Literatura uitată a socialismului - George Watson
George Watson
- Scrieţi un comentariu
Cartea „Literatura uitată a socialismului” de George Watson; trad. Gabriela Stoica este un studiu, în primul rând, literar și nicidecum un tratat exhaustiv despre ideologia socialistă, sau despre marxism, cu atât mai puţin o cronică a evenimentelor istorice, cum ar fi Revoluţia din octombrie 1917, sau a instituţiilor, de tipul Prima, a Doua sau a Treia Internaţională.
2638P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
O întrebare esențială pentru istoria doctrinelor politice a dominat spațiul public după căderea Cortinei de Fier din Europa și destrămarea fostei Uniuni Sovietice: poate fi comparat nazismul cu comunismul? Cartea Literatura uitată a socialismului de George Watson este o contribuție valoroasă la formularea unui răspuns corect, bazat pe studierea documentelor. Profesorul Watson nu inventează nimic. Mărturisește că, în calitatea sa de istoric literar, își permite o singură „venerație”, cea față de textul scris. Cu acribia cercetătorului de vocație el își fundamentează fiecare afirmație pe citate din scrieri publicate cu zeci de ani în urmă, dar strategic date uitării de solidara cenzură socialistocomunistă. Să demonstrezi că, la origine, socialismul a fost conservator, chiar reacționar, că național-socialismul lui Hitler se trage din Marx și Engels, inclusiv în ce privește genocidul, că Bernard Shaw și H.G. Wells susțineau purificarea 10 rasială și colonialismul, că Napoleon III credea în socialism monarhic, că social-democrații suedezi au practicat eugenia până prin anii 1950 – înseamnă să restitui adevărul din texte îngropate în uitare și să relansezi dezbaterea; pentru că, în lumina documentelor, devine clar că fascismul, comunismul și nazismul merită și trebuie să fie puse laolaltă ca vlăstare gemene ale aceluiași trunchi ideologic. Este ceea ce demonstrează profesorul George Watson, de la Colegiul Saint John al Universității din Cambridge, în cartea sa Literatura uitată a socialismului, împărtășind convingerea lui Orwell: „să vorbești de libertate nu are sens decât dacă le spui oamenilor ce nu-și doresc să audă”.
Eseul profesorului de istorie și critică literară George Watson (1927-2013) a apărut într-o primă ediție în anul 1998 la editura The Lutterworth Press. Un an mai târziu (1999) a apărut în traducerea franceză a lui Hugues de Giorgis sub titlul La littérature oubliée du socialisme – Essai sur une mémoire refoulée, cu o prefață de Jean-François Revel. În 2010, cartea a fost reeditată și autorul i-a adăugat un capitol nou: „Pactul Ribbentrop–Molotov”. Această a doua ediție a stat la baza traducerii în limba română.
Gabriela Stoica
Autor | George Watson |
Specificații autor | profesor de istorie și critică literară |
Traducator/editor | Gabriela Stoica |
Anul publicării | 2025 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 220 |
Gen | Literatura |
Subgen | Eseu |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Publicistica |
ISBN | 978-606-748-959-0 |
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent, aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
Eseul profesorului de istorie și critică literară George Watson (1927-2013) a apărut într-o primă ediție în anul 1998 la editura The Lutterworth Press. Un an mai târziu (1999) a apărut în traducerea franceză a lui Hugues de Giorgis sub titlul La littérature oubliée du socialisme – Essai sur une mémoire refoulée, cu o prefață de Jean-François Revel. În 2010, cartea a fost reeditată și autorul i-a adăugat un capitol nou: „Pactul Ribbentrop–Molotov”. Această a doua ediție a stat la baza traducerii în limba română.
Literatura socialistă se pierde în uitare pentru că nimeni nu o citeşte; constatare valabilă pentru o mare parte a ei şi de aceea voi relata ce am descoperit citind-o. Această carte este, probabil, prima analiză a literaturii socialiste de la înfrângerea lui Hitler, în orice caz prima de la căderea Zidului Berlinului, în 1989. Un studiu al textelor uitate nu are multe de spus despre cărţi celebre, precum Eseurile fabiene (ale lui G.B. Shaw, n.n) sau Capitalul lui Marx. Este un studiu, în primul rând, literar și nicidecum un tratat exhaustiv despre ideologia socialistă, asemenea Istoriei gândirii socialiste de G.D.H. Cole (1953-1960) sau despre marxism, precum Principalele curente ale marxismului de Leszek Kolakowski (1978), cu atât mai puţin o cronică a evenimentelor istorice, cum ar fi Revoluţia din octombrie 1917, sau a instituţiilor, de tipul Prima, a Doua sau a Treia Internaţională. Totuși, o istorie a ideilor nu poate ocoli anumite evenimente capitale, mai ales în ceea ce priveşte genocidul. Obiectivul meu este, deci, diferit: încerc, în calitate de istoric literar, să deschid ușile pentru o nouă dezbatere asupra revoluţiei, claselor sociale şi raselor, prin studierea unor texte uitate în mare măsură, scrise în decurs de o sută de ani, începând cu 1840 – adică perioada de la Marx la Hitler. Vom aborda un domeniu neexplorat; pentru că, deşi uitate, textele există și supravieţuiesc în cărţi, în publicaţii periodice şi în anumite manuscrise: misiunea unui istoric literar este să le citească.
...
Orice analiză imparțială a literaturii socialiste riscă, deci, să fie considerată o profanare. Dar, în calitatea mea de critic literar, există un soi de venerație pentru care accept să fiu declarat vinovat, cea față de textele scrise. Deși nu sunt socialist, admit că lucrările marilor gânditori, atât socialiști, cât și antisocialiști din ultimii o sută cincizeci de ani, merită din plin să fie citite atent și interpretate cu scrupulozitate,oricât de greoaie și plictisitoare ar fi uneori. Acești autori aveau cu siguranță ambiția de a fi citiți și le fac onoarea de a crede că scriau conform convingerilor lor și că erau convinși de ceea ce scriau. Astfel, când Marx și Engels propovăduiau public genocidul, în 1849, scopul lor era exterminarea unor întregi rase, fără nicio ironie, fanfaronadă sau exhibiționism. Ei glorificau imperiile pentru că credeau cu adevărat în colonialism. Și, când liderii laburiști se opuneau proiectelor privind serviciul național de sănătate – după cum povestește William Beveridge în cartea sa Putere și influență – o făceau tocmai în numele principiilor lor socialiste și acționau conform crezului lor. Să dai o față umană capitalismului înseamnă să contribui la perpetuarea sa – considerau laburiștii. De altfel, evenimentele ulterioare vor confirma că aceste temeri nu au fost gratuite. Guvernele socialiste care s-au străduit mulți ani să demanteleze sistemele de ajutor social au rămas, de fapt, fidele unei vechi tradiții. Într-un cuvânt, am studiat textele pentru ceea ce ele au vrut să spună; dacă unii vor considera că asta înseamnă o viziune literală anostă, le voi răspunde că literatura este mai înainte de toate interesantă pentru ceea ce ne comunică, iar dacă i-am pretinde să ne spună numai ceea ce credem deja sau ceea ce vrem să credem, atunci înseamnă că își va fi pierdut toată puterea de a schimba lumea.
...
De la început, prevenim cititorul că va găsi aici un exemplu excepțional și tulburător despre modul în care o literatură poate cădea în uitare. Doctrină bazată pe texte scrise, socialismul s-a revendicat din lucrări celebre, disponibile pe scară largă și a căror lectură a fost multă vreme impusă milioanelor de oameni din Europa răsăriteană și din Asia. Avem în vedere 21 trei perioade istorice, iar studiul meu o vizează în principal pe prima, cea a conceperii socialismului, dintre anii 1840 și 1917. Urmează perioada împlinirii, al cărei punct culminant este luarea puterii în China în 1949, apoi perioada declinului care s-a terminat odată cu căderea Zidului Berlinului în 1989. În mod bizar, perioada de împlinire (1917-1949) a fost cea mai neglijată, în sensul că socialismul era venerat, dar foarte puțin studiat. Poate că era studiat atât de puțin pentru că era venerat atât de mult și oricine și-a petrecut viața într-un mediu universitar știe în ce măsură cuvântul „socialist”, în această perioadă și în anii care i-au urmat, era suficient ca să sacralizeze dezbaterea și să pună punct oricărei obiecții. Întotdeauna au existat antisocialiști, dar ei erau considerați sceptici și cinici. Este motivul pentru care niciun antisocialism radical și idealist nu a putut vreodată, cu adevărat, să prindă rădăcini în gândirea occidentală. Iar socialismul, chiar de dușmanii săi, este cel mai adesea perceput ca un ideal de generozitate și umanism, din nefericire ratat de o serie de obstacole tehnice pe care partizanii lui, orbi, dar bine intenționați, nu le-au prevăzut. Iată un mit pe care această carte își propune să-l distrugă. Pentru istoricul literar, lumea istoriei politice va fi întotdeauna surprinzătoare. Specialiștii în știința politică cunosc, desigur, că marii gânditori de altădată au scris cărți, dar nu sunt curioși să vadă ce conțin. Acest paradox se va revela în paginile ce urmează. Astfel, prima istorie a socialismului care-l prezenta drept o teorie conservatoare a fost respinsă prompt de Proudhon prin 1850, ca fiind un morman de banalități. Totuși, un secol mai târziu, nimeni nu ar fi considerat banal să califici socialismul drept conservator, dovadă că locurile comune au viață scurtă. Într-o scrisoare din iulie 1864, Gustave Flaubert, care citea atunci autori socialiști, precum Charles Fourier, în vederea scrierii romanului său Educație sentimentală, se plângea de plictiseala pe care i-o produceau aceste lecturi. Autorii socialiști erau pentru el „despoți și bădărani”, mintea lor reacționară era din Evul Mediu, erau obsedați de „spiritul de castă” și, mai ales, nu aveau în comun decât ura față de libertate și față de Revoluția franceză. Lectura acestor texte semăna cu cea mai plicticoasă temă școlară: „Socialismul modern pute a pedagog”. La mijlocul secolului al XIX-lea, nu era deci un lucru excepțional să percepi socialismul ca pe o doctrină retrogradă și infectată de snobism, iar autorul Doamnei Bovary, care era expert în materie de plictiseală și de conștiință de clasă, nu pare deloc surprins de rezultatul descoperirii sale. Nervozitatea lui era, deci, firească. Orice critic, indiferent de vârstă și de convingeri, nu ar risca să atribuie mari calități artistice celor mai multe opere din literatura socialistă. Elogiile care li s-ar putea aduce se rezumă la câteva cuvinte: Marx a redactat un bun pamflet cu al său Manifest Comunist de la 1848 și, dintre autorii englezi, George Bernard Shaw și H.G. Wells sunt pe deplin lizibili; să mai adăugăm câțiva poeți și romancieri englezi și francezi din anii 1930, deși mulți dintre ei au rezistat prost la proba timpului. Dacă praful s-a așternut gros pe cele mai multe dintre aceste opere, singura care se apropie de un mare roman socialist, în orice limbă ar fi, rămâne primul volum din Forsyte Saga, The Man of Property, în care Galsworthy descrie cu virtuozitate comportamentul distructiv al unei clase dominante, povestind tragedia unei căsătorii nefericite unde simțul proprietății materiale distruge dragostea. Chiar și cei mai înflăcărați admiratori vor fi probabil de acord că marii clasici ai socialismului nu au nevoie de multă subtilitate pentru a fi înțeleși.
9 alte produse din aceeași categorie
Pictor și diplomat - Peter Paul Rubens
Se întrevede, în fiecare scrisoare, nu numai gustul subtil și argumentat – când e vorba de aprecierea operelor altora – ci și o mare conștiință a valorii sale, lipsită însă de aroganță. O demnitate și o obiectivitate care explică uzanțe mai rar întâlnite la vremea lui, cum e sprijinirea discipolilor talentați, printre care se afla și un Van Dyck.41,00 leiTeologia post-decembristă - George Remete
Teologia ante-decembristă s-a dovedit inferioară informațional și superioară direcțional, iar cea postdecembristă se arată superioară informațional și inferioară ca direcție. Teologia antedecembristă era inferioară cultural dar bine orientată, pe când cea postdecembristă e superioară formal dar dezorientată și dezbinată.26,00 leiCriza mijlocului profesiei – cum îmblânzim...
Cartea e o premieră editorială pe această temă și vine cu povești inspiraționale și soluții concrete pentru a transforma această vulnerabilitate într-o super-putere.68,00 leiSaturn. Eseu despre Goya - André Malraux...
„Pentru a putea să-și dezvolte geniul, a trebuit să riște ca arta lui să înceteze să mai placă.” André Malraux31,00 lei
Culturi enigmatice - Ivar Lissner, trad....
Culturile pe care le reînvie, enigmele pe care le pune în temă cu un remarcabil simț al exprimării precise și limpezi, impun imagini ce ne dezvăluie o lume gigantică, o lume emoționantă și în parte încă necunoscută.53,00 leiSimbolismul inimii în Shivaismul...
Simbolismul inimii în Shivaismul Kashmirian. Doctrina recunoașterii instantanee a naturii divine ca act soteriologic. Obiectul lucrării este clar delimitat și limitat de către autoare: domeniul Shivaismului din Kashmir, doctrină ce reflectă aspectul transcendent al divinității.38,00 leiDespre zvonuri și taină - Ștefan I. Nenițescu
Volumul de faţă reproduce textul lucrării Despre zvonuri şi taină, păstrat sub forma unei dactilograme (datate prin menţiunea: 24 iulie, Sinaia - 28 octombrie, Bucureşti, 1970), pe care autorul şi-a făcut corecturile manuscrise.38,00 lei2024-2025. Mesia este român. Despre...
Mesia s-a născut în România. S-a născut în noiembrie 2024. Are 62 de ani. Cum s-a întâmplat acest miracol? O parte din răspunsuri se află în această cercetare „de reacție rapidă”.40,00 lei
Pictor și diplomat - Peter Paul Rubens
Se întrevede, în fiecare scrisoare, nu numai gustul subtil și argumentat – când e vorba de aprecierea operelor altora – ci și o mare conștiință a valorii sale, lipsită însă de aroganță. O demnitate și o obiectivitate care explică uzanțe mai rar întâlnite la vremea lui, cum e sprijinirea discipolilor talentați, printre care se afla și un Van Dyck.41,00 leiAlbum - Henry Mavrodin
Când iraţionalul convieţuieşte paşnic alături de o luciditate de cristal, se pot naşte idei.200,00 leiInterpretări la presocratici - Gheorghe...
Nici Platon, nici Aristotel nu „citeau” filosofi și filosofii în sine, nici pe acestea ca fapte istorice, ci le converteau în argumente, deci le resemnificau pentru a gândi cu ele.28,00 leiTeologia post-decembristă - George Remete
Teologia ante-decembristă s-a dovedit inferioară informațional și superioară direcțional, iar cea postdecembristă se arată superioară informațional și inferioară ca direcție. Teologia antedecembristă era inferioară cultural dar bine orientată, pe când cea postdecembristă e superioară formal dar dezorientată și dezbinată.26,00 leiCriza mijlocului profesiei – cum îmblânzim...
Cartea e o premieră editorială pe această temă și vine cu povești inspiraționale și soluții concrete pentru a transforma această vulnerabilitate într-o super-putere.68,00 lei
Saturn. Eseu despre Goya (e-book) - André...
„Pentru a putea să-și dezvolte geniul, a trebuit să riște ca arta lui să înceteze să mai placă.” André Malraux16,00 leiSaturn. Eseu despre Goya - André Malraux...
„Pentru a putea să-și dezvolte geniul, a trebuit să riște ca arta lui să înceteze să mai placă.” André Malraux31,00 leiCulturi enigmatice - Ivar Lissner, trad....
Culturile pe care le reînvie, enigmele pe care le pune în temă cu un remarcabil simț al exprimării precise și limpezi, impun imagini ce ne dezvăluie o lume gigantică, o lume emoționantă și în parte încă necunoscută.53,00 leiLiteratura uitată a socialismului - George...
Cartea „Literatura uitată a socialismului” de George Watson; trad. Gabriela Stoica este un studiu, în primul rând, literar și nicidecum un tratat exhaustiv despre ideologia socialistă, sau despre marxism, cu atât mai puţin o cronică a evenimentelor istorice, cum ar fi Revoluţia din octombrie 1917, sau a instituţiilor, de tipul Prima, a Doua sau a Treia...36,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Calendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiSpatiul si timpul in traditiile romanesti...
Acest volum este poate cea mai importantă consemnare unitară a patrimoniului imaterial al poporului român, este o reconstrucţie migăloasă a imaginii lumii după credinţele şi tradiţiile populare româneşti în format monumental. Cuprinde cele două publicații -Reprezentări ale spaţiului în credinţele populare româneşti și Calendarele poporului român.228,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei