Paideia Etica în afaceri. Concepte, teorii, situaţii morale (e-book) - Vasile Morar, Dan Crăciun, Vasile Macoviciuc E-book 75... Mărește

Etica în afaceri. Concepte, teorii, situaţii morale (e-book) - Vasile Morar, Dan Crăciun, Vasile Macoviciuc

Vasile Morar – coordonator, Dan Crăciun, Vasile Macoviciuc

Această carte prezintă mai multe argumente care susţin necesitatea unui comportament moral în afaceri şi pertinenţa criteriilor etice în adoptarea deciziilor manageriale.

Mai multe detalii

E00002339

Numai online

75,00 lei cu TVA

Fiecare industrie trebuie să se confrunte cu comportamente etice la locul de muncă. Indiferent dacă o persoană dorește să urmeze o carieră în afaceri, educație, serviciu public sau militar, va avea nevoie de o înțelegere tematică a eticii și a impactului pe care îl vor avea deciziile sale asupra organizației și asupra vieții oamenilor. Reputatul profesor Vasile Morar ilustrează cele mai bune abordări pentru dezvoltarea competenței noastre etice. Această carte îndeamnă la o reflecție profundă asupra modului în care acțiunile unei afaceri afectează nu doar prețul și profitul, ci bunăstarea angajaților, a clienților, a furnizorilor, a comunității locale, a societății mai mari, a altor națiuni, și a mediului înconjurător. De asemenea, echipează cititorii cu cunoștințele pragmatice de care au nevoie pentru a identifica și rezolva dilemele etice, de a înțelege propriile comportamente etice, dar și ale altora și de a promova comportamentul etic în organizația lor. 

 Ipoteza centrală a cărţii poate fi redată prin conceptul de morală elementară. În chip simplificat aceasta înseamnă că orice activitate umană (inclusiv, deci, sfera afacerilor şi viaţa publică) solicită un element de moralitate; acest element seamănă cu „elementele” din celebrul tablou al lui Mendeleev, în sensul că, aşa cum niciun element chimic nu poate lipsi din natură, tot astfel, din tabelul moralităţii nu pot lipsi elemente precum: presupoziţia existenţei celorlalţi, intenţia bună, capacitatea empatizării, tendinţa spontană sau raţională de a universaliza maxima voinţei tale, şi, bineînțeles, rezultatul, consecinţa faptelor noastre. De aceea, afacerile adevărate sunt însoţite în mod necesar, într-o societate democratică, de moralitate elementară.

 Cartea cuprinde capitole ca Fundamentele eticii și natura afacerilor, Normele morale, Valorile morale, De le înclinații psihologice la atitudini morale, Competiție și cooperare, Afacerile și responsabilitatea morală, Afaceri și consumatori, Afaceri și angajați, Etica în afacerile internaționale etc.

 „Am prezentat în această carte mai multe argumente care susţin necesitatea unui comportament moral în afaceri şi pertinenţa criteriilor etice în adoptarea deciziilor manageriale. În bună măsură am fost preocupaţi de critica anumitor imagini şi reprezentări false, care deformează înţelegerea corectă a iniţiativei private, împiedicându-ne să recunoaştem aplicabilitatea argumentelor morale obişnuite în mediul de afaceri. În primul rând am plecat de la ideea că omul de afaceri responsabil nu poate schimba lumea şi societatea în ansamblul ei, dar poate face colţişorul său de lume, care depinde şi de deciziile sale, un pic mai bun decât ar fi dacă el nu s-ar strădui câtuşi de puţin să-l schimbe în bine.”

Vasile Morar

„Secolul XX va fi etic sau nu va fi deloc.”

Gilles Lipovetski

 „Etica este, înainte de toate, un anumit mod de gândire.”

Robert C. Solomon şi Kristine Hanson

 

AutorVasile Morar – coordonator, Dan Crăciun, Vasile Macoviciuc
Anul publicării2021
Editie specialaDa
Format200 x 280 mm
Tip CopertaSpeciala
Nr. pagini780
ColecțiaCărţilor de seamă
Hard Cover2159-etica-in-afaceri-concepte-teorii-situatii-morale-vasile-morar-dan-craciun-vasile-macoviciuc-9786067481495.html
ID eBook2159-etica-in-afaceri-concepte-teorii-situatii-morale-vasile-morar-dan-craciun-vasile-macoviciuc-9786067481495.html
ISBN978-606-748-583-7

Scrieţi un comentariu

Etica în afaceri. Concepte, teorii, situaţii morale (e-book) - Vasile Morar, Dan Crăciun, Vasile Macoviciuc

Etica în afaceri. Concepte, teorii, situaţii morale (e-book) - Vasile Morar, Dan Crăciun, Vasile Macoviciuc

Această carte prezintă mai multe argumente care susţin necesitatea unui comportament moral în afaceri şi pertinenţa criteriilor etice în adoptarea deciziilor manageriale.

Scrieţi un comentariu

10 alte produse din aceeași categorie