Paideia My modernism - Dorin Stefan Arte & arhitecturi 84,00 lei Mărește

My modernism - Dorin Stefan

Dorin Stefan

Din perspectiva lui Dorin Ștefan modernismul în arhitectură este ceea ce acesta a învățat în viață despre case și ceea ce a învățat în facultate despre arhitectură. Care este povestea devenirii sale ca arhitect? Cum definește acesta arhitectura? Răspunsul la aceste întrebări le descoperiți în volumul My modernism.

Mai multe detalii

2002P

Nou

84,00 lei cu TVA

Volumul My modernism descrie povestea devenirii lui  Dorin Ștefan ca arhitect.

„Arhitectura. Oare ce-o fi? La început a fost mult desen: cu creion, în tuş, cu tempera. Zile şi nopţi desenai. Dar imediat au venit şi modelele, provocările, 'virusul'. Virusul arhitecturii. Dacă te prinde nu există antidot. La început sunt mulţi atinşi de virus, dar pe parcurs la fel de mulţi abdică. Încetul cu încetul sfera se micşorează. Lumea ta se restrânge. În ea nu mai încap decât Le Corbusier, Mies van der Rohe, Gropius. Intri într-o lume în care nu te mai înţelegi cu nimeni. Câţiva, foarte puţini îţi împărtăşesc şi tu le împărtăşeşti 'arhitectura'. Dar nu trece mult şi din nou, ca la înmulţirea prin înmugurire te detaşezi de ramură:... raţionalism, funcţionalism, brutalism, vernacular...” D.Ş

AutorDorin Stefan
Specificații autorarhitect român, fondator al biroul de arhitectură „D.S. Birou de Arhitectură” (DSBA)
Anul publicării2016
Format145 x 200 mm
Nr. pagini472
ColecțiaSpaţii imaginate
eBook1650-my-modernism-9786067481075.html
ID Hard Cover1650-my-modernism-9786067481075.html
GenArhitectura
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalTeoria arhitecturii
CategorieArta si fotografie
Sub-CategorieArhitectura
ISBN978-606-748-107-5
Nota 
2021-02-27
My modernism

Dorin Ștefan este unul dintre cei mai activi arhitecți, cu noi proiecte în desfășurare. Cartea... devenirii sale ca arhitect explică, într-o manieră personală, subiectivă, traseul devenirii de la învățăcel la un adevărat profesionist.

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    My modernism - Dorin Stefan

    My modernism - Dorin Stefan

    Din perspectiva lui Dorin Ștefan modernismul în arhitectură este ceea ce acesta a învățat în viață despre case și ceea ce a învățat în facultate despre arhitectură. Care este povestea devenirii sale ca arhitect? Cum definește acesta arhitectura? Răspunsul la aceste întrebări le descoperiți în volumul My modernism.

    Scrieţi un comentariu

    Colecția Studii Imaginate aduce în atenția cititorului diferite problematici și perspective privind modul în care arhitectura a influențat și s-a dezvoltat în cadrul culturii europene și românești.

    Volumul descrie povestea devenirii lui  Dorin Ștefan ca arhitect.

     

    Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.

     

    Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.

     

    Arhitectura este forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta – se știe –  este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate este și cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.

    „Arhitectura. Oare ce-o fi? La început a fost mult desen: cu creion, în tuș, cu tempera. Zile și nopți desenai. Dar imediat au venit și modelele, provocările, ‘virusul’. Virusul arhitecturii. Dacă te prinde nu există antidot. La început sunt mulți atinși de virus, dar pe parcurs la fel de mulți abdică. Încetul cu încetul sfera se micșorează. Lumea ta se restrânge. În ea nu mai încap decât Le Corbusier, Mies van der Rohe, Gropius. Intri într-o lume în care nu te mai înțelegi cu nimeni. Câțiva, foarte puțini îți împărtășesc și tu le împărtășești ’arhitectura’. Dar nu trece mult și din nou, ca la înmulțirea prin înmugurire te detașezi de ramură:... raționalism, funcționalism, brutalism, vernacular...”

    Dorin ȘTEFAN (n. 27 iulie 1950, Zărnești - jud. Brașov) este un arhitect român, fondator al biroul de arhitectură „D.S. Birou de Arhitectură” (DSBA). Este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai arhitecturii românești, apreciat pentru caracterul inovativ, non-convențional al proiectelor sale.

    În anul 2010 a primit premiul Academiei Române pentru întreaga activitate iar în anul 2018 a fost recompensat de Uniunea Arhitecților din România cu premiul „Opera Omnia”.

    2018: Premiul Uniunii Arhitecților din România „Opera Omnia”;

    2010: Premiul Academiei Române pentru întreaga activitate;

    2010: Ordinul MERITUL CULTURAL  în grad de ofițer;

     2006: Premiul Bienalei Uniunii Arhitecților din România;

    2003: Premiul Ordinului Arhitecților din România - filiala București;

    1997:  Premiul pentru Design al Revistei “Arhitext”;

    1986: Premiul Uniunii Arhitecților din România și Medalia de argint la Bienala mondială de arhitectura Interarch, Sofia, Bulgaria; împreuna cu E. B. Popescu.

     

    Conferințe:

    Dorin ȘTEFAN „RE-LOCUIREA” în cadrul Bienalei de arhitectura OAR Moldova, Festivalul de Arhitectură MUST Iași, seminar internațional 17-18 octombrie 2017

    seminar: Timișoara, „(re)START! Practici de restaurare” sesiunea III/2017, seminar internațional, 06/07 octombrie 2017 conferința „Dorin ȘTEFAN- „RE-POSITION”

    TEDx: Constantin Brâncuși la Craiova, București, România, 2013

    Aventura unei console II, R.O.C.A.D. 2012, Palatul Parlamentului, București, România

    Flocking over Bucharest, în cadrul simpozionului Yafa: Old New Metropolis, 2009, Tel Aviv, Israel

    Cum arată un oraș mai bun, ICR, Londra, 2008, Londra

    Con-fusion, BALKAN production_01, 2008, Viena, Austria; (Dietmar Steiner, director Architekturzentrum, Viena, în discuție cu: Rok Oman, Ofis Arhitekti, Ljubljana, Slovenia: ”with less do more – inspiration limitations”; Helena Paver Njiric, Zagreb, Croația: „illusion”; Dorin Ștefan, București, România: „con-fusion”)

    Dorin Ștefan 6 proiecte, la Metropolitan University of London, 2007

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: