Ipostaze ale morții într-un timp al dorinței. Încercare de antropologie psihanalitică-Matei Georgescu
Matei Georgescu
- Scrieţi un comentariu
Istorisirile lui Ieronim sunt fascinante, pline de o înțelegere profundă a unor cazuri. În multe dintre ele se vădește ascuţişul limbii,dar şi al cugetului ieronimian.
2432P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Subiectul
- Despre autor
- Editare / Traducere
- Dosarul cartii
Fiind adesea citată drept o sursă de informații biografice despre autori creștini antici, cartea Despre bărbații iluștri ne pune înainte evaluări personale ale Sfântului Ieronim despre înaintașii și contemporanii săi. În această paradă a minților luminate, care începe cu apostolii și se încheie cu însuși Sfântul Ieronim, sunt incluși și scriitori eterodocși, dar și anumiți necreștini respectați.
Sfântul Ieronim a scris această lucrare în mănăstirea sa din Betleem, la care se retrăsese după ieșirea sa precipitată din politica ecleziastică romană. Cu toate acestea, a menținut o corespondență cu mai mulți dintre foștii săi colaboratori, precum Dexter (fiul lui Pacianus, episcopul Barcelonei), căruia i-a dedicat lucrarea. Bazându-se pe Istoria bisericească a lui Eusebiu, Sfântul Ieronim încearcă să-și demonstreze erudiția și nobilimea caracterului, punându-și în valoarea ascuţişul limbii, dar şi al cugetului.
Autor | Matei Georgescu |
Anul publicării | 2021 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 308 |
Colecția | Colecţia de antropologie |
eBook | 2429-ipostaze-ale-morii-intr-un-timp-al-dorinei-incercare-de-antropologie-psihanalitica-matei-georgescu-9786067484779.html |
ID Hard Cover | 2429-ipostaze-ale-morii-intr-un-timp-al-dorinei-incercare-de-antropologie-psihanalitica-matei-georgescu-9786067484779.html |
Gen | Psihologie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Subiect principal | Psihotraumatologie |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Psihologie |
ISBN | 978-606-748-477-9 |
CarteaDespre bărbații iluștri cuprinde o catalogare cronologică în care, cum bine remarca Pierre de Labriolle, nu sunt uitaţi nici cei mai obscuri creştini sau presupuşi creştini (ca să nu-i amintim aici pe cei care în fapt nici nu fuseseră creştini vreodată, dar trezesc admiraţia firească a omului de cultură care a fost Ieronim).
Despre bărbatul ilustrului Imperiu
O anumită experienţă (dacă nu acumulată – aquisita, cum o numeşte Thoma d’Aquino, măcar învăţată şi conştientizată – docta, ca să-l cităm pe Cusanus) ar trebui să ucidă puţin (dacă se poate „muri puţin”, în mod cert se poate şi ucide „puţin”) din vanitatea celui care simte nevoia studiilor introductive stufoase precum stejarul (sterp) în mijlocul câmpului roditor (pertinentă imaginare dată de Lucan şi cu drag preluată de Abélard); şi aceasta pentru că atunci când îţi ajunge în mâini o carte precum cea scrisă de Ieronim (347-420) eşti dornic să citeşti în primul rând gândul lui şi, mai puţin ce a gândit altul despre ce a gândit autorul; iată de ce nu ne-am propus, în cele ce urmează, prezentarea unui festival al erudiţiei patrologice (altminteri uşor de regizat cu „biblioteca” scrisă despre Ieronim în ultimii 1500 de ani), lăsând în seama tetracapilarotomiştilor (adică a „celor de fir despicători în patru”) plăcerea emiterii adevărurilor (presupus) ultime şi cert cumplite (adică moarte). Subliniem accentuat că nu ne-am referit la acele introduceri care, prin rigoare analitică şi informaţională, îmbogățesc viaţa unei opere, cu totul pilduitoare rămânând pentru noi, în timp, ediția românească a Nopţilor atice.
Apoi, având obsesia de a rămâne contemporani cu Ieronim (un mare cunoscător, Gaston Boissier, şi-a împlinit, pare-se, mărturisirea de a fi „contemporanul vremurilor a căror istorie o povestesc”) am constatat că aceasta presupune cinstirea Imperiului Roman. O anumită experienţă (dacă nu acumulată – aquisita, cum o numeşte Thoma d’Aquino, măcar învăţată şi conştientizată – docta, ca să-l cităm pe Cusanus) ar trebui să ucidă puţin (dacă se poate „muri puţin”, în mod cert se poate şi ucide „puţin”) din vanitatea celui care simte nevoia studiilor introductive stufoase precum stejarul (sterp) în mijlocul câmpului roditor (pertinentă imaginare dată de Lucan şi cu drag preluată de Abélard); şi aceasta pentru că atunci când îţi ajunge în mâini o carte precum cea scrisă de Ieronim (347-420) eşti dornic să citeşti în primul rând gândul lui şi, mai puţin ce a gândit altul despre ce a gândit autorul; iată de ce nu ne-am propus, în cele ce urmează, prezentarea unui festival al erudiţiei patrologice (altminteri uşor de regizat cu „biblioteca” scrisă despre Ieronim în ultimii 1500 de ani), lăsând în seama tetracapilarotomiştilor (adică a „celor de fir despicători în patru”) plăcerea emiterii adevărurilor (presupus) ultime şi cert cumplite (adică moarte). Subliniem accentuat că nu ne-am referit la acele introduceri care, prin rigoare analitică şi informaţională, îmbogățesc viaţa unei opere, cu totul pilduitoare rămânând pentru noi, în timp, ediția românească a Nopţilor atice.
Ieronim, oricât de creştin ar fi, este prin gândire un produs al Imperiului, după cum creştinismul este de neimaginat în dezvoltarea sa tentaculară, în afara lumii create de romani; citind însemnările lui Ieronim despre cei 135 de bărbaţi iluştri, nu putem să nu observăm că toate drumurile duc la Roma şi se duc de la Roma; peregrinările bărbaţilor iluştri din Britania în Palestina, din Panonia în Italia, din Galia în Siria, din Hispania în Africa, din Grecia în India şi aşa mai departe, au fost posibile tocmai în contextul structurii Imperiului Roman; bărbaţii iluştri prezentaţi de Ieronim (în rândul cărora firesc se include şi pe sine) au fost nişte neguţători în sensul clasicului nec-otium, şi pentru că întinderea neîngrădită a Imperiului Roman le permitea acest lucru. Citindu-l pe Ieronim, constatăm că ecumenia Imperiului a fost cea care a ajutat la răspândirea creştinismului; ceea ce azi e o utopie întreţinută politic (Europa unită) spre a nu deveni realitate, era atunci o realitate întreţinută concret (pe pământ şi pe ape) spre a nu muri devenind utopie a trecutului. Nu este deloc întâmplător faptul că suprema autoritate patristică de limbă latină, Augustin, consideră structurile Imperiului Roman ca ideale pentru a asigura ordinea şi bunăstarea în procesul istoric al trecerii de la Civitas terrena la Civitas Dei; aceasta din urmă va purta structura Imperiului Roman ceea ce dovedeşte încă o dată providenţialitatea celei mai ilustre forme statale create de om.
Într-un asemenea cadru generos, un cărturar precum Ieronim nu putea fi, la rândul său, decât generos. Fărâmiţarea Imperiului a dus în timp, în primul rând la fărâmiţarea spiritului ecumenic, în favoarea unei intransigenţe învecinate cu braţul secular. Ieronim este însă roman în spirit şi formaţie (deşi mărturiseşte că era din familie creştină), adică generos şi ecumenic, exprimându-şi preferinţele fără nici o reţinere. Posteritatea s-a arătat mirată („ca de lupul din pădure” cum ar spune chiar Ieronim) de faptul că autorul cuprinde în lucrarea sa o seamă de ereziarhi, de păgâni, de evrei necreştinaţi; dar cum altfel să fi procedat un cărturar adevărat pentru care cultura nu depinde de neam sau religie, într-o lume în care existau doar „cives Romani”, egali în drepturi şi îndatoriri, iar credinţa şi-o hotăra fiecare?
Şi astfel, spiritul ilustrului Imperiu trăieşte prin bărbaţi asemeni; Ieronim este unul dintre ei pentru că, dincolo de preferinţe (mai mult sau mai puţin „eretice”), dincolo de un nivel al sfinţeniei (având mult mai multe prietene decât prieteni căci „dacă femeile te întreabă trebuie să le răspunzi” spune Ieronim) pe care tot muritorii îl stabilesc, în sfârşit, dincolo de tot ce i se poate reproşa unui titan de către pigmeii timpurilor, rămâne opera, rămâne un nume viu pentru că, spunea Labriolle, Ieronim este „strâns legat de umanitatea reală”.
DAN NEGRESCU
...
CAPITOLUL VIII
Marcu, discipol şi tâlcuitor al lui Petru rugat de fraţii din Roma, a scris pe scurt Evanghelia, potrivit cu ceea ce-l auzise pe învăţătorul său împărtăşind.
Când Petru a aflat despre aceasta, a recunoscut-o ca bună şi le-a vestit-o Bisericilor spre a fi citită cu autoritatea cuvenită, după cum scrie Clement în cartea a şasea a Pildelor, şi episcopul Papias din Hierapolis. De acest Marcu aminteşte şi Petru în Epistola întâi, unde sub numele de Babilon se înţelege de fapt Roma: „Vă salută Biserica ce a fost aleasă în Babilon, şi fratele meu Marcu” (I Petru, V, 13).
Şi astfel, luând cu sine Evanghelia ce însuşi o alcătuise, s-a îndreptat către Egipt şi vestindu-L el, cel dintâi, în Alexandria pe Cristos, I-a întemeiat Biserica cu o asemenea plinătate a învăţăturii şi cumpătare a vieţii, încât toţi, cei însoţiţi întru Cristos, s-au silit să-i urmeze pilda.
În sfârşit, Filon, cel mai priceput vorbitor dintre evrei, văzând cea dintâi Biserică din Alexandria, ce până atunci urmase Legea iudaică, a a scris o carte despre trăirea laolaltă a credincioşilor, ca spre lauda neamului său. Şi, cum povesteşte Luca despre credincioşii din Ierusalim că le aveau pe toate cele de obşte (Fapte, II, 44) astfel a dat neuitării şi ceea ce vedea că se face în timpul cât Marcu era învăţător la Alexandria. A murit în anul al optulea al lui Nero şi a fost înmormântat în Alexandria, urmându-i Anania.
CAPITOLUL LXXXVII
Atanasie, episcop al oraşului Alexandria, după ce a înfruntat numeroasele vicleşuguri ale locuitorilor din Hadria241, a fugit la Constans, conducătorul Galliei; întorcându-se de acolo cu scrisori a fost pus pe fugă din nou după moartea aceluia, astfel că s-a ascuns până la domnia lui Iovianus242 care i-a dat înapoi conducerea Bisericii; a murit în timpul lui Valens243.
Circulă două cărţi scrise de el Împotriva păgânilor, una împotriva lui Valens şi Ursacius, mai multe despre feciorie şi despre prigonirea arienilor, despre titlurile Psalmilor, o istorie cuprinzând Viaţa monahului Antonie, epistole sărbătoreşti şi multe altele a căror înşirare ar fi prea lungă.
...
Despre cei doisprezece învăţători
Frate al meu Desiderius, doreşti cu ardoare să-ţi vorbesc acum cât mai vădit – precum despre luminătorii ce strălucesc în întreaga boltă de peste lume – câte ceva despre scriitorii care au avut puterea să ne aducă din întunecimi (ce împiedică înţelegerea, din pricina minţii trupeşti) la strălucirea cercetării spiritului, o seamă de lucruri.
Mă tem însă ca, nu cumva, printr-o nedreaptă judecată a preoţilor, să se împlinească în mine cugetarea Suzanei339 fiica lui Helchia, ce spune: strâmtori mi se arată de peste tot. Asemeni îmi am şi eu strâmtorile. Căci de aş vrea să-l resping pe vreunul din aceştia, mi-aş stârni potrivnici şi duşmănii de pretutindeni. Dacă însă nu voi voi să scriu, niciodată nu vei da peste ceea ce mi-ai cerut.
Oricum, se pare că e mai bine să învinuieşti voinţa unuia doar, decât să treci cu vederea şi să dispreţuieşti judecăţile sfătuitoare ale multora, căci fiecare dintre aceia s-a făcut demn de a fi lăudat în privinţa Sfintelor Scripturi; şi astfel, pe toţi îi voi mângâia în câteva cuvinte, blând şi cu întreaga dragoste, spre a-l împlini pe fiecare în pace.
Ieronim, născut Sophronius Eusebius Hieronymus, (n. cca. 347, Stridon, Dalmația - d. 30 septembrie 420, Betleem, în Palestina), a fost un important teolog creștin, considerat unul din cei patru părinți ai Bisericii de Apus, doctor al Bisericii.
Este bine cunoscut ca traducător al Bibliei din limba greacă, ebraică și aramaică în limba latină la cererea Papei Damasus I de revizuire a traducerilor vechi a Sfintei Scripturi. Ieronim a fost sanctificat în Biserica Romano - Catolică și recunoscut ca Doctor al Bisericii. De asemenea, Ieronim a fost sanctificat și de Biserica Ortodoxă, fiind numit Fericitul Ieronim.
Pe lângă traducerea Bibliei, Ieronim a scris comentarii teologice, expuneri istorice și dogmatice. Ieronim ne vorbește astfel despre Papa Anastasie I ca fiind un bărbat de o mare sfințenie, a cărei avere era sărăcia. Printre Scrisorile Papei Inocențiu I, este una adresată către Sf. Ieronim și Ioan, Episcop al Ierusalimului, care are ca subiect condamnarea acțiunilor ereziei numite Pelagianism în Betleem.
În tradiția artistică a Bisericii Romano-Catolice, se obișnuiește ca Ieronim, patronul erudiției teologice, să fie reprezentat în calitate de cardinal lângă episcopul Augustin, arhiepiscopul Ambrozie și papa Grigore I cel Mare Dialogul. În picturile din secolele ulterioare, Ieronim este înfățișat ca un pustnic sumar îmbrăcat, având în chilia sa numai crucea, craniul și Biblia. Pălăria roșie de cardinal din pictura lui Rubens indică rangul acordat de Biserica Romano-Catolică.
Traducere: PROF. UNIV. DR. DAN NEGRESCU
STUDII UNIVERSITARE ŞI POSTUNIVERSITARE:
Ani: 1972 - 1976
Studii: Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara
Limba şi literatura română
Limba şi literatura latină
PARCURS ACADEMIC:
Ani: 1990-1991
Calitatea / funcția: asistent titular de limba şi literatura latină - Facultatea de Litere şi
Filosofie a Universităţii de Vest din Timişoara
Ani: 1991-1996
Calitatea / funcția: lector de limba şi literatura latină - Facultatea de Litere şi Filosofie a
Universităţii de Vest din Timişoara
Ani: 1992
Calitatea / funcția: doctor în filologie
Ani: 1996-2003
Calitatea / funcția: conferenţiar de limba şi literatura latină - Facultatea de Litere şi Filosofie
a Universităţii de Vest din Timişoara
Ani: 1996 - prezent
Calitatea / funcția: şeful Catedrei de Limbi Clasice, apoi al Colectivului de Filologie Clasică -
Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii de Vest din Timişoara
Ani: din 2003
Calitatea / funcția: profesor universitar de limba şi literatura latină - Facultatea de Litere şi
Filosofie a Universităţii de Vest din Timişoara
Ani: din 2007
Calitatea / funcția: conducător de doctorate în domeniul filologie - Facultatea de Litere şi
Filosofie a Universităţii de Vest din Timişoara
Ani: 2010-2011
Calitatea / funcția: director al Şcolii Masterale - Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii
de Vest din Timişoara
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent, aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
10 alte produse din aceeași categorie
Pachet Regele Carol al II-lea -...
Legea Serviciului Social – promulgată de Carol al II-lea și elaborată de Dimitrie Gusti, Henri H. Stahl și Octavian Neamțu – impunea realizarea serviciului de tip social pentru toți tinerii care terminau o facultate sau o școală superioară.80,40 lei 134,00 leiPreț redus!Pachet Liberalismul în România
Dumitru Bratianu diplomatul, doctrinarul liberal si omul politic cuprinde prima monografie completă a diplomatului, un reprezentant de marcă al vieții politice românești și al democrației europene. O antologie a liberalismului românesc s-a vrut un „florilegiu” de texte privind comprehensiunea gândirii (ideologiei, doctrinei) liberale – mai cu seamă...127,20 lei 159,00 leiPreț redus!Pachet Istoria României - Domnitori și...
Domnitorii Țării Românești și ai Moldovei și Principii Transilvaniei care se bucură de o iconografie stabilită, având fiecare o notă minuțioasă de prezentare.Familii de boieri mari şi mici din Valahia, vol. ce privește, în fapt, istoria politicii premoderne.Istoria familiilor boierești din Moldova – o incursiune în istoria politicii premoderne, amănunt...176,00 lei 220,00 leiPreț redus!Pachet Regele Ferdinand I - Monarhia si...
O abordare de natură cronologică încearcă să treacă în revistă o „sintagmă” de valoare istorică: instituția monarhiei moderne și contemporane (o continuitate constituțională de la Alexandru Ioan Cuza și casa de Hohenzollern-Sigmaringen la regii interbelici ai României).159,20 lei 199,00 leiPreț redus!Pachet Regele Carol I
Un important fond arhivistic de copii dactilografiate de către istoricul Octavian Beu, aflate la Arhivele Statului din Bucureşti şi la Secţia de Manuscrise a Bibliotecii Academiei Române, care cuprinde rapoartele diplomaţilor austro-ungari acreditaţi la Bucureşti în perioada anilor 1877 – 1916.306,00 lei 510,00 leiPreț redus!
Ghid de sănătate urbană - Dr. Adina Alberts
Conform statisticilor, în mai puțin de un deceniu, în fiecare familie va exista un bolnav de cancer. Pentru a evita împlinirea acestui pronostic sumbru, omul din mediul urban trebuie să învețe să identifice și să se ferească de tot ceea ce este nociv în jurul lui.48,00 leiVademecum în pneumologie – Nicolae Ursea,...
Un volum concis și accesibil despre noțiunile de bază ale pneumologiei, redactat de doi dintre cei mai reputați medici români.119,00 lei 140,00 leiMihnea Constantinescu - Emblematic România
S-a lansat primul volum al trilogiei "Mihnea Constantinescu-Emblematic România". Coord. proiect: Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu Asociația Emblematic România; Coord. ed.: Elena Ratcu75,00 leiEstetica. Psihologia frumosului si a artei...
La originea artei nu stă, prin urmare, tendinţa de a imita natura, conchide Worringer, ci tocmai tendinţa contrară de a evada din natură şi din arbitrariul ei într-un univers de abstracţiuni geometrice şi de valori absolute.45,00 leiEstetica. Psihologia frumosului si a artei...
Estetica este ştiinţa despre frumos, implicit, şi despre urît. Ecoul larg al teoriei empatice nu a însemnat însă, numai acord sau asimilare, ci şi polemică sau chiar respingere.45,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Pachet Regele Carol I
Un important fond arhivistic de copii dactilografiate de către istoricul Octavian Beu, aflate la Arhivele Statului din Bucureşti şi la Secţia de Manuscrise a Bibliotecii Academiei Române, care cuprinde rapoartele diplomaţilor austro-ungari acreditaţi la Bucureşti în perioada anilor 1877 – 1916.306,00 lei 510,00 leiPreț redus!Pachet Istoria României - Domnitori și...
Domnitorii Țării Românești și ai Moldovei și Principii Transilvaniei care se bucură de o iconografie stabilită, având fiecare o notă minuțioasă de prezentare.Familii de boieri mari şi mici din Valahia, vol. ce privește, în fapt, istoria politicii premoderne.Istoria familiilor boierești din Moldova – o incursiune în istoria politicii premoderne, amănunt...176,00 lei 220,00 leiPreț redus!Pachet Regele Ferdinand I - Monarhia si...
O abordare de natură cronologică încearcă să treacă în revistă o „sintagmă” de valoare istorică: instituția monarhiei moderne și contemporane (o continuitate constituțională de la Alexandru Ioan Cuza și casa de Hohenzollern-Sigmaringen la regii interbelici ai României).159,20 lei 199,00 leiPreț redus!Pachet Liberalismul în România
Dumitru Bratianu diplomatul, doctrinarul liberal si omul politic cuprinde prima monografie completă a diplomatului, un reprezentant de marcă al vieții politice românești și al democrației europene. O antologie a liberalismului românesc s-a vrut un „florilegiu” de texte privind comprehensiunea gândirii (ideologiei, doctrinei) liberale – mai cu seamă...127,20 lei 159,00 leiPreț redus!Etica în afaceri. Concepte, teorii,...
Această carte prezintă mai multe argumente care susţin necesitatea unui comportament moral în afaceri şi pertinenţa criteriilor etice în adoptarea deciziilor manageriale.126,65 lei 149,00 lei
Istoria românilor în secolul XX...
Secolul al XX-lea are cea mai bogată istorie din întreaga existenţă a omenirii. Volumul de față tratează cu luciditate prima partea a secolului, în care România a parcurs o evoluţie extrem de importantă şi contradictorie, care merită să fie cunoscută de toţi cei interesaţi de propriul trecut, de înţelegerea locului şi a rolului românilor în istoria Europei.126,65 lei 149,00 leiVademecum în pneumologie – Nicolae Ursea,...
Un volum concis și accesibil despre noțiunile de bază ale pneumologiei, redactat de doi dintre cei mai reputați medici români.119,00 lei 140,00 leiIstoria creşterilor şi a descreşterilor...
Istoria creșterilor si a descreșterilor Curții Othmannice de Dimitrie Cantemir cuprinde istoria Іmpеrіuluі Otoman, de la formarea lui până la anul 1711. Această excepțională traducere este prima după originalul latin, fiind o faptă de înaltă ştiinţă săvârşită de către profesorul Dan Sluşanschi.114,75 lei 135,00 leiCatalog Emblematic Romania Centenarul...
Un Eveniment precum înfăptuirea Marii Uniri — sinonimă alcătuirii României Mari — se cade să fie tratat de o manieră evenimențială.110,50 lei 130,00 leiPachet Regele Carol al II-lea -...
Legea Serviciului Social – promulgată de Carol al II-lea și elaborată de Dimitrie Gusti, Henri H. Stahl și Octavian Neamțu – impunea realizarea serviciului de tip social pentru toți tinerii care terminau o facultate sau o școală superioară.80,40 lei 134,00 leiPreț redus!
Înfrigurata simțire. Micul meu infinit...
Înfrigurata simțire ne oferă cu simplitate oglindiri mai puțin cunoscute ale lumii cu tot ce există în ea din zorile anotimpurilor până departe, în amurgul lor.41,00 leiPachet Regele Carol al II-lea -...
Legea Serviciului Social – promulgată de Carol al II-lea și elaborată de Dimitrie Gusti, Henri H. Stahl și Octavian Neamțu – impunea realizarea serviciului de tip social pentru toți tinerii care terminau o facultate sau o școală superioară.80,40 lei 134,00 leiPreț redus!Pachet Liberalismul în România
Dumitru Bratianu diplomatul, doctrinarul liberal si omul politic cuprinde prima monografie completă a diplomatului, un reprezentant de marcă al vieții politice românești și al democrației europene. O antologie a liberalismului românesc s-a vrut un „florilegiu” de texte privind comprehensiunea gândirii (ideologiei, doctrinei) liberale – mai cu seamă...127,20 lei 159,00 leiPreț redus!Pachet Istoria României - Domnitori și...
Domnitorii Țării Românești și ai Moldovei și Principii Transilvaniei care se bucură de o iconografie stabilită, având fiecare o notă minuțioasă de prezentare.Familii de boieri mari şi mici din Valahia, vol. ce privește, în fapt, istoria politicii premoderne.Istoria familiilor boierești din Moldova – o incursiune în istoria politicii premoderne, amănunt...176,00 lei 220,00 leiPreț redus!Pachet Regele Ferdinand I - Monarhia si...
O abordare de natură cronologică încearcă să treacă în revistă o „sintagmă” de valoare istorică: instituția monarhiei moderne și contemporane (o continuitate constituțională de la Alexandru Ioan Cuza și casa de Hohenzollern-Sigmaringen la regii interbelici ai României).159,20 lei 199,00 leiPreț redus!
Pachet Regele Carol I
Un important fond arhivistic de copii dactilografiate de către istoricul Octavian Beu, aflate la Arhivele Statului din Bucureşti şi la Secţia de Manuscrise a Bibliotecii Academiei Române, care cuprinde rapoartele diplomaţilor austro-ungari acreditaţi la Bucureşti în perioada anilor 1877 – 1916.306,00 lei 510,00 leiPreț redus!Ghid de sănătate urbană - Dr. Adina Alberts
Conform statisticilor, în mai puțin de un deceniu, în fiecare familie va exista un bolnav de cancer. Pentru a evita împlinirea acestui pronostic sumbru, omul din mediul urban trebuie să învețe să identifice și să se ferească de tot ceea ce este nociv în jurul lui.48,00 leiVademecum în pneumologie – Nicolae Ursea,...
Un volum concis și accesibil despre noțiunile de bază ale pneumologiei, redactat de doi dintre cei mai reputați medici români.119,00 lei 140,00 leiOuale de Pasti - Artur Gorovei
Volumul de faţă reprezintă o primă încercare semnificativă de cercetare comparată a tradiţiilor populare. Având ca punct de plecare prezenţa ouălor de Paşti, a ouălor roşii, în folclorul românesc, autorul realizează incursiuni în etnologia europeană şi asiatică pentru a contura valenţe nebănuite ale unui obicei devenit simbol central al creştinătăţii.35,00 leiConstituția României audiobook
Constituția României este legea fundamentală a statului român care reglementează, printre altele, principiile generale de organizare a statului, drepturile, libertățile și îndatoririle fundamentale ale cetățenilor și autoritățile publice fundamentale.
Carte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiBucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).150,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.122,00 leiConcepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.52,70 lei 62,00 lei
Despre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 leiIisus Hristos, iubirea trădată. Vol.1:...
Într-o manieră cu totul originală, autorul propune descoperirea adevărului conform căruia oricât ar fi de falsificată și trădată, „iubirea nu cade niciodată”.60,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,12 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.25,50 lei 30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei