Paideia Transdisciplinaritate si arhitectura - Cosmin Caciuc Arte & arhitecturi 74,00 lei Mărește

Transdisciplinaritate si arhitectura - Cosmin Caciuc

Cosmin Caciuc

Prin intermediul acestui volum, Cosmin Cauciuc își propune o abordare diferită a transdisciplinarității, bazată pe modele de mediere a conflictelor și pe hibridizări creative între discipline.

Mai multe detalii

0198P

Nou

74,00 lei cu TVA

Teoria arhitecturii contemporane străbate un moment de turbulență discursivă, reconfigurând identitatea disciplinară a profesiei pe harta cunoașterii. Slăbirea granițelor ei și extinderea către noi zone conceptuale indică apariția unei etape a medierilor și anegocierilor între „textul” și „acțiunea” arhitecturii pe tabla de joc urbană. Teoria arhitecturii este de asemenea marcată de o anxietate epistemologică determinată de explozia cunoașterii în matematică, fizică, biologie, sociologie, filosofie, antropologie, psihologie, psihanaliză și în multe alte discipline mai mult sau mai puțin „exacte”. Perioada recentă a scos la lumină dificultatea traducerii sau translatării cunoașterii între diferitele ei câmpuri, și deci între paradigmele adverse care-și confruntă argumentele și limbajele tot mai specializate.

În acest context, se poate explica de ce problema limbajului a început să domine atât de multe discipline la nivelul reflecțiilor epistemologice, dincolo de cunoașterea specifică produsă în sistemele instituționale.

AutorCosmin Caciuc
Specificații autorlector la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București
Anul publicării2010
Format145 x 200 mm
Nr. pagini368
ColecțiaSpaţii imaginate
eBook1806-transdisciplinaritate-si-arhitectura-redactor-eugenia-petre-9789735966416.html
ID Hard Cover1806-transdisciplinaritate-si-arhitectura-redactor-eugenia-petre-9789735966416.html
GenArhitectura
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalTeoria arhitecturii
CategorieArta si fotografie
Sub-CategorieArhitectura
ISBN978-973-596-641-6
Nota 
2021-02-28
Transdisciplinaritate și arhitectură - Cosmin Cauciuc

Volumul tratează problematica arhitecturii contemporane, din perspectivă transdisciplinară.
Disciplinele, și în mod special arhitectura, au în mod obișnuit doar o auto-înțelegere, necesară pentru a le proteja autonomia, identitatea și legitimitatea în aria lor specifică de expertiză. Necesară însă în momentul actual este mai curând înțelegerea alterității, a celorlalte grupuri disciplinare, guvernate de alte paradigme. Atâta vreme cât această disponibilitate spre exteriorizare are loc la nivel general sau în reciprocitate, putem vorbi într-adevăr de posibilitatea articulării transdisciplinarității deopotrivă în sens teoretic și practic.

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Transdisciplinaritate si arhitectura - Cosmin Caciuc

    Transdisciplinaritate si arhitectura - Cosmin Caciuc

    Prin intermediul acestui volum, Cosmin Cauciuc își propune o abordare diferită a transdisciplinarității, bazată pe modele de mediere a conflictelor și pe hibridizări creative între discipline.

    Scrieţi un comentariu

    Volumul tratează problematica arhitecturii contemporane, din perspectivă transdisciplinară.

    Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.

    Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.

    Arhitectura este forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta – se știe –  este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate este și cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.

    Datorită faptului că noi nu inițiem gândirea de la tabula rasa, și nici nu pornim de la ex nihilo sau ex novo (nefiind zei), trebuie să luăm în considerare mai întâi „deja datul”, definind chiar „liniile de rezistență” ale gândurilor articulate viitoare (ibid.: 55). Noi putem înțelege gândirea lui Eco și a lui Vattimo deopotrivă sub circumstanțele etice activate de „fibrele” din „continuum”. Tensiunea dintre tradiție și inovație constituie aspectul esențial etic de la limita dintre pre-înțelegere și înțelegere, dintre nerostit (dar latent) și rostit (actualizat): „Noi opunem limitei dejadatului forța gândului conjunctural. Dacă Vattimo a afirmat că ‘slabiciunea’ lui este o metaforă a presupunerii, că orice cunoaștere nu poate fi decât conjuncturală, atunci (cel puțin în acest punct) putem cădea de acord” (ibid.: 56). Această conștientizare a rolului esențial jucat de momentul pre-înțelegerii, tensionat între trecut și viitor, după cum sugerează Eco, ne conduce direct spre semnificația orizontului transdisciplinarității, legată de aspectul sacru al rezistenței gândirii însăși care își impune propriile limite și criterii de evaluare într-o cultură specifică, într-un anumit moment istoric și pe un fond mai larg de înțelegere, dincolo de orice formă regulatoare metafizică.

    Cosmin Caciuc este lector la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: