Etnoculinarul românesc. Preparate de pește - Radu Anton Roman
Radu Anton Roman
- Scrieţi un comentariu
Accesorii
Cutii
![]() | Etui carton negru 25,00 lei |
Cunoscutul om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman, ne pune înainte o savuroasă trecere în revistă a celor mai apetisante rețete de mâncăruri românești, dimpreună cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand.
2603P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității: 2015-03-31
Peştele. Legat cu precădere de interdicţiile alimentare, fiind singurul aliment de origine animală tolerat în hrana de post în anumite zile (deci aliment ritual prin excelenţă), peştele cumulează străvechi simboluri ce îşi au izvorul în mitologia popoarelor.
Peştele este în mitologia românească element cosmogonic fundamental. „În mare este un peşte, pe peştele cela stau patru stâlpi şi pe stâlpi pământ; când peştele clatină din coadă, atunci şi pământul se cutremură... Cei patru stâlpi sunt cele patru posturi. Noi posturile le postim de aceea ca să nu ne cufundăm. Dar acum un stâlp e mai mâncat, căci oamenii nu postesc”.
Deşi nu este admis în hrana de post obişnuită, există zile de „dezlegare la peşte” în postul cel mai sever, în care el este singură proteină tolerată. În acest sens, Buna Vestire (Blagoveştenia), Floriile sau Naşterea Maicii Domnului sunt zile de „dezlegare la peşte”, ca şi zilele de miercuri sau vineri din sărbători.
„Cine înghite un peşte viu la Blagoveştenie, acela va prinde peşte tot anul”, de asemenea, şi cel care la 40 de sfinţi (9 martie) prinde 40 de peşti şi unul îl înghite viu.
Important rol ritual are şi peştele mâncat la Paşte (după pâinea sfinţită, dar înaintea oricărui alt aliment), gest obligatoriu în vechi tipare de viaţă, bazat pe simbolismul benefic al peştelui, care poate asigura sănătatea şi vioiciunea omului pe parcursul unui an întreg.
În context funerar, la pomana de înmormântare (dacă este în post, mai ales), peştele are rol ceremonial, conferind mesei solemnitate şi semnificaţii creştine marcante. (Văduva)
Cartea are un format generos și cuprinde numeroase ilustrații, fiind un cadou ideal pentru orice gurmand. Dintre rețete menționăm: diferite feluri de borș pescăresc și ciorbe, păstrăvi cu smântână, zacuscă de pește, nisetru la tavă, chifteluțe de pește, sarmale din pește, ardei umpluți cu pește, scrumbii sărate muntenește, caviar cu vinete, somn prăjit, saramură de burtă de crap, crap la cuptor, picanca.
Autor | Radu Anton Roman |
Specificații autor | jurnalist, scriitor și realizator TV |
Anul publicării | 2024 |
Editie speciala | Da |
Format | 200 x 280 mm |
Tip Coperta | Speciala |
Nr. pagini | 104 |
Colecția | Emblematic România |
Gen | Antropologie |
Subgen | Gastronomie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Subiect principal | Mancaruri |
Categorie | Timp liber |
ISBN | 978-606-748-889-0 |
Categoria: emblematic romania
În categoria Emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.
Însemnul editurii prin care este indicată această categorie este un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată ca emblematică. Dacă este o operă de primă mărime și importanță se adaugă în timbru specificația capodoperă a culturii române.
Incadrarea in serii si colectii: editie libra magna
ICRE ARDELENEȘTI
Rare, aproape necunoscute la sat, sărbătorești la oraș, icrele nu se fac în Transilvania după dichisul grecesc al linguriței de tarama umflată cu un litru de untdelemn, ci mai rapid și mai simplu, amestecate cu unt și ceapă verde. E risipă mare, știu, dar, decât să fac indigestie cu o maioneză în care s-au rătăcit paișpe icre, mai bine mă ruinez mâncând bine și-mi dau cu pumnii în cap după aia.
Interesant este că untul, discret, nu schimbă datul boabelor, rămâne parfum de icre, rămâne gust de icre. Și rămâne și micul, îmbietorul lor spectacol – movilița alb-verde, mușcată de roșul-arămiu al boabelor – plăcut și promițător ca un decolteu generos.
· Untul trebuie să fie moale (dar nu să curgă), nici icrele nu trebuie să fie reci, iar ceapa musai să fie tocată.
· La 1 borcan de 400 de grame de icre, intră cam o jumătate de pachet de unt și 1-2 legături de ceapă tocată: toate se amestecă, se dau la rece și la masă – neapărat în ordinea asta!
Ca să fie ca la nimeni, în Ardeal icrele se mănâncă nu numai pe felii de pâine, ci și pe felii de... mămăligă ori cartof fiert!
CAVIAR CU VINETE
Ciudățenie ajunsă la putere între cele două războaie mondiale, recomandată și de Păstorel și de Casa Capșa – pe vremea când în Europa, ca și azi, „Caviar d’aubergine“ însemna doar salată de vinete și nimic mai mult.
· 100 g vinete · 100 g icre negre tescuite
· 50 g untdelemn măsline · 1 linguriță zeamă de lămâie
· Se alege o vânătă mică, bine coaptă, se pune pe plită.
· Odată pătrunsă, se curăță de pieliță și de semințe – trebuie să rămână 4-5 linguri de substanță albă care se toacă mărunt.
· Se amestecă cu icrele, se toarnă uleiul, puțin câte puțin, și zeama de lămâie.
· Se dă la rece.
· Se oferă cu pâine prăjită de secară și cu un păhărel de afinată tare, făcută acum un an, din afine de munte, rom alb și 300 ml miere la 1 litru alcool.
Dar nu aș ignora deloc o șampanie cât de seacă – Brut de Brut, cum a făcut-o mă-sa natură și tat-su podgoreanul – de Panciu sau de Jidvei, de Bucium sau de Silvania (și, să știți, fără prejudecăți, că și Zarea face o șampanie excelentă!). E drept, băutura superspumoasă simbolizează sărbătoarea, unicitatea, și se bea homeopatic, dar tot ea deschide, vaporos și bogat, celor care se pricep, multe drumuri minunate.
Aperativ ignorat în România, spumosul sec și senin binemerită lângă lucruri banale și curente ca vinetele cu icre negre sau ficățeii de știucă în unt...
Vinul alb şi sec, ca o tăietură de brici printr-un gând vechi, al scrumbioarei fine şi albe la carne este Riesling-ul, fie de la Aliman, impetuos, răcoritor şi vioi, cu gust discret de piersică, fie de Valea Nucarilor, cu puţin catran picurat pe ţesătură de fructe.
Eu îl prefer, totuşi, mărturisesc spăşit, pe cel de la Medgidia: deşi se complace în bruscheţea unui vin de câmpie, are în schimb (în ultimul timp) o frăgezime şi o mireasmă mai pregnante şi mai ataşante, mai legate de bobul copt de strugure decât oriunde în Dobrogea, ceea ce-l face frate cu scrumbia cea nobilă (şi comparabil cu Riesling-ul de la Blaj).
Ce dai în ziua ei (în sfânta Sâmbătă, n.m.), vezi pe ceea lume. Sâmbăta orişice dai e pomană. Pomană să faci toată săptămâna, dar, dacă n-ai făcut sâmbăta, nu-i primit. Sâmbăta cerul e deschis, atuncia aşteaptă sufletele şi se uită, oare le-a trimis ceva, de pe astă lume. Dacă nu li s-a dat nimic, se supără.
(Niculiţă-Voronca)
OBLEŢI PRĂJIŢI
- 2 kg obleţi • 100 g făină • 200 g mălai
- 2 ceşti ulei • sare, câtă vă place
- Obleţii se grijesc bine – se sparg, se scot maţele, se spală, se şterg, se sărează.
- Se amestecă făina cu mălai.
- Se tăvălesc bine de tot peştişorii în făină cu mălai.
- Se încinge tare uleiul şi se pun obleţii la prăjit, până se rumenesc şi se usucă.
Taină: Puşi fierbinţi pe o hârtie sugativă, peştişorii îşi lasă grăsimea, ceea ce se poartă şi e bine.
Untura e o grăsime şi mai potrivită decât uleiul, căci usucă, colorează frumos şi face crocantă orice carne, mult mai bine decât alte grăsimi.
Orice mujdei, dar mai ales cel cu roşii, fericeşte această prăjeală.
Oriunde, mai ales pe Dunăre, dar şi pe râuri, se prind obleţi (sau alţi chitici) cu traista. Ultima dată am mâncat două tigăi de obleţi la... Sebeş, nu departe de Mureş, şi am băut, prin voia sorţii şi a unor amici „machidoni”, acel excelent Chardonnay de la Murfatlar, prin care intră în casă şi în viaţa sumară a omului miresme de fân ars de soare, arome de flori de salcâm dobrogean şi parfumuri de migdale dulci. Un vin eveniment, mai ales de când pivnicerii aromâni de la Basarabi se-ngrijesc să-l aducă spre sec (acum vreo câţiva ani îl făceau dulce de leşinai!).
În culori senin-aurii, cu gust cuceritor de pâine şi boabe coapte de strugure, Chardonnay-ul dintre Constanţa şi Cernavodă e unul din cele mai convingătoare vinuri albe româneşti.
Cine vrea să mânce peşte şi are vreme, pleacă cu „joarda” (un fel de ostie, n.m.), or cu vârşia, or cu cârligele pă Apa Mare (Râul Mare-Retezat, n.m.), or seacă pă Râuşor, or pă iaz, dă-şi face d-o mâncărică.
Se mănâncă fripţi în tigaie ori făcuţi ciorbă. Sunt puţini aceia cari au la masă, din când în când, peşte, câţiva ţărani şi notabilităţile satului.
(Conea)
PICANCĂ
Picancă! Neaşteptat şi expresiv nume pentru o mâncărică căzăcească de peşte, iute doar cât primeşte imaginaţia (că şi ea are o limită), dar nu şi trupul cel firav, care se stinge din mult mai puţin. Expresiv, dar năstruşnic, un fel de ştruţo-cămilă, ca şi Delta toată, venind – pe ce căi?! – din latina populară taman până-n Caraorman (unde la lance se spune încă... pica!). Îmi spune şi mie cineva de când a dat buzna latina peste haholi, şi cum?
- 1 peşte de 2-3 chile (crap, somn, ştiucă, şalău)
- 1 căuş de făină • 1 pahar pastă roşii
- 1 lingură pastă ardei iute • 2 căpăţâni usturoi
- ceva ulei • sare
- 1 pahar cu vin de ţară, alb şi gros
- 2-3 ardei iuţi, din aceia îmbibaţi de soarele incendiar al Deltei...
- 2 roşii zemoase şi acrişoare, cum numai în Deltă...
- Peştele curăţat de solzi se taie bucăţi, se dă prin făină şi se rumeneşte pe ambele părţi în ulei, la foc potrivit.
- Se aşterne cu feliuţe de roşii şi ardei iute.
- Din pastă de roşii, de ardei, vin, usturoi pisat şi sare se face un sos care se toarnă peste peşte.
- Se mai dă la cuptor, un sfert de oră sau cât e nevoie, şi se dă la masă, cu multă, foarte multă pâine şi o Chilie de vin alb (e singurul braţ cu debit suficient din Deltă care ar putea stinge pârjolul).
Radu Anton Roman (1948, Făgăraș - 2005, București) a fost un jurnalist, scriitor și realizator TV, cunoscut mai ales pentru emisiunile pe teme culinare.
Într-o viață de 57 de ani, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător și pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane și eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune și publicații, dedicându-se din anul 1997 și domeniului gastronomic.
În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei românești „Bucate, vinuri și obiceiuri românești” (Editura Paideia).
Între 2001 și 2005 a realizat pentru Pro TV emisiunea cu profil culinar „Bucătăria lui Radu”.
Printre biologii Mihai C. Băcescu, Alexandru Marinescu și Adrian Gagea, geograful Ion Cepleanu sau fotograful Ovidiu Bogdan, Radu Anton Roman a fost în 1991 unul dintre colaboratorii români ai lui Jacques Yves Cousteau în decursul turnajului celor patru filme despre Dunăre. Împreună cu Adrian Gagea, a parcurs în echipa lui Cousteau Delta Dunării, povestind aceste aventuri în 2001 în jurnalul „În Deltă cu Jacques-Yves Cousteau" (Editura Paideia).
Romanul „Zile de pescuit” (reeditat în 2002 de Editura Paideia), pentru care i-a fost decernat Premiul Luceafărul în 1985, a fost publicat în Franța cu titlul „Des poissons sur le sable” (editura Noir sur Blanc). În 2004, datorită lui Radu Anton Roman și a lucrării sale „Savoureuse Roumanie”, ce include 358 de rețete culinare și istoria lor, Franța a (re-) descoperit bucătăria românească.
În afară de aceasta, Radu Anton Roman a fost un cunoscut și competent cronicar teatral, prezent în publicații ca România literară și Luceafărul, prin anii '70-'80.
Mare iubitor al plăcerilor vieții, epicurian și hedonist declarat, Radu Anton Roman s-a stins din viață din cauza unui infarct în 2005.
Este înmormântat în cimitirul Bellu catolic.
Această ediție are un format mare (20x28 cm), textul paginat în larg, aerisit și elegant. Este o carte care stă bine pe masa de lucru și pot fi consultată comod și profesionist. Legătoria se distinge prin supracoperta parțială grea, aplicată excentric la piciorul cărții. Această inovație face ca lucrarea să fie suplă la deschidere și, în același timp, să stea bine închisă chiar după o îndelungată răsfoire.
Ediția include o bibliografie selectivă. Include, de asemenea, un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată emblematică și o ilustrație detașabilă pe suport valoros (hârtie ivoir, manuală).
Edițiile speciale sunt în fapt creații editoriale, cărți obiect, făcute în tiraj limitat (specificat pe un timbru aplicat pe forzațul cărții). În nomenclatorul Paideia ele fac parte din clasa midi care se caracterizează prin folosirea îmbinată a unor materiale suport rare și deosebite (hârtia manuală, hârtia ivoir, piele, pânză, calc), cu o legătorie manuală remarcabilă prin originalitate și distincție. O notă aparte o conferă ilustrația, elementul decorativ, galeriile de imagini, aplicate prin tehnici diverse care produc surpriză și emoție îndelungată cititorului. Conțin întotdeauna și o ilustrație detașabilă pe suport valoros (hârtie ivoir, manuală) drept cadou.
Deși extrem de elaborate, aceste cărți sunt accesibile oamenilor cultivați atenți la marile opere ale lumii, la istorie, la diversitatea creației umane.
Ediții speciale Magna (cărți de referință):
Edițiile speciale Magna sunt cărți de format mare (20/28), cu textul paginat în larg, aerisit, elegant, sunt cărți care stau bine pe masa de lucru și pot fi consultate comod și profesionist. În acest format apar, de regulă, capodopere ale culturii române și europene, lucrări de referință deosebit de valoroase. Prin concept ele îmbină plăcerea lecturii cu studiul aprofundat.
Legătoria se distinge prin supracoperta parțială grea, aplicată excentric la piciorul cărții. Această inovație face ca lucrarea să fie suplă la deschidere și, în același timp, să stea bine închisă chiar după o îndelungată răsfoire.
Magna este o carte foarte elaborată care oferă mult, foarte mult, pentru un cost modic.
10 alte produse din aceeași categorie
Prelegeri de istorie a filozofiei vol. I,...
Sub genericul „Hegel prin el însuși”, Editura Paideia prezintă cititorilor textele fundamentale ale unuia dintre cei mai mari filosofi ai epocii moderne, care a deschis o nouă direcție asupra preocupărilor generale ale spiritului uman; reușind, astfel, să parcurgă domenii precum logica, arta, religia, știința naturii, a dreptului și a statului, filosofia...199,00 leiEuclid Elemente, vol I - Ediție anastatică
Multă vreme numele lui Euclid era sinonim cu Geometrie. Elementele lui Euclid sunt cartea cea mai bătrână pentru cultura științifică a omenirii; altă operă complectă mai veche ca dânsa nu este de cât Biblia, vechiul Testament.88,00 leiPrelegeri de istorie a filozofiei Vol. I -...
Sub genericul „Hegel prin el însuși”, Editura Paideia prezintă cititorilor textele fundamentale ale unuia dintre cei mai mari filosofi ai epocii moderne, care a deschis o nouă direcție asupra preocupărilor generale ale spiritului uman; reușind, astfel, să parcurgă domenii precum logica, arta, religia, știința naturii, a dreptului și a statului, filosofia...116,00 leiUrfaust - Johann Wolfgang von Goethe -...
Prima versiune a materialului dramatic publicat de însuși Goethe a apărut în 1790 cu titlul „Faust. Un fragment” conține Urfaust într-o formă puternic revizuită, care a fost completată în anii următori de „Prologul în Rai”, „Pact cu Mefisto” și „Noaptea Valpurgienului” și publicat în cele din urmă în 1808 ca „Faust. 1. Parte” de Goethe.80,00 lei
Tragica istorie a Doctorului Faust. The...
Doctor Faustus, tragedie în cinci acte de Christopher Marlowe, publicată în 1604, dar jucată pentru prima dată cu un deceniu mai devreme. Lucrare dramatică care explorează tema ambiției și consecințele urmăririi cunoașterii interzise prin povestea tragică a personajului său principal, Dr. Faustus, un savant care caută să obțină cunoștințe și putere...68,00 lei„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiUn român - împărat al Ţării de Foc -...
ROMÂNII ÎN ISTORII EXTRAVAGANTE Julius PopperUn român - împărat al Țării de Foc140,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...110,00 leiSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 lei
Ultimele trei vacanțe - Vasile Munteniță
Un volum savuros care cuprinde povestiri pline de umor din tinerețea autorului. Întâmplările încărcate de surprize prin care trec el și bunii lui prieteni, dar și situațiile inedite cărora le fac față de fiecare dată, cu haz și foarte multă veselie, confirmă cu prisosință că aproape întotdeauna „Viața… bate filmul!”46,80 lei 52,00 leiPreț redus!Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...31,50 lei 35,00 leiPreț redus!Viata intima a lui Dostoievski - T. Enko
T. Enko prezintă, în această lucrare, o incursiune în viața personală a lui Dostoievski, de la tragismul copilăriei și adolescenței până la pasiunea simțită pentru stră-nepoata lui Matei Corvin sau căsătoria cu stenografa sa, Anna Grigorievna.31,50 lei 35,00 leiPreț redus!Mesterul Manole (in ro, germ, engl, fr,...
Baladă folclorică - în română, germană, engleză, franceză şi spaniolă.26,10 lei 29,00 leiPreț redus!Din amintirile Elencutei Vacarescu, editia...
Publicarea unor amintiri intime, ca acestea, reînvie sentimentul unor răni nevindecate.Pe cititorul care va binevoi să parcurgă aceste amintiri îl rog să le iubească cu o încredere pe care memorialiştii obişnuiţi nu sunt nevoiţi să o ceară.26,10 lei 29,00 lei
Viața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...22,50 lei 25,00 leiNumai online Preț redus!Viața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.16,20 lei 18,00 leiNumai online Preț redus!
Carnavalul regal (e-book) - Mădălina Biță
O carte inspirată de personalitatea și viața regelui Ludovic al II-lea al Bavariei. Spirit romantic și baroc, temperament frământat, care a dus o viață misterioasă și totuși plină de strălucire și măreție, o măreție pe care puțini au înțeles-o.28,00 leiCarnavalul regal - Mădălina Biță
O carte inspirată de personalitatea și viața regelui Ludovic al II-lea al Bavariei. Spirit romantic și baroc, temperament frământat, care a dus o viață misterioasă și totuși plină de strălucire și măreție, o măreție pe care puțini au înțeles-o.52,00 leiSpaţiul arhitecturii (e-book): prima...
Această carte apare deliberat în al șaizecilea an de viață al meu. Începându-l, m-am gândit că ar fi un bun moment retrospectiv pentru colaborarea cu doctoranzii mei, care au astfel ocazia să publice într-un volum cu majoritatea colegilor lor, la un moment care să marcheze și pentru mine, îndrumătorul lor, un prag.35,00 lei
Spaţiul arhitecturii: prima frontieră în...
Această carte apare deliberat în al șaizecilea an de viață al meu. Începându-l, m-am gândit că ar fi un bun moment retrospectiv pentru colaborarea cu doctoranzii mei, care au astfel ocazia să publice într-un volum cu majoritatea colegilor lor, la un moment care să marcheze și pentru mine, îndrumătorul lor, un prag.67,00 leiTeme și reflecții pentru o filosofie...
Cugetările, reflecțiile și notele care urmează sunt o premisă pentru un model filosofic antropologic și axiologic al existenței.25,00 leiTeme și reflecții pentru o filosofie...
Noi propunem o schiță tematică și reflecții nu pentru o filosofie a ortodoxiei, ci pentru o filosofie ortodoxă, care să cuprindă hermeneutica existenței și a cunoașterii imanente și transcendente, în termenii, conceptele și categoriile specifice unei meditații filosofice și construcții metafizice, dar pe baza adevărurilor revelate ale credinței ortodoxe.49,00 leiVirtutea, păcatul și patimile în gândirea...
Volumul de față, specific Teologiei morale patristice, corespunde unor situaţii religios-morale de actualitate pentru societatea modernă secularizată care trebuie să ţină seama de cele trei stări în care se află și se poate afla omul: virtute, păcat, patimi.30,00 leiVirtutea, păcatul și patimile în gândirea...
Recomandăm cititorului să descopere el însuși tainele gândirii unuia dintre marii Părinți ai Bisericii, prin intermediul cărții scrisă de Pr. Dr. Constantin-Valentin Bugiulescu, cu multă osteneală, cu credință și cu dragoste față de Dumnezeu și față de cei care-i vor citi cartea.55,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Calendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiSpatiul si timpul in traditiile romanesti...
Acest volum este poate cea mai importantă consemnare unitară a patrimoniului imaterial al poporului român, este o reconstrucţie migăloasă a imaginii lumii după credinţele şi tradiţiile populare româneşti în format monumental. Cuprinde cele două publicații -Reprezentări ale spaţiului în credinţele populare româneşti și Calendarele poporului român.228,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...31,50 lei 35,00 leiPreț redus!Miturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei