Paideia Dumitru Bratianu. Diplomatul, doctrinarul liberal si omul politic - Anastasie Iordache Istorie 54,00 lei Mărește

Dumitru Bratianu. Diplomatul, doctrinarul liberal si omul politic - Anastasie Iordache

Anastasie Iordache

Volumul cuprinde prima monografie completă a diplomatului, doctrinarului, liberalului și omului politic Dumitru Brătianu, un reprezentant de marcă al vieții politice românești și al democrației europene.

 

Mai multe detalii

1821P

Nou

60,00 lei cu TVA

Un adevărat militant al ideii de libertate, cu o carieră diplomatică impresionantă, atât în țară cât și în străinătate, Dumitru Brătianu rămâne o prezență importantă în istoria noastră care, alături de alte mari nume, a contribuit la idealul național al întregirii statale. Împărțită în opt capitol și având ca subiect principal ”portretul biografic”  al lui Dumitru Brătianu, cartea descrie contextul intern și extern, frământările sociale și politice din acele timpuri, oferind detalii despre reprimarea mișcărilor boierești de rezistență, greutățile îndurate de oameni și urmările străinilor uzupatori, altfel spus, realitatea acelor vremuri care a modelat, într-un fel sau altul, personalitatea și idealurile lui Dumitru Brătianu.

„În istoria României au existat numeroase personalități care au sacrificat energii și averi în scopul împlinirii idealului național al întregirii statale. Generația de la 1848 stă mărturie unei intense vitalități și unui înalt devotament ale fiilor neamului pentru patria lor. Puțini au fost însă cei care au mers cu sacrificiile până la pierderea averii, murind săraci. Între aceștia, este și Dumitru Brătianu, alături de prietenul său C.A. Rosetti și cei patru frați Golescu care, din fii de mari boieri, ajunseseră să trăiască din pensii acordate de stat. Lor li s-au făcut funeralii tot pe seama statului. Intens preocupat de viitorul mai bun al patriei sale, Dumitru Brătianu s-a dedicat din tinerețe unui ideal sublim, pentru care a luptat cu adâncă convingere până la sfârșitul vieții. Îndurând viața plină de privațiuni a anilor de studii în capitala Franței, apoi cea de conducător și emisar diplomatic al revoluției de la 1848, anii cei grei ai lungului exil, efervescența luptei pentru Unire și pentru Independență, Dumitru Brătianu a cunoscut culmi de glorie ale activității sale, precum și amarul declinului în viața publică.

Despre el, se poate spune că s-a desăvârșit ca om politic în anii revoluției și luptei pentru Unirea Principatelor, când a depus maximum de efort, cu rezultate dintre cele mai benefice. În edificarea statală, care a urmat Unirii, apoi Independenței, el n-a mai reușit să se integreze cu aceeași pricepere și utilitat”.

AutorAnastasie Iordache
Specificații autoristoric român
Anul publicării2015
Format95 x 205 mm
Nr. pagini502
ColecțiaEmblematic România
eBook1838-dumitru-bratianu-diplomatul-doctrinarul-liberal-si-omul-politic-anastasie-iordache-9786067480566.html
ID Hard Cover1838-dumitru-bratianu-diplomatul-doctrinarul-liberal-si-omul-politic-anastasie-iordache-9786067480566.html
GenStiinte umaniste
SubgenIstorie
LimbaRomana
Tip formatFizic
Perioada istoricaEpoca moderna
Subiect principalIstorie politica
CategorieStiinte umaniste
Sub-CategorieIstorie
ISBN978-606-748-056-6
Nota 
2021-01-19
Dumitru Brătianu

Deși mai puțin cunoscut, comparativ cu fratele lui mai mare, Ion C. Brătianu, Dumitru Brătianu, a avut şi el o carieră politică de vârf. A făcut studiile la Paris, a fost primar și deputat și a participat la Revoluția din 1848. Salutar gestul editurii Paideia de a publica această carte, o carte care ar trebui să se afle în biblioteca fiecărui român!

    Scrieți-vă propria părere

    Scrieţi un comentariu

    Dumitru Bratianu. Diplomatul, doctrinarul liberal si omul politic - Anastasie Iordache

    Dumitru Bratianu. Diplomatul, doctrinarul liberal si omul politic - Anastasie Iordache

    Volumul cuprinde prima monografie completă a diplomatului, doctrinarului, liberalului și omului politic Dumitru Brătianu, un reprezentant de marcă al vieții politice românești și al democrației europene.

     

    Scrieţi un comentariu

    Categoriaemblematic romania

    În categoria Emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.

    Volumul semnat de Anastasie Iordacheaduce în atenția cititorilor portretul biografic al  diplomatului, doctrinarului și liberalului Dumitru Brătianu, o figură politică marcantă, dar mai puțin cunoscută publicului.

    Dumitru Brătianu a avut o carieră politică importantă: a participat la Revoluţia de la 1848 şi a fost primar al Bucureştiului, deputat, senator, trimis extraordinar al României la Constantinopole, precum şi Ministru de Externe, toate aceste merite transformându-l într-un adevărat etalon al vieții politice românești și al democrației europene.

    Dumitru Brătianu (n. 1818Pitești - d. 8 iunie 1892București), fiul stolnicului Constantin Brătianu și fratele liberalului Ion C. Brătianu, a fost un diplomat și om politic român, ministru în diverse guverne și prim-ministru al României. În calitate de primar al Bucureștiului, a fost martorul unui eveniment major în istoria țării noastre: venirea Regelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, primul rege al României.

    „PRIMA MONOGRAFIE despre Dumitru Brătianu, unul dintre corifeii liberalismului românesc și ai democrației europene, a fost elaborată de dr. Anastasie Iordache cu ani în urmă. Mai mult decât alte lucrări, datorită numelui, a avut de întâmpinat cerbicia unei cenzuri, care a reținut manuscrisul aproape doi ani. Autorul n-a găsit solicitudine decât la Editura Sport-Turism, care și-a impus punctele de vedere conform cu profilul colecției sale: Pe urmele ... și, astfel, o monografie științifică, a fost adaptată, introducându-se numeroase pagini, care ar fi interesat pe cititorii dornici de relatări de călătorii. Or, Dumitru Brătianu n-a fost un simplu călător, precum Dinicu Golescu, spre exemplu, ci un om politic și un diplomat permanent interesat de soarta patriei sale, aflată la discreția a două mari imperii vecine: Rusia și Turcia. În afară de aceste adaosuri, care să justifice publicarea la o astfel de editură, cenzura a procedat la suprimări numeroase și masive în text, dar mai ales în introducere și în final. Redusă, ca proporții, alterată științific prin descrieri de călătorii, care nu-și aveau locul într-o monografie, a fost publicată în 1984 sub titlul: Pe urmele lui Dumitru Brătianu . Editura Paideia restituie cititorilor textul integral, original, cu o introducere adecvată, incluzând toate ramurile de boieri din care descind Brătienii, precum și cu finalul lucrării, care a fost aproape suprimat. Acest final se referă la ultimul deceniu de viață și activitate ale lui Dumitru Brătianu, ca șef al opoziției – unite contra primului ministru, care nu era altul decât fratele său mai mic, Ion C. Brătianu”, Radu-Dan Vlad. 

    Anastasie Iordache a fost un istoric român. S-a născută la 18 mai 1933, în comuna Seaca de Pădurejudețul Dolj.

    După finalizarea claselor primare, urmează Liceul Pedagogic din Craiova, și apoi, se înscrie la Facultatea de Istorie a Universității din București, pe care o absolvă în 1958, fiind șef de promoție.

    Ca o recunoaștere a valorii și calității sale a fost repartizat la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, unde s-a specializat și a studiat, jumătate de secol, Istoria Modernă a României.

    Amintim câteva lucrări ale autorului:

    Ion Ghica. Diplomatul și omul politic1995,

    Criza politică din România și războaiele balcanice 1911-1913, Ed. Paideia, București, 1998, 

    Reorientarea politică a româniei și neutralitatea armată 1914-1916, Ed. Paideia, București, 1998,

    Originile și constituirea Partidului Conservator din România, Ed. Paideia, București, 1999,

    Parlamentul României în anii reformelor și ai Primului Război Mondial 1907-1918, Ed. Paideia, București, 2001.

    10 alte produse din aceeași categorie

    Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: