Moralitati elementare, editia a II-a revazuta - Vasile Morar
Vasile Morar
- Scrieţi un comentariu
Volumul reunește articole publicate de Vasile Morar în revistele Alternative, Contra-punct, Paradigma și Dilema.
1040P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității: 2015-03-31
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Date editoriale
- Subiectul
- Despre autor
- Dosarul cartii
Lucrarea cuprinde aprecierile și observațiile prof. univ. dr. Vasile Morar asupra elementarității etice a unor situații de viață ce implică valori precum: dreptatea și îndreptățirea, egalitatea și libertatea, sinceritatea și buna-credință, iubirea și mila, sau, loialitatea și fidelitatea.
Morala, în sensul ei deplin trebuie să conțină un scop ultim, legitim și o datorie primă, obligatorie. În ce mod ne „influențează” viața, veți afla în vol. Moralități elementare!
Potrivit autorului: „Spațiul moralității elementare în care noi, volens nolens trăim, poate fi foarte diferit înțeles (dovadă stau atâtea morale, dar și atâtea moravuri și năravuri strict particulare) dar, acest spațiu este, mai înainte de toate, oricum am întemeia morala noastră pe forțe transcendente sau pe puteri imanente – un produs al conștiinței care-și judecă propriile-i conținuturi”.
Autor | Vasile Morar |
Anul publicării | 2009 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 240 |
Colecția | Studii si eseuri - Filosofie |
eBook | 1181 |
ID Hard Cover | 1181 |
Gen | Filozofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-973-596-499-3 |
Categoria: emblematic România
În categoria Emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.Însemnul editurii prin care este indicată această categorie este un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată ca emblematică. Dacă este o operă de primă mărime și importanță se adugă în timbru specificația capodoperă a culturii române.
Filosofia morală poate furniza instrumentele de care avem nevoie pentru a trăi o viață etică.
Lucrarea cuprinde analizele prof. Vasile Moral asupra sferelor moralității, și încercările acestui de a surprinde partea morală din actul politic sau temeiul moral al atitudinilor religioase, teoretice sau vitale.
Cartea aceasta se vrea a fi o încercare de a circumscrie, din varii perspective, moralități elementare, așa cum au putut fi acestea decupate din situații de viață, de situații vizibile, în primul rând, în ipostazele lor politice sau utilitare, religioase sau profane. Pe noi ne-a interesat întotdeauna, preeminent câtimea morală din faptul social, ne-a preocupat partea morală din actul politic, și, ne-a interesat, explicit, temeiul moral al atitudinilor religioase, teoretice sau vitale.
Filosofia morală este ramura filosofiei care contemplă ceea ce este bine și rău și examinează modul în care oamenii ar trebui să-și trăiască viața în raport cu ceilalți. Filosofia morală are trei ramuri. O ramură, metaetica, investighează întrebări de ansamblu, cum ar fi „Ce este moralitatea?” „Ce este dreptatea?” „Există adevăr?” și „Cum îmi pot justifica convingerile ca fiind mai bune decât credințele conflictuale deținute de alții?”.
O altă ramură a filosofiei morale este etica normativă. Etica normativă se concentrează pe furnizarea unui cadru-obiectiv, care permite diferențierea între ceea ce este bine și ceea ce este rău și răspunde la întrebarea ce ar trebui să facem.
Ultima ramură este etica aplicată. Acesta abordează probleme practice, specifice, de importanță morală, cum ar fi războiul și pedeapsa capitală. Etica aplicată abordează, de asemenea, provocări morale specifice cu care se confruntă zilnic oamenii.
Imoralitatea este opoziția activă față de moralitate (adică opoziția față de ceea ce este bun sau corect), în timp ce amoralitatea este definită în mod diferit ca o necunoaștere, indiferență față sau necredință în orice set particular de standarde sau principii morale.
IPOSTAZE ALE MORALITĂȚII ELEMENTARE
Viața morală între universalitate și vulnerabilitate
Din ce trece timpul, ne dăm seama tot mai acut de gravitatea și profunzimea alterărilor produse în instanțele vieții, de la cele comunitare la cele interumane și, până la urmă, realizăm că vitalul însuși în conexiunea lui cu moralul au fost împreună îmbolnăvite. În acest sens, crima și crimele reale de pe parcurs au fost posibile tocmai pentru că sistemul a născut și întreținut monștrii, ce au invertit nu numai brutal, ci și cu multă, foarte multă viclenie relațiile dintre morală și politică, morală și drept. Politicianismul totalitar a confiscat tot și excrescențele iraționale s-au instalat prin cultul personalităților bicefale, prin impostura și minciuna sfruntată, prin incompetența nerușinată, prin invidie și resentimentul față de orice și oricine era altceva, altcumva și altundeva. Se vroia o singură față și totuși Janus se multiplica în milioane de exemplare. În fiecare zi și în mod augmentativ, la proporții inimaginabile, sistemul devora orice autoreglare spontană a vieții morale.
Teoria socială va trebui să explice, detaliind, structura sistemului care a generat crima, încercarea de asasinare a moralei general-umane. Dacă ne întrebăm când, desigur că vom găsi date, unele exacte, cum ar fi martie 1945, noiembrie 1946 sau 1965, dar avem și un răspuns simplu, clar, evident și din păcate adevărat. Degradarea s-a produs. Întrebări grave își așteaptă răspuns, începând cu obsesiva interogație: cum a fost posibil?
Da, tot ceea ce era posibil în rău devenea real. Va trebui să răspundem la întrebări chunuitoare. Nu numai când, ci și cât s-a pervertit viața civilă, etosul poporului? Ce loc ocupă în acest proces fatalismul poporului român? Cum s-a manipulat nu numai sentimentul destinului, dar, până la urmă, chiar umorul, hazul de necaz? Ce mecanisme au contribuit la opacizarea simultană a vieții sociale și interumane cât și a limbajului despre ea, până la asigurarea deplină a discursurilor paralele? Cum a fost manipulat instinctul de conservare, erosul, dar și elementul său constituit în plan psihologic – frica? Cum s-a scindat schizofrenic lumea într-o minoritate sadică ce clama unanimitatea și o majoritate căreia i se inocula atitudinea masochistă? Cum anumite victime au devenit călăi și puțini călăi victime? Cum s-a convertit rușinea neputinței în indiferență sau oportunism? Cum, mulți, foarte mulți au devenit complici – prin tăcere – la instaurarea terorii? Cum s-a insinuat treptat simțământul cvasigeneral al culpabilității care bloca de la început inițiativa morală? Cum anume s-au ticăloșit, încet, încet, oameni care în condiții normale n-ar fi făcut-o? Interogațiile pot continua. Un lucru e cert: explicarea cauzelor nu-i echivalentul justificării, al legitimării. Sociologia și psihologia crimei nu-i identică cu axiologia morală. Or, din păcate, o mare parte a presei, mai ales după 12 ianuarie, 28 ianuarie, 18 februarie, 13-15 iunie în toată campania electorală și după aceea, se joacă periculos, identificând ceea ce nu-i identificabil și echivalând lucruri și fapte care prin natură n-au echivalare. Adevărurile apar greu la suprafață.
La atâtea întrebări și la atâtea dezavantaje de a răspunde imediat constatăm totuși că, există un unic avantaj, pe care-l remarca și Sartre referindu-se la fascism: răul și urâtul, absurdul și grotescul existențial au apărut în timpul dictaturii în formă paradigmatică, în toată goliciunea lor abjectă, iar teroarea și teroriștii au înlăturat orice iluzii cu privire la „legitimitatea“ și „raționalitatea“ morală și politică a vechiului regim.
Așadar, încercării perverse de a generaliza răul timp îndelungat i se opune sarcina grea, uriașă de a universaliza, în sfârșit, valorile morale pozitive autentice ale omenirii. Morala – și n-aș spune anonimul judecator Timpul, congelat, încremenit și el până acum – s-a fluidizat rapid. Posibilitatea regenerării morale este șansa pe care timpul regăsit, inoculat în istorie, și-o dă sieși prin reverticalizarea simultană a milioane de conștiințe.
Se cuvine, așadar, să medităm atât la situația morală actuală cât și, evident, la dificultătile ce se ivesc în a o explica.
În primul rând, știm cu toții că printr-un procedeu ce nu mai are nevoie de comentarii suplimentare s-a opus universalitatea valorilor și normelor morale istoricității. În consecință, general-umanul, morala generală, morala ca morală apărea mai degrabă ca substructură spirituală reziduală decât ca o entitate încărcată de valoarea permanenței demne de respect. Dintr-o asemenea grilă, umanitatea sfântă din fiecare om era confiscată în numele unei terne și interesate istoricități ce legitima prezentul în numele unui presupus viitor luminos.
...
Frumusețea și tragismul revoluțiilor
Știam, la modul livresc, acum ne dăm seama, multe, foarte multe despre revoluții și revoluționari, despre frumusețea și tragismul acestora. Din nou, de data aceasta, imperios și concret, întrebările fundamentale ale condiției umane s-au pus pentru fiecare om: ce suntem, ce putem fi, ce putem spera? Cota de tragic n-ar exista dacă în ecuație n-ar fi pusă problema morală, nucleul moral al conștiinței, cugetul moral. Nici dimensiunea estetică – în acest caz a întregii desfășurări și a modului de manifestare a fiecărui om – n-ar putea ființa fără presupoziția existenței în formă concentrată a substanței etice, a imperativului moral. Altfel spus, noua situație existențială a dinamitat nu numai un sistem social și politic totalitar saturat de urât și absurd, de grotesc și de farsă generalizată, ci a adus, în decurs de câteva ore și zile, la suprafață, în comportamentul individual și cel social, ceea ce a stat ascuns: umanitatea sacră din fiecare om. Dacă sfințenia este cuget moral în luptă atunci sigur că tocmai această substanță, ce s-a dovedit a fi indestructibilă, constituie baza pentru frumos, tragic și sublim în manifestările umane. În fapt, acesta a fost un moment în care istoria s-a concentrat, s-a comprimat într-o manifestare absolut spectaculară. Forma acestei manifestări, a acestei apariții, se pare că este reiterativă în mare măsură.
Revoluțiile seamănă între ele, cvasiidentitățile din comportamentul colectiv sunt de natură să ne uimească și nedumerească totodată. N-ar fi forme aidoma dacă n-ar avea și cauzalități profunde asemănătoare. Dincolo de istoricitățile grosiere recognoscibile se află, probabil, același „precipitat“ esențial al condiției umane care trebuie mereu restabilit, „precipitat“, care poate fi numit: umanitate, minima moralia, morală elementară. În acest sens se poate afirma că revoluțiile, prin însăși natura lor, esențializează condiția fiecărui om, iluminează brusc straturi de spiritualitate și afectivitate până atunci înnămolite, blocate, deturnate sau travestite. Se determină în acest cadru al vieții un nou sens al relațiilor interumane și o inedită raportare a omului la sine. Katarsis-ul este generalizat, dar el se trăiește până la urmă în mod individual și cu consecințe în plan personal. Or, purificărilor li se atașează elevația trăirii prin problema străveche, formulată paradigmatic de greci, a Kalokagatiei, deci a înfrățirii în comportamentul uman a frumosului și a binelui. Revenirea la acest ideal nu-i deloc o cerință exterioară; ea s-a dovedit a fi o irepresibilă năzuință obiectivată în acte comportamentale pe măsura năzuinței. Dar să nu uităm că și pentru noi, ca și pentru cei vechi, ceea ce unește cele două valori, și le dă consistență este adevărul, deci a treia valoare din trinitatea valorilor spirituale.
Tocmai existența, într-o copleșitoare și distrugătoare măsură, a minciunii, a duplicității, a ipocriziei crase, a nerușinării a generat spontan nevoia de adevăr, nevoia de sinceritate, de relații firești între oameni în clipele vieții lor. Învertirea și pervertirea conștiințelor, de care se vorbește atât de mult, au însemnat o creștere a gradului de ambiguitate în cadrul celor mai simple manifestări interumane. Acesta este și motivul pentru care oamenii arătau „rău“, erau urâțiți, schimonosiți. Neputința, resentimentul, invidia, ura își puneau pecetea pe toți și pe toate. Lipsurile materiale ca și distorsiunile culturale își dădeau mâna, până la urmă, întru modelarea unei psihologii umane reductibile la reflexe condiționate, deloc echilibrate, deloc măsurate. În fapt, nemăsura prelungită în viața politică și-a pus inevitabil pecetea asupra „măsurilor“ interioare, a acelor mecanisme de autoreglare a psihismului. Vitalul însuși a fost lezat în proporție de masă și cu consecințe, pe termen scurt și lung, imprevizibile. Căci somatizările zilnice prin anihilarea tendințelor naturale au fost instanțe care au diminuat și forța morală. Oamenii, suferind, devin mai vulnerabili la imoralitate și amoralitate. S-a produs, ceea ce pe drept cuvânt s-a numit, o anestezie a conștiinței. Doza crescută de indiferență, de apatie este rezultatul unui reflex de autoapărare, psihologic perfect explicabil, moralmente, întru totul reprobabil.
Vasile Morar (n.1946) este profesor la Universitatea din București, unde predă etica, estetica, violența în istorie (Holocaust și terorism), etica în afaceri și politică. A dezvoltat în cărțile sale conceptul de morală elementară, concept introdus în literatura etică de coordonatorul tezei sale de doctorat, profesorul Niculae Bellu.
Vasile Morar s-a afirmat în domeniul filosofiei, moralei și eticii în cadrul Universității din București.
Dintre cărțile publicate, menționăm: Moralități elementare (2001, 2004), Etica în afaceri și politică (2006), Morala elementară - stări, praguri,virtuți (2011).
În anul 1983 a primit Premiul Academiei Române Simion Bărnuțiu pentru publicarea tratatului de Estetică.
În anul 2001 a primit prestigiosul Premiu Mircea Florian ca urmare a editării importantei lucrări Morala elementară.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
10 alte produse din aceeași categorie
Educația diferențiată la Aristotel și în...
Învățăturile despre educație și formarea umană a cetățeanului grec pe care le desprindem din opera aristotelică sunt diferențiate și foarte potrivite pentru înțelegerea și tratarea situațiilor generate în lumea contemporană.94,08 leiEseu despre modelul...
În acest eseu s-a căutat să se pună în evidenţă, pornind de la o modelare arhitecturală, caracteristicile esenţiale ale filosofiei drăgănesciene. Lucrarea reprezintă o fenomenologie, o ontologie, o critică a științelor naturale și un excelent hexis pentru modelul drăgănescian.31,00 leiFilosofia și experiența sensului - Vasile...
Genericul ,,Filosofia și experiența sensului” aduce în unitate, sub semnul unei exigențe logico-metodologice, problematica de bază a unui studiu modern al limbajului, atât într-o abordare lingvistică, semiotică și hermeneutică, cât și în modalitățile determinate în care structurează cunoașterea și acțiunea, experiența umană în genere.68,00 leiCunoaștere și comprehensiune. Hermeneutica...
Lucrarea oferă o introducere în problematica și conceptele de bază ale hermeneuticii, considerate în contextul istoriei domeniului și al perspectivelor multiple din logică, metodologie și filosofia științei.42,00 leiFenomenul și nimicul I. Proiectul...
Volumul nu este doar o introducere în fenomenologie, cât o introducere în filosofie pe calea fenomenologiei.47,00 lei
Gheorghe Remete - Teologie - 7 carti -...
Părintele Gheorghe Remete profesor universitar, specialist în domeniul științelor umaniste, în special teologie.300,00 leiTratat despre ființă - Corneliu Mircea
Corneliu Mircea ne propune în acest volum un discurs despre Fiinţă, despre semnificația și valorile acesteia, în încercarea sa de a demonstra că spiritul – înţeles ca principiu – nu se poate „dedubla”, spre a se pune în contradicţie cu sine, întrucât această dedublare pare a fi un act arbitrar.60,00 leiDorul - condiţia românească a fiinţei -...
Dacă până acum aproape toți comentatorii dorului l-au afirmat și tratat numai ca valoare artistică, noi îl credem și-l afirmăm ca ființă artistică, filosofică și teologică în același timp.42,00 leiOrdine şi armonie: Proporţii în natură şi...
Andra Panduru este lector univ. la Catedra de Tehnico-Teoretice, Disciplina Anatomie Aristică a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, doctor în Estetica Artelor Plastice.21,25 lei 25,00 leiNumai onlineEtnosofia - Petru Ursache Ediția a II-a
O fascinantă incursiune în domeniul filosofiei populare, în încercarea de a surprinde variatele aspecte ale modului de a gîndi și a privi lumea al locuitorilor din satul românesc tradițional.45,00 lei
Cunoasterea prin tacere -vol.1-5- George...
Bine sau rău, ne intră în fire, ca, parafrazând o vorbă de-a vechilor greci, să prindem în discursivitatea noastră raţională şi iraţionalul, să zicem că ştim că nu ştim, să demonstrăm că demonstraţia nu e posibilă. În fine, să vorbim pe îndelete despre tăcere.122,40 lei 144,00 leiCunoasterea prin tacere.Tacerea ca arta....
Ca fiinţă, tăcerea nu există în abstract, inform, nedeterminat, ci numai încorporată în formele concrete ale spiritului uman.56,95 lei 67,00 leiCultura si civilizatie polona. Secolul al...
Constantin Geambașu este doctor în științe filologice, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, unde predă cursuri de literatură polonă, sec. XIX-XX, cultură și civilizație polonă, literatură comparată, imagologie și mentalități slave, teoria și practica traducerii, stilistică funcțională.56,10 lei 66,00 leiRomii - Becky Taylor
Lucrarea prezintă traseul romilor în timp și spațiu, de la rădăcinile lor în subcontinentul indian, până la migrația în vestul Europei și în America și arată că locul romilor rămâne la fel de contestat și incert astăzi, așa cum a fost la prima lor sosire în Europa în secolul al XV-lea.51,00 lei 60,00 lei
Automutilarea. Psyche on the Skin - Sarah...
În acest volum, Sarah Chaney explorează modelele psihiatrice ale autovătămării (castrarea, practica lăsării de sânge, practica tatuării, flagelarea comunitară etc.) de la preistoria acestei practici până în zilele noastre – fără a urma, însă, o cronologie liniară – și având ca scop reinterpretarea autovătămării, ca o categorie medicală universală.51,00 lei 60,00 leiCharlas. Întrețineri. Opere inedite -...
Inegalabilul Borges a susținut aceste prelegeri în 1977 la Teatrul Coliseo din Buenos Aires. În decursul a șapte nopți, Borges a vorbit despre șapte subiecte care erau aproape obsesii pentru el.51,00 lei 60,00 leiCititul. A history of reading - Steven...
Cititul. A history of reading este o poveste captivantă, pe care autorul o relatează clar și cronologic, pornind din Epoca bronzului și până la e-mailurile moderne și posibilul viitor al cărților electronice.51,00 lei 60,00 leiProfeția. Seeing into the future - Martin...
Profeția de Martin van Creveld ne oferă o examinare amplu documentată a unora dintre nenumăratele metode pe care oamenii le-au conceput de-a lungul mileniilor pentru a prezice viitorul.51,00 lei 60,00 leiEuropa. The Europe illusion - Stuart Sweeney
Stuart Sweeney prezintă o descriere magistrală a modului în care Europa a fost modelată de relațiile dintre britanici, francezi și germani. El îndepărtează straturile istorice ale Europei ca un adevărat arheolog: migrațiile, economia integrată a naționalismului, naționalismul și suveranitatea, războaiele, diplomația, toate crizele clocotitoare ale...51,00 lei 60,00 lei
La un moment dat. De jur împrejurul...
Textele ce urmează sunt rezultatul scris al unor gânduri iscate după ce privirea unui arhitect practicant s-a rotit de jur împrejurul faptelor arhitecturii, a locurilor unde ea s-a asezat și a întâmplărilor – economice, sociale, politice, culturale - asociate.45,00 leicaramele - Adrian Chivu
Nu credem când ni se zice și nici când facem, credem când ni se întâmplă. * Viața este un clișeu suficient de personalizat cât să ne dea lacrimile la momentul potrivit.25,00 leiEducația diferențiată la Aristotel și în...
Învățăturile despre educație și formarea umană a cetățeanului grec pe care le desprindem din opera aristotelică sunt diferențiate și foarte potrivite pentru înțelegerea și tratarea situațiilor generate în lumea contemporană.94,08 leiUn pasionat cercetător în domeniul...
Mărturiile din acest volum ale colegilor, colaboratorilor, prietenilor vorbesc despre înalta ţinută academică, pregătirea ireproşabilă, puterea de muncă ale cercetătorului Şerban Dragomirescu (1932–2022), geograf prin menire şi vocaţie la Institutul de Geografie al Academiei Române.55,00 leiLoc în dialog : spaţiu public -...
Volumul cuprinde o varietate de interviuri inedite pe teme de urbanologie, starea orașului, spațiu sacru și arhitectură religioasă și poezie.38,00 lei
Mutația semnelor - René Berger
Lectura operează astfel simultan pe două piste, tocmai cum primim şi noi mesajele mediului înconjurător, prin verb şi imagine. Pe de altă parte, exemplele sînt destinate mai puţin să ilustreze, să confirme sau să precizeze o demonstraţie, cît să orienteze observaţia şi cercetarea.30,00 leiNumai onlineMelancolie, nostalgie, ironie - Jean...
Pornind de la considerarea melancoliei ca o boală şi de la istoricul tratării ei, Starobinski îi defineşte în continuare tipurile (utopia, nostalgia, delirul negării etc.), ajungînd la un concept de melancolie ca stare de spirit şi la ilustrările ei în literatură, în artă, în filozofie15,00 leiNumai onlineUltimele trei vacanțe - Vasile Munteniță
Un volum savuros care cuprinde povestiri pline de umor din tinerețea autorului. Întâmplările încărcate de surprize prin care trec el și bunii lui prieteni, dar și situațiile inedite cărora le fac față de fiecare dată, cu haz și foarte multă veselie, confirmă cu prisosință că aproape întotdeauna „Viața… bate filmul!”52,00 leiLeacuri contra evlaviei. Răspunsuri scurte...
Volumul se remarcă prin aprofundarea existențială a condiției umane, prin sublinierea atât a dramatismului acestei condiții cât și a optimismului de care trebuie să fie animat orice gânditor umanist, onest și riguros.40,00 lei
Carte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiBucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiMihnea Constantinescu - Emblematic România
S-a lansat primul volum al trilogiei "Mihnea Constantinescu-Emblematic România". Coord. proiect: Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu Asociația Emblematic România; Coord. ed.: Elena Ratcu75,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 lei
Concepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.31,50 lei 42,00 leiPreț redus!Poeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei