Paideia Matricile spatiului traditional - Vlad Gaivoronschi Arte & arhitecturi 55,00 lei Mărește

Matricile spatiului traditional - Vlad Gaivoronschi

Vlad Gaivoronschi

Autorul prezintă modul în care coordonatele spațiului – numite și matrici și izvorâte din spaţialitatea arhaică –  pot avea puterea de a genera arhitectură de calitate şi, implicit, „locuire”.

Mai multe detalii

1052P

Nou

55,00 lei cu TVA

V. Gaivoronschi, profesor la Facultatea de Arhitectură din Timişoara, ne propune o abordare diferită asupra spaţiului. El scrie despre ritual şi spaţiu, despre limite şi spaţii ale limitei, despre reperele antropologice, despre orientarea spaţiului în relaţie cu corpul, totul demonstrând încă o dată interferenţele arhitecturii cu filosofia, antropologia, istoria artei.

Prima parte a lucrării cuprinde o abordare anistorică, cu referire la organizări spaţio-temporale, specifice societăţilor tradiţionale în ansamblul lor. Cea de-a doua parte prezintă o imagine în perspectivă istorică, cu referire la „excepţiile ce alcătuiesc orice fel de istorie a artelor şi arhitecturii.

AutorVlad Gaivoronschi
Specificații autorprofesor la Facultatea de Arhitectură din Timişoara
Anul publicării2002
Format145 x 200 mm
Nr. pagini380
ColecțiaSpaţii imaginate
eBook1632-matricile-spatiului-traditional-redactor-eugenia-petre.html
ID Hard Cover1632-matricile-spatiului-traditional-redactor-eugenia-petre.html
GenDidactice
SubgenMetodica
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalAndragogie
CategorieDidactica/Manuale si carte scolara
Sub-CategoriePedagogie si metodica
ISBN973-596-042-7
Nota 
2020-11-18
Matricile spațiului tradițional

Vlad Gaivoronschi cercetează cardinalele spaţiului tradițional, ritualul și limitele spațiale, în încercarea de a prezenta importanța imixtiunii dintre arhitectură, artă sau filosofie, pentru filonul gândirii umaniste și a modului în care aceasta și-a configurat spațiul și existența.

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Matricile spatiului traditional - Vlad Gaivoronschi

    Matricile spatiului traditional - Vlad Gaivoronschi

    Autorul prezintă modul în care coordonatele spațiului – numite și matrici și izvorâte din spaţialitatea arhaică –  pot avea puterea de a genera arhitectură de calitate şi, implicit, „locuire”.

    Scrieţi un comentariu

    Colecția Studii Imaginate aduce în atenția cititorului diferite problematici și perspective privind modul în care arhitectura a influențat și s-a dezvoltat în cadrul culturii europene și a celei românești.

    Ediția include o anexă și date bibliografice.

    Autorul prezintă problematica spiritului locului şi a orientării, problematică care a devenit un puternic leitmotiv al discursului arhitectural.

    Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.

    Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.

    Arhitectura este forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta – se știe –  este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate este și cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.

    Demersul metodologic şi analitic pe care a fost întemeiată cercetarea a avut un caracter interdisciplinar, dată fiind complexitatea subiectului, încercând acomodarea unor orientări ale filosofiei, antropologiei şi teoriei arhitecturii.

    -Președinte al Ordinului Arhitectiilor din Romania (filiala Timis, 2013-2014)

    - Conferenţiar (2003-2014), Facultatea de Arhitectură a Universităţii Politehnica Timişoara

    -Ordinul Arhitecțiilor din România, filiala Timis

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: