Paideia Romii (e-book) - Becky Taylor E-book 30,00 lei Mărește

Romii (e-book) - Becky Taylor

Becky Taylor

Lucrarea prezintă traseul romilor în timp și spațiu: de la rădăcinile lor în subcontinentul indian, la migrația în vestul Europei trecând prin Imperiile Bizantine și Otomane și, apoi, la migrația în America și la locul pe care îl au în lumea contemporană.

Mai multe detalii

E00002404

Numai online

30,00 lei cu TVA

Țiganii, romii și nomazii sunt unii dintre cei mai marginalizați și mai defavorizați oameni din lume, în pofida faptului că sunt prezenți pe tot globul. Indiferent ce fac sau unde locuiesc, rareori sunt văzuți ca având un loc al lor într‑o țară, fie geografic, fie social. Cartea își propune să fie nu doar o introducere în istoria popoarelor rome, ci mai ales să demonstreze felul în care istoria lor se întrepătrunde cu istoria mare a lumii. Lucrarea prezintă traseul romilor în timp și spațiu: de la rădăcinile lor în subcontinentul indian, la migrația în vestul Europei trecând prin Imperiile Bizantine și Otomane și, apoi, la migrația în America și la locul pe care îl au în lumea contemporană.

Această istorie a romilor demonstrează că experiențele lor ne oferă o modalitate de a înțelege societatea mai largă și relația acesteia cu străinii și imigranții, atât în trecut, cât și în prezent. Perspectiva este una integratoare, în care aceste popoare nu sunt privite ca fiind separate de societățile în care au trăit și neatinse de istorie, ci experiențele lor sunt încadrate în contextul schimbărilor istorice mai largi. Ca să putem înțelege istoria lor, trebuie să luăm în considerare întemeierea și decăderea imperiilor, Reforma și Contrareforma, diferitele războaie, expansiunea statelor, Iluminismul, naționalismul, modernitatea și Holocaustul, precum și reglementarea în creștere a societății moderne. Este la fel de mult o istorie a noastră, pe cât este o istorie a „celorlalți”.

În cele din urmă, Taylor demonstrează că istoria nu este întotdeauna legată de progres: locul țiganilor și al nomazilor rămâne la fel de contestat și incert astăzi, așa cum a fost la prima lor sosire în vestul Europei în secolul al XV-lea.

 

„Un tur de forță antrenant al atitudinilor și politicilor față de romi din diverse părți ale lumii (...) Taylor prezintă o imagine nuanțată a romilor europeni, arătându-ne realitatea de zi cu zi a relațiilor comunitare complexe, impactul căsătoriilor inter-etnice și al contactelor personale, care ameliorează ceea ce ar putea fi o imagine necruțătoare și sumbră a secolelor de opresiune birocratică și legislativă (...) această carte este foarte potrivită atât pentru cititorul general, cât și pentru studenții care vor să înțeleagă răspândirea naționalismului după Iluminism și impactul avut de schimbarea regimurilor politice asupra populațiilor care se află în afara ideilor normative despre cine este un bun cetățean.” – History Today

 

„Becky Taylor realizează ceva extraordinar aici (...) Este deosebit de interesant faptul că Taylor evidențiază discrepanțele dintre conducători, edicte și legislație (...) foarte interesante sunt și indiciile pe care le-a găsit despre interacțiunile de zi cu zi dintre romi și populația în mijlocul căreia trăiau (...) Taylor nu se ferește să detalieze efectele devastatoare ale politicilor și atitudinilor anti-țigănești (...) de asemenea, Taylor prezintă numeroase mărturii ale romilor înșiși, adăugând profunzime narațiunii.” – Times Higher

Education

 

„În această carte deosebită, Becky Taylor ne oferă o relatare dramatică a numeroaselor încercări prin care au trecut nomazii și țiganii pentru a supraviețui și a diverselor forme de prejudecăți periculoase, extremiste și uneori ucigașe cu care s-au confruntat aceștia. Cartea ne pune înainte un lung, impresionant și convingător șir de experiențe din istoria țiganilor și a nomazilor, combinat cu relatări detaliate ale experiențelor și contextelor recente (...) această carte ambițioasă și pasionantă accentuează importanța înțelegerii luptelor permanente ale țiganilor și nomazilor pentru supraviețuire.” – Journal of Historical Geography

 

„În această carte ambițioasă, Becky Taylor urmărește parcursul romilor de-a lungul secolelor și arată cum s-au stabilit în Occident și dincolo de Atlantic. De asemenea, privește și la ceilalți nomazi etnici ai Europei și țese o poveste captivantă a rolului lor în istoria continentelor. Ceea ce este unic la această lucrare este faptul că, ori de câte ori este posibil, autoarea vorbește despre țigani și nomazi individuali din istorie (...) o mare parte din carte cuprinde mărturii ale romilor înșiși, așadar nu este doar un alt punct de vedere al unui istoric. Este o lectură esențială pentru oricine dorește să înțeleagă istoria din spatele felului în care trăiesc astăzi țiganii și nomazii.” – Travellers Times

 

A reconstitui istoria romilor e ca si cum ai incerca sa refaci un puzzle din care lipsesc unele piese, in timp ce parti ale unui alt puzzle au fost puse in aceeasi cutie.

“Cum au reusit acesti oameni sa se adapteze la conditii atat de diferite?”, “De ce a alternat Europa de-a lungul a cinci secole sedentarizarea lor cu expluzarea?”, “In ce masura oportunitatile economice le-au determinat traseele prin lume si cum au reusit ca, prin mici aranjamente facute in general la marginea societatii, sa-si gaseasca un rost?”, “De ce sunt ei mai priceputi decat altii la muzica, la ghicirea viitorului si la cresterea cailor?”, “In ce masura ideile lui Darwin despre <supravietuirea celui mai puternic> si antropologia fizica a lui Lombroso le-au influentat destinele?” “Cum au putut locui vreme de sute de ani fixand niste panze vechi deasupra catorva ramuri de copaci?”

Cartea lui Becy Taylor demonstreaza ca la niciuna dintre aceste intrebari nu exista un singur raspuns corect.

AutorBecky Taylor
Specificații autorlector de istorie la Birkbeck, Universitatea din Londra
Traducator/editorAlexandra Grigore
Anul publicării2021
Editie specialaDa
Format145x205
Tip CopertaSpeciala
Nr. pagini272
ColecțiaColecţia de antropologie
Hard Cover2338-romii-becky-taylor-9786067484328.html
ID eBook2338-romii-becky-taylor-9786067484328.html
ISBN978-606-748-475-5

Scrieţi un comentariu

Romii (e-book) - Becky Taylor

Romii (e-book) - Becky Taylor

Lucrarea prezintă traseul romilor în timp și spațiu: de la rădăcinile lor în subcontinentul indian, la migrația în vestul Europei trecând prin Imperiile Bizantine și Otomane și, apoi, la migrația în America și la locul pe care îl au în lumea contemporană.

Scrieţi un comentariu

10 alte produse din aceeași categorie

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: