Paideia Altfel de spatii - Ciprian Mihali Arte & arhitecturi 23,12 lei Mărește

Altfel de spatii - Ciprian Mihali

Ciprian Mihali

Cartea cuprinde referatele geografilor, istoricilor, arhitecților și filosofilor care au dezbătut tema cotidianității, a unor altfel de spații, investigate în diverse moduri metodologice, în cadrul simpozionului din 2001, pornit chiar de la textul lui M. Foucault,  „Altfel de spații”.

Mai multe detalii

0577P

Nou

23,12 lei cu TVA

 Cartea decodifică locurile care nu se lasă citite ori practicate, „spațiile altfel”.

 Astăzi, cotidianul dovedește că un oraș metafizic ca și un sistem filosofic pur arhitectural sunt utopice, adică lipsite de o posibilă localizare și locuire, și tocmai de aceea nevivabile. A trăi spațiul urban și a trăi filosofia înseamnă a le proba în permanență limitele și articulațiile interne, precaritatea și falsificabilitatea lor.

Potrivit lui Ciprian Mihail: „Cursurile în marginea teoriilor spațiului au urmărit tocmai să verifice ori să trezească în cei care practică spațiul cotidian sensibilitatea față de această practică, să interogheze pertinența, aș spune chiar necesitatea, unui studiu multiplu și multiform asupra spațiilor de tot felul. Eu însumi datorez acestei verificări în comun cu studenții și colegii mei mai mult decât lasă aici câteva rânduri să se înțeleagă. Locuitor (pentru mai multă sau mai puțină vreme) al Clujului, nu poți să rămâi indiferent la relevanța teoretică pe care exercițiul puterii, pe de o parte, și practicile cotidiene, pe de altă parte, o au pentru un studiu al spațiului social și chiar al devenirii societăților post-comuniste. În ce privește unealta de lucru aleasă în acest text, este vorba de analiza lui Certeau a manierelor de a face, a „operațiilor“ cotidiene prin care puterii instituite i se opun infinite micro-puteri destituite și transgresive, care metaforizează orașul, transformându-l dintr-o proiecție utopică într-o realitate reziduală, ale cărei manifestări deci nu se lasă prinse sub nici un concept, sub nici un simbol, sub nicio lege.”

AutorCiprian Mihali
Specificații autordoctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg
Anul publicării2010
Format145 x 200 mm
Nr. pagini144
ColecțiaSpaţii imaginate
eBook1261
ID Hard Cover1261
GenArhitectura
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalTeoria arhitecturii
CategorieStiinte umaniste
ISBN978-973-596-571-6
Nota 
2021-02-27
Altfel de spații - Ciprian Mihali

Altfel de spații înseamnă în primul rând „alte spații“, altele (deșertul, maidanul, spațiul intrauterin etc.) decât acelea cu care operează științele spațiului, de la cosmologie și astronomie până la fizică, geografie sau arhitectură. Care este rolul și istoria lor? Ce este maidanul, cuvânt atât de des utilizat, în zilele noastre.„În limba arabă maidan desemna, în cadrul spațiului oriental, un teren liber amplasat, de obicei, la marginea orașelor și în apropierea hanurilor, reprezentând atunci, un fel de variantă premergătoare parcajului modern amestecat cu un talcioc. Preluat în spațiul balcanic și creștin el se regăsește în fața bisericilor, unde se strângeau târgoveții, comercianții; era un târg de duminică ad-hoc. Maidanul reprezintă, astăzi, terenul viran, abandonat, cel mai adesea rămas la marginea orașului”.

  Scrieți-vă propria părere

  Scrieţi un comentariu

  Altfel de spatii - Ciprian Mihali

  Altfel de spatii - Ciprian Mihali

  Cartea cuprinde referatele geografilor, istoricilor, arhitecților și filosofilor care au dezbătut tema cotidianității, a unor altfel de spații, investigate în diverse moduri metodologice, în cadrul simpozionului din 2001, pornit chiar de la textul lui M. Foucault,  „Altfel de spații”.

  Scrieţi un comentariu

  Cartea descrie semnificația locurilor care nu se lasă citite ori practicate,  povestea „spațiilor altfel”.

  Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.

  Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.

  Arhitectura este forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta – se știe –  este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate este și cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.

  A predat vreme de două decenii filosofia contemporană la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Din anul 2000 este doctor în filosofie al Universităților din Cluj și din Strasbourg. Între 2012 și 2016 a fost ambasador al României în Senegal și în alte șapte state din Africa de Vest. Din 2016 lucrează în domeniul cooperării internaționale la Bruxelles.

  10 alte produse din aceeași categorie

  Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: