Paideia Bucurestii in date, intamplari si ilustratii (ediția a 2-a revizuita si ilustrata) - Radu Olteanu Studii culturale 11... Mărește

Bucurestii in date, intamplari si ilustratii (ediția a 2-a revizuita si ilustrata) - Radu Olteanu

Radu Olteanu

Istoria Bucureştilor în date şi întâmplări răspunde unei nevoi a specialiştilor, dar şi a acelor amatori dornici să cunoască zbuciumata poveste a capitalei noastre, începând cu vremurile îndepărtate ale preistoriei până în epoca noastră, şi care sunt cuprinse în cele 500 de pagini ale acestui volum.

Editie ilustrata

Mai multe detalii

0167P

Nou

115,59 lei cu TVA

O lucrare de mari dimensiuni care, fără a fi numai o scurtă istorie a capitalei românilor, este şi o istorie concentrată a ţării, identificată în anumite momente cu oraşul-centru. Viaţa politică, mondenă, economică, manifestări culturale sau receptarea de către călătorii străini sunt numai câteva din subtemele volumului, ordonate cu mare minuţiozitate, pentru a oferi o imagine mai mult decât grăitoare a ceea ce au însemnat Bucureştii pentru istoria şi cultura românească.
Istoria, plină de evenimente importante, a oraşului-capitală, nu poate fi rezumată foarte uşor. A prezenta într-un spaţiu destul de restrâns o perioadă care să cuprindă aspectele principale din aproape întreaga istorie cunoscută a Bucureştilor, până în epoca contemporană, mi se pare o încercare temerară, în condiţiile în care au apărut atâtea lucrări care abordează istoria oraşului. În acest context, apreciez că autorul a reuşit să ducă la capăt această sarcină, în condiţiile în care sunt aduse în prim-plan exponate diverse de viaţă bucureşteană, personalităţi, întâmplări sau locuri care încă mai au însemnătate, mai ales că multe părţi, case şi monumente au dispărut în urma marii mutilări la care a fost supus oraşul în anii de sfârşit ai erei comuniste. Volumul de faţă se adresează atât specialiştilor, cât şi cititorului obişnuit din zilele noastre, unui cititor grăbit, care nu-şi face timp pentru studierea unor tratate ori lucrări voluminoase sau pentru explorarea unor arhive, care apelează mai mult la lucrări de sinteză ce îi oferă, în puţine cuvinte, date sau concluzii despre un eveniment sau altul. 

AutorRadu Olteanu
Anul publicării2009
Format200 x 280 mm
Nr. pagini680
ColecțiaAspectele istoriei
eBook1949-bucuretii-in-date-intamplari-i-ilustraii-ediia-a-2-a-revizuita-si-ilustrata-radu-olteanu-9789735965303.html
ID Hard Cover1949-bucuretii-in-date-intamplari-i-ilustraii-ediia-a-2-a-revizuita-si-ilustrata-radu-olteanu-9789735965303.html
GenStiinte umaniste
SubgenIstorie
LimbaRomana
Tip formatFizic
Perioada istoricaEpoca clasica
Subiect principalIstorie regionala
CategorieStiinte umaniste
Sub-CategorieIstorie
ISBN978-973-596-530-3
Nota 
2020-07-27
O lectură plăcută

Multe informații excepționale despre evenimente din trecutul capitalei, prezentate succint și atrăgător. Într-adevăr o lectură plăcută și interesantă.

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Bucurestii in date, intamplari si ilustratii (ediția a 2-a revizuita si ilustrata) - Radu Olteanu

    Bucurestii in date, intamplari si ilustratii (ediția a 2-a revizuita si ilustrata) - Radu Olteanu

    Istoria Bucureştilor în date şi întâmplări răspunde unei nevoi a specialiştilor, dar şi a acelor amatori dornici să cunoască zbuciumata poveste a capitalei noastre, începând cu vremurile îndepărtate ale preistoriei până în epoca noastră, şi care sunt cuprinse în cele 500 de pagini ale acestui volum.

    Editie ilustrata

    Scrieţi un comentariu

     Volumul de faţă se adresează atât specialiştilor, cât şi cititorului obişnuit din zilele noastre, unui cititor grăbit, care are timp pentru studierea unor tratate ori lucrări voluminoase sau pentru explorarea unor arhive, care apelează mai mult la lucrări de sinteză ce îi oferă, în puţine cuvinte, date sau concluzii despre un eveniment sau altul.

     Lucrarea impune prin precizie – inclusiv cronologica – si prin diversitatea extraordinara a informatiilor, acoperind aspectele principale dintr-o istorie altfel greu de reconstituit documentar la acest nivel. Autorul reuseste, apoi, sa comprime sintetic datele despre institutiile si monumentele prezentate (biserici, hanuri, palate, scoli), rezultind, din fragmente, o adevarata „istorie a civilizatiei“ bucurestene. Performanta de ansamblu este una remarcabila in masura in care reuseste sa distribuie pe un spatiu totusi relativ restrins un volum enorm de documente. Complexitatea si minutiozitatea abordarii – deconcertanta in dezordinea ei mergind pina la detalii – lasa la lectura impresia unui labirint, o „arhitectura“ vie, aglomerata, diversa, pluristratificata si deliberat neierarhizata, reproduce anamorfotic structurile formative ale Capitalei si, ca sa spunem astfel, „tectonica“ ei. Pentru a da un exemplu absolut la intimplare – infiintarea unui spiterii, infiintarea unei intreprinderi de paste fainoase, incendii si falimente ale unor negustori, de exemplu, stau alaturi de infiintarea unor societati literare, de importante decizii politice. Un interes deosebit il suscita (cum altfel?) paginile despre istoria primei jumatati a secolului XX.

    Paul Cernat (in Observatorul Cultural)

    Radu Olteanu a absolvit Academia de Arte din București, Secția grafică, în 1997. A debutat cu seria de colaborări cu Neagu Djuvara. Pasiunea sa pentru ilustrația documentară este dublată de aplecarea spre studiul științific al istoriei; lucrările sale se bazează pe analiza riguroasă deopotrivă a izvoarelor directe și a cercetărilor celor mai recente. A conceput proiecte editoriale care valorifică un patrimoniu iconografic cvasinecunoscut publicului larg.

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: