Parmenide - Harmony

Parmenide

Parmenide transmite mesaje raționale într-o epocă impregnată de un iraționalism aproape primitiv.

Mai multe detalii

0566P

Nou

420,00 lei cu TVA

Importanța acestui filosof, influențat de poezie, este că instaurează un precedent în istoria filosofiei, pe lângă coerența logică a cercetării raționale, propune o realitate diferită de cea teologică: divinul, „adevărata” realitate pe care doar intelectul uman o poate cunoaște prin demersurile sale metafizice, o realitate a rațiunii, astfel ia naștere idealismul timpuriu. Se află în opoziție cu Heraclit din Efes pentru care principiul devenirii este logos-ul, iar realitatea este lupta contrariilor. Acesți doi mari gânditori deschid două drumuri, aflate mereu în contradicție, pe care vor pășii restul filosofilor și care împreună cuprind universul spiritului uman: ființa și devenirea.

AutorParmenide
Specificații autorfilosof grec presocratic
Editie specialaDa
Format200 x 200
Tip Copertahârtie manuală
Nr. pagini46
ColecțiaColecție bibliofilă de lux

Scrieţi un comentariu

Parmenide - Harmony

Parmenide - Harmony

Parmenide transmite mesaje raționale într-o epocă impregnată de un iraționalism aproape primitiv.

Scrieţi un comentariu

Carte este executata integral pe hartie manuala, purtand pecetea conceptului harmony, bucurandu-se astfel de un design original ce confera gratie si unicitate cartii.

Parmenide (greacă Παρμενίδης Parmenídês) a fost un filosof grec presocratic.

S-a născut la Elea, la începutul secolului V î.Hr.. Conform mărturiilor lui Platon și Aristotel, a fost învățat de Xenofan, după alții însă ar fi fost elevul unui pitagoric numit Ameinias. Amândouă teoriile sunt posibile. Provenea dintr-o familie aristocratică, lucru care i-a permis să studieze cunoștințele timpului și chiar să înființeze o școală numită eleată. S-a bucurat de aprecierea și stima celorlalți, scriind chiar și o serie de legi pentru cetate. Nu se cunoaște data morții sale. Dintre scrieri ne-au rămas doar 154 de versuri dintr-un poem filozofic, căruia i s-a dat titlul convențional Despre natură.

Alături de Heraclit, Parmenide este cel dintâi filosof care face o distincție netă între percepția senzorială și cunoașterea prin intermediul gândirii. În concepția sa numai cea din urmă poate conduce la descoperirea adevărului. Subiect al filosofiei nu poate fi decât aletheia (adevăr). "Existentul" unic, imobil, neschimbător nu poate fi păstrat decât prin gândire, căci el însuși este gândire. Cunoașterea senzorială prin care lumea apare diversificată, schimbătoare, este înșelătoare.

Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și: