Paideia Sinagoga. Arhitectură a monoteismului - Mircea Moldovan Arte & arhitecturi 42,00 lei Mărește

Sinagoga. Arhitectură a monoteismului - Mircea Moldovan

Mircea Moldovan

Volumul prezintă alcătuirea sinagogilor, a obiectele rituale și ornamentale, sinagogile anterioare emanciparii evreilor și cele realizate mai târziu, precum și situația sinagogile din România.

Mai multe detalii

1009P

Nou

42,00 lei cu TVA

Situarea locuinței la originea celorlalte programe arhitecturale își are, probabil, contribuția sa în adiționarea la „casa Domnului“ a „casei copiilor săi“. De aceea, sinagoga, ca și instituție, constituie o „inovație revoluționară“ chiar dacă cercetările istorice asupra genezei sale nu întrunesc consensul. Față de originea mozaică, atribuită de tradiția rabinică, după sursele științifice autorizate evreiești, asocierile cu reforma lui Josa din perioada exilică sunt mult mai convingătoare.

România se află la intersecția expresiei central-europene germanice cu cea estică poloneză și cea sudică din teritoriile sefarde-islamice. Exemplele askenaze, sefarde, hasidice ca și cele decurgând din riturile ortodox, neolog și status quo ante se întrepătrund dând bogăție și diversitate unui teritoriu aparent restrâns.

Secolele XIX și XX sunt deosebit de bogate pentru arta și arhitectura sinagogală datorită emancipării evreilor, căutării de către ei a identității culturale și artistice și contribuției consistente pe care au adus-o la arta și căutările moderne.

S-a constatat că monoteismele nu pot rămâne izolate, atât din cauza filiațiilor, cât și a influențelor și comunicărilor reciproce, mărturie fiind și prestigioasa Bienală și expoziție de la Veneția din 1992-1993.

 Pe de altă parte, o anume întoarcere la origini s-a dovedit o practică valabilă de regenerare arhitecturală de multe ori pe parcursul istoriei artei și arhitecturii.

AutorMircea Moldovan
Specificații autordecan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj
Anul publicării2003
Format145 x 200 mm
Nr. pagini264
ColecțiaSpaţii imaginate
eBook1316
ID Hard Cover1316
GenArhitectura
LimbaRomana
Tip formatFizic
Subiect principalTeoria arhitecturii
CategorieArta si fotografie
Sub-CategorieArhitectura
ISBN973-596-140-7
Nota 
2020-09-21
Sinagoga. Arhitectură a monoteismului - Mircea Moldovan

Arhitectura monoteismului... o carte despre artă și istorie! Despre memoria unui spațiu sacru...Sinagoga! Recomand!

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Sinagoga. Arhitectură a monoteismului - Mircea Moldovan

    Sinagoga. Arhitectură a monoteismului - Mircea Moldovan

    Volumul prezintă alcătuirea sinagogilor, a obiectele rituale și ornamentale, sinagogile anterioare emanciparii evreilor și cele realizate mai târziu, precum și situația sinagogile din România.

    Scrieţi un comentariu

    Arhitectura este știința și arta de a proiecta și construi clădiri și ansambluri de clădiri potrivit anumitor proporții și reguli, în funcție de caracterul și destinația construcțiilor. Știința ei constă în rezolvarea funcțională și tehnică a clădirilor. Arta arhitecturii este o componentă mai specială a artelor în general, care are un caracter mai deosebit, deoarece cu elemente reale, utile, se creează și se compun imagini plastice nonfigurative, de esență abstractă, fară să imite deci modele ale naturii.

    Arhitectura nu poate fi comparată cu natura înconjurătoare decât prin aceea ca este un organism artificial implantat într-un mediu natural cu care trebuie să se armonizeze atât funcțional cât și estetic.

    Arhitectura este forma cea mai cuprinzătoare de organizare a spațiului, urmărind rezolvarea echilibrată, armonioasă, a funcțiunilor complexe, multilaterale. Arta – se știe –  este un fenomen conștient, arhitectura, pe lângă această calitate este și cognitivă și ontologică. Până la sfârșitul secolului trecut arhitectura era considerată "o decorație a structurii" (John Ruskin), iar în secolul nostru Frank Lloyd Wright redefinește arhitectura prin stilul său de integrare armonioasă a structurilor în natură, fiind exponentul cel mai de seamă al arhitecturii organice.

    Sinagogaeste o casă la mozaici unde o organizație religioasă (asemănătoare parohiilor creștine) condusă de un rabin face întruniri pentru cultul mozaic.

    Termenul sinagogă provine din gr. συναγειν, “a reuni”. În ebraică înseamnă casă de întrunire, destinată celebrării cultului mozaic.

    Primele sinagogi au apărut în țările Orientului înainte de cucerirea Țara Israel și regatul lui Irod cel Mare de către romani și erau conduse de cărturari.

    Începând din secolul al XI-lea au început să fie conduse de către rabini, care exercitau atât funcții religioase cât și funcții administrative și juridice (în cadrul comunităților iudaice).

     Tratatele de istorie, dicționarele biblice, atlasele biblice și istorice existente în momentul de față oferă o bază documentară omogenizată și care autorizează o selecție a momentelor principale de pe parcursul desfășurării acestui proces. Legământul dintre Avraam si Dumnezeu vizând și promisiunea Canaanului constituie Vechiul Testament/ Vechiul Legământ. Astăzi ar exista diferențe, ca număr și ordine a cărților, între Biblia Ebraică/ tanach cu trei cărți (Tora/ Pentateuhul – cele cinci cărți ale lui Moise, Profeții și Scrierile) și Vechiul Testament creștin cu patru cărți (cele cinci cărți ale lui Moise, cărțile de istorie și înțelepciune/psalmi și cele ale profeților) și volumele I și II Macabei, Tobit, Iudit, Baruh, Iisus Sirah și înțelepciune ca și anexe la Daniel și Ester, toate provenind din Septuaginta – traducerea bibliei ebraice în greacă, elaborată la Alexandria în intervalul sec. III-I î.e.n. și canonizată de biserică. De la Reformă, Vulgata lui Ieronim (traducerea în latină din secolul IV e.n.) ar fi etalonul pentru catolici, iar protestanții ar fi efectuat, la timpul respectiv, o coroborare cu textul ebraic. Cu riscul de rigoare, când îndrăznești să lucrezi cu elemente religioase, putem observa că monoteismul evreiesc și cărțile sale relatează despre pendularea „poporului ales“ între cei doi poli ai lumii antice timpurii: Mesopotamia și Egiptul, prin Semiluna fertilă – un arc ce pornește din est, de la delta Tigrului și Eufratului și se termină în vest la Mediterană, făcând legătura cu valea bogată a Nilului.

    Ediția include imagini care prezintă frumusețea arhitecturală a sinagogilor, un glosar iudaic și bibliografie.

    Lucrarea descrie, pe parcursul celor cinci capitole, expresia arhitecturală a monoteismului și istoria sinagogilor.

    Colecția Studii Imaginate aduce în atenția cititorului diferite problematici și perspective privind modul în care arhitectura a influențat și s-a dezvoltat în cadrul culturii europene și românești.

    M. Moldovan, decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj, creator al cursului de Istoria arhitecturii și artei evreiești de la Universitatea Babes-Bolyai.

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: