Platon.Adevărul ființei și realitatea vieții Volumul I.-Paul Friedländer, trad. Maria-Magdalena Anghelescu
Primul volum cuprinde o analiză profundă și detaliată a diferitelor concepte platonice (daimon, arrheton, altheia), cât și perspective noi asupra Academiei, mitului, dialogurilor și scrisorilor platonice. Cuprinde capitole despre Platon ca fizician atomist, Platon ca geograf, Platon ca jurist și Platon ca urbanist.
Cartea beneficiază de o traducere de excepție aparținând doamnei profesor Maria Magdalena Anghelescu. Traducerea s-a realizat după ediția a treia a textului german, în care textul şi notele au fost revăzute scrupulos.
Paul Friedländer, trad. Maria-Magdalena Anghelescu
Accesorii
Cutii
Etui carton negru 25,00 lei |
2303P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Subiectul
- Despre autor
- Editare / Traducere
- Dosarul cartii
Cele trei volume despre opera lui Platon reprezintă una dintre cele mai importante lucrări ale autorului german Paul Friedländer, fiind considerate un monument de erudiție. Niciun iubitor de cultură interesat de scrierile lui Platon nu poate ocoli această valoroasă operă.
La momentul scrierii primului volum, Paul Friedländer se afla între două fronturi. „O direcţie era cea a neokantienilor şi a celorlalţi filosofi tradiţionalişti. Elementul literar, poetic din Platon nu avea o valoare fundamentală pentru filosofi; era doar un accesoriu, un cadru al conţinutului filosofic. În fruntea celuilalt front se afla marele reprezentant al filologiei clasice, Ulrich von Wilamowitz Moellendorff. El a scris biografia lui Platon şi i-a analizat operele, dar de multe ori a lăsat în seama filosofilor filosofia propriu-zisă.”
Depăşirea acestei contradicţii prin lansarea unei punţi unificatoare între cele două fronturi era atunci, ca şi astăzi, marea sarcină. De aceea, încă de la a doua ediţie a sa, subtitlul primului volum este: „Adevărul fiinţei şi realitatea vieţii”.
Primul volum cuprinde o analiză profundă și detaliată a diferitelor concepte platonice (daimon, arrheton, altheia), cât și perspective noi asupra Academiei, mitului, dialogurilor și scrisorilor platonice. Cuprinde capitole despre Platon ca fizician atomist, Platon ca geograf, Platon ca jurist și Platon ca urbanist.
Cartea beneficiază de o traducere de excepție aparținând doamnei profesor Maria Magdalena Anghelescu. Traducerea s-a realizat după ediția a treia a textului german, în care textul şi notele au fost revăzute scrupulos.
Autor | Paul Friedländer |
Specificații autor | Filolog german specializat in literatura clasica |
Traducator/editor | Maria Magdalena Anghelescu |
Anul publicării | 2019 |
Editie speciala | Da |
Format | 200 x 280 mm |
Tip Coperta | Speciala |
Nr. pagini | 414 |
Colecția | Cărţilor de referinţă |
eBook | 2199-platonadevarul-fiinei-i-realitatea-vieii-volumul-i-paul-friedlaender-trad-maria-magdalena-anghelescu-9786067483109.html |
ID Hard Cover | 2199-platonadevarul-fiinei-i-realitatea-vieii-volumul-i-paul-friedlaender-trad-maria-magdalena-anghelescu-9786067483109.html |
Gen | Filozofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
ISBN | 978-606-748-310-9 |
Excelent
Fie că ești un novice sau un maestru al filozofiei - acest text este adevărata sursă pentru înțelegerea corectă a textelor platonice.
Categoria: emblematic europa
Din categoria lucrarilor catalogate Emblematic Europa fac parte cartile din patrimoniul cultural european care sunt istoric fundamentale sau contributive si care s-au bucurat de versiuni noi de traducere, de editii ilustrate, de forme noi de editare. Cultura romana respiră si in prezent in cultura eropeana pe care o asimileaza specific. Capodoperele nascute in epoci si culturi diferite in Europa au devenit in timp emblematice pentru spiritul continentului european. Fiecare carte din această categorie este marcata cu un timbru ilustrativ pentru perioada sau contextul in care a aparut si s-a afirmat. In cazul in care opera este considerata capodopera, faptul este consemnat pe timbrul emblematic eu: capodopera a culturii europene.
Incadrarea in serii si colectii: editie magnum
Primul volum cuprinde o analiză profundă și detaliată a diferitelor concepte platonice (daimon, arrheton, altheia), cât și perspective noi asupra Academiei, mitului, dialogurilor și scrisorilor platonice. Cuprinde capitole despre Platon ca fizician atomist, Platon ca geograf, Platon ca jurist și Platon ca urbanist.
CAPITOLUL II: Daimon
Pentru platonicii din Antichitate demonologia a jucat un rol bine determinat în sistemul de idei al maestrului. Prezentatorii moderni ai filosofiei sale sunt prea raţionalişti pentru a lua absolut în serios afirmaţiile sale asupra acestui subiect. Dar cu ce drept consideră ei cele spuse despre demoni un simplu joc şi traduc totodată „doctrina” fizică şi psihologică din Timaios şi „filosofia limbajului” din Cratylos în paragrafele unui sistem platonic? Cu siguranţă numai pentru că astăzi există o ştiinţă despre natură şi despre limbaj, dar nici una despre demoni. Or, Cratylos seamănă, de fapt, mult mai curând cu un talmeş‑balmeş de trăznăi decât cu un studiu de lingvistică, iar în ce priveşte mitica ştiinţă a naturii din Timaios, un cercetător ca Democrit ar fi clătinat probabil din cap.
CAPITOLUL III: Arrheton
Eros este un mare demon, un mediator între zeu şi om. El conduce sufletul uman, din lumea devenirii, sus în locul supracelest în care îşi au lăcaşul zeii şi idealurile. Platon, ca filosof‑poet, a văzut natura lumii în aceste spaţii, forme şi destine mitice. Suntem departe de a restrânge viziunea sa la ceva pur‑conceptual: încercăm să‑l urmăm până la taina celor mai înalte sfere.
CAPITOLUL IV: ACADEMIA
Platon nu avea de ales dacă voia sau nu voia să „fondeze o şcoală”. În Socrate el întâlnise o forţă pentru care a gândi şi a‑i învăţa pe alţii reprezentau o unitate vitală atât de nediferenţiată, încât nu se poate vorbi absolut deloc despre o filosofie socratică pe care să o putem separa de învăţătura sa. Platon este un gânditor teoretic într‑un mod cu totul diferit de cel al magistrului său şi, în locul momentelor de profundă introversiune care apar ca ceva bizar şi inexplicabil în viaţa personajului platonic Socrate, în viaţa lui Platon însuşi trebuie să fi existat perioade lungi de gândire solitară, de cercetare, contemplare, fixare în scris.
CAPITOLUL V: OPERA SCRISĂ
„Unele popoare se pierd în gândurile lor; dar pentru noi, grecii, toate lucrurile sunt forme. Noi nu reţinem din ele decât raporturile şi, ca prizonieri ai luminii limpezi, construim, ca Orfeu, cu ajutorul cuvântului, temple de înţelepciune şi ştiinţă suficiente pentru toate fiinţele rezonabile. Această mare artă pretinde de la noi un limbaj admirabil de exact. Chiar numele care o desemnează este la noi şi numele raţiunii şi calculului; un singur nume spune aceste trei lucruri.” – Aşa vorbeşte Socrate în dialogul Eupalinos ou l’architecte (Eupalinos sau arhitectul), de Paul Valéry.
CAPITOLUL VII: IRONIA
„Desigur, cine ne‑ar explica ce au spus oameni ca Platon serios, în glumă sau pe jumătate glumind, din convingere sau doar discursiv, ne‑ar face un serviciu extraordinar şi ar contribui infinit de mult la educaţia noastră.” Nu se poate spune că aceste cuvinte ale lui Goethe ar fi fost suficient luate în serios, chiar şi numai ca un imperativ. Este cert însă că nu putem ajunge până la Platon dacă nu ne‑am gândit ce este ironia şi ce înseamnă ea în opera sa.
CAPITOLUL VIII: DIALOGUL
CAPITOLUL IX: MITUL
Cum era privit mitul în cercul în care a crescut Platon putem afla cel mai bine din câteva fraze din dialoguri. În onoarea frumosului Lysis, Hippothales pune în versuri victoriile la curse, renumite în cetate, ale strămoşilor şi încă ceva, „dintr‑un trecut şi mai îndepărtat” (kronik¬tera Lysis 205 C): cum odinioară întemeietorul neamului, care dispunea el însuşi de o genealogie mitică, l‑ar fi găzduit pe Hercule, ca rudă a sa. Versificatorului (care simţea probabil că scriind aceasta era un vrednic urmaş al lui Pindar) mijlocul îi apare destul de bun ca podoabă pentru pasiunea sa, dar cel ce judecă la rece consideră toate acestea o bazaconie pentru cumetre (ˆper a¸ gra¿ai ᾄdousin). În Phaidros (229 B sq.), peisajul din Ilissos recheamă în amintire basmul despre răpirea Oreithyiei de către Boreas şi Phaidros întreabă (ca şi cum aceasta l‑ar interesa în primul rând şi mai mult decât toate) dacă Socrate crede în adevărul unor poveşti fantastice ca acestea (mujolághma). Deci tradiţiile mitice au devenit, pentru tineretul a cărui imagine o prezintă Platon, basme de adormit copiii.
CAPITOLUL X: INTUIŢIE ŞI CONSTRUCŢIE
(O punte către Bergson şi Schopenhauer)
Tensiunea dintre intuiţie şi construcţie, theoria şi teorie, mania şi dialectică străbate opera lui Platon, existând în ea de la bun început ca tensiune creatoare. Poate că ea este mai puternică la el, poate mai conştientă decât la cei mai mulţi filosofi. Dar nici o mare filosofie nu este lipsită de acea intuiţie centrală după care se orientează în prealabil şi cercetând orice gândire conceptuală şi de la care iradiază iarăşi orice gândire conceptuală.
CAPITOLUL XII: DIALOG ŞI EXISTENŢĂ
(O întrebare pusă lui Karl Jaspers)
„Existenţa” este conceptul care dă aspectul filosofiei de astăzi, dar inevitabil şi o modă în vorbăria contemporană. În opera lui Jaspers în trei volume Philosophie (1932), Existenzerhellung este volumul central şi cel mai amplu între Philosophischen Weltorientierung şi Metaphysik. Explicaţia existenţei şi nu existenţa: căci ceea ce întreprinde Jaspers este o descriere şi analiză a existenţei cu mijloace neexistenţiale. Filosoful vorbeşte despre „eşec”, dar ambarcaţiunea sa nu ni se arată, nu este vizibilă. Vorbeşte despre istoricitate, conducând în enunţuri generale până la graniţa particularului‑individual şi lăsând apoi „saltul” în seama cititorului. Descrie „comunicarea”, dar făcând‑o, stă probabil tot atât de solitar la gura focului ca Descartes.
CAPITOLUL XVIII: SOCRATE LA ROMA
Este un noroc pentru noi şi desigur nu o simplă întâmplare că în excerptele care au apărut din porunca împăratului bizantin Constantin Profirogenetul, în volumul Despre virtuţi şi vicii, s‑au păstrat vestitele pagini din Polybios despre educaţia şi caracterul tânărului roman care a devenit mai târziu Scipio Africanus Minor.Dacă ele s‑ar fi pierdut, tot am mai avea un reflex palid la Diodor (ÂI 26) şi unul şi mai palid la Panonios (VIII, 30, 9). Am găsi reprezentări mai clare în biografia lui Scipio făcută de Plutarh ca şi în capitolele respective din Livius şi Dio Cassius, dacă ele ne‑ar fi parvenit. Căci acele pagini din Polibyos au lăsat o impresie profundă. Deşi formal un „excurs” (parÙkbasic XXXI 30), ele trebuiau să producă cititorului convingerea că, fără influenţa formativă a lui Polybios asupra persoanei lui Scipio, perioada Scipionilor ar fi decurs altfel. Cât de important era acel episod în opera istorică a lui Polybios rezultă clar din două fapte: autorul îl pregătise deja într‑un pasaj anterior, acum pierdut, la care se referă deliberat la începutul episodului, iar în încheierea lui el subliniază că scopul acestuia este să sporească credibilitatea celor pe care le va povesti în cărţile următoare: realizări care s‑ar putea atribui uşor, dar nedrept, hazardului, deşi se bazau pe principii(kat€ lágon gegonáta).
Paul Friedländer (1882-1968) a fost un cunoscut filolog german specializat în literatura clasică. A studiat cu marele reprezentant al filologiei clasice, Ulrich von Wilamowitz Moellendorff, la Universitatea din Berlin. A fost profesor la Universitățile din Berlin, Marburg și Halle. A demisionat în 1935 la presiunile regimului nazist, iar în 1938 a fost deținut într-un lagăr de concentrare. După eliberare, a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde va preda la Universitatea John Hopkins, apoi la Universitatea din California (UCLA). A devenit cunoscut pentru interpretarea originală a operelor lui Platon.
Un omagiu adus lui Paul Friedländer la moartea sa:
http://texts.cdlib.org/view?docId=hb6h4nb3q7&chunk.id=div00016&brand=calisphere&doc.view=entire_text
Cartea a avut trei editii in germana si a fost tradusa in engleza si franceza.
Editia prezentata-Format:200/280 ,414pg. l editia 1, 2019 ,beneficiază de o traducere de excepție aparținând doamnei profesor Maria Magdalena Anghelescu. Traducerea s-a realizat după ediția a treia a textului german, în care textul şi notele au fost revăzute scrupulos.
Născută în 1952 la Baia Mare, Maria-Magdalena Anghelescu a studiat la Bucureşti limba şi literatura română şi latină. Este bibliotecară la Institutul de Istoria Artei G. Oprescu din cadrul Academiei Române şi la New Europe College. Maria-Magdalena Anghelescu traduce din germană, engleză, franceză şi italiană în română. Din 2000 este membră a Uniunii Scriitorilor din România (filiala din Bucureşti, departamentul de traduceri). Pentru traducerea volumului Antikensehnsucht und Maschinenglaube. Die Geschichte der Kunstkammer und die Zukunft der Kunstgeschichte de Horst Bredekamps a primit, în 2008, Premiul de Traducere Allianz. Locuieşte la Bucureşti.
Edițiile speciale sunt în fapt creații editoriale, cărți obiect, făcute în tiraj limitat (specificat pe un timbru aplicat pe forzațul cărții). În nomenclatorul Paideia ele fac parte din clasa midi care se caracterizează prin folosirea îmbinată a unor materiale suport rare și deosebite (hârtia manuală, hârtia ivoir, piele, pânză, calc), cu o legătorie manuală remarcabilă prin originalitate și distincție. O notă aparte o conferă ilustrația, elementul decorativ, galeriile de imagini, aplicate prin tehnici diverse care produc surpriză și emoție îndelungată cititorului. Conțin întotdeauna și o ilustrație detașabilă pe suport valoros (hârtie ivoir, manuală) drept cadou.
Deși extrem de elaborate, aceste cărți sunt accesibile oamenilor cultivați atenți la marile opere ale lumii, la istorie, la diversitatea creației umane.
Ediții speciale Magna (cărți de referință):
Edițiile speciale Magna sunt cărți de format mare (20/28), cu textul paginat în larg, aerisit, elegant, sunt cărți care stau bine pe masa de lucru și pot fi consultate comod și profesionist. În acest format apar, de regulă, capodopere ale culturii române și europene, lucrări de referință deosebit de valoroase. Prin concept ele îmbină plăcerea lecturii cu studiul aprofundat.
Legătoria se distinge prin supracoperta parțială grea, aplicată excentric la piciorul cărții. Această inovație face ca lucrarea să fie suplă la deschidere și, în același timp, să stea bine închisă chiar după o îndelungată răsfoire.
Magna este o carte foarte elaborată care oferă mult, foarte mult, pentru un cost modic.
10 alte produse din aceeași categorie
„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiUn român - împărat al Ţării de Foc -...
ROMÂNII ÎN ISTORII EXTRAVAGANTE Julius PopperUn român - împărat al Țării de Foc140,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...110,00 leiSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 leiL’Europe Unie. De l’idée à la foundation -...
Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu.120,00 lei
Craii de curtea – veche. Gallants of the...
Mateiu Caragiale (1885-1936) a fost un autor, istoric al heraldicii, poet și scriitor român, întâiul născut al lui Ion Luca Caragiale. S-a născut la București, fiind fiul lui Ion Luca Caragiale și al Mariei Constantinescu.80,00 leiEtnoculinarul românesc. Preparate de pește...
Cunoscutul om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman, ne pune înainte o savuroasă trecere în revistă a celor mai apetisante rețete de mâncăruri românești, dimpreună cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand.150,00 leiL’Empereur Titus - Eugen Cizek
Volumul prezent este invitația concretă pentru o lectură deosebit de interesantă, totodată un periplu elegant prin aristocrația imperiului roman, influențată de monarhiile orientale, dintre care numim ca modele pe Alexandru cel Mare, și Marcus Antonius.80,00 leiARHITECTURA EXISTENȚEI Teoria elementelor...
În încercarea de a organiza logic diferitele contribuții speciale ale cercetării ontologiei analitice, Ilie Pârvu evidențiază, în acest volum, rolul categoriilor formale, categorii-operatori, în determinarea structurii logice a lumii.89,00 leiÎnțelesul suferinței umane la Eschil,...
Tragediile celor trei mari poeți, Eschil, Sofocle și Euripide sunt în primul rând artă. Dar ele au și o filosofie, sunt monumente de limbă, fără ele mitologia grecilor ar fi mai săracă; ele depun mărturie pentru morala grecilor, pentru mentalitate.82,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Alte editii disponibile
Secretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.20,00 leiNumai onlineViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.18,00 leiNumai onlineViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...25,00 leiNumai online„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.38,00 lei
Viața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
Pe nici un alt creator nu l-a așezat posteritatea atât de sus ca pe Michelangelo. Nici unul nu se potrivește mai bine ca el imaginii pe care ne-o facem despre geniu. Dar cine ar putea spune că a pătruns înțelesul adânc al operelor lui cele mai celebre? În această lucrare, atât eseu, cât și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit...34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
Piersicul înflorit scînteia în soare cu miile lui de picături de ploaie. Un curcubeu se desena la orizont, cuprinzînd în arcul său satul Bruegel, unde, la hanul «Pămîntul Făgăduinței», venea pe lume Pieter. Imaginea satului se reflecta în ochii lui și el îi simțea frumusețea de la vârsta cea mai fragedă.41,00 leiMutația semnelor - René Berger
Luând, așadar, act de mutațiile și deplasările extraordinare ce s-au produs în sfera culturii și civilizației contemporane, René Berger și-a propus să exploreze legăturile dintre artă și lumea științei și tehnicii, efectele inedite care apar în raporturile artei cu mijloacele comunicării de masă îndeosebi.68,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Calendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei