Paideia Umorul poporului român în fază terminală a socialismului - Călin Bogdan Ștefănescu Litere 24,00 lei Mărește

Umorul poporului român în fază terminală a socialismului - Călin Bogdan Ștefănescu

Video

Descriere

Umorul românesc prezintă atât elemente originale, cât și aspecte împrumutate de la popoarele pe care le moștenește sau cu care a intrat în contact de-a lungul secolelor. Aceste bancuri descriu, pe de-o parte, realitatea socială și politică a României, din timpul comunismului, și relevă, în egală măsură, atitudinea de revoltă a oamenilor și modul în care funcționa, în acele timpuri, mentalul colectiv al românilor.

Unul dintre primele personaje românești prezente în anecdote este Păcală. Numele lui este derivat de la verbul „a păcăli” și, ținând cont că etimologia cuvântului este necunoscută, se presupune că el face parte din umorul specific românesc.

Călin Bogdan Ştefănescu

Bancurile adunate de Călin Bogdan Ștefănescu, în perioada 1979-1989 –  de la diferite persoane, în diferite circumstanțe și locuri – reflectă realitatea românilor din timpul comunismului.

Mai multe detalii

1464P

Nou

24,00 lei cu TVA

Frica, foamea și frigul dominau realitatea României comuniste. Românii, neavând posibilitatea să-și comunice liber nemulțumirile, au fost constrânși, prin forța lucurilor, să dezvolte un dublu limbaj și să-și exprime prin umor, frustările și protestul împotriva acelor realități.

Cartea Umorul poporului român în faza terminală a socialismului. Peste una sută bancuri descrie atitudinea românilor față de conducerea arbitrară a lui Nicolae Ceaușescu, nemulțumirile și neajunsurile lor transpuse și comunicate – sub forma unui „manifest” – pe o cale umoristică. Astfel, Călin Bogdan Ștefănescu, prin bancurile culese în perioada  1979-1989, reușeste să dezvăluie esența culturală a umorului politic din acele timpuri:  „Prin 1979, mi-a venit ideea să notez într-un caiet bancurile politice pe care le auzeam. Am început la 1 august 1979, scriind cam tot ce mi-am adus aminte la acel moment (...). Am continuat să scriu, pe măsură ce auzeam bancuri de acest gen, bancuri cu... tentă politică. Am reuşit s-adun suficiente bancuri ca să umplu un caiet destul de măricel... După ce ne-am eliberat, mi-am pus problema să valorific într-un fel acest material. Aş vrea să vă spun, de la început, că, încă de când m-am apucat să-l scriu, am fost ferm convins că va veni o vreme când voi putea să-l scot la lumină... În al doilea rând, aş dori să vă spun că am considerat bancul politic ca făcând parte din istoria acestor ani. A fost un mod de-a face opoziţie dictaturii, pe de-o parte, dar şi de a defula, pe de altă parte, cum a fost un fel de cronică a vieţii noastre cotidiene”.

(Interviu cu Călin Bogdan Ștefănescu, consemnat de Paul Drogeanu, februarie 1990)

AutorCălin Bogdan Ştefănescu
Anul publicării2013
Format70 x 143 mm
Nr. pagini120
ColecțiaEmblematic România
eBook2024-umorul-poporului-roman-in-faza-terminala-a-socialismului-una-suta-bancuri-calin-bogdan-stefanescu-9789735969202.html
ID Hard Cover2024-umorul-poporului-roman-in-faza-terminala-a-socialismului-una-suta-bancuri-calin-bogdan-stefanescu-9789735969202.html
GenLiteratura
SubgenPublicistica
LimbaRomana
Tip formatFizic
CategorieBeletristica
Sub-CategoriePublicistica
ISBN978-973-596-920-2
Nota 
2021-01-30
Umorul poporului român

Deși acum trăim alte timpuri și realități, sunt situații de criză, pe care umanitatea le traversează, în care cea mai eficientă armă împotriva unei utopii sau conjuncturi absurde este, paradoxal, umorul!!! Faptul că românii îndrăzneau să spună bancuri – marea majoritate a acestora cu puternică încărcătură socială și politică – în timpul dictaturii, demonstrează faptul că nu erau mânați doar de dorința de a refula și a se elibera, ci mai degrabă putem vorbi de un mesaj, încărcat de o atitudine puternică, de revoltă. Practic, prin aceste bancuri oamenii retrogradau puterea conducerii

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Umorul poporului român în fază terminală a socialismului - Călin Bogdan Ștefănescu

    Umorul poporului român în fază terminală a socialismului - Călin Bogdan Ștefănescu

    Bancurile adunate de Călin Bogdan Ștefănescu, în perioada 1979-1989 –  de la diferite persoane, în diferite circumstanțe și locuri – reflectă realitatea românilor din timpul comunismului.

    Scrieţi un comentariu

    Categoriaemblematic romania

    În categoria Emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.

    Însemnul editurii prin care este indicată această categorie este un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată ca emblematică. Dacă este o operă de primă mărime și importanță se adugă în timbru specificația capodoperă a culturii române.

     Bancurile politice reprezintă un catalizator de comunicare între cetățean și stat – în special într-un timp în care comunicarea dintre stat și societate este, cu precădere, arbitrară, cum poate fi definită experinența României comuniste, timp în care statul deținea întregul monopol. Privită din această perspectivă, o culegere de bancuri politice nu este doar o simplă poartă de acces la anumite realități, ci reprezintă, în primul rând, o dovadă a rezistenței prin umor, a unei societăți, într-o anumită perioadă. În această cheie trebuie interpretată și cartea lui Călin Bogdan Ștefănescu, care descrie „dizidența” poporului român, revolta împotriva realităților „inversate” pe care le trăiau în acele vremuri.

    Curând după evenimentele din decembrie 1989, când m-a chemat la telefon prietenul Călin-Bogdan Ștefănescu și mi-a spus că vrea să vorbească cu mine despre folclor, am rămas puțin mirat. Îl știam un om sobru și profesional, ocupat, mai cu seamă în acea vreme, până peste cap, cu problemele călătoriilor în comun ale bucureștenilor. Lucra la I.T.B. Plăcută mi-a fost surpriza când a venit și mi-a adus un mare manuscris cu bancurile pe care timp de mai mulți ani le-a adunat de la diferiți oameni, în diferite locuri și în diferite împrejurări, întotdeauna cu grijă și, uneori, cu teamă să nu fie surprins de informatori sau chiar de securiști.

     

    Prietenul Călin-Bogdan Ștefănescu a privit bancurile pe care le-a adunat ca acte politice, ca realități sociale și a analizat rosturile lor ca atare, arătându-ne despre ce momente pe care le-am trăit vorbesc, despre cine și despre ce împrejurări. Ne-a arătat asupra căror situații s-a centralizat nemulțumirea oamenilor, împotriva căror personaje s-a îndreptat ura lor, exprimată prin această hazlie formă de batjocură. Ne-a arătat clar față de ce și de cine a luat lumea distanță în această ultimă jumătate de veac.

     

     Cuvânt înainte, Prof. dr. doc. MIHAI POP

    Cartea Umorul poporului român în faza terminală a socialismului. Peste una sută bancuri, cuprinde bancurile culese de Călin Bogdan Ștefănescu, în perioada 1979-1989.  Aceste bancuri descriu, pe de-o parte, realitatea socială și politică a României, din timpul comunismului, și relevă, în egală măsură, atitudinea de revoltă a oamenilor și modul în care funcționa, în acele timpuri, mentalul colectiv al românilor.

    Umorul românesc prezintă atât elemente originale, cât și aspecte împrumutate de la popoarele pe care le moștenește sau cu care a intrat în contact de-a lungul secolelor.

    Unul dintre primele personaje românești prezente în anecdote este Păcală. Numele lui este derivat de la verbul „a păcăli” și, ținând cont că etimologia cuvântului este necunoscută, se presupune că el face parte din umorul specific românesc.

    În România comunistă a fost inventat un nou personaj, dezagreat de către regimul politic din pricina aluziilor incomode privitoare la realitatea din țară. Eroul bancurilor s-a numit Bulă, reprezentând idiotul tragicomic absolut, capabil să scoată la lumină incongruențele mediului în care trăiește prin marea lui naivitate și incapacitatea de a lua parte la imoralitățile comise de către cei din jurul său (motivul lumii pe dos). În special bancurile cu Bulă copil continuă să fie spuse până în zilele noastre, dar schimbările politice din țară au scăzut neîndoios popularitatea personajului, el nemaifiind un subiect interzis.

    În 2006, Bulă a fost votat pe locul 59 în clasamentul Mari români.

    Tot în timpul regimului comunist, în ultimii ani ai „Epocii de Aur”, o mare răspândire aveau bancurile cu Ceaușescu.

    27.04.1980

    Întrebare: Ce-o să se întâmple dacă se va construi socialismul în Sahara?

    Răspuns: La început nimic, dar mai pe urmă n-o să se mai găsească nisip.

    La o ședință, secretarul anunță supunerea la vot a propunerii făcute: – Cine e „pentru” să ridice o mână în sus, cine e „contra” să le ridice pe-amândouă cu fața la perete.

    20.02.1985

    După experiențe laborioase, s-a stabilit cu certitudine că zăpada căzută este artificială – pusă pe calorifer, nu se topește.

    8.03.1985

    Cine vrea să-și scoată copilul la aer curat îl îmbracă bine și-l trimite în sufragerie.

    10.03.1985

    Românul întruchipează tricolorul: e roșu de muncă, galben de foame, albastru de frig.

    11.05.1986

    Când a sosit echipa „Steaua” cu Cupa Campionilor Europeni la fotbal, pe aeroport era o mare de oameni care scandau:

    – Ducadam, Ducadam! Printre ei era și o băbuță care striga și ea cât o ținea gura. Un tip se uită la ea și-o întreabă mirat:

     – Ce strigi așa, mamaie? știi dumneata cine e Ducadam?

    – Nu știu, maică, și nici nu mă interesează! Sunt mulțumită că l-au schimbat p-ăla pe care-l știu eu!

    Călin-Bogdan Ştefănescu s-a născut în anul 1942, la Târgovişte. În 1971 a absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii. A lucrat ca inginer, la I.T.B.

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: