Paideia Sfârşitul istoriei şi ultimul Om - Francis Fukuyama Studii sociale 52,20 lei Mărește

Sfârşitul istoriei şi ultimul Om - Francis Fukuyama

Video

Descriere

Lucrarea Sfârşitul istoriei şi ultimul om a lui Francis Fukuyama este o profundă şi pasionantă investigaţie socio-politicâ, care depăşeşte intenţiile faimosului său eseu apărut în vara lui 1989. El aduce dovezi că există două forţe copleşitoare care funcţionează în cadrul istoriei omeneşti: „logica ştiinţei moderne” şi „lupta pentru recunoaştere”. Cea dintâi îi face pe oameni să-şi satisfacă o gamă tot mai largă de dorinţe prin intermediul procesului economic; cea de-a doua, „lupta pentru recunoaştere”, este în viziunea autorului chiar „motorul” istoriei.

Francis Fukuyama

Propunând o reîntoarcere asupra uneia din întrebările-cheie ale filosofiei: există sau nu o direcție a istoriei omenirii?, cartea lui Fukuyama este o analiză socio-politică profundă asupra cursului evolutiv al societății umane și al viitorului său.

Mai multe detalii

1983P

Nou

58,00 lei cu TVA

Pe măsură ce tumultosul secol XX se îndreaptă plin de spaimă spre sfârșitul său, prăbușirea comunismului ducând la o transformare a politicii mondiale – Francis Fukuyama ne invită să ne întoarcem împreună cu el la o întrebare care a fost pusă de marii filosofi ai secolelor trecute: există oare o direcție a istoriei omenirii? Și dacă această istorie este direcțională, către ce se îndreaptă ea? Și cum ne raportăm noi la acest sfârșit al istoriei?
Dezbaterea acestor grave probleme ale istoriei contemporane este cu atât mai incitantă cu cât autorul a avut privilegiul de a deține funcția de director adjunct al echipei de planificare politică în cadrul Departamentului de Stat al SUA.

Lucrarea Sfârşitul istoriei şi ultimul om a lui Francis Fukuyama este o profundă şi pasionantă investigaţie socio-politicâ, care depăşeşte intenţiile faimosului său eseu apărut în vara lui 1989. El aduce dovezi că există două forţe copleşitoare care funcţionează în cadrul istoriei omeneşti: „logica ştiinţei moderne” şi „lupta pentru recunoaştere”. Cea dintâi îi face pe oameni să-şi satisfacă o gamă tot mai largă de dorinţe prin intermediul procesului economic; cea de-a doua, „lupta pentru recunoaştere”, este în viziunea autorului chiar „motorul” istoriei.
Tema susţinută cu atâta strălucire de Francis Fukuyama este că, în timp, aceste două forţe au dus, după cum s-a văzut, la prăbuşirea tiraniilor, fie ele de stânga sau de dreapta, şi au obligat societăţi foarte deosebite din punct de vedere cultural să întemeieze democraţii capitaliste liberale la sfârşitul procesului istoric.
Şi atunci se pune marea întrebare: pot oare libertatea şi egalitatea politică şi economică – situaţie existentă la presupusul „sfârşit al istoriei” – produce o societate stabilă, în care omul ar putea fi pe deplin satisfăcut în cele din urmă? Sau, dimpotrivă, condiţia spirituală a acestui „ultim om” al istoriei, care este lipsit de posibilităţile de defulare a dorinţei şi luptei sale pentru supremaţie, va conduce, în mod inevitabil, la revenirea haosului şi a vărsărilor de sânge care au caracterizat istoria?

AutorFrancis Fukuyama
Anul publicării1997
Format95 x 205 mm
Nr. pagini516
ColecțiaCărţilor de referinţă
GenSociologie
LimbaRomana
Tip formatFizic
CategorieStiinte umaniste
Sub-CategorieSociologie si filozofie
ISBN973-9131-33-6
Nota 
2021-01-30
Sfârșitul Istoriei și ultimul om

O carte care îndeamnă la reflecție! O carte care ar trebui recitită din când în când.

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Sfârşitul istoriei şi ultimul Om - Francis Fukuyama

    Sfârşitul istoriei şi ultimul Om - Francis Fukuyama

    Propunând o reîntoarcere asupra uneia din întrebările-cheie ale filosofiei: există sau nu o direcție a istoriei omenirii?, cartea lui Fukuyama este o analiză socio-politică profundă asupra cursului evolutiv al societății umane și al viitorului său.

    Scrieţi un comentariu

    Din categoria lucrarilor catalogate Emblematic Europa fac parte cartile din patrimoniul cultural european care sunt istoric fundamentale sau contributive si care s-au bucurat de versiuni noi de traducere, de editii ilustrate, de forme noi de editare. Cultura romana respiră si in prezent in cultura eropeana pe care o asimileaza specific. Capodoperele nascute in epoci si culturi diferite in Europa au devenit in timp emblematice pentru spiritul continentului european.

     Capodoperele născute în epoci și culturi diferite în Europa au devenit în timp emblematice pentru spiritul continentului, considerat în istoria și întinderea lui demensurată azi pe globul pământesc.

    Istoria secolului XX a fost marcată de o serie de evenimente importante, care au dat naștere la diferite analize și reinterpretări asupra modului în care evoluează societatea umană. Pornind de la aceste realități, cartea scrisă de Francis Fukuyama tratează un subiect incomod, dar actual – cursului evolutiv al societății umane și viitorul său –  și constituie, prin modul de analiză și semnificația temei, o sursă de reflecție importantă, cu precădere pentru civilizația europeană, care a avut o serie de „experințe” tumultoase în sec. al XX-lea.

    Francis Fukuyama s-a născut în 1952 în Chicago, Illinois. Studiile în domeniul ştiinţelor sociale şi politice le-a făcut la marile universităţi americane Cornell, Yale şi Harvard. A fost director adjunct al echipei de planificare politică din cadrul Departamentului de Stat al SUA, iar în prezent este consultant rezident al Corporaţiei RAND din Washington, D.C. A ţinut cursuri la University of California în perioada 1986-1989 şi este membru al Consiliului de Relaţii Externe.

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: