Mozaic iudaic. File alese din istoria poporului evreu- Alexandru Cristian, Eugen Stanescu
Alexandru Cristian, Eugen Stănescu
Cartea conţine un mănunchi de date istorice, articole, interviuri și eseuri despre istoria fascinantă a poporului evreu din România.
2370P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Această carte conţine un mănunchi de date istorice, articole, interviuri, eseuri despre istoria fascinantă a poporului evreu. Temele sunt variate, complexe și dezvoltate pe dimensiuni istorice, politice, culturale. Este un mozaic care are impregnat spiritul și culoarea iudaismului. În alcătuirea acestui scurt compendiu de istorie iudaică și de cultură am avut ca model Dicționarul Tandru al Iudaismului scris de Jacques Attali, important om de cultură evreu, dar și alte mici enciclopedii privind istoria și cultura evreiască.
Am considerat necesar să scriem această carte pentru a fi un modest ghid în istoria poporului evreu, legată intim de istoria poporului român pe care a influențat-o. Orice cultură își pune amprenta acolo unde se stabileşte și unde continuă să se dezvolte, cultura evreiască fiind eclectică datorită tumultoasei istorii a poporului evreu în marea Istorie a Lumii.
Datele diferă, trecutul se combină cu prezentul pentru a realiza un creuzet cultural, științific, referitor la anumite evenimente din istoria comunităților evreiești din România, dar și la actualitatea geopolitică a Statului Israel. Important în această carte este descoperirea istoriei poporului evreu și a formelor sale de manifestare.
Alexandru Cristian și Eugen Stănescu
Lucrarea cuprinde informații accesibile și detaliate despre sinagogile din România, asociațiile și organizațiile filantropice și educative evreiești, comunitatea israelită din Ploiești, precum și mărturii din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.
Autor | Alexandru Cristian, Eugen Stănescu |
Anul publicării | 2020 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 174 |
Colecția | Studii si eseuri. Istorie |
eBook | 2208-mozaic-iudaic-file-alese-din-istoria-poporului-evreu-alexandru-cristian-eugen-stanescu-9786067483826.html |
ID Hard Cover | 2208-mozaic-iudaic-file-alese-din-istoria-poporului-evreu-alexandru-cristian-eugen-stanescu-9786067483826.html |
Gen | Stiinte umaniste |
Subgen | Istorie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Perioada istorica | Epoca moderna |
Subiect principal | Istorie sociala si culturala |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Istorie |
ISBN | 978-606-748-382-6 |
Mozaic Iudaic
O lectura obligatorie pentru intelegerea istoriei moderne a evreilor din Romania , obiceiuri, traditii si statistici bine expuse. Felicitari autorilor !
Cartea cuprinde un mănunchi de date istorice, articole, interviuri și eseuri despre istoria fascinantă a poporului evreu din România.
EVREII DIN ROMÂNIA
Cercetările arheologice atestă prezenţe evreieşti pe teritoriul României din secolul II d.Hr. Printre dovezi menționăm antroponimele de pe unele inscripții de la Sarmisegetuza, textele funerare legate de divinități iudaice descoperite la Orșova, monezi ebraice din anii 133-134 d.Hr.
Numărul informațiilor istorice referitoare la prezența evreilor în spațiul românesc se amplifică începând din secolul al XIII-lea. Evreii se află printre negustorii care practicau comerțul între Bizanț–Rusia şi Polonia, traversând Bulgaria şi meleagurile dunărene.
Marele istoric român Nicolae Iorga confirmă prezența evreilor pe teritorii româneşti înainte de 1480.
Există atestări documentare privind existența unui cartier evreiesc la Cetatea Albă în prima jumătate a secolului al XIV-lea.
Conform istoricului M.A. Halevy, la mijlocul secolului al XVI-lea, se înregistrează existența unor colectivități evreieşti în Bucureşti. În secolul al XVII-lea prezența evreiască pe teritoriile româneşti este atestată printre altele şi de prezenţa unor personalităţi ale culturii iudaice ca Solomon del Medigo şi Nathan Hanover.
Unele prevederi din Pravila de la Govora (1640) a lui Matei Basarab şi Cartea românească de învățătură (1646) a lui Vasile Lupu dovedesc implicarea evreilor în viața societății din Țara Românească şi Moldova.
În secolul al XVIII-lea se înregistrează o sporire apreciabilă a evreilor în Țările Române, aceştia activând în domeniul comerţului şi meseriilor. Documente de epocă evocă printre alții pe un negustor Abraham care aducea mărfuri fine din Olanda sau pe meseriaşul argintar David care lucra la Curtea Domnească din Iaşi. Istoricul Nicolae Iorga citează pe un anume Hertzel Marcovici ca fondator al primei fabrici din Moldova; pe farmacistul Avram, de la Curtea domnitorului Constantin Brâncoveanu şi iluministul Daniel de Fonseca, medicul şi sfetnicul domnitorului Constantin Mavrocordat.
Evreii au participat ca luptători în armata românâ până la terminarea operaţiunilor militare în anul 1919. Ca urmare a formării statului național unitar român, populația evreiască a sporit la aproximativ 800.000 de suflete. În anul 1919, prin două decrete-legi, s-a acordat cetăţenia evreilor din Vechiul Regat. Ei au obținut aceasta pe baza unor cereri individuale, prin care dovedeau că s-au născut în România. Evreilor din noile teritorii li s-a recunoscut cetăţenia română în mod automat, pe baza tratatelor de pace internaționale din anul 1919. Art. 133 al Constituţiei României din anul 1923 a consfințit aceste drepturi.
În toată epoca interbelică evreii se implică activ în viața economică, socială, politică şi culturală a țării, aducând o contribuţie importantă la procesul de modernizare a societății româneşti.
De-a lungul existenței lor pe pământul României evreii au adus propria lor contribuție la dezvoltarea ştiintifică, artistică şi literară a țării. Medici celebri ca Iuliu Barasch (1815-1863), M. Wertheimer (1820-1894), M. Goldstein (1872-1955), M. Cajal (1885-1972), matematicieni ca David Emanuel (1854-1941), Ernest Abason (1880-1950), S. Sanielevici (1870-1963), M. Haimovici (1906-1973), chimişti ca Lazăr Edeleanu (1861-1941) etc.
Din domeniul ştiințelor umaniste au intrat în istoria culturii româneşti lingvişti şi folclorişti ca Moses Gaster (1856-1939), H. Ţiktin (1850-1936), Lazăr Săineanu (1859-1934), I.A. Candrea (1872-1950) etc.
Din domeniul literaturii şi artei au intrat în patrimoniul internaţional nume ca Tristan Tzara (1903-1946), B. Fundoianu (1898-1944), Ilarie Voronca (1903-1946), pictori celebri ca C.D. Rosenthal (1820-1951), I. Iser (1881-1959), M. Iancu (1895-1984), V. Brauner (1903-1966), Margareta Sterian (1897-1992).
Cei aproximativ 10.000 de evrei existenți azi pe teritoriul României sunt organizați în 63 de comunități și obşti. Comunităţile evreieşti sunt reunite în Federația Comunităților Evreieşti din România, condusă de un comitet de conducere în fruntea căruia se află un preşedinte, în persoana d-lui acad. prof. dr. Nicolae Cajal, și un secretar general, în persoana d-lui Av. Iulian Sorin.
Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. Este scriitor, istoric, eseist, poet român. Este specialist în istoria relațiilor internaționale, axându-se pe relațiile româno-americane, româno-israeliene, geopolitică, istorie și filosofie politică.
Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale.
A publicat mai multe cărți la Editura Paideia, fiind un colaborator vechi al editurii noastre.
10 alte produse din aceeași categorie
Un român - împărat al Ţării de Foc -...
ROMÂNII ÎN ISTORII EXTRAVAGANTE Julius PopperUn român - împărat al Țării de Foc140,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...110,00 leiL’Europe Unie. De l’idée à la foundation -...
Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu.120,00 leiL’Empereur Titus - Eugen Cizek
Volumul prezent este invitația concretă pentru o lectură deosebit de interesantă, totodată un periplu elegant prin aristocrația imperiului roman, influențată de monarhiile orientale, dintre care numim ca modele pe Alexandru cel Mare, și Marcus Antonius.80,00 leiIspita Occidentului - André Malraux,...
Ispita Occidentului este prima operă semnificativă a lui Malraux. Scrisorile de față reprezintă o selecție. Publicându-le, ne propunem să arătăm reacțiile a două sensibilități și să sugerăm cititorilor unele reflecții personale cu privire la viața, poate ciudată, a simțurilor și a spiritului lor.31,00 lei
Englezul, francezul, spaniolul - Salvador...
Fiecare dintre aceste trei popoare aduce lumii un punct de vedere, un fel de-a fi și de-a gândi propriu. Într-un anumit sens, această varietate a rasei umane (...) în Europa, explică varietatea istoriei. Pentru că ordinea cronologică în care figurează în istorie hegemoniile succesive a Spaniei, Franței și Angliei, nu se datorează unui capriciu al...46,00 leiNova Dacia. Dacia Nouă - Franciscus...
Nova Dacia. Dacia Nouă este o lucrare de mare valoare scrisă în limba latină de savantul iezuit Franciscus Fasching și care a apărut la Cluj în anii 1743-1744. Grație prof. Ana-Cristina Halichias este publicată pentru prima dată în ediție bilingvă, la îndemâna specialiștilor și a cititorilor din România.150,00 leiDocumente Istorice Inedite II. Mişcarea...
Scrisorile, Jurnalele și Rapoartele (Briefe, Diaria und Berichte) celor doi frați de viață comună („Unitas Fratrum”) Andreas Jäschke și Zacharias Hirschel, care au călătorit prin Țările Române.29,00 leiDocumente Istorice Inedite I. Piestismul...
Scrisorile, Jurnalele și Rapoartele (Briefe, Diaria und Berichte) celor doi frați de viață comună („Unitas Fratrum”) Andreas Jäschke și Zacharias Hirschel, care au călătorit prin Țările Române.35,00 leiDiscursul despre patrimoniul cultural -...
Cum definim patrimoniul cultural şi cui îi revine responsabilitatea de a-l proteja?29,00 lei
„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.38,00 leiViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...41,00 lei
Mutația semnelor - René Berger
Lectura operează astfel simultan pe două piste, tocmai cum primim şi noi mesajele mediului înconjurător, prin verb şi imagine. Pe de altă parte, exemplele sînt destinate mai puţin să ilustreze, să confirme sau să precizeze o demonstraţie, cît să orienteze observaţia şi cercetarea.68,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...50,00 leiNumai onlineSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.60,00 leiNumai online
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Calendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei