Enciclopedia culturii populare romanesti - Iuliu A. Zanne
Iuliu A. Zanne
- Scrieţi un comentariu
Accesorii
Cutii
Etui carton negru 25,00 lei |
Enciclopedia spiritualității românești, chiar dacă nu constituie un text finit al lui I.A. Zanne, se dovedește a da dovadă de o coerență și consecvență logică în credințele ce structurează lumea țăranului român.
2258P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Volumul de față, bazat pe monumentala culegere de proverbe a lui I.A. Zanne, este o enciclopedie sui-generis a credințelor populare românești din toate provinciile.
Susținute de proverbe pentru care mentalul popular a generat explicații detaliate sau chiar de snoave și legende de mari dimensiuni, credințele românești despre universul mitologic înconjurător sau despre oamenii și locurile cu care intră în contact sînt o nouă dovadă de bogăție spirituală și inventivitate de care românii au dat dovadă de-a lungul timpului. Enciclopedia spiritualității românești, chiar dacă nu constituie un text finit al lui I.A. Zanne, se dovedește a da dovadă de o coerență și consecvență logică în credințele ce structurează lumea țăranului român.
Autor | Iuliu A. Zanne |
Anul publicării | 2018 |
Editie speciala | Da |
Format | 200 x 280 mm |
Tip Coperta | Speciala |
Nr. pagini | 344 |
Colecția | Studii culturale |
eBook | 2089-enciclopedia-culturii-populare-romanesti-iuliu-a-zanne-9786067482348.html |
ID Hard Cover | 2089-enciclopedia-culturii-populare-romanesti-iuliu-a-zanne-9786067482348.html |
Gen | Literatura |
Subgen | Publicistica |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Beletristica |
Sub-Categorie | Publicistica |
ISBN | 978-606-748-234-8 |
Categoria: emblematic romania
Din categoria lucrarilor catalogate Emblematic România fac parte cartile din patrimoniul cultural romanesc care sunt istoric fundamentale sau contributive si care s-au bucurat de editii speciale.
Această carte este o importantă consemnare unitară a patrimoniului imaterial al poporului român, este o reconstrucţie migăloasă a credinţelor şi tradiţiilor populare româneşti. Proverbe savuroase, snoave și legende uimitoare dau dovadă despre bogăția spirituală și inventivitatea poporului român.
Ediția de față, care cuprinde credințele folosite ca explicații de Iuliu A. Zanne ale contextelor în care se folosesc proverbele și expresiile pe care le-a adunat în monumentala sa lucrare dorește să valorifice mai bine un impresionant material mitologic. Astfel, prima parte cuprinde credințe și legende mitologice, precum și expresiile ce le conțin, partea a doua – credințe legate de nume de persoane și, în sfârșit, credințe despre nume de locuri.
Am numit-o Enciclopedia culturii populare românești pentru că sînt cuprinse aici reprezentări variate din credințele populare care articulează universul țărănesc, cu rădăcinile lui mitologice încă bine păstrate în legendele care sînt exemplificate destul de frecvent. De asemenea, întrucît urmărește interesul lui Zanne pentru toate zonele românești, din România și din provinciile aflate pe atunci în afara granițelor și chiar din Istria și Macedonia. Asemeni volumelor complete, conținînd proverbele și credințele, ediția de față realizează și ea, prin selecția făcută, o „unire” clară a reprezentărilor populare prin forme lingvistice, de comportament sau gîndire încă înaintea Marii Uniri.
Iuliu A. Zanne este unul dintre folcloriștii amatori (inginer de profesie) care a lăsat o moștenire remarcabilă prin monumentala sa culegere de proverbe și credințe. Continuînd tradiția vornicului Iordache Golescu (a cărui culegere de proverbe o reia în volul al VIII-lea al corpusului său – 16.350 de unități), precum și a lui Anton Pann, Zanne reușește, cele 7000 de pagini ale ediției sale, să includă alte 23.440 de tipuri de proverbe, realizînd cea mai completă lucrare de paremiologie românească (interesantă și utilă prin faptul că sînt date și variantele proverbelor și expresiilor antologate).
Culegerea a fost realizată cu un mare efort de muncă. În primul rînd, adunarea uriașului material din surse diferite – manuscrise, operele unor scriitori, culegeri de folclor publicate sau inedite, materiale furnizate de cei 340 de corespondenți la care a apelat, consultarea a 294 de publicații ale vremii. Inițial materialele adunate erau din Muntenia și Moldova, apoi din Transilvania. Dar autorul a dorit să se extindă la tot arealul locuit de români, astfel că a abordat și Peninsula Balcanică. După adunarea materialului, a urmat sistematizarea, făcută după modelul oferit de francezul Le Roux de Lincy. După varianta-tip sînt trecute și celelalte variante identificate, cu precizarea surselor unde pot fi găsite. Capitolele se referă la natura fizică, animale, om și organele sale, viața fizică, viața socială, viața intelectuală și morală etc.
Prezenta ediţie păstrează particularităţile lingvistice – fonetice, morfosintactice – ale textului, aducând la zi doar grafia cuvintelor:
Au fost păstrate abrevierile folosite de autor. De asemenea, numele proprii.
Antoaneta Olteanu
FLORII
Cum va fi în ziua de Florii, va fi şi în ziua de Paşti. (I, p. 31; VI, p. 116)
De umblă în ziua de Florii cu salcie de la biserică încins, nu te mai doare mijlocul peste an.
Dacă fetele dau cu salcie pe păr în ziua de Florii, le creşte părul. (IX, p. 307)
Ce mi-e Florică, ce mi-e Paştică – a zis ţiganul când a văzut că românii îl iau în râs fiindcă îmbrăcase haine noi la Florii, fără a mai aştepta Paştele. Când unul face oarece înainte de vreme. (VII, p. 8).
Zece gâşte când se pornesc, pe un câine îl biruiesc – unirea celor mici învinge pe cel mare.
Acest proverb s-a născut de la datina gâştelor de a sări în ajutor una alteia când sunt ameninţate de vreo primejdie. (I, p. 480)
L-a scăldat mă-sa în gâscă albă – e norocos, nici un farmec nu se va lipi de dânsul.
Dacă o femeie a născut un copil, scaldă mai întâi o gâscă albă şi apoi copilul, crezând că de acest copil nu se va lipi nici un fel de fermecătorie. (Etym. Magn.; I, p. 482)
IELELE
Ielele, măiestrele, vântoasele, frumoasele, dânsele etc. sunt nişte fete ale lui Sfântu Gheorghe. Pe la spate sunt ca scorburile. Ele joacă primăvara, vara şi toamna. Le cântă din cimpoi un om care şede pe o masă, şi pe unde joacă ele cresc bureţi (jud. Neamţ).
Prin Iele ţăranii înţeleg nişte zâne, trei la număr, cari trăiesc prin văzduh şi din când în când se coboară pe pământ; şi cine le aude cântând sau le vede zburând, ca nişte îngeri cu aripi, pe loc rămâne mut sau smintit. Cine stă sau doarme pe locul unde ele au stat, aceluia i se ia o mână sau un picior, şi boala e fără leac (jud. Dâmboviţa).
MAMA-PĂDUREI
Mama-Pădurei este o babă uriaşă, groasă, foarte urâtă şi cu nişte dinţi mari. Ea locuieşte prin creierul codrilor, unde nu poate pătrunde picior de om. Se arată când ca o babă, când ca o călugăriţă cu părul despletit, îmbrăcată în negru, legănându-se pe picioare şi mereu rânjind. Ea nu se arată decât celor slabi de înger. Ea trăieşte în mijlocul codrilor seculari, ca într-o împărăţie a ei. De aceea îndrăzneţii care se încumetă să calce în hotarele ei sunt expuşi la multe cazne, dacă o putere supranaturală nu le vine în ajutor. Ea se hrăneşte cu oameni.
Aşa, se spune că s-a dus odată la o stână şi a cerut de la ciobani o cute ca să-i ascută dinţii şi în urmă a mâncat pe ciobani.
Altădată nişte oameni, mergând prin pădure, au dat de Mama-Pădurei şezând la foc şi frigând o ţiglă de broaşte. Oamenii dându-i bună-ziua, ea s-a sculat şi a apucat pe fugă după ei, cu ţigla în mână, încât abia-abia au putut scăpa. (VII, p. 38).
A tunat şi ne-a adunat – se zice când se adună la vreo treabă toţi cei buni de răutăţi. Dl. Hăşdeu, în Etym. Magn., 394, spune că toate vietăţile speriate, fără să-şi dea seama de ce fac, îşi caută, printr-o acţiune reflexă, tovarăşi cu cari să împărtăşească spaima. De aici a tunat şi i-a adunat, un fel de confederaţiune de frică. (…)
În credinţa poporului, melcii stau închişi toată iarna în găoacele lor, din care ies numai la primăvară, după ce a tunat, şi se adună la un loc. Originea acestei zicători se trage, după alţii, din această credinţă. (I, pp. 82-83)
Tună şi fulgeră – se zice ce acei care-şi arată supărarea într-un mod zgomotos. (I, p. 83).
A fi Alexandru Machidon – adică om viteaz.
Alexandru Machedon a fost, după credinţa poporului, un împărat mare de tot, cum n-a mai fost şi nici n-o să mai fie altul, cât o fi lumea şi pământul.El a coprins lumea toată, s-a bătut cu furnicile, cu păsări cu ciocul de fier, cu oameni cu două capete, cu şapte mâini şi picioare, cu oameni cu cap de câine, cu oameni de-un cot, cu jumătăţi de om şi cu câte lighioane toate. El a mers la rai şi s-a coborât până la iad, căci aşa a vrut Dumnezeu cu el. (VI, p. 3).
A fi Calvin – adică necredincios, fără frică de Dumnezeu, rău peste samă, neîndurător, împietrit la inimă.
A fi Despa – se zice celor care-şi iau aere de cocoane mari, pretinzând să te porţi cu ele ca şi când ar fi cine ştie de ce neam mai ales. (VI, p. 75)
Iuliu A. Zanne (1855, Brusa, Turcia - 1924) a fost un folclorist român. Fiu al inginerului Alexandru Zanne (1821-1880), cel ce realizase, în 1844, prima canalizare de apă din Bucureşti, Iuliu A. Zanne se naşte în exil, în 1855. După stingerea Revoluţiei de la 1848, tatăl său, prieten cu D. Bolintineanu, petrece mai bine de un deceniu în exil, însă momentul fast al Unirii de la 1859 grăbeşte revenirea familiei în capitala Principatelor Române, aşa că Iuliu Zanne îşi continuă studiile la Paris, mai întâi la liceul Louis-le-Grand, iar mai apoi la Şcoala Centrală de Arte şi Manufacturi din capitala Franţei. Diploma de inginer obţinută în 1880 îi înlesneşte angajarea la serviciile de căi ferate, infrastructură urbană, poduri şi şosele.
Animat, ca şi tatăl său, de pasiuni literare şi publicistice, Iuliu A. Zanne a strâns, în zece volume, tot ceea ce epoca sa putea oferi ca probă de înţelepciune la români. Discipol al unei personalități cu vocație enciclopedică, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Iuliu A. Zanne preia „ștafeta” Vornicului Iordache Golescu (1768-1848) și, ajutat de colaboratori, dezinteresați și cu bunăvoință, alcătuiește o lucrare monumentală însumând circa 7.000 de pagini și cuprinzând, după calculul lui Ovidiu Bârlea, 18.940 de tipuri de proverbe, în volumele I-VII, la care se adaugă încă 4.500 de tipuri incluse in volumele IX si X, plus cele 16.350 de tipuri cuprinse în culegerea mai veche a lui Iordache Golescu, pe care Zanne o publica in volumul VIII al corpusului său. Proverbele, zicătorile, povățuirile, cuvintele adevărate, asemănările, idiotismele și cimiliturile acestei opere, neîntrecută până astăzi și având, chiar în culturile mari, de tradiție, prea puține „surori”, pe lângă înțelepciunea și savoarea de vremuri îndepărtate, sunt și o prețioasă pagină de istorie a mentalităților românești. Ele atestă vigoarea genului aforistic în cultura noastră populară, fiind cercetat în ultimele decenii în lucrări de semiotică, poetică și stilistică semnate de Constantin Negreanu, Cezar Tabarcea, Pavel Ruxandoiu, Dumitru Stanciu.
Între anii 1895-1903 a tipărit Proverbele românilor, în zece volume, realizând cea mai completă operă de paremiologie românească – o culegere care reproduce manuscrisul lui Iordache Golescu Pilde, povățuri și cuvinte adevărate și povești, proverbele și zicătorile din Povestea vorbei de Anton Pann, dar și un foarte bogat material adunat și clasificat de autor, inclusiv de la Băsești (astăzi Viișoara (Vaslui), unde a trăit mulți ani printre țărani, ajutându-i în ridicarea lor culturală și în dezvoltarea economică a gospodăriilor lor. I-au trebuit ani întregi de cercetare, ani întregi a întreținut corespondență cu învățătorii, preoții și toți cărturarii satelor pentru a aduna atâtea proverbe și zicători românești.
Despre „Cuconu Janne”, cum îi ziceau țăranii locului, se scriu și alte lucruri interesante. El este „omul care era sculat poate mai dimineață ca ei”; un „bun prieten al lor”; „un modest și un filantrop”, care „umbla prin lume cu haina și pantalonii cârchiți”, dar care „cel mai mult ghine pentru oamenii satului” l-a făcut. Șoseaua care leagă gara Roșiești cu satul Băsești și satele vecine, „mers prin pădure cale de un ceas”, este opera săvârșită de dânsul când era la Ministerul Lucrărilor Publice, iar la sfințirea școlii au venit, acolo, la Băsești, Spiru Haret, Ionel Brătianu, Vasile G. Morțun, iar Zanne i-a făcut mare surpriză ministrului «ridicând hârtia de pe placarda fixată deasupra ușii de la intrare pe care scria: „Școala primară mixtă Spiru C. Haret”. Haret a privit cu lacrimi în ochi surpriza și, strângând mâna la toți țăranii, a intrat în școală…» (Glasul nostru)
„Vă puteți închipui câtă muncă, câte nopți nedormite pentru a aduna și așeza proverbele și zicătorile culese, după alfabet, fiecare numerotat și cu explicațiile necesare, și, mai presus de toate, cât de mult a trebuit să citească, ce adânc cunoscător al scrierilor românești și chiar străine era folcloristul, căci găsim acolo proverbe și zicători din operele tuturor scriitorilor de seamă din acel timp” (Glasul nostru (1-25 decembrie 1931).
„Iuliu A. Zanne a pus in paralela cele 10 volume de Proverbe ale romanilor cu proverbele multor popoare. A fost o lucrare monumentala, tiparita de Academia Romana cu mari repercusiuni asupra unor intelectuali din generatia lui Brancusi si dupa Brancusi. Acest material s-a aflat in posesia sculptorului la Paris, din tinerete pana la adanci batranete.“ - Petre Pandrea
„În 1918, in timpul Conferintei de Pace de la Paris, cartea lui Iuliu A. Zanne a facut istorie, a trasat hotarele neamului romanesc. Cind lui Ionel Bratianu i s-a spus ca nu romanii au fost creatori de civilizatie in Transilvania, acesta a asezat pe masa Conferintei cele 11 volume ale Proverbelor lui Zanne si revista Convorbiri literare, aratând ca nicaieri in Europa nu exista o colectie de filosofie populara in 11 volume si o revista literara care aparea neintrerupt de zece ani.”
Prof. dr. Ioan Coja
Despre editor:
Antoaneta Olteanu este profesor la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, Departamentul de Filologie rusă și slavă, autor a numeroase cărți din domeniul culturii și civilizației ruse (Miturile Rusiei clasice, Rusia imperială. O istorie culturală a secolului al XIX-lea), al etnologiei comparate (Ipostazele maleficului în medicina magică, Metamorfozele sacrului, Școala de Solomonie. Divinație și vrăjitorie în context comparat, Calendarele poporului român, Reprezentări ale spațiului în credințele românești, Dicționar de mitologie. Demoni, duhuri, spirite; Zile și demoni. Calendar și mitologie populară rusă etc.). A realizat, de asemenea, numeroase traduceri din limba rusă.
10 alte produse din aceeași categorie
„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiUn român - împărat al Ţării de Foc -...
ROMÂNII ÎN ISTORII EXTRAVAGANTE Julius PopperUn român - împărat al Țării de Foc140,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...110,00 leiSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 leiL’Europe Unie. De l’idée à la foundation -...
Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu.120,00 lei
Craii de curtea – veche. Gallants of the...
Mateiu Caragiale (1885-1936) a fost un autor, istoric al heraldicii, poet și scriitor român, întâiul născut al lui Ion Luca Caragiale. S-a născut la București, fiind fiul lui Ion Luca Caragiale și al Mariei Constantinescu.80,00 leiEtnoculinarul românesc. Preparate de pește...
Cunoscutul om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman, ne pune înainte o savuroasă trecere în revistă a celor mai apetisante rețete de mâncăruri românești, dimpreună cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand.150,00 leiL’Empereur Titus - Eugen Cizek
Volumul prezent este invitația concretă pentru o lectură deosebit de interesantă, totodată un periplu elegant prin aristocrația imperiului roman, influențată de monarhiile orientale, dintre care numim ca modele pe Alexandru cel Mare, și Marcus Antonius.80,00 leiARHITECTURA EXISTENȚEI Teoria elementelor...
În încercarea de a organiza logic diferitele contribuții speciale ale cercetării ontologiei analitice, Ilie Pârvu evidențiază, în acest volum, rolul categoriilor formale, categorii-operatori, în determinarea structurii logice a lumii.89,00 leiÎnțelesul suferinței umane la Eschil,...
Tragediile celor trei mari poeți, Eschil, Sofocle și Euripide sunt în primul rând artă. Dar ele au și o filosofie, sunt monumente de limbă, fără ele mitologia grecilor ar fi mai săracă; ele depun mărturie pentru morala grecilor, pentru mentalitate.82,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Secretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.20,00 leiNumai onlineViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.18,00 leiNumai onlineViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...25,00 leiNumai online„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.38,00 lei
Viața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
Pe nici un alt creator nu l-a așezat posteritatea atât de sus ca pe Michelangelo. Nici unul nu se potrivește mai bine ca el imaginii pe care ne-o facem despre geniu. Dar cine ar putea spune că a pătruns înțelesul adânc al operelor lui cele mai celebre? În această lucrare, atât eseu, cât și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit...34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
Piersicul înflorit scînteia în soare cu miile lui de picături de ploaie. Un curcubeu se desena la orizont, cuprinzînd în arcul său satul Bruegel, unde, la hanul «Pămîntul Făgăduinței», venea pe lume Pieter. Imaginea satului se reflecta în ochii lui și el îi simțea frumusețea de la vârsta cea mai fragedă.41,00 leiMutația semnelor - René Berger
Luând, așadar, act de mutațiile și deplasările extraordinare ce s-au produs în sfera culturii și civilizației contemporane, René Berger și-a propus să exploreze legăturile dintre artă și lumea științei și tehnicii, efectele inedite care apar în raporturile artei cu mijloacele comunicării de masă îndeosebi.68,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Calendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei