Paideia Parmenide - Platon. Traducere, lămuriri preliminare și note de Sorin Vieru Ediția a II-a Libra Magna 72,00 lei View larger

Parmenide - Platon. Traducere, lămuriri preliminare și note de Sorin Vieru Ediția a II-a

Platon

Must-have accessories

Cutii

Textele platonice sunt lămurite și prefațate, întrucât cititorul trebuie să știe că urcarea muntelui este dificilă și că asemenea unui drum inițiatic – traseul este presărat cu încercări.

 

More details

2580P

New

72,00 lei tax incl.

Parmenide este unul dintre cele mai dificile dialoguri ale lui Platon, iar o buna traducere înlesnește înțelegerea corectă a textului. De aceea, ediția bilingvă pe care o publicăm – cu o traducere datorată prof. Sorin Vieru – se dovedește a fi un instrument valoros în studiul Ideilor la Platon. Cititorul va fi surprins să constate că acest exercițiu filosofic, care își revendică virtuțile austere ale raționalismului, conduce necurmat la aporie.

Revenind la mitul peșterii din Republica, în care cei așezați cu spatele la foc văd umbre amplificate ale lucrurilor, la care nu au acces direct. Poziția lui Socrate în planul teoriei formelor și concluzia la care conduce neabătut în Dialog, argumentația lui Parmedine sunt întru totul incomode: participația la idee a lucrurilor și accesul la idee al muritorilor nu sunt asigurate. Formele există și lucrurile trebuie să cadă sub forme, dificultățile legate de formula participației nu pot afecta acceptarea necondiționată a însăși Formei, dar și a participației, într-un fel sau altul, a lucrurilor la Forme.

 

 

Îndemnul și sfatul lui Constantin Noica au contribuit în mod decisiv la finisarea traducerii de față, începută dealtfel tot sub impulsul său. În primăvara anului 1987, versiunea noastră a fost citită și adnotată de domnia sa. Lectura a fost urmată de câteva discuții în cadrul cărora o parte din text (126 a - 142 b) și din Lămuriri preliminare a fost citită și comentată pe baza observațiilor și sugestiilor făcute, rezultând soluții mai bune. Farmecul acelor ședințe de lucru, impregnate de generozitatea intelectuală a inițiatorului lor, constituie amintirea cea mai de preț a semnatarului acestei încercări de transpunere.

Sorin Vieru

 

Volumul este o invitație la cunoaștere prin cultură.

AuthorPlaton
Specificații autorfilozof al Greciei antice și fondatorul Academiei din Atena
Publication date2019
Editie specialaDa
Format200 x 280 mm
Tip CopertaSpeciala
No. of pages414
CollectionFilosofie
eBook2723-parmenide-platon-traducere-lamuriri-preliminare-i-note-de-sorin-vieru-ediia-a-ii-a-9786067488326.html
ID Hard Cover2723-parmenide-platon-traducere-lamuriri-preliminare-i-note-de-sorin-vieru-ediia-a-ii-a-9786067488326.html
GenStiinte exacte
SubgenSociologie si filozofie
LimbaRomana
Tip formatFizic
CategorieBiografii,memorii si jurnale
ISBN978-606-748-310-9

Write a review

Parmenide - Platon. Traducere, lămuriri preliminare și note de Sorin Vieru Ediția a II-a

Parmenide - Platon. Traducere, lămuriri preliminare și note de Sorin Vieru Ediția a II-a

Textele platonice sunt lămurite și prefațate, întrucât cititorul trebuie să știe că urcarea muntelui este dificilă și că asemenea unui drum inițiatic – traseul este presărat cu încercări.

 

Write a review

Platon a fost un filozof al Greciei antice și fondatorul Academiei din Atena. Este considerat figura pivotantă pentru dezvoltarea filosofiei, în special a tradiției Occidentale. Spre deosebire de ceilalți filosofi contemporani ai săi, întreaga operă a lui Platon se presupune că a supraviețuit intactă pentru mai bine de 2500 de ani.

Alături de profesorul său, Socrate, și de cel mai cunoscut student al său, Aristotel, Platon a pus bazele filosofiei Occidentale și științei. După spusele lui Alfred North Whithead: „caracterizarea în general cea mai sigură a tradiției filosofice europene este că ea constă într-o serie de note de subsol la scrierile lui Platon.” Dincolo de importantele sale contribuții care au ajutat la închegarea filosofiei, științei și matematicii pe continentul european, Platon este adesea considerat ca fiind unul dintre importantele personaje fondatoare ale spiritualității occidentale. Friedrich Nietzsche, alături de alți gânditori, au caracterizat Creștinismul ca fiind ,,platonism pentru mase”. Influența lui Platon asupra gândirii creștine este adesea văzută ca fiind mediată de către Sfântul Augustin de Hipona, acesta din urmă fiind unul dintre cei mai importanți teologi și filosofi din istoria Creștinătății.

Platon a inovat dialogul scris și formele dialectice în filosofie, care originează odată cu el. În special prin dialogurile Republica și Legile, Platon pune bazele și filosofiei politice occidentale, producând unele dintre cele mai timpurii tratate politice scrise din perspectivă filosofică.

La rândul său, Platon a fost profund influențat de predecesori precum Socrate, Parmenide, Heraclit și Pitagora, cu toate că puține dintre textele acestora s-au păstrat și majoritatea cunoștințelor care mai există aceștia provin din dialogurile lui Platon.

Platon s-a născut într-o familie aristocratică, având ca tată pe Ariston (descendent al regelui mitic Codros) și ca mamă pe Perictione (care provenea dintr-o familie înrudită cu Solon). Numele său de naștere era Aristocles. Copilăria îi este marcată de războiul peloponeziac și de luptele civile între democrați și aristocrați.

La 20 de ani îl cunoaște pe Socrate, rămânând alături de el vreme de 8 ani, până la moartea acestuia. Înclinațiile poetice, talentul în domeniul teatrului le-a înăbușit și s-a dedicat total filosofiei. La moartea lui Socrate (399 î.Hr.) nu a putut fi de față, fiind bolnav. 

Refugiat o vreme la Megara, îl cunoaște pe filosoful Euclid din Megara⁠ (450‒366 î.Hr.), un alt discipol al lui Socrate. Realizează mai multe călătorii: în Egipt se familiarizează cu matematica; în Cirene intră în legătură cu matematicianul Teodor; în coloniile din Italia de Sud face cunoștință cu pitagoreicii; în Sicilia, la Siracuza este invitat de tiranul Dionysios cel Bătrân. Unele surse istorice susțin că Dionysios cel Bătrân l-a vândut pe Platon ca sclav, în Egina, deoarece îi considera supărătoare prezența, dar prietenii l-au cumpărat și eliberat din sclavie. Acest fapt ar putea explica hotărârea lui Platon de a se retrage din politică și de a deschide o școală filosofică la Atena, lângă gimnaziul închinat eroului mitologic Academos, de unde și numele Academia. Organizarea școlii era asemănătoare societăților pitagoreice, cu o ierarhie bine structurată. Școala va funcționa aproape 1000 de ani, unul dintre obiectivele ei cele mai importante fiind acela de a contribui la pregătirea politică a oamenilor politici. Academia lui Platon este închisă în 529 d.Hr., la ordinul împăratului Iustinian.

După ce împlinise deja 60 de ani, Platon a mai efectuat două călătorii la Siracuza, în speranța de a-l influența pe Dionysios cel Tânăr pentru proiectele sale de reformă politică și filosofică. Din păcate, proiectul eșuează definitiv. S-a stins din viață, după cum spune Cicero, „cu condeiul în mână” („scribens mortuus est”).

Prof. univ. dr. Sorin Vieru este doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti din anul 1973 cu o teză din domeniul logicii. Este specializat în logică formală şi istoria logicii, însă activitatea sa de cercetare a vizat şi filosofia politică, în special cea antică (Platon). Principalele sale publicaţii au abordat teme de logică şi ontologie (Aristotel, Wittgenstein, Frege, Boole). De asemenea, a tradus în limba română opere de Platon, Carnap sau Marcuse. Prof. univ. dr. Sorin Vieru este coordonator de doctorat şi Profesor Emerit în cadrul Facultăţii de Filosofie.

Edițiile speciale

Edițiile speciale sunt în fapt creații editoriale, cărți obiect, făcute în tiraj limitat (specificat pe un timbru aplicat pe forzațul cărții). În nomenclatorul Paideia ele fac parte din clasa midi care se caracterizează prin folosirea îmbinată a unor materiale suport rare și deosebite (hârtia manuală, hârtia ivoir, piele, pânză, calc), cu o legătorie manuală remarcabilă prin originalitate și distincție. O notă aparte o conferă ilustrația, elementul decorativ, galeriile de imagini, aplicate prin tehnici diverse care produc surpriză și emoție îndelungată cititorului. Conțin întotdeauna și o ilustrație detașabilă pe suport valoros (hârtie ivoir, manuală) drept cadou.

Deși extrem de elaborate, aceste cărți sunt accesibile oamenilor cultivați atenți la marile opere ale lumii, la istorie, la diversitatea creației umane.

Ediții speciale Magna (cărți de referință):

Edițiile speciale Magna sunt cărți de format mare (20/28), cu textul paginat în larg, aerisit, elegant, sunt cărți care stau bine pe masa de lucru și pot fi consultate comod și profesionist. În acest format apar, de regulă, capodopere ale culturii române și europene, lucrări de referință deosebit de valoroase. Prin concept ele îmbină plăcerea lecturii cu studiul aprofundat.

Legătoria se distinge prin supracoperta parțială grea, aplicată excentric la piciorul cărții. Această inovație face ca lucrarea să fie suplă la deschidere și, în același timp, să stea bine închisă chiar după o îndelungată răsfoire.

Magna este o carte foarte elaborată care oferă mult, foarte mult, pentru un cost modic.

10 other products in the same category

Customers who bought this product also bought: