O mie și una de zile din viața lui Hrușciov - Oleg Grinevski
Oleg Grinevski
- Scrieţi un comentariu
Cartea lui Oleg Grinevski decupează un timp real din „domnia” lui Hruşciov, care va deveni un timp de referinţă în evoluţia evenimentelor din confruntarea celor două superputeri...
0185P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
După cum consemnează istoria, Nikita Sergheevici Hruşciov s-a aflat la cârma statului sovietic de la 7 septembrie 1953 până la 14 octombrie 1964, adică unsprezece ani, o lună şi o săptămână. De ce în cartea sa autorul s-a limitat strict la o mie şi una de zile, adică la doi ani, opt luni, trei săptămâni şi cinci zile? Şi de ce numărătoarea începe cu luna august 1959? Pentru a da răspunsul la aceste întrebări, se impune să precizăm un detaliu semnificativ: . la camera 1001 de la etajul zece al clădirii Ministerului Afacerilor Externe se afla Referentura pentru dezarmare. Compartimentul înfiinţat din dispoziţia lui .Gromîko . era format din elita absolvenţilor Institutului de Relaţii Internaţionale, printre care şi autorul. . Aici se elaborau discursurile lui Gromîko şi ale lui Hruşciov şi materiale ce urmau a fi prezentate la . cel mai înalt nivel al activităţii politice. Aici s-au născut idei îndrăzneţe, precum ideea dezarmării generale şi totale, ajunsă vârf de lance în politica externă a Uniunii Sovietice. Iar pentru promovarea acestei idei Hruşciov urma să facă o vizită oficială în Statele Unite ale Americii în toamna anului 1959.
Autor | Oleg Grinevski |
Specificații autor | diplomat rus, fost ambasador în Suedia, politolog |
Traducator/editor | Mihai Maxim |
Anul publicării | 2012 |
Nr. pagini | 382 |
Colecția | Literaturi |
Gen | Literatura |
Subgen | Publicistica |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Beletristica |
Sub-Categorie | Publicistica |
ISBN | 978-973-596-745-1 |
…După moartea lui Stalin, survenită în martie 1953, viaţa politică din Moscova devenise un adevărat câmp de luptă pentru principalii pretendenţi la scaunul rămas vacant al „Tătucului”. Marele favorit era de departe Lavrenti Beria. Ceilalţi aspiranţi la succesiune, conştienţi că nu dispun de atuurile acestuia, şi-au unit forţele pentru a-l înlătura,urmând să-şi împartă între ei prerogativele puterii supreme Faţă de principalii colaboratori ai lui Stalin – Malenkov, Molotov şi Bulganin, Nikita Hruşciov, până atunci figură secundară pe eşichierul politic sovietic, nu ar fi fost îndreptăţit să emită pretenţii la ocuparea unei poziţii importante în conducerea statului şi partidului . Prin viclenia sa genetică şi prin calităţile de mare intrigant el a reuşit însă să se folosească de ceilalţi membri ai Biroului Politic al partidului pentru a-i înlătura în mod succesiv, pe principalii contracandidaţi. L-a anihilat astfel (întâi politic,apoi fizic) pe Beria, care se vedea deja succesor al lui Stalin. Ca secretar general al PCUS din septembrie 1953, Hruşciov a orchestrat campania de condamnare a cultului personalităţii lui Stalin şi de demascare a terorii în cei aproape treizeci de ani de dictatură. Punctul culminant al „demascării” l-a constituit faimosul Raport secret de la Congresul XX al PCUS prin care a dat stalinismului lovitura hotărâtoare. Aceasta i-a adus simpatia şi încrederea poporului şi i-a servit ca pretext pentru înlăturarea în 1957 a foştilor până de curând aliaţi Malenkov, Molotov, Bulganin ş.a. „ constituiţi în grupul antipartinic al vechilor stalinişti.” Din martie 1958 preia de la Malenkov şi funcţia de prim-ministru, devenind astfel, cel puţin formal, lider absolut. Având o oarecare libertate de acţiune în noua calitate, Hruşciov a încercat să implementeze o serie de reforme în sistemul sovietic, care să aducă un suflu nou în societatea închistată de dogmatism şi de teroare. Pentru a-şi consolida poziţia de lider politic a căutat să promoveze în funcţii de partid oameni noi, proveniţi din rândul tineretului, dintre conducătorii de mari unităţi economice din industrie şi agricultură. În acest fel şi-a asigurat însă şi o majoritate confortabilă la plenarele şi congresele partidului pentru promovarea reformelor sale.
În condiţiile războiului rece, când cele mai mari puteri ale lumii se aflau într-o confruntare permanentă, principalele resurse . ale ţării erau folosite . în scopuri militare. Dacă pentru Statele Unite, afectate mai puţin de război, datorită nivelului ridicat .de dezvoltare şi poziţiei de lider economic şi politic mondial, aceasta era cât de cât suportabilă, în Uniunea Sovietică .. situaţia devenise catastrofală. Aproape 80% din economie lucra pentru . înarmare Menţinerea unor efective militare ca pe timpul războiului, cheltuielile astronomice pentru fabricarea bombei atomice . şi pentru producerea altor tipuri de arme cu o şi mai mare forţă de distrugere, ca şi investiţiile pentru cucerirea cosmosului, secătuiseră economia. Hruşciov şi-a dat seama că aşa nu se mai poate continua, pentru că s-ar fi ajuns la colaps social. Se impunea efectuarea unor reforme economice esenţiale. Singura soluţie era reducerea cheltuielilor militare. .Nu-şi putea însă asuma riscul de face acest lucru în mod unilateral pentru că nu i-ar fi permis „ulii” din Biroul Politic. Atunci Hruşciov a avut o scânteie de geniu: să-i determine şi pe americani să procedeze la fel. Începea o perioadă de „dezgheţ” şi în politica externă sovietică, concretizată prin întâlnirea de la Camp David .
În august 1959 Hruşciov se pregătea pentru vizita în SUA, pe care o considera dinainte o mare victorie a sa şi a ideilor comuniste. El era primul conducător sovietic invitat oficial în America unde urma să discute de la egal la egal cu omologul său american.
Cu această vizită începe numărătoarea celor o mie şi una de zile, perioada cea mai prolifică şi cea mai spectaculară din activitatea lui Hruşciov: Camp David, eşuarea summit-ului de la Paris, participarea la cea de a XV-a sesiuni a Adunării Generale ONU, respectiv celebrul „episod al pantofului”, momentele Zair şi Cuba…
Cartea-document capătă un farmec deosebit deoarece autorul tratează cu discernământ politic şi diplomatic. , dar şi cu simţul critic, uşor ironic, al celui implicat direct, evenimentele prezentate.
Mihai Maxim
Oleg Alekseyevich Grinevsky (în rusă : Олег Алексеевич Гриневский ) (3 iunie 1930 - 5 februarie 2019) a fost un diplomat rus , fost ambasador în Suedia, politolog, Cand.Sc. (istorie) și autor . S-a născut la Moscova, în ceea ce era atunci SFSR rus , parte a Uniunii Sovietice .
Activitate diplomatică
- Ambasador extraordinar și plenipotențiar.
- fost consilier de securitate sovietic al guvernelor Nikita Hrușciov , Leonid Brejnev , Iuri Andropov , Mihail Gorbaciov și Boris Elțin
- A absolvit MGIMO (Institutul de Stat din Moscova pentru Relații Internaționale) în 1954.
- S-a alăturat Ministerului Afacerilor Externe, URSS în 1957.
- Consilier principal la Ambasada sovietică din Washington, DC , 1954.
- 1983-1989 Șef al delegației sovietice la conferința de la Stockholm
- 1989-1991 Șef al delegației sovietice la conferința de la Viena
- 1991-1997 Ambasadorul Rusiei în Suedia
- Din 1999 - om de știință, cercetător politic, autor de cărți politice și istorice
- Premiul Ordinului suedez al stelei polare (2009)
Mihai Maxim s-a născut la data de 9 noiembrie 1943 la Vorniceni, judeţul Botoşani, și a urmat cursurile liceale la Iaşi. În 1961 a devenit student al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și din 1963 a primit o bursă pentru a se specializa în domeniul studiilor orientale în Uniunea Sovietică. Astfel, și-a continuat studiile inițial la Facultatea de Studii Orientale a Universităţii din Baku (Azerbaidjan), apoi la Universitatea „Lomonosov” din Moscova, unde s-a specializat în osmanistică cu Ana S. Tveritinova. Din 1968, a devenit asistent stagiar la Facultatea de Istorie a Universității din București, unde a îmbrățișat cariera didactică până la pensionare, în anul 2011, doctor în filologie (1986), profesor la Universitatea Cultural Ştiinţifică Bucureşti, funcţionar la Secţia Economică a Ambasadei României la Moscova (1990-1998).
Cariera sa științifică a fost dedicată studiului relațiilor româno-otomane. A publicat peste 100 de titluri, printre care volumele „Culegere de texte otomane” (1974), „Limba turco-osmană. Curs practice” (1984, 1993, 2004), „Țările Române și Înalta Poarta. Cadrul juridic al relațiilor romano-otomane în Evul Mediu” (1993), „L’Empire Ottoman au nord du Danube et l’autonomie des Principautés Roumaines au XVIe siècle. Ėtudes et documents” (1999), „Noi documente turcești privind Țările Române și Înalta Poartă (1526-1602)” (2009). Cel mai recent volum publicat este „Documente noi din arhivele turcești” (Vol. I, Brăila, 2016).
Profesorul Mihai Maxim a lăsat în urma sa o operă științifică dedicată istoriei relațiilor româno-otomane și a Imperiului Otoman.
„Dacă ar fi să-mi reiau viața de la capăt, aș alege fără cea mai mică ezitare același drum, adică aceeași aventură pasionantă, dureros de frumoasă, a cercetării știintifice (a Adevărului, a arhivelor în primul rând) și a catedrei universitare… Nimic nu se compară cu bucuria unei noi descoperiri, fie în domeniul ideilor, fie al documentelor, fie al sufletelor tinere, doritoare de nou, de puritate, de perfecțiune”, mărturisea profesorul Mihai Maxim.
10 alte produse din aceeași categorie
Urfaust - Johann Wolfgang von Goethe -...
Prima versiune a materialului dramatic publicat de însuși Goethe a apărut în 1790 cu titlul „Faust. Un fragment” conține Urfaust într-o formă puternic revizuită, care a fost completată în anii următori de „Prologul în Rai”, „Pact cu Mefisto” și „Noaptea Valpurgienului” și publicat în cele din urmă în 1808 ca „Faust. 1. Parte” de Goethe.80,00 leiTragica istorie a Doctorului Faust. The...
Doctor Faustus, tragedie în cinci acte de Christopher Marlowe, publicată în 1604, dar jucată pentru prima dată cu un deceniu mai devreme. Lucrare dramatică care explorează tema ambiției și consecințele urmăririi cunoașterii interzise prin povestea tragică a personajului său principal, Dr. Faustus, un savant care caută să obțină cunoștințe și putere...68,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Watteau ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pământ visând cu intensitate și având foarte puține legături adevărate cu epoca. Vom vedea cât de puțin l-au înțeles contemporanii, chiar atunci când îl lăudau.38,00 leiViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
Pe nici un alt creator nu l-a așezat posteritatea atât de sus ca pe Michelangelo. Nici unul nu se potrivește mai bine ca el imaginii pe care ne-o facem despre geniu. Dar cine ar putea spune că a pătruns înțelesul adânc al operelor lui cele mai celebre? În această lucrare, atât eseu, cât și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit...34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
Piersicul înflorit scînteia în soare cu miile lui de picături de ploaie. Un curcubeu se desena la orizont, cuprinzînd în arcul său satul Bruegel, unde, la hanul «Pămîntul Făgăduinței», venea pe lume Pieter. Imaginea satului se reflecta în ochii lui și el îi simțea frumusețea de la vârsta cea mai fragedă.41,00 lei
Mutația semnelor - René Berger
Luând, așadar, act de mutațiile și deplasările extraordinare ce s-au produs în sfera culturii și civilizației contemporane, René Berger și-a propus să exploreze legăturile dintre artă și lumea științei și tehnicii, efectele inedite care apar în raporturile artei cu mijloacele comunicării de masă îndeosebi.68,00 leiUn român - împărat al Ţării de Foc -...
ROMÂNII ÎN ISTORII EXTRAVAGANTE Julius PopperUn român - împărat al Țării de Foc140,00 leiSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 leiL’Europe Unie. De l’idée à la foundation -...
Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu.120,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Urfaust - Johann Wolfgang von Goethe -...
Prima versiune a materialului dramatic publicat de însuși Goethe a apărut în 1790 cu titlul „Faust. Un fragment” conține Urfaust într-o formă puternic revizuită, care a fost completată în anii următori de „Prologul în Rai”, „Pact cu Mefisto” și „Noaptea Valpurgienului” și publicat în cele din urmă în 1808 ca „Faust. 1. Parte” de Goethe.80,00 leiTragica istorie a Doctorului Faust. The...
Doctor Faustus, tragedie în cinci acte de Christopher Marlowe, publicată în 1604, dar jucată pentru prima dată cu un deceniu mai devreme. Lucrare dramatică care explorează tema ambiției și consecințele urmăririi cunoașterii interzise prin povestea tragică a personajului său principal, Dr. Faustus, un savant care caută să obțină cunoștințe și putere...68,00 leiIdentităţi în Balcani şi loc de origine....
Obiectul volumului este configurat de procesele identitare generate de dislocare/ relocare. Cristalizarea unor identități având ca reper central locul de origine, locul pe care indivizi și populații întregi au fost nevoite să-l părăsească, reprezintă expresia finală a traumei în discuție.40,00 leiProvidenţa Divină - George Remete
„Fără argumentarea pertinentă, solidă și convingătoarea Providenței, teologia „e admirabilă, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire!”. Oamenii n-au nevoie de teorii despre Dumnezeu, ci de ajutorul lui Dumnezeu, iar aceasta este și menirea teologiei.”54,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Psihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale și se regăsește și în Spațiul și timpul.115,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei