Moralitati elementare, editia a II-a revazuta - Vasile Morar
Vasile Morar
- Scrieţi un comentariu
Volumul reunește articole publicate de Vasile Morar în revistele Alternative, Contra-punct, Paradigma și Dilema.
1040P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității: 2015-03-31
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Date editoriale
- Subiectul
- Despre autor
- Dosarul cartii
Lucrarea cuprinde aprecierile și observațiile prof. univ. dr. Vasile Morar asupra elementarității etice a unor situații de viață ce implică valori precum: dreptatea și îndreptățirea, egalitatea și libertatea, sinceritatea și buna-credință, iubirea și mila, sau, loialitatea și fidelitatea.
Morala, în sensul ei deplin trebuie să conțină un scop ultim, legitim și o datorie primă, obligatorie. În ce mod ne „influențează” viața, veți afla în vol. Moralități elementare!
Potrivit autorului: „Spațiul moralității elementare în care noi, volens nolens trăim, poate fi foarte diferit înțeles (dovadă stau atâtea morale, dar și atâtea moravuri și năravuri strict particulare) dar, acest spațiu este, mai înainte de toate, oricum am întemeia morala noastră pe forțe transcendente sau pe puteri imanente – un produs al conștiinței care-și judecă propriile-i conținuturi”.
Autor | Vasile Morar |
Anul publicării | 2009 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 240 |
Colecția | Studii si eseuri - Filosofie |
eBook | 1181 |
ID Hard Cover | 1181 |
Gen | Filozofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-973-596-499-3 |
Categoria: emblematic România
În categoria Emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.Însemnul editurii prin care este indicată această categorie este un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată ca emblematică. Dacă este o operă de primă mărime și importanță se adugă în timbru specificația capodoperă a culturii române.
Filosofia morală poate furniza instrumentele de care avem nevoie pentru a trăi o viață etică.
Lucrarea cuprinde analizele prof. Vasile Moral asupra sferelor moralității, și încercările acestui de a surprinde partea morală din actul politic sau temeiul moral al atitudinilor religioase, teoretice sau vitale.
Cartea aceasta se vrea a fi o încercare de a circumscrie, din varii perspective, moralități elementare, așa cum au putut fi acestea decupate din situații de viață, de situații vizibile, în primul rând, în ipostazele lor politice sau utilitare, religioase sau profane. Pe noi ne-a interesat întotdeauna, preeminent câtimea morală din faptul social, ne-a preocupat partea morală din actul politic, și, ne-a interesat, explicit, temeiul moral al atitudinilor religioase, teoretice sau vitale.
Filosofia morală este ramura filosofiei care contemplă ceea ce este bine și rău și examinează modul în care oamenii ar trebui să-și trăiască viața în raport cu ceilalți. Filosofia morală are trei ramuri. O ramură, metaetica, investighează întrebări de ansamblu, cum ar fi „Ce este moralitatea?” „Ce este dreptatea?” „Există adevăr?” și „Cum îmi pot justifica convingerile ca fiind mai bune decât credințele conflictuale deținute de alții?”.
O altă ramură a filosofiei morale este etica normativă. Etica normativă se concentrează pe furnizarea unui cadru-obiectiv, care permite diferențierea între ceea ce este bine și ceea ce este rău și răspunde la întrebarea ce ar trebui să facem.
Ultima ramură este etica aplicată. Acesta abordează probleme practice, specifice, de importanță morală, cum ar fi războiul și pedeapsa capitală. Etica aplicată abordează, de asemenea, provocări morale specifice cu care se confruntă zilnic oamenii.
Imoralitatea este opoziția activă față de moralitate (adică opoziția față de ceea ce este bun sau corect), în timp ce amoralitatea este definită în mod diferit ca o necunoaștere, indiferență față sau necredință în orice set particular de standarde sau principii morale.
IPOSTAZE ALE MORALITĂȚII ELEMENTARE
Viața morală între universalitate și vulnerabilitate
Din ce trece timpul, ne dăm seama tot mai acut de gravitatea și profunzimea alterărilor produse în instanțele vieții, de la cele comunitare la cele interumane și, până la urmă, realizăm că vitalul însuși în conexiunea lui cu moralul au fost împreună îmbolnăvite. În acest sens, crima și crimele reale de pe parcurs au fost posibile tocmai pentru că sistemul a născut și întreținut monștrii, ce au invertit nu numai brutal, ci și cu multă, foarte multă viclenie relațiile dintre morală și politică, morală și drept. Politicianismul totalitar a confiscat tot și excrescențele iraționale s-au instalat prin cultul personalităților bicefale, prin impostura și minciuna sfruntată, prin incompetența nerușinată, prin invidie și resentimentul față de orice și oricine era altceva, altcumva și altundeva. Se vroia o singură față și totuși Janus se multiplica în milioane de exemplare. În fiecare zi și în mod augmentativ, la proporții inimaginabile, sistemul devora orice autoreglare spontană a vieții morale.
Teoria socială va trebui să explice, detaliind, structura sistemului care a generat crima, încercarea de asasinare a moralei general-umane. Dacă ne întrebăm când, desigur că vom găsi date, unele exacte, cum ar fi martie 1945, noiembrie 1946 sau 1965, dar avem și un răspuns simplu, clar, evident și din păcate adevărat. Degradarea s-a produs. Întrebări grave își așteaptă răspuns, începând cu obsesiva interogație: cum a fost posibil?
Da, tot ceea ce era posibil în rău devenea real. Va trebui să răspundem la întrebări chunuitoare. Nu numai când, ci și cât s-a pervertit viața civilă, etosul poporului? Ce loc ocupă în acest proces fatalismul poporului român? Cum s-a manipulat nu numai sentimentul destinului, dar, până la urmă, chiar umorul, hazul de necaz? Ce mecanisme au contribuit la opacizarea simultană a vieții sociale și interumane cât și a limbajului despre ea, până la asigurarea deplină a discursurilor paralele? Cum a fost manipulat instinctul de conservare, erosul, dar și elementul său constituit în plan psihologic – frica? Cum s-a scindat schizofrenic lumea într-o minoritate sadică ce clama unanimitatea și o majoritate căreia i se inocula atitudinea masochistă? Cum anumite victime au devenit călăi și puțini călăi victime? Cum s-a convertit rușinea neputinței în indiferență sau oportunism? Cum, mulți, foarte mulți au devenit complici – prin tăcere – la instaurarea terorii? Cum s-a insinuat treptat simțământul cvasigeneral al culpabilității care bloca de la început inițiativa morală? Cum anume s-au ticăloșit, încet, încet, oameni care în condiții normale n-ar fi făcut-o? Interogațiile pot continua. Un lucru e cert: explicarea cauzelor nu-i echivalentul justificării, al legitimării. Sociologia și psihologia crimei nu-i identică cu axiologia morală. Or, din păcate, o mare parte a presei, mai ales după 12 ianuarie, 28 ianuarie, 18 februarie, 13-15 iunie în toată campania electorală și după aceea, se joacă periculos, identificând ceea ce nu-i identificabil și echivalând lucruri și fapte care prin natură n-au echivalare. Adevărurile apar greu la suprafață.
La atâtea întrebări și la atâtea dezavantaje de a răspunde imediat constatăm totuși că, există un unic avantaj, pe care-l remarca și Sartre referindu-se la fascism: răul și urâtul, absurdul și grotescul existențial au apărut în timpul dictaturii în formă paradigmatică, în toată goliciunea lor abjectă, iar teroarea și teroriștii au înlăturat orice iluzii cu privire la „legitimitatea“ și „raționalitatea“ morală și politică a vechiului regim.
Așadar, încercării perverse de a generaliza răul timp îndelungat i se opune sarcina grea, uriașă de a universaliza, în sfârșit, valorile morale pozitive autentice ale omenirii. Morala – și n-aș spune anonimul judecator Timpul, congelat, încremenit și el până acum – s-a fluidizat rapid. Posibilitatea regenerării morale este șansa pe care timpul regăsit, inoculat în istorie, și-o dă sieși prin reverticalizarea simultană a milioane de conștiințe.
Se cuvine, așadar, să medităm atât la situația morală actuală cât și, evident, la dificultătile ce se ivesc în a o explica.
În primul rând, știm cu toții că printr-un procedeu ce nu mai are nevoie de comentarii suplimentare s-a opus universalitatea valorilor și normelor morale istoricității. În consecință, general-umanul, morala generală, morala ca morală apărea mai degrabă ca substructură spirituală reziduală decât ca o entitate încărcată de valoarea permanenței demne de respect. Dintr-o asemenea grilă, umanitatea sfântă din fiecare om era confiscată în numele unei terne și interesate istoricități ce legitima prezentul în numele unui presupus viitor luminos.
...
Frumusețea și tragismul revoluțiilor
Știam, la modul livresc, acum ne dăm seama, multe, foarte multe despre revoluții și revoluționari, despre frumusețea și tragismul acestora. Din nou, de data aceasta, imperios și concret, întrebările fundamentale ale condiției umane s-au pus pentru fiecare om: ce suntem, ce putem fi, ce putem spera? Cota de tragic n-ar exista dacă în ecuație n-ar fi pusă problema morală, nucleul moral al conștiinței, cugetul moral. Nici dimensiunea estetică – în acest caz a întregii desfășurări și a modului de manifestare a fiecărui om – n-ar putea ființa fără presupoziția existenței în formă concentrată a substanței etice, a imperativului moral. Altfel spus, noua situație existențială a dinamitat nu numai un sistem social și politic totalitar saturat de urât și absurd, de grotesc și de farsă generalizată, ci a adus, în decurs de câteva ore și zile, la suprafață, în comportamentul individual și cel social, ceea ce a stat ascuns: umanitatea sacră din fiecare om. Dacă sfințenia este cuget moral în luptă atunci sigur că tocmai această substanță, ce s-a dovedit a fi indestructibilă, constituie baza pentru frumos, tragic și sublim în manifestările umane. În fapt, acesta a fost un moment în care istoria s-a concentrat, s-a comprimat într-o manifestare absolut spectaculară. Forma acestei manifestări, a acestei apariții, se pare că este reiterativă în mare măsură.
Revoluțiile seamănă între ele, cvasiidentitățile din comportamentul colectiv sunt de natură să ne uimească și nedumerească totodată. N-ar fi forme aidoma dacă n-ar avea și cauzalități profunde asemănătoare. Dincolo de istoricitățile grosiere recognoscibile se află, probabil, același „precipitat“ esențial al condiției umane care trebuie mereu restabilit, „precipitat“, care poate fi numit: umanitate, minima moralia, morală elementară. În acest sens se poate afirma că revoluțiile, prin însăși natura lor, esențializează condiția fiecărui om, iluminează brusc straturi de spiritualitate și afectivitate până atunci înnămolite, blocate, deturnate sau travestite. Se determină în acest cadru al vieții un nou sens al relațiilor interumane și o inedită raportare a omului la sine. Katarsis-ul este generalizat, dar el se trăiește până la urmă în mod individual și cu consecințe în plan personal. Or, purificărilor li se atașează elevația trăirii prin problema străveche, formulată paradigmatic de greci, a Kalokagatiei, deci a înfrățirii în comportamentul uman a frumosului și a binelui. Revenirea la acest ideal nu-i deloc o cerință exterioară; ea s-a dovedit a fi o irepresibilă năzuință obiectivată în acte comportamentale pe măsura năzuinței. Dar să nu uităm că și pentru noi, ca și pentru cei vechi, ceea ce unește cele două valori, și le dă consistență este adevărul, deci a treia valoare din trinitatea valorilor spirituale.
Tocmai existența, într-o copleșitoare și distrugătoare măsură, a minciunii, a duplicității, a ipocriziei crase, a nerușinării a generat spontan nevoia de adevăr, nevoia de sinceritate, de relații firești între oameni în clipele vieții lor. Învertirea și pervertirea conștiințelor, de care se vorbește atât de mult, au însemnat o creștere a gradului de ambiguitate în cadrul celor mai simple manifestări interumane. Acesta este și motivul pentru care oamenii arătau „rău“, erau urâțiți, schimonosiți. Neputința, resentimentul, invidia, ura își puneau pecetea pe toți și pe toate. Lipsurile materiale ca și distorsiunile culturale își dădeau mâna, până la urmă, întru modelarea unei psihologii umane reductibile la reflexe condiționate, deloc echilibrate, deloc măsurate. În fapt, nemăsura prelungită în viața politică și-a pus inevitabil pecetea asupra „măsurilor“ interioare, a acelor mecanisme de autoreglare a psihismului. Vitalul însuși a fost lezat în proporție de masă și cu consecințe, pe termen scurt și lung, imprevizibile. Căci somatizările zilnice prin anihilarea tendințelor naturale au fost instanțe care au diminuat și forța morală. Oamenii, suferind, devin mai vulnerabili la imoralitate și amoralitate. S-a produs, ceea ce pe drept cuvânt s-a numit, o anestezie a conștiinței. Doza crescută de indiferență, de apatie este rezultatul unui reflex de autoapărare, psihologic perfect explicabil, moralmente, întru totul reprobabil.
Vasile Morar (n.1946) este profesor la Universitatea din București, unde predă etica, estetica, violența în istorie (Holocaust și terorism), etica în afaceri și politică. A dezvoltat în cărțile sale conceptul de morală elementară, concept introdus în literatura etică de coordonatorul tezei sale de doctorat, profesorul Niculae Bellu.
Vasile Morar s-a afirmat în domeniul filosofiei, moralei și eticii în cadrul Universității din București.
Dintre cărțile publicate, menționăm: Moralități elementare (2001, 2004), Etica în afaceri și politică (2006), Morala elementară - stări, praguri,virtuți (2011).
În anul 1983 a primit Premiul Academiei Române Simion Bărnuțiu pentru publicarea tratatului de Estetică.
În anul 2001 a primit prestigiosul Premiu Mircea Florian ca urmare a editării importantei lucrări Morala elementară.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
10 alte produse din aceeași categorie
Cioburi și reflexii. Mostre de filosofare...
Lucrarea cuprinde un jurnal de idei pline de spontaneitate și o selecție de eseuri despre cunoaștere și ignoranță, singurătate, cotidian și rutină, epoci și culturi, societate civilă și forme de guvernare, virtuți și vicii.35,00 leiEstetica. Psihologia frumosului si a artei...
La originea artei nu stă, prin urmare, tendinţa de a imita natura, conchide Worringer, ci tocmai tendinţa contrară de a evada din natură şi din arbitrariul ei într-un univers de abstracţiuni geometrice şi de valori absolute.45,00 leiEstetica. Psihologia frumosului si a artei...
Estetica este ştiinţa despre frumos, implicit, şi despre urît. Ecoul larg al teoriei empatice nu a însemnat însă, numai acord sau asimilare, ci şi polemică sau chiar respingere.45,00 leiDescartes - Viorel Vizureanu
O excelentă trecere în revistă a conceptelor și ideilor lui Descartes, dimpreună cu un autoportret al filosofului francez și o prezentare a percepției atât în epocă, cât și în secolele următoare, a sistemului filosofic și a ideilor științifice carteziene.40,00 leiVechea și noua logică. Carnap prin el...
În tradiția filosofiei analitice, Carnap formulează concepția modernă despre esența și rolul logicii: logica limbajului, centrată de semantica logică, constituie baza analizei logice a limbajului științei.41,00 lei
Velásquez • Goya - José Ortega y Gasset
O analiză fascinantă a operei celor doi mari pictori făcută de unul dintre cei mai originali filozofi ai secolului trecut.64,00 leiPaideuma. Schiţă a unei filosofii a...
Paideuma occidentală se caracterizează prin urmare printr-o „furie organizată”, prin permanenta vigoare a efectului ei; paideuma orientală, prin alternanţa bruscă de calm răbdător şi extaz sălbatic, adică printr-o turbare neînfrînată. Aceasta din urmă este de o forţă incomparabil mai mare decît cea dintîi.37,40 lei 44,00 leiNivelurile realității între lume si...
Tema este una interdisciplinară: nivelurile lumii în filosofia religiei (cu câteva exemple din cosmologii tradiționale) și filosofia științei. Se discută despre nivelurile realității conform noilor cercetări din știință (mai ales filosofia fizicii).30,00 leiRatiunea contradictorie - Jean Jacques...
Prin lucrările, studiile și conferințele sale (o parte susținute și la Universităţile din Craiova, Cluj, Bucureşti, Iaşi) filosoful Jean-Jacques Wunenburger deschide o nouă perspectivă în înţelegerea raţionalităţii filosofice contemporane.49,00 leiPrimae veritates şi alte scrieri de logică...
În aceste studii, Leibniz încearcă să creeze o limbă universală care să pună capăt controverselor care existau între savanți.41,00 lei
Pachet Regele Carol I
Un important fond arhivistic de copii dactilografiate de către istoricul Octavian Beu, aflate la Arhivele Statului din Bucureşti şi la Secţia de Manuscrise a Bibliotecii Academiei Române, care cuprinde rapoartele diplomaţilor austro-ungari acreditaţi la Bucureşti în perioada anilor 1877 – 1916.306,00 lei 510,00 leiPreț redus!Pachet Istoria României - Domnitori și...
Domnitorii Țării Românești și ai Moldovei și Principii Transilvaniei care se bucură de o iconografie stabilită, având fiecare o notă minuțioasă de prezentare.Familii de boieri mari şi mici din Valahia, vol. ce privește, în fapt, istoria politicii premoderne.Istoria familiilor boierești din Moldova – o incursiune în istoria politicii premoderne, amănunt...176,00 lei 220,00 leiPreț redus!Pachet Regele Ferdinand I - Monarhia si...
O abordare de natură cronologică încearcă să treacă în revistă o „sintagmă” de valoare istorică: instituția monarhiei moderne și contemporane (o continuitate constituțională de la Alexandru Ioan Cuza și casa de Hohenzollern-Sigmaringen la regii interbelici ai României).159,20 lei 199,00 leiPreț redus!Pachet Liberalismul în România
Dumitru Bratianu diplomatul, doctrinarul liberal si omul politic cuprinde prima monografie completă a diplomatului, un reprezentant de marcă al vieții politice românești și al democrației europene. O antologie a liberalismului românesc s-a vrut un „florilegiu” de texte privind comprehensiunea gândirii (ideologiei, doctrinei) liberale – mai cu seamă...127,20 lei 159,00 leiPreț redus!Istoria românilor în secolul XX...
Secolul al XX-lea are cea mai bogată istorie din întreaga existenţă a omenirii. Volumul de față tratează cu luciditate prima partea a secolului, în care România a parcurs o evoluţie extrem de importantă şi contradictorie, care merită să fie cunoscută de toţi cei interesaţi de propriul trecut, de înţelegerea locului şi a rolului românilor în istoria Europei.126,65 lei 149,00 lei
Etica în afaceri. Concepte, teorii,...
Această carte prezintă mai multe argumente care susţin necesitatea unui comportament moral în afaceri şi pertinenţa criteriilor etice în adoptarea deciziilor manageriale.126,65 lei 149,00 leiVademecum în pneumologie – Nicolae Ursea,...
Un volum concis și accesibil despre noțiunile de bază ale pneumologiei, redactat de doi dintre cei mai reputați medici români.119,00 lei 140,00 leiIstoria creşterilor şi a descreşterilor...
Istoria creșterilor si a descreșterilor Curții Othmannice de Dimitrie Cantemir cuprinde istoria Іmpеrіuluі Otoman, de la formarea lui până la anul 1711. Această excepțională traducere este prima după originalul latin, fiind o faptă de înaltă ştiinţă săvârşită de către profesorul Dan Sluşanschi.114,75 lei 135,00 leiCatalog Emblematic Romania Centenarul...
Un Eveniment precum înfăptuirea Marii Uniri — sinonimă alcătuirii României Mari — se cade să fie tratat de o manieră evenimențială.110,50 lei 130,00 leiPachet Regele Carol al II-lea -...
Legea Serviciului Social – promulgată de Carol al II-lea și elaborată de Dimitrie Gusti, Henri H. Stahl și Octavian Neamțu – impunea realizarea serviciului de tip social pentru toți tinerii care terminau o facultate sau o școală superioară.80,40 lei 134,00 leiPreț redus!
Înfrigurata simțire. Micul meu infinit...
Înfrigurata simțire ne oferă cu simplitate oglindiri mai puțin cunoscute ale lumii cu tot ce există în ea din zorile anotimpurilor până departe, în amurgul lor.41,00 leiPachet Regele Carol al II-lea -...
Legea Serviciului Social – promulgată de Carol al II-lea și elaborată de Dimitrie Gusti, Henri H. Stahl și Octavian Neamțu – impunea realizarea serviciului de tip social pentru toți tinerii care terminau o facultate sau o școală superioară.80,40 lei 134,00 leiPreț redus!Pachet Liberalismul în România
Dumitru Bratianu diplomatul, doctrinarul liberal si omul politic cuprinde prima monografie completă a diplomatului, un reprezentant de marcă al vieții politice românești și al democrației europene. O antologie a liberalismului românesc s-a vrut un „florilegiu” de texte privind comprehensiunea gândirii (ideologiei, doctrinei) liberale – mai cu seamă...127,20 lei 159,00 leiPreț redus!Pachet Istoria României - Domnitori și...
Domnitorii Țării Românești și ai Moldovei și Principii Transilvaniei care se bucură de o iconografie stabilită, având fiecare o notă minuțioasă de prezentare.Familii de boieri mari şi mici din Valahia, vol. ce privește, în fapt, istoria politicii premoderne.Istoria familiilor boierești din Moldova – o incursiune în istoria politicii premoderne, amănunt...176,00 lei 220,00 leiPreț redus!Pachet Regele Ferdinand I - Monarhia si...
O abordare de natură cronologică încearcă să treacă în revistă o „sintagmă” de valoare istorică: instituția monarhiei moderne și contemporane (o continuitate constituțională de la Alexandru Ioan Cuza și casa de Hohenzollern-Sigmaringen la regii interbelici ai României).159,20 lei 199,00 leiPreț redus!
Pachet Regele Carol I
Un important fond arhivistic de copii dactilografiate de către istoricul Octavian Beu, aflate la Arhivele Statului din Bucureşti şi la Secţia de Manuscrise a Bibliotecii Academiei Române, care cuprinde rapoartele diplomaţilor austro-ungari acreditaţi la Bucureşti în perioada anilor 1877 – 1916.306,00 lei 510,00 leiPreț redus!Ghid de sănătate urbană - Dr. Adina Alberts
Conform statisticilor, în mai puțin de un deceniu, în fiecare familie va exista un bolnav de cancer. Pentru a evita împlinirea acestui pronostic sumbru, omul din mediul urban trebuie să învețe să identifice și să se ferească de tot ceea ce este nociv în jurul lui.48,00 leiVademecum în pneumologie – Nicolae Ursea,...
Un volum concis și accesibil despre noțiunile de bază ale pneumologiei, redactat de doi dintre cei mai reputați medici români.119,00 lei 140,00 leiOuale de Pasti - Artur Gorovei
Volumul de faţă reprezintă o primă încercare semnificativă de cercetare comparată a tradiţiilor populare. Având ca punct de plecare prezenţa ouălor de Paşti, a ouălor roşii, în folclorul românesc, autorul realizează incursiuni în etnologia europeană şi asiatică pentru a contura valenţe nebănuite ale unui obicei devenit simbol central al creştinătăţii.35,00 leiConstituția României audiobook
Constituția României este legea fundamentală a statului român care reglementează, printre altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor și autoritățile publice fundamentale.
Carte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiBucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).150,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.122,00 leiConcepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.52,70 lei 62,00 lei
Despre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 leiIisus Hristos, iubirea trădată. Vol.1:...
Într-o manieră cu totul originală, autorul propune descoperirea adevărului conform căruia oricât ar fi de falsificată și trădată, „iubirea nu cade niciodată”.60,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,12 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.25,50 lei 30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei