Bujorean.
2388P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Subiectul
- Despre autor
- Editare / Traducere
- Dosarul cartii
Această carte prezintă plantele de leac folosite în medicina primitivă a poporului român.
În medicina poporului nostru se găsesc idei străvechi, care ne pot conduce la cunoaşterea unui fond ancestral. Studierea lor ne poate aduce uneori lămuriri asupra unor chestiuni de protoistorie românească, ne poate duce chiar până în vremurile închegării noastre ca popor.Studiul medicinei populare, considerată ca o ramură a etnografiei, întregeşte cunoştin¡ele noastre asupra obiceiurilor şi psihologiei ţăranului şi ciobanului român. Un progres din punct de vedere ştiinţific îl prezintă studiul etnografic al medicinei populare. Prin comparaţie se pot găsi influenţele din medicina populară a altor popoare, se poate fixa ceea ce este primordial, tipic în gândirea medicală a omului primitiv şi, în sfârşit, se poate aplica şi criteriul istoric. Obiceiuri de medicină primitivă românească pe care le putem găsi la romani, la traci ori la sciţi pot fi adeseori revelatoare.
Potrivit lui George Bujorean, poporul român are credinţa că orice plantă este de-un leac oarecare. Astfel, pentru albirea dinţilor sau întărirea gingiilor se iau două dramuri de coajă de chină-roşie, două dramuri praf de spumă de mare, două dramuri coajă de rodie, două dramuri praf de rădăcină de micşunea, un dram de praf de cuişoare şi un dram clei de misă. Acestea toate, făcute praf subţire, se pun într-o cutioară şi apoi să se frece des dinţii şi gingiile, că totdeauna vor fi curaţi şi sănătoşi.
Pentru bătături la picioare să se facă leşie tare de ciocalăi şi să vâre picioarele într‑însa fiind fierbinte, cât se va putea suferi, şi să le ţii până ce se va răci leşia; atunci ele vor ieşi afară din picior, după care să le tai binişor cu briciul. În urmă să legi locul cu usturoi pisat şi să-l ţii necontenit, până se vor usca de tot. La cele de printre degete se poate pune şi lână de oaie cu usuc. După scoaterea picioarelor din leşie şi tăierea bătăturilor se pot arde şi cu piatraiadului, care iarăşi le va secătui. Această operaţie cu leşia şi arderea lor să se facă mai de multe ori, până vor seca. Se leagă ceapă coaptă cu oţet.
Autor | George Bujoreanu |
Traducator/editor | Ediție îmgrijită de Antoaneta Olteanu |
Anul publicării | 2020 |
Editie speciala | Da |
Format | 200 x 280 mm |
Tip Coperta | Speciala |
Nr. pagini | 194 |
Colecția | Colecţia de antropologie culturală |
eBook | 2473-nume-populare-pentru-suferinte-leacuri-de-betesug-george-bujorean-ediie-ingrijita-de-antoaneta-olteanu-9786067484168.html |
ID Hard Cover | 2473-nume-populare-pentru-suferinte-leacuri-de-betesug-george-bujorean-ediie-ingrijita-de-antoaneta-olteanu-9786067484168.html |
Gen | Antropologie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-606-748-416-8 |
Categoria: emblematic romania
În categoria Emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.
Însemnul editurii prin care este indicată această categorie este un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată ca emblematică. Dacă este o operă de primă mărime și importanță se adugă în timbru specificația capodoperă a culturii române.
Lucrarea lui George Bujorean reprezintă o contributie științifică apare, reușind să îmbogățească informațiile de mare preț pentru etnografi și botaniști.
Incadrarea in serii si colectii: editie magnum
Remedii ale medicinei populare
Boli ale aparatului respirator: tuse, răceală, guturai
Recomandări:
băi calde, băuturi fierbinți, diferite ceaiuri cu sau fără alcool.
În ameliorarea tusei ajută mierea de albine ca atare sau amestecată cu ceai sau lapte cald.
În stări gripale ajută o fricțiune (masaj) cu alcool camforat.
Pentru rinită, căile nazale inflamate și nasul înfundat, picături nazale cu apă sărată.
Pentru faringita (durerea de gât) era indicată o gargară cu apă sărată de 3 - 4 ori pe zi, și compresă pe gât.
...
În caz de nereuşită a leacului să nu se creadă deci că acela ce-a spus leacul e mincinos, căci toate aceste leacuri sunt luate din popor, ci mai degrabă că n-a nimerit boala şi atunci nu-i rămâne decât să meargă la medic. De altfel, acest sfat îl dăm noi peste tot. Multe din aceste leacuri socotim că vor fi de folos la o boală grabnică, când nu poate avea omul medicul la îndemână, cum e cazul unei tăieturi, lovituri ş.a., ori mai cu seamă atunci când leacul a fost încercat de mulţi şi adeverit că-i bun.
Plante de leac
Poporul nostru are credinţa că orice plantă este de-un leac oarecare, numai că nu ştim noi pentru ce este bună. În adevăr, după lista celor aproape şapte sute de plante de leac înşirate aici, se poate bănui că ea este încă mult mai mare, dar necunoscută nouă. Când ne mai gândim că astăzi se scot leacuri şi din plantele cele mai veninoase, ca şi din cele ce servesc la hrana zilnică, şi apoi că o dată cu descoperirea vitaminelor se descopăr şi plante noi cu vitamine noi, cine ştie dacă până la capăt poporul n-o avea dreptate că toate plantele se vor afla bune la ceva. Pentru întâia oară se prezintă în scris o listă aşa lungă de plante de leac cunoscută de poporul nostru. Este desigur o cinste pentru popor că ştie aşa multe şi va fi şi mai uimitor când vom afla mai târziu că ştie mult mai multe decât bănuim. De bună seamă că în această listă sunt luate şi atâtea plante obişnuite ca plante bune pentru hrana omului ori pentru nutreţul vitelor, dar ce-o împiedică pe-o plantă să fie bună şi de hrană, şi de leac. Ba ceva mai mult, ea poate fi în acelaşi timp şi veninoasă. Iată, un caz ni-l dă ridichea, care e bună de mâncat, e bună şi de leac, dar care folosită într-o măsură prea mare şi la anumite persoane ea poate fi otrăvicioasă! Tot aşa, cartofii buni de hrană şi de leac, dar la anumite persoane cartofii prea tineri le face treapăd, iar cei bătrâni, când încep a da colţii, pricinuiesc alte boli, din pricină că în acest timp al încolţirii se naşte în cartofi o otravă care, ajunsă în sângele omului, îi dă o otrăvire grea. De aceea să nu ne mire faptul când cineva capătă dureri de pântece din castraveţi verzi ori prune necoapte, pe când altul, dimpotrivă, le vânează cu plăcere. Fiecare om îşi are sângele său mai mult sau mai puţin deosebit de al altuia, după cum şi fiecare plantă, fie de hrană, fie de leac, are alte însuşiri la tinereţe, altele la bătrâneţe, altele când o mănânci crudă ori fiartă şi altele când bei numai apa ori numai rachiul plămădit cu planta la un loc. De aceea când spun farmaciştii şi doctorii că cine vrea să vândă cu un preţ bun plantele de leac adunate de pe câmp, să le usuce la umbră, nu la soare, ei n-o spun degeaba, pentru că planta uscată la soare îşi pierde o bună parte din puterea ei vindecătoare.
Dacă grâul, cartofii, mălaiul şi atâtea alte plante vin să ne împrospăteze zilnic puterile noastre, de ce oare ceaiurile şi scăldătorile pe care le folosim la zile mari de boală nu le-am putea folosi mai des pe lângă hrana noastră zilnică, pentru a ne feri de boală? Plaiurile, fâneţele şi pădurile noastre gem pline de plante de leac şi ce păcat că noi nu ne prea grăbim să le folosim şi mai ales să le adunăm, ca să le avem la îndemână ori să le vindem la caz de nevoie. Ca să te duci să cumperi o mână de flori de tei de la farmacie cu bani scumpi, atunci când eşti bolnav, din pricină că nu te-ai gândit să ţi-o aduni singur din teiul tuturora – este un păcat. Afară de asta, chiar şi gospodăria ţării întregi suferă când noi trebuie să aducem de peste graniţă plantele de leac, de care noi avem destule şi din care am putea să vindem şi altor ţări care noi avem destule şi din care am putea să vindem şi altor ţări.
Ca să nu se creadă că toate plantele din listă sunt plante bune de ceaiuri pentru orice boală, mai amintesc aici că lista plantelor a fost făcută după plantele ce le găsim în carte ca leacuri la felurite boli, iar felul cum se foloseşte fiecare se află acolo la fiecare boală. Afară de asta, lista mai serveşte şi la îndrumarea multora, care nu prea ştiu că în ţara întreagă o plantă e cunoscută cu mai multe nume şi atunci când cineva, din Bucovina, bunăoară, citeşte despre un leac zis ai, care îl folosesc cei din Ardeal, el va trece repede peste leac neştiind ce este aiul, dar când se va duce şi va căuta la lista plantelor va găsi că aiul nu-i altceva decât binecunoscutul usturoi. Tot aşa, dacă cineva citeşte că buruiana de dalac (Paris quadrifolia), ori mătrăguna este bună de leac la anumite boli, să nu se creadă că acum poţi face ceai din ele şi să bei cu duiumul. Aceste plante sunt otrăvicioase şi, dacă vă veţi uita la lista plantelor, veţi găsi un semn de cruce alături de acele plante, care se ştie sigur că sunt veninoase. Dar şi cu alte plante necunoscute trebuie să umblăm cu grijă. Să folosim la început ceaiuri în câtime mică şi numai după ce am văzut că ne prieşte, să luăm mai mult, căci, după cum spuneam mai sus, acelaşi ceai poate unui om să-i priiască şi altuia nu. Afară de asta, trebuie să grijim ca planta ce-o culegem pentru leac să fie şi ea sănătoasă, să nu fie atacată de vreo boală, căci atunci se poate că şi din această pricină leacul să nu reuşească ori chiar să ne îmbolnăvim mai rău. Aşa, bunăoară, cartofii înnegriţi din pricina unei boli sunt o mare otravă pentru oricine.
Dacă totuşi cineva are poftă să facă un ceai dintr-o buruiană veninoasă, poate să o facă, nu-l poate opri nimeni, dar atunci o face pe socoteala lui şi nu dă şi la altul. Aşa, amintesc aici una din multele întâmplări de la sate, petrecută nu de mult într‑un sat din Bucovina. O mamă avea un fecior la casă şi n-ar fi vrut ca odorul ei să se despartă de ea nici pentru timpul armatei şi atunci, pentru că ea credea mult în puterea tainică a toaiei (omeagului şi a altor buruieni), s-a apucat să-i facă un ceai feciorului înainte de a merge la recrutare, în credinţa că aşa se va suci mintea celor mari şi nu-i va lua feciorul soldat. Dar ce ţi-i necazul că ceaiul a fost cam tare şi buruienile otrăvicioase aşa că, în loc să se sucească mintea celor sortiţi, s-a întors pe dos mintea feciorului. Odorul a ajuns nebun (bolând), iar mama, pierzându-şi şi ea rosturile, umbla în zadar să-şi mai facă feciorul om, cu descântece şi cetanii (liturghii), pentru că buruiana veninoasă nu iartă. Vestea groaznicei întâmplări a ajuns îndată şi la satele din jur, dar ce folos că aiurea, mai departe ori mai târziu după ce se uită faptul, se fac alte greşeli. Se zice că în tot răul este şi un bine şi de bună seamă că aşa este; căci, dacă ne gândim la mulţimea de plante de leac descoperite de popor în timp de mii de ani, această mulţime nu s-ar fi putut descoperi, dacă oamenii fără frică de moarte nu le-ar fi încercat pe pielea lor proprie şi cine ne-ar putea spune câte mii de oameni nu şi-au plătit curajul de a încerca ceva nou cu preţul vieii lor. Acestor oameni îndrăzneţi şi curajoşi li se cuvine aceeaşi cinste şi admiraţie din partea noastră, ca şi cea dată zburătorilor noştri, fără al căror curaj omul n-ar fi ajuns astăzi să zboare aşa de sigur.
Prin urmare şi ca încheiere, dacă noi rugăm încă o dată pe oricine, ca atunci când cred că au descoperit o nouă plantă de leac sau otrăvicioasă, care nu este în această carte, să aibă bunătatea să dea de ştire printr‑o scrisoare la autor (Grădina Botanică din Cluj) ori la dl prof. dr. V. Bologa (Universitatea Cluj), o facem aceasta spre binele tuturor. În scrisoare va arăta pe scurt cum s-a întâmplat cazul şi va pune în plic şi o mică parte, iscată din planta cu pricina. În felul acesta noi ne putem ajutora unii pe alţii, aşa că o întâmplare bună sau rea petrecută în cine ştie ce colţ al ţării o să poată sluji de învăţătură pentru oricine din ţara întreagă. Prin urmare, putem crede şi nădăjdui că cunoştinţele întregului popor, adunate şi păstrate din timpuri străvechi şi până astăzi cu multă trudă, cu multe jertfe şi primejdii, cunoştinţe care umblă azi din gură în gură, multe din ele pierzându-se, puse pe hârtie cu multă grijă vor putea ajunge cu timpul să fie cunoscute, preţuite şi folosite cum trebuie de tot mai multă lume, şi chiar şi de medici.
Cluj, la 26 mai 1935
Autorul
Numele bolilor fiind cele luate din popor, oricine trebuie să ştie că la aceeaşi boală i se zice în felurite părţi ale ţării altfel. Aşa la oftică, tuberculoză, i se zice în Bucovina năduşală, în Oltenia oftigă, în Ardeal tusă seacă, oftică, heftică şi tot aşa la alte boli. Am căutat să dau lista cât mai deplină a acestor boli, dar, neputând repeta şi leacurile de atâtea ori câte numiri sunt, le-am dat numai la acele numiri unde am aflat şi leacul, iar la alte numiri alte leacuri, dar adăugând la sfârşit să citească şi leacurile de la cutare boală, înţelegând prin aceasta că boala este aceeaşi, leacurile se potrivesc, numai trebuie să le cauţi la felurite nume (boli) Aşa, la oftică, care se numeşte şi tuberculoză, şi năduşală, şi tuse seacă şi heptică, va trebui căutat în patru-cinci locuri, ca şi la alte boli. Tot aşa, acelaşi leac şi aceeaşi plantă are mai multe nume, de aceea atâta cât mi-au îngăduit cunoştinţele am căutat să dau întâi numele sau numirea leacului sau a plantei după provincia (locul) de unde a fost auzit şi în paranteză alte numiri, după celelalte provincii, ca să înţeleagă pe cât se poate orice român.
Gheorghe Bujorean (n. 11 iulie 1893– d. 22 iunie 1971) a fost un botanist, fitocenolog, florist și ecolog român. Fondator al ecologiei experimentale românești.
Inventator de aparatură de specialitate (atmometru de pământ, geohidrometru, drosometru automat, natursond), George Bujorean a descris peste 100 unități sistematice noi pentru flora României și 12 unități noi pentru știință și a contribuit cu aproape 400 de specii la editarea lucrării ,,Flora Romaniae Exiccata”.
Activitate științifică se concretizează în publicarea a peste 150 de lucrări și 16 invenții.
Între anii 1901-1907 a urmat cursurile școlii primare în comuna natală Bosanci, apoi cele ale vestitului liceu sucevean, azi ,,Ștefan cel Mare”.
A participat voluntar la primul război mondial după care a urmat Facultatea de Științe a Universității din Cluj, promoția 1925. Doctor în biologie (1930) și doctor docent (1935). Din anul 1945 a devenit titularul catedrei de botanică a Facultății de agronomie din Timișoara.
Ediţie îngrijită
de Antoaneta Olteanu
Antoaneta Olteanu este profesor la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, Departamentul de Filologie rusă și slavă, autor a numeroase cărți din domeniul culturii și civilizației ruse (Miturile Rusiei clasice, Rusia imperială. O istorie culturală a secolului al XIX-lea), al etnologiei comparate (Ipostazele maleficului în medicina magică, Metamorfozele sacrului, Școala de Solomonie. Divinație și vrăjitorie în context comparat, Calendarele poporului român, Reprezentări ale spațiului în credințele românești, Dicționar de mitologie. Demoni, duhuri, spirite; Zile și demoni. Calendar și mitologie populară rusă etc.). A realizat, de asemenea, numeroase traduceri din limba rusă.
Antoaneta Olteanu este membru al Asociației Profesorilor de Limba și Literatura Rusă din România din 1991 (în perioada 1995-1997 a fost secretar-general al acesteia), membru al Asociației Slaviștilor din România (membru din 2004, vicepreședinte din 2006, iar din 2016 - președinte al asociației), membru-reprezentant al României în Comitetul Internațional al Slaviștilor, din 2009, precum și membru al altor organizații profesionale: membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala de Traduceri Literare, din 2009, iar, peste trei ani, membru în Consiliul de coordonare a Filialei de traduceri literare a USR; membru al ASER (Asociația de Științe Etnologice din România), al SEEFA (Slavic and East European Folklore Association), ISFNR (International Society for Folk Narrative Research), membru al EASA (European Association of Social Anthropologists) din 2008.
Această ediție are un format mare (20x28 cm), textul paginat în larg, aerisit și elegant. Este o carte care stă bine pe masa de lucru și pot fi consultată comod și profesionist. Legătoria se distinge prin supracoperta parțială grea, aplicată excentric la piciorul cărții. Această inovație face ca lucrarea să fie suplă la deschidere și, în același timp, să stea bine închisă chiar după o îndelungată răsfoire.
Edițiile speciale sunt în fapt creații editoriale, cărți obiect, făcute în tiraj limitat (specificat pe un timbru aplicat pe forzațul cărții). În nomenclatorul Paideia ele fac parte din clasa midi care se caracterizează prin folosirea îmbinată a unor materiale suport rare și deosebite (hârtia manuală, hârtia ivoir, piele, pânză, calc), cu o legătorie manuală remarcabilă prin originalitate și distincție. O notă aparte o conferă ilustrația, elementul decorativ, galeriile de imagini, aplicate prin tehnici diverse care produc surpriză și emoție îndelungată cititorului. Conțin întotdeauna și o ilustrație detașabilă pe suport valoros (hârtie ivoir, manuală) drept cadou.
Deși extrem de elaborate, aceste cărți sunt accesibile oamenilor cultivați atenți la marile opere ale lumii, la istorie, la diversitatea creației umane.
Edițiile speciale Magna sunt cărți de format mare (20/28), cu textul paginat în larg, aerisit, elegant, sunt cărți care stau bine pe masa de lucru și pot fi consultate comod și profesionist. În acest format apar, de regulă, capodopere ale culturii române și europene, lucrări de referință deosebit de valoroase. Prin concept ele îmbină plăcerea lecturii cu studiul aprofundat.
Legătoria se distinge prin supracoperta parțială grea, aplicată excentric la piciorul cărții. Această inovație face ca lucrarea să fie suplă la deschidere și, în același timp, să stea bine închisă chiar după o îndelungată răsfoire.
Magna este o carte foarte elaborată care oferă mult, foarte mult, pentru un cost modic.
Lucrarea conține lista plantelor folosite în medicina primitivă a țăranului român.
10 alte produse din aceeași categorie
„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiUn român - împărat al Ţării de Foc -...
ROMÂNII ÎN ISTORII EXTRAVAGANTE Julius PopperUn român - împărat al Țării de Foc140,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...110,00 leiSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 leiL’Europe Unie. De l’idée à la foundation -...
Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu.120,00 lei
Craii de curtea – veche. Gallants of the...
„Una din acele cărți rare care i-au pus în mare încurcătură pe criticii literari. (...) Compus din mai multe narațiuni paralele, romanul sfida toate clișeele genului asa cum îl interpreta critica interbelică. (...) Nu vă spun cine și câți sunt Craii. Formați-vă singuri o părere, dupa ce citiți romanul!” (Nicolae Manolescu)80,00 leiEtnoculinarul românesc. Preparate de pește...
Cunoscutul om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman, ne pune înainte o savuroasă trecere în revistă a celor mai apetisante rețete de mâncăruri românești, dimpreună cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand.150,00 leiL’Empereur Titus - Eugen Cizek
Volumul prezent este invitația concretă pentru o lectură deosebit de interesantă, totodată un periplu elegant prin aristocrația imperiului roman, influențată de monarhiile orientale, dintre care numim ca modele pe Alexandru cel Mare, și Marcus Antonius.80,00 leiARHITECTURA EXISTENȚEI Teoria elementelor...
În încercarea de a organiza logic diferitele contribuții speciale ale cercetării ontologiei analitice, Ilie Pârvu evidențiază, în acest volum, rolul categoriilor formale, categorii-operatori, în determinarea structurii logice a lumii.89,00 leiÎnțelesul suferinței umane la Eschil,...
Tragediile celor trei mari poeți, Eschil, Sofocle și Euripide sunt în primul rând artă. Dar ele au și o filosofie, sunt monumente de limbă, fără ele mitologia grecilor ar fi mai săracă; ele depun mărturie pentru morala grecilor, pentru mentalitate.73,80 lei 82,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Critica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.162,00 lei 180,00 leiActul creației - Arthur Koestler,...
Cartea are drept punct de pornire un fenomen care este în același timp simplu și complex, în care un proces intelectual subtil este semnalat printr-un reflex fiziologic vulgar: fenomenul râsului. Umorul este un lucru evaziv, ca și curcubeul; și totuși, studiul spectrului colorat a furnizat repere pentru structura elementară a materiei151,20 lei 168,00 leiPlaton.Operele platonice. Perioadele a...
Este o exegeza savantă a operei lui Platon in trei volume. Marele clasicist german, in primul volum, priveste platonismul din perspectiva celor mai interesanti termeni dezvoltati in dialogurile de tinerete si maturitate ( )…. Este o sinteză nemaivăzută pâna aici, erudită, bine gândită, inspirată.129,60 lei 144,00 leiPlaton.Adevărul ființei și realitatea...
Este o exegeza savantă a operei lui Platon in trei volume. Marele clasicist german, in primul volum, priveste platonismul din perspectiva celor mai interesanti termeni dezvoltati in dialogurile de tinerete si maturitate ( )…. Este o sinteză nemaivăzută pâna aici, erudită, bine gândită, inspirată.106,20 lei 118,00 leiPaideia volumul I - Werner Jaeger, trad....
Paideia este o operă savantă vestită între europeni; ea ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de poezia Iliadei, de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristrocratiei militare ahee. Sunt descrise evoluțiile lor în panelenismul așa format, prin aspirație la perfecționism și educatie, prin paideia.102,60 lei 114,00 lei
Platon.Operele platonice. Prima perioadă...
Este o exegeza savantă a operei lui Platon in trei volume. Marele clasicist german, in primul volum, priveste platonismul din perspectiva celor mai interesanti termeni dezvoltati in dialogurile de tinerete si maturitate ( )…. Este o sinteză nemaivăzută pâna aici, erudită, bine gândită, inspirată.97,20 lei 108,00 leiCritica puterii de judecare - Immanuel Kant
Critica puterii de judecare completează proiectul critic al lui Kant și abordează problemele de estetică dintr-o perpectivă care este în continuare actuală și relevantă. Lucrarea include o imagine de ansamblu asupra întregului sistem critic al lui Kant, aranjat în forma sa finală.87,30 lei 97,00 leiCritica raţiunii practice - Immanuel Kant
Critica rațiunii practice este una dintre lucrările majore ale lui Kant asupra teoriei morale și un text esențial în istoria eticii. Kant năzuieşte să împrăştie orice nedumerire şi să dea doctrinei sale o formă definitivă, sistematică. El face încercarea de a fundamenta morala în acelaşi mod cum asigurase temeliile ştiinţei în Critica raţiunii pure.58,50 lei 65,00 leiAutomutilarea. Psyche on the Skin (e-book)...
Mica istorie culturală a tatuajului Evoluția surprinzătoare a acestei practici de automutilare de-a lungul timpului și de-a latul culturilor a făcut din tatuare unul dintre cele mai paradoxale fenomene.31,50 lei 35,00 leiNumai onlineCititul. A history of reading (e-book) -...
Cititul. A history of reading este o poveste captivantă, pe care autorul o relatează clar și cronologic, pornind din Epoca bronzului și până la e-mailurile moderne și posibilul viitor al cărților electronice.31,50 lei 35,00 leiNumai online
Secretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.20,00 leiNumai onlineViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.18,00 leiNumai onlineViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...25,00 leiNumai online„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Watteau ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pământ visând cu intensitate și având foarte puține legături adevărate cu epoca. Vom vedea cât de puțin l-au înțeles contemporanii, chiar atunci când îl lăudau.38,00 lei
Viața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
Pe nici un alt creator nu l-a așezat posteritatea atât de sus ca pe Michelangelo. Nici unul nu se potrivește mai bine ca el imaginii pe care ne-o facem despre geniu. Dar cine ar putea spune că a pătruns înțelesul adânc al operelor lui cele mai celebre? În această lucrare, atât eseu, cât și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit...34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
Piersicul înflorit scînteia în soare cu miile lui de picături de ploaie. Un curcubeu se desena la orizont, cuprinzînd în arcul său satul Bruegel, unde, la hanul «Pămîntul Făgăduinței», venea pe lume Pieter. Imaginea satului se reflecta în ochii lui și el îi simțea frumusețea de la vârsta cea mai fragedă.41,00 leiMutația semnelor - René Berger
Luând, așadar, act de mutațiile și deplasările extraordinare ce s-au produs în sfera culturii și civilizației contemporane, René Berger și-a propus să exploreze legăturile dintre artă și lumea științei și tehnicii, efectele inedite care apar în raporturile artei cu mijloacele comunicării de masă îndeosebi.68,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.162,00 lei 180,00 lei
Psihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei