
Bucate si bauturi cunoscute de taranii romani la inceputul secolului XX - Mihai Lupescu
Mihai Lupescu
- Scrieţi un comentariu
Atât de discutata și contestata originalitate a gastro-nomiei rustice de la noi e de acum neîndoielnică, atât prin unicitatea aproape stranie a unor bucate vechi (rãmase însã fierbinți, pe plita contemporană), cât și prin legătura permanentă a mâncărurilor românești, a meselor, a felului de a găti, de a mânca, de a oferi, cu forțe superioare și divine.
Radu Anton Roman
0508P
Nou
Prima apariție în volum a cercetării din perspectivă antropologică a bucătăriei românești. Cartea are valoarea de document, prin descrierea realităților descrise.Numită inițial „Din bucătăria ţăranului român” în urmă cu mai bine de un secol Mihai Lupescu, scria în lucrarea lui urmatoarele: „Mămăligă, mandră, colenă, mangră, măligă, măliguţă, bucădărnic – e temelia hranei ţărăneşti. «Îi greu când nu-i măligă» ori «îi greu de câştigat mămăliga» înseamnă că vremurile-s grele şi că lupta pentru existenţă e vajnică. Când ţăranul are mămăligă, udătură (sorbitură), bucatele se găsesc lesne. «Da’ bine că-imămăligăpe fund, căcelelalte s-or găsi»”.
ScriitorulRadu Anton Roman spune ca este„pelangabelșugul de informațieantropologică, o încântareși o lecție de patriotism inteligent”. Cartearămâne oîncântareși un studiufascinantpentrutoțiceipasionațide bucătăriatradiționalăromânească, pornind de la generoaseledescrierișiilustrații de pefiecarepagină a cărțiiprezente
Autor | Mihai Lupescu |
Anul publicării | 2011 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 122 |
Colecția | Emblematic România |
eBook | 1984-bucate-i-bauturi-cunoscute-de-taranii-romani-la-inceputul-secolului-xx-mihai-lupescu-9789735966980.html |
ID Hard Cover | 1984-bucate-i-bauturi-cunoscute-de-taranii-romani-la-inceputul-secolului-xx-mihai-lupescu-9789735966980.html |
Gen | Timp liber |
Subgen | Gastronomie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Subiect principal | Mancaruri |
Categorie | Timp liber |
ISBN | 978-606-748-166-2 |