Romanele lui Augustin Buzura – tăcere și inițiere - Alexandru Cristian
Alexandru Cristian
- Scrieţi un comentariu
Vom ști mult mai târziu dacă s-a pierdut ceva din sufletul oamenilor sau s-a câștigat. Eu cred că deocamdată zidurile astea frumoase, hainele oamenilor, zâmbetul și glumele lor sunt în realitate un fel de fețe ale tăcerii.
Augustin Buzura
2415P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Fiind pasionat de tânăr de științele reale, dar și de științele naturii Augustin Buzura alege să studieze medicina, dar dorința de a vorbi despre sentimentele și viața oamenilor prevalează. Augustin Buzura nu va părăsi cu totul psihiatria, ci se va dedica ei în opera sa literară. Astfel, va descrie în marile lui romane toate patologiile sociale și devianțele comportamentale.
Opera sa a fost împărțită de anumiți critici în două, dar ea este de fapt un tot unitar ce se completează, o operă egală și rotundă care descrie tortura sufletului românesc în ultimele decenii ale comunismului, dar și în primele decenii ale tranziției. Romanele sale au o forță a scriiturii nemaiîntâlnită în literatura română. Putem afirma că Augustin Buzura este unul dintre cei mai profunzi prozatori români, unul care sondează mintea și sufletului omului. De fapt, psihiatria l-a ajutat pe Augustin Buzura să realizeze o operă ce a zguduit minți și a îndreptat anumite idei greșite despre diferite evenimente din viețile noastre.
Romanele pe care Augustin Buzura le-a scris sunt o manifestare a voinței sale de a descrie complet realitatea prin care a trecut poporul român. Augustin Buzura va rămâne o conștiință a ceea ce a fost și ceea ce nu trebuie să mai fie, o afirmare a adevărului crud și fără ocolișuri.
Denumit de către mulți oameni de cultură, ca un iluminist ardelean, Augustin Buzura a depășit spațiul istoric în care s-a născut și a devenit o uriașă personalitate culturală, cu un profund impact asupra culturii române. Un romancier total care a anticipat criza culturală de la finalul regimului și degringolada ce a apărut în anii tranziției. Romanele sale din perioada comunistă sunt o mărturie vie că poți rezista unei mașinării infernale a istoriei dacă găsești suficiente resorturi interioare.
Alexandru Cristian
Când m-am decis să renunţ la medicină, o profesie care mă pasiona cu adevărat, şi să-mi asum riscul de a începe o alta, de la minus zero, m-am gândit la toate câte ar putea să mă aştepte. Inclusiv la faptul că trebuie să scriu în aşa fel încât romanele mele să reziste timpului. Dacă un scriitor nu-şi propune asta, nu are rost să-şi piardă vremea şi viaţa chinuind hârtia. Ca urmare, am început să citesc şi să scriu cu disperare, decis să-mi ajung din urmă generaţia, să cunosc în cele mai mici detalii lumea înconjurătoare, psihologiile umane, dar şi performanţele ştiinţei de care nu mă puteam despărţi. Interzicerea Absenţilor, romanul meu de debut, a fost lecţia cea mai dură pe care, de altfel, am primit-o la timp. Atunci am înţeles că răspunzi de fiecare cuvânt scris, că în împrejurări dificile rămâi singur, ocolit de lume. Şi am mai descoperit ceva, esenţial: că existam, că scrisul meu conta, nu putea fi ignorat.
Augustin Buzura
Autor | Alexandru Cristian |
Anul publicării | 2021 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 100 |
Colecția | Literaturi |
eBook | 2359-romanele-lui-augustin-buzura-tacere-i-iniiere-alexandru-cristian--9786067484526.html |
ID Hard Cover | 2359-romanele-lui-augustin-buzura-tacere-i-iniiere-alexandru-cristian--9786067484526.html |
Gen | Literatura |
Subgen | Eseu |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Beletristica |
Sub-Categorie | Publicistica |
ISBN | 978-606-748-452-6 |
Cartea prezintă temele prevalente ale romanelor lui Augustin Bucura din perspectiva luptei dintre bine și rău, văzută ca o luptă metafizică între lumină și întuneric.
Prozator și eseist român contemporan, Augustin Buzura s-a născut pe 22 septembrie 1938, în Berinta, județul Maramureș. A urmat școala generală din comuna natală, cursurile Liceului „Gheorghe Șincai” din Baia Mare și a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie din Cluj, obțînând diploma cu lucrarea Shakespeare în psihiatrie.
Augustin Buzura a renunțat la o carieră în medicină pentru a se dedica literaturii, însă metodele psihiatrice de investigare a conștiinței umane se vor regăși în romanele sale.
În 1960 debutează în paginile revistei Tribuna, revista la care se angajează în 1964 ca redactor, devine în scurtă vreme secretar general de redacție, iar din 23 decembrie 1989, redactor-șef.
În 1963 îi apare prima carte, un volum de proză scurtă intitulat Capul Bunei Speranțe. Debutează ca romancier în 1970 cu volumul Absenții, în care prezintă un caz de mortificare psihică. Romanul a cunoscut un imens succes, fiind apreciat atât de critică, cât și de public. De asemenea, îl clasează pe Augustin Buzura printre cei mai de seama scriitori ai vremii, dar îl și divulgă ca pe un critic al stilului de viață comunist.
Au urmat alte romane masive, precum Orgolii (1974), Fetele tăcerii (1974), Vocile nopții (1980), Refugii (1984), Drumul cenușii (1988), Recviem pentru nebuni și bestii (1999) și Raport asupra singurătății (2009), care i-au adus importante premii literare: Premiul Uniunii Scriitorilor (1970, 1974, 1980), Premiul Academiei Române (1977).
În 1987 devine membru fondator al Fundației Culturale Europene „Gulliver”, cu sediul în Amsterdam, fundație din care mai fac parte Günther Grass, Hans Magnus Enzensberger, Andrei Bitov, Vaclav Havel, Steve Austin, Luigi Nono. După căderea regimului comunist se stabileaste în București, iar în 1990 i se încredințează funcția de președinte al Fundației Culturale Române. Între 2003-2004 este președinte al Institutului Cultural Român. Din 1992 a fost membru titular al Academiei Române.A fost director al revistei Cultura.
A murit pe 10 iulie 2017.
Epilog
În urmă cu opt decenii și trei ani apărea pe lume un copil care va schimba felul de a scrie literatură, un copil ce va deveni un mare prozator. În ținutul întemeietorilor Moldovei, în anul 1938 și în ziua de 22 septembrie Augustin Buzura apare pe lume într-o perioadă agitată a istoriei noastre. De fapt o mare parte din viața sa va trăi într-o perioadă agitată și ciudată plină de lucruri aparent inexplicabile.
Pasionat de tânăr de științe reale, dar și de științele naturii, Augustin Buzura alege să studieze medicina..., dar dorința de a vorbi despre sentimentele și viața oamenilor prevalează. Augustin Buzura nu va părăsi total psihiatria, ci se va dedica ei în opera sa literară, va descrie toate patologiile sociale și devianțele comportamentale în marile sale romane.
Opera sa a fost împărțită de anumiți critici în două, eu o văd ca pe un tot unitar ce se completează, o operă egală și rotundă care descrie tortura sufletului românesc în ultimele decenii ale comunismului, dar și în primele decenii ale tranziției. Romanele sale au o forță a scriiturii nemaiîntâlnită în literatura română. Putem afirma că Augustin Buzura este unul dintre cei mai profunzi prozatori români, unul care sondează mintea și sufletului omului. În fapt, psihiatria l-a ajutat pe Augustin Buzura să realizeze o operă ce a zguduit minți și a îndreptat anumite idei greșite despre evenimente diferite din viețile noastre.
Tragedia omenească întâlnită în Fețele tăcerii o compar cu lupta mitologică din Război și Pace de Tolstoi, din Un veac de singurătate de García Marquez, dar și din Războiul Sfârșitului Lumii de Vargas Llosa. Romanul luptei împotriva colectivizării este un roman ce ne arată că eroii adevărați sunt anonimi, în fapt, adevăratul eroism este unul ascuns nu unul trâmbițat peste tot.
Cea mai abisală creație a lui Augustin Buzura este romanul Absenții, romanul unei minți acaparată de adevărul crud în care trăiește. Romanul unui intelectual revoltat este Orgolii, unde omul de știință intră în coliziune directă cu omul ce dorește să trăiască conștient de condiția sa. Recviem pentru nebuni și bestii ne-a descris haosul creat după distrugerea unei societăți cu normele ei. Raport asupra singurătății este un testament literar unic și nemaiîntâlnit în proza noastră.
Romanele pe care Augustin Buzura le-a scris sunt o manifestare a voinței sale de a descrie complet realitatea prin care a trecut poporul român. Romancier profund și abisal, Augustin Buzura lasă o moștenire care va rămâne în literatura noastră drept cea mai abisală creație a unui prozator român, opera care a sondat cel mai mult mintea omului.
Augustin Buzura a fost considerat de unii, în mod nedrept, ca un scriitor prolix și greu de citit, lucrurile profunde nu sunt simple și nu pot fi explicate simplu și îmbrăcate în banalitate.
Membrii Academiei Franceze sunt supranumiți Les Immortelles – Nemuritorii. Augustin Buzura este nemuritor prin profunzimea operei sale, dar și prin statutul de Academician, membru titular al Academiei Române din anul 1992, pot spune fără a exagera că Augustin Buzura este un dublu nemuritor.
Augustin Buzura va rămâne o conștiință a ceea ce a fost și ceea ce nu trebuie să mai fie, o afirmare a adevărului crud și fără ocolișuri.
...
Absenții – revolta unei lumi înfrânte
Fiecare operă literară își are sensul ei, mesajul ei, chiar un anumit destin aparte, ne referim la destin ca la o definiție ce ține de metafizica istoriei. Cărțile scrise ce au impact asupra istoriei sunt puține și pătrund în diferite stadii în conștiința oamenilor. Unele descriu partea întunecată, gri a istoriei, altele lumina istoriei, reușita unor fapte istorice unice.
Romanele lui Augustin Buzura sunt cărți care ating punctul sensibil al omului, sufletul, prin mesajul complex pe care îl transmit. Buzura a descris lupta omului într-o lume închisă, ciudată, greu de înțeles.
Romanele sale sunt un clarobscur al literaturii române. Temele prevalente ale romanicerului sunt istoria, omul și lupta dintre bine și rău. Lupta dintre bine și rău este ca o luptă metafizică între lumină și întuneric, o bătălie ce privește universalitatea luptei și dimensiunea metafizică chiar eshatologică a luptei. Paginile romanelor lui Augustin Buzura aruncă un întuneric profund și o lumină asupra istoriei țării noastre.
Romanele sale scrise în perioada comunistă sunt romane pătrunse de un fior tragic, straniu în ceea ce privește condiția omului în acea societată ciudată, închisă, blocată, greu de înțeles chiar și pentru oamenii care trăiesc în interiorul acesteia. Scriitura lui Buzura este complexă, plină de metafore, pe alocuri prolixă, greoaie au spus unii critici literari, amintim aici pe Nicolae Manolescu. Scriitura lui Buzura este una dominată de metafore și hiperbole care au putut masca mesajul adevărat al cărților sale. Cenzura prezentă în acei ani a taxat puternic scriitura lui Buzura, scriitorul a devenit, după romanul Absenții, un scriitor pus la index, un om a cărui pană trebuie controlată, chiar smulsă din mâna sa.
Importanța operei lui Augustin Buzura s-a observat încă din primele apariții, de la începutul anilor 1960, culminând cu publicarea primului roman Absenții – 1970 până la apogeul romanului Orgolii – 1977 și a ultimului roman din epoca roșie, Drumul cenușii din anul 1988. Ulterior, perioada postdecembristă a marcat apariția a două romane totale despre om și Istorie.
Partea întunecată a lumii lui Augustin Buzura a fost admirabil descrisă în romanele sale, o lume paralizată și paralizantă, o lume abulică într-o agonie metafizică, o lume în care ființa era distrusă de un agrenaj politico-social uriaș.
...
Opera literară a lui Augustin Buzura a construit o lume plină de teamă, de devianță socială, o lume în care speranța a fost înfrântă, o lume fără o lumină, fără speranță, o lume înecată în amărăciune, un peisaj dezolant al societății românești în plină epocă totalitară. Dictaturile au fost toate îngrozitoare pentru popoarele care le-au trăit. S-au instalat rapid, fără o anunțare prealabilă a ceea ce va urma. Dictaturile au fost maladiile cele mai îngrozitoare ale secolului XX.
Ciudatul secol XX marcat de violență, de minciună și de trădare a fost un secol apăsător, cu multe victime, cu eroi și sfinți, cu inocenți sacrificați pentru un rug al nimănui, cu personaje infame care au luptat pentru forțe pe care nu le-au controlat, răul a fost bagatelizat, iar binele demonizat. Un romancier de talia lui Buzura a apreciat corect dimensiunea tragică a acestui secol în interiorul poporului său. A anticipat tragedia omului care trăia zilnic cu teamă, frică, dezolare, deviere și groază. În obsedantul deceniu crima, trădarea, ura și cele mai abjecte sentimente umane au fost folosite pe post de far al noii civilizații ce se instala. O civilizație a uniformelor, a delațiunilor, a Iudelor mascate în civilizatori, a trădătorilor transformați în oameni providențiali, a oportuniștilor, a lașilor, a mizantropilor, a cabotinilor, a torționarilor, a ucigașilor de conștiințe, a idioților utili.
Totuși, peste acest peisaj dezolant în opera lui Augustin Buzura a existat și o lumină, o speranță întrezărită de oamenii care i-au înțeles dimensiunea operei, a oamenilor care și-au înecat tragedia în paginile scrise de marele romancier al sufletului român. Dacă Dostoievski și Marquez au fost doi anatomiști ai sufletului, Augustin Buzura a fost un sculptor al sufletelor și al conștiințelor poporului care l-a plămădit.
Lumina întrezărită în romanele comuniste este una difuză care lucește în bezna acelor ani, este o flacăra plăpândă care a ținut în viață conștiințe strivite de uriașa cizmă totalitară. Disidența lui Augustin Buzura a fost una discretă, dar cu un uriaș impact, a tăcut mult, dar a vorbit enorm prin ceea ce a creat. Opera sa nu poate fi evaluată în prezent pentru că valoarea se cerne în timp și se decantează cu cât te îndepărtezi mai mult de momentele tragice la limita ființei prin care a trecut poporului nostru.
În acei ani, poporul nostru a avut o teamă de a ființa, de a exista, Buzura sesizând aceasta și exprimând în literatura sa toate năzuințele ascunse ale poporului său. Augustin Buzura a fost ca un duhovnic tăcut al miilor de suflete strivite de uriașa și infernala mașină totalitară. Lumina scrierilor sale se poate observa în paginile romanelor sale care dau puterea de a merge mai departe pe drumul absurd al Istoriei, o istorie confiscată poporului român în acele vremuri.
Alexandru Cristian s-a născut la data de 23 octombrie 1987 în Brăila. Este scriitor, istoric, eseist, poet român. Este specialist în istoria relațiilor internaționale, axându-se pe relațiile româno-americane, româno-israeliene, geopolitică, istorie și filosofie politică.
Este autor al unor articole științifice în domeniul securității și apărării naționale, istoriei, geopoliticii, istoriei medicinei, relațiilor internaționale.
A publicat mai multe cărți la Editura Paideia, fiind un colaborator vechi al editurii noastre.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent, aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
10 alte produse din aceeași categorie
caramele - Adrian Chivu
Nu credem când ni se zice și nici când facem, credem când ni se întâmplă. * Viața este un clișeu suficient de personalizat cât să ne dea lacrimile la momentul potrivit.25,00 leiUn pasionat cercetător în domeniul...
Mărturiile din acest volum ale colegilor, colaboratorilor, prietenilor vorbesc despre înalta ţinută academică, pregătirea ireproşabilă, puterea de muncă ale cercetătorului Şerban Dragomirescu (1932–2022), geograf prin menire şi vocaţie la Institutul de Geografie al Academiei Române.55,00 leiUltimele trei vacanțe - Vasile Munteniță
Un volum savuros care cuprinde povestiri pline de umor din tinerețea autorului. Întâmplările încărcate de surprize prin care trec el și bunii lui prieteni, dar și situațiile inedite cărora le fac față de fiecare dată, cu haz și foarte multă veselie, confirmă cu prisosință că aproape întotdeauna „Viața… bate filmul!”52,00 leiEseu despre modelul...
În acest eseu s-a căutat să se pună în evidenţă, pornind de la o modelare arhitecturală, caracteristicile esenţiale ale filosofiei drăgănesciene. Lucrarea reprezintă o fenomenologie, o ontologie, o critică a științelor naturale și un excelent hexis pentru modelul drăgănescian.31,00 leiVlad Țepeș zis Dracula - mărturii, cronici...
Povestea voievodului Vlad Țepeș, din cronici medievale si povestiri germane, și legenda țesută în jurul numelui său, într-un album complet ilustrat cu imagini de epocă.150,00 lei
Delta Dunării - o istorie prezentată de...
Un album bogat în imagini inedite despre Deltă (atât de epocă, cât și contemporane), caresurprinde bogăția acestui tărâm de poveste, plin de legende și de aventuri.150,00 leiEtnoculinarul românesc - Radu Anton Roman
Cunoscutul om de televiziune și scriitor, Radu Anton Roman, ne pune înainte o savuroasă trecere în revistă a celor mai apetisante rețete de mâncăruri românești, dimpreună cu povestea lor. Un album complet ilustrat, care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui gurmand.150,00 leiPatriarhul Miron Cristea – o viață – un...
Opera întâiului patriarh al Bisericii Ortodoxe române este și astăzi din ce în ce mai actuală. Volumul conține 502 pagini, autorul fiind președintele reales al secției Proză a Asociației Scriitorilor din București.65,00 leiHomer - Litere 2 carti - Pachet ebook de...
Homer a fost cel mai important și mai vechi dintre scriitorii greci și romani. Grecii și romanii nu se considerau educați decât dacă cunoșteau poeziile lui.15,00 leiNumai onlineRadu Anton Roman - Litere 2 carti - Pachet...
Radu Anton Roman (1948, Făgăraș - 2005, București) a fost un jurnalist, scriitor și realizator TV, cunoscut mai ales pentru emisiunile pe teme culinare.20,00 leiNumai online
Cunoasterea prin tacere -vol.1-5- George...
Bine sau rău, ne intră în fire, ca, parafrazând o vorbă de-a vechilor greci, să prindem în discursivitatea noastră raţională şi iraţionalul, să zicem că ştim că nu ştim, să demonstrăm că demonstraţia nu e posibilă. În fine, să vorbim pe îndelete despre tăcere.122,40 lei 144,00 leiCunoasterea prin tacere.Tacerea ca arta....
Ca fiinţă, tăcerea nu există în abstract, inform, nedeterminat, ci numai încorporată în formele concrete ale spiritului uman.56,95 lei 67,00 leiCultura si civilizatie polona. Secolul al...
Constantin Geambașu este doctor în științe filologice, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, unde predă cursuri de literatură polonă, sec. XIX-XX, cultură și civilizație polonă, literatură comparată, imagologie și mentalități slave, teoria și practica traducerii, stilistică funcțională.56,10 lei 66,00 leiRomii - Becky Taylor
Lucrarea prezintă traseul romilor în timp și spațiu, de la rădăcinile lor în subcontinentul indian, până la migrația în vestul Europei și în America și arată că locul romilor rămâne la fel de contestat și incert astăzi, așa cum a fost la prima lor sosire în Europa în secolul al XV-lea.51,00 lei 60,00 lei
Automutilarea. Psyche on the Skin - Sarah...
În acest volum, Sarah Chaney explorează modelele psihiatrice ale autovătămării (castrarea, practica lăsării de sânge, practica tatuării, flagelarea comunitară etc.) de la preistoria acestei practici până în zilele noastre – fără a urma, însă, o cronologie liniară – și având ca scop reinterpretarea autovătămării, ca o categorie medicală universală.51,00 lei 60,00 leiCharlas. Întrețineri. Opere inedite -...
Inegalabilul Borges a susținut aceste prelegeri în 1977 la Teatrul Coliseo din Buenos Aires. În decursul a șapte nopți, Borges a vorbit despre șapte subiecte care erau aproape obsesii pentru el.51,00 lei 60,00 leiCititul. A history of reading - Steven...
Cititul. A history of reading este o poveste captivantă, pe care autorul o relatează clar și cronologic, pornind din Epoca bronzului și până la e-mailurile moderne și posibilul viitor al cărților electronice.51,00 lei 60,00 leiProfeția. Seeing into the future - Martin...
Profeția de Martin van Creveld ne oferă o examinare amplu documentată a unora dintre nenumăratele metode pe care oamenii le-au conceput de-a lungul mileniilor pentru a prezice viitorul.51,00 lei 60,00 leiEuropa. The Europe illusion - Stuart Sweeney
Stuart Sweeney prezintă o descriere magistrală a modului în care Europa a fost modelată de relațiile dintre britanici, francezi și germani. El îndepărtează straturile istorice ale Europei ca un adevărat arheolog: migrațiile, economia integrată a naționalismului, naționalismul și suveranitatea, războaiele, diplomația, toate crizele clocotitoare ale...51,00 lei 60,00 lei
La un moment dat. De jur împrejurul...
Textele ce urmează sunt rezultatul scris al unor gânduri iscate după ce privirea unui arhitect practicant s-a rotit de jur împrejurul faptelor arhitecturii, a locurilor unde ea s-a asezat și a întâmplărilor – economice, sociale, politice, culturale - asociate.45,00 leicaramele - Adrian Chivu
Nu credem când ni se zice și nici când facem, credem când ni se întâmplă. * Viața este un clișeu suficient de personalizat cât să ne dea lacrimile la momentul potrivit.25,00 leiEducația diferențiată la Aristotel și în...
Învățăturile despre educație și formarea umană a cetățeanului grec pe care le desprindem din opera aristotelică sunt diferențiate și foarte potrivite pentru înțelegerea și tratarea situațiilor generate în lumea contemporană.94,08 leiUn pasionat cercetător în domeniul...
Mărturiile din acest volum ale colegilor, colaboratorilor, prietenilor vorbesc despre înalta ţinută academică, pregătirea ireproşabilă, puterea de muncă ale cercetătorului Şerban Dragomirescu (1932–2022), geograf prin menire şi vocaţie la Institutul de Geografie al Academiei Române.55,00 leiLoc în dialog : spaţiu public -...
Volumul cuprinde o varietate de interviuri inedite pe teme de urbanologie, starea orașului, spațiu sacru și arhitectură religioasă și poezie.38,00 lei
Mutația semnelor - René Berger
Lectura operează astfel simultan pe două piste, tocmai cum primim şi noi mesajele mediului înconjurător, prin verb şi imagine. Pe de altă parte, exemplele sînt destinate mai puţin să ilustreze, să confirme sau să precizeze o demonstraţie, cît să orienteze observaţia şi cercetarea.30,00 leiNumai onlineMelancolie, nostalgie, ironie - Jean...
Pornind de la considerarea melancoliei ca o boală şi de la istoricul tratării ei, Starobinski îi defineşte în continuare tipurile (utopia, nostalgia, delirul negării etc.), ajungînd la un concept de melancolie ca stare de spirit şi la ilustrările ei în literatură, în artă, în filozofie15,00 leiNumai onlineUltimele trei vacanțe - Vasile Munteniță
Un volum savuros care cuprinde povestiri pline de umor din tinerețea autorului. Întâmplările încărcate de surprize prin care trec el și bunii lui prieteni, dar și situațiile inedite cărora le fac față de fiecare dată, cu haz și foarte multă veselie, confirmă cu prisosință că aproape întotdeauna „Viața… bate filmul!”52,00 leiLeacuri contra evlaviei. Răspunsuri scurte...
Volumul se remarcă prin aprofundarea existențială a condiției umane, prin sublinierea atât a dramatismului acestei condiții cât și a optimismului de care trebuie să fie animat orice gânditor umanist, onest și riguros.40,00 lei
Carte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiBucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiMihnea Constantinescu - Emblematic România
S-a lansat primul volum al trilogiei "Mihnea Constantinescu-Emblematic România". Coord. proiect: Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu Asociația Emblematic România; Coord. ed.: Elena Ratcu75,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 lei
Concepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.31,50 lei 42,00 leiPreț redus!Poeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei