PosterBooks - Icoane pe lemn

Pachetul cuprinde 12 reproduceri A4 color după unele dintre cele mai vechi și valoroase icoane pe lemn din România.

Mai multe detalii

1230P4

Nou

46,00 lei cu TVA

Icoanele pe lemn își au originea în tradiţia bizantină și s-au răspândit de-a lungul secolelor în Europa răsăriteană, influenţând creaţia artistică în Serbia, Bulgaria, Ţările Române şi Rusia. În acest cadru, icoanele româneşti au unele trăsături proprii, cu note originale, mai ales cele realizate în Moldova şi Transilvania. În trecutul artistic şi spiritual al Ţărilor Române, icoanele au jucat un rol important, ca obiecte de cult în biserici şi mănăstiri, unde compuneau ansamblul denumit iconostas, care desparte absida principală de naos. În Moldova pot fi admirate iconostasele de la mănăstirile Voroneţ, Humor şi Moldoviţa, bogate în sculpturi în lemn şi aurite, în Muntenia şi Oltenia predomină stilul brâncovenesc cu adevărate dantelării în lemn, ca la mănăstirile Govora şi Horezu sau la biserica Sfântul Spiridon Vechi din Bucureşti.

Cele mai preţioase şi mai vechi icoane din Muntenia şi Oltenia se găsesc în prezent la Muzeul de Artă din Bucureşti. Ele provin din Biserica episcopală din Curtea de Argeş, din fundaţia Craiovescu din Bistriţa, judeţul Vâlcea şi de la mănăstirea Govora. În Moldova, mănăstirile Agapia, Văratec, Moldoviţa, Humor, Pângăraţi, Văleni etc. oferă o gamă bogată de icoane provenind mai ales din secolul al XVI-lea şi având o mare semnificaţie istorică pentru trecutul cultural al acestei provincii. Și bisericile de lemn din Transilvania, în special cele din Maramureş, adăpostesc icoane de mare valoare artistică (bisericile din Hărniceşti, Agârbci, Mânăstireni-Bica etc.).

 

Pachetul cuprinde 12 reproduceri A4 color după unele dintre cele mai vechi și valoroase icoane pe lemn din România. Un cadou potrivit pentru iubitorii de istorie și spiritualitate, aceste reproduceri au o calitate a tiparului deosebită și pot fi înrămate.

Format185 x 250 mm

Scrieţi un comentariu

PosterBooks - Icoane pe lemn

PosterBooks - Icoane pe lemn

Pachetul cuprinde 12 reproduceri A4 color după unele dintre cele mai vechi și valoroase icoane pe lemn din România.

Scrieţi un comentariu

10 alte produse din aceeași categorie

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: