Cele mai recente bloguri

De ce filosofam?- Niculae Bellu

Postat de: Carmen Bolda In: Filosofie La data de: Wednesday, February 27, 2019 Cometariu: 0 Cititori: 49

Conceptele de transparență, exemplaritate și autenticitate menite să dea substanță conceptului de situație morală elementară, își vădesc originalitatea pentru că au precedat în planul gândirii etice nevoia de orizont moral în existența contemporană, în toate palierele vieții omenești de pretutindeni. 

Ontologia vechii academii: Speusippus şi Xenocrates - Anton Toth

Postat de: Ionut Ardeleanu In: Eseu La data de: Tuesday, February 5, 2019 Cometariu: 0 Cititori: 61

Platon a avut la academie urmasi in linie dreapta. Acesti urmasi, Speussipos si Xenocrates, au consolidat in dogme cosmometafizice ideile si dialecticile platonice. Un studiu uimitor a facut pe acest caz dr. Anton Toth, dupa ce s a scolit in Anglia. Cartea a fost lansata pe 4 iunie la clubul biblioarte

Aurul la români - Radu Lungu

Postat de: Carmen Bolda In: Istorie La data de: Tuesday, February 5, 2019 Cometariu: 0 Cititori: 53

Teritoriul actual al Romaniei a fost binecuvantat cu imbelsugate zacaminte de aur, cu unele dintre cele mai bogate resurse de sare din lume, precum si cu indestulatoare panze „freatice” de naft (țiței).

Dicţionar de mitologie. Demoni, duhuri, spirite-Antoaneta Olteanu

Postat de: Carmen Bolda In: Studii culturale La data de: Tuesday, February 5, 2019 Cometariu: 0 Cititori: 52

Modelul dicționarului de față urmărește gruparea personajelor după funcţiile specifice, dominante. Aceste dominante sunt date de funcţii, şi nu de nume, care sunt mult mai labile şi care nu reflectă întotdeauna esenţa personajului. Este o sinteză a mai multor orientări în domeniu, care poate fi folosită pentru întregul sistem de credinţe mitologice.

Calendarele poporului român-Antoaneta Olteanu

Postat de: Carmen Bolda In: Studii culturale La data de: Tuesday, February 5, 2019 Cometariu: 0 Cititori: 50

Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.

Showing 1 - 5 of 6 items