Paideia Arhitectura care nu exista (imaginar, virtual, utopie) - Augustin Ioan Arte & arhitecturi 45,00 lei Mărește

Arhitectura care nu exista (imaginar, virtual, utopie) - Augustin Ioan

Augustin Ioan

Eseurile din acest volum tratează chestiuni precum: cultura urbană din perspectiva imaginarului, a oraşului în discursul utopic sau autoritatea şi continuitatea clasicului în gândirea arhitecturală.

Mai multe detalii

0741P

Nou

45,00 lei cu TVA

Cum a îmbogățit și a susținut imaginarul mitul oraşului? Ce reprezintă orașul din perspectivă utopică? Care  este rolul clasicului în procesul evolutiv al arhitecturii? Pornind de la aceste întrebări, acest volum va veni în întâmpinarea orizontului de aşteptare al cititorului român interesat de utopie şi istoria imaginarului, într-o vreme când prăbuşirea distopiilor sociale şi a utopiilor, deopotrivă, ar putea îndemna la „realism”.

Potrivit lui Augustin Ioan „aşezarea umană este deopotrivă despărţită de haosul asemantic înconjurător prin ordine urbană şi unită cu regiunile cosmice transcendente prin intermediul Centrului de autoritate sacră şi/sau mundană”.

„Utopiile sociale privesc oraşul ca pe un vehicul. Oraşul este secund şi o consecinţă a reformării societăţii. Dacă, şi numai dacă, aceasta este vindecată, societatea poate atinge plenitudinea într-un oraş ideal. În aceste utopii, arhitectura oraşului nu este parte din discurs, ci va deriva cu necesitate dintr-o realitate comunitară superioară. Oraşul este deci o consecinţă a societăţii ideale care îl va genera şi locui deodată”.

AutorAugustin Ioan
Specificații autorarhitect și profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti
Anul publicării1999
Format145 x 200 mm
Nr. pagini180
ColecțiaSpaţii imaginate
eBook1423-arhitectura-care-nu-exista-imaginar-virtual-utopie.html
ID Hard Cover1423-arhitectura-care-nu-exista-imaginar-virtual-utopie.html
GenArhitectura
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalTeoria arhitecturii
CategorieArta si fotografie
Sub-CategorieArhitectura
ISBN973-9368-50-6
Nota 
2020-11-15
Arhitectura care nu există

O lectură fascinantă despre istorie și arhitectură. Detalii inedite despre cum vechea lume europeană și-a reprezentat cetatea și care a fost rolul imaginarului în acest context. Și multe alte detalii interesante despre evoluția orașului, în timp!

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Arhitectura care nu exista (imaginar, virtual, utopie) - Augustin Ioan

    Arhitectura care nu exista (imaginar, virtual, utopie) - Augustin Ioan

    Eseurile din acest volum tratează chestiuni precum: cultura urbană din perspectiva imaginarului, a oraşului în discursul utopic sau autoritatea şi continuitatea clasicului în gândirea arhitecturală.

    Scrieţi un comentariu

    Colecția Studii Imaginate aduce în atenția cititorului diferite problematici și perspective privind modul în care arhitectura a influențat și s-a dezvoltat în cadrul culturii europene și a celei românești. Acest volum prezintă rolul gândirii clasice în procesul evolutiv al arhitecturii, rolul utopiei și al imaginarului în istoria cetații și a orașului.

    Volumul prezintă evoluția gândirii arhitecturale, aflate sub influența miturilor, a imagniarului și a  utopiei.

    Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.

    Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.

    Arhitectura este forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta – se știe –  este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate este și cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.

    Volumul va veni în întâmpinarea orizontului de aşteptare al cititorului român interesat de utopie şi istoria imaginarului, într-o vreme când prăbuşirea distopiilor sociale şi a utopiilor, deopotrivă, ar putea îndemna la „realism". Utopiile sunt însă inerente spiritului, după cum umană este închipuirea unor tărâmuri ale superbiei şi excelenţei - naturale sau edificate.

    Cartea se vrea, de asemenea, şi o invitaţie la cercetare interdisciplinară şi la conectarea cercetătorilor români cu fluxul internaţional al cunoaşterii şi informaţiei. Lăsăm cititorii să judece rezultatele, cerându-le însă a ţine seama că este una dintre primele aventuri de acest gen, cu riscurile şi posibilele neîmpliniri ce decurg de aici.

    Augustin Ioan este arhitect și profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti.

    Studii

    Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti 1990, BA

    Oxford University, UK (1992-1993) – Research Scholar

    University of Cincinnati, Ohio (1993-94) MSArch

    Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti (1995) MA în „Formă Urbană”

    Institutul de Arhitectură Ion Mincu Bucureşti (1995-98) PhD în Istoria Arhitecturii (îndrumător prof.dr.arh.Gheorghe Curinschi-Vorona şi Sanda Voiculescu)

    Doctor al Facultăţii de filosofie a Universităţii Bucureşti (îndrumător prof.dr. Vasile Morar; 2002 Magna cum Laudae)

    Licențiat în teologie ortodoxă al Honoris Causa al Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, SUA (2007)

    Lucrări principale

    Arhitectura şi Puterea , Bucureşti: Agerfilm, 1992 (la baza scenariului filmului omonim produs de Agerfilm în 1992, regia Nicolae Mărgineanu, Marele Premiu FIFAL 4, 1994)

    Teme ale arhitecturii din România în secolul XX, Bucuresti, Editura ICR, 2003

    Întoarcerea în spațiul sacru, București: Paideia Press, 2005

    Dublu Tratat de Urbanologie (cu Ciprian Mihali), Cluj: IDEA Press, 2009

    Arhitectura (supra)realismului socialist, Paideia, 2012

    Arhitectura memoriei, Ed.Igloo, 2013

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: