Psihologia poporului român. L1 - Constantin Rădulescu-Motru
Constantin Rădulescu-Motru
Constantin Rădulescu-Motru rămâne în istoria culturii române drept unul dintre cei mai reprezentativi, originali şi prolifici gânditori din prima jumătate a secolului al XX-lea.
2364P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
- Descriere
- Date tehnice
- Comentarii
- Prezentarea editiei
- Subiectul
- Despre autor
- Editare / Traducere
- Dosarul cartii
Constantin Rădulescu-Motru și-a dorit să întemeieze o nouă filosofie – „personalismul energetic” – care să manifeste fondul spiritual al poporului român şi să depăşească limitele sistemelor filosofice anterioare. În viziunea gânditorului, soluţii sugerate de ştiinţele particulare precum psihologia, sociologia, biologia, etnologia, politologia, pedagogia sunt cele care permit saltul calitativ și reconstrucția gândirii și, prin consecință directă, reconstrucția societății române.
„Personalismul energetic” şi întregirea lui în teoria vocaţiei au la bază o cercetare psihologică temeinică, finalizată în scris cu mână de maestru în formularea unei concepţii psihologice moderne, înţeleasă ca unitate între teoria psihologică şi analiza unor fenomene concrete ce aparţin studiilor de psihologie socială.
Psihologia persoanei şi concepţia asupra personalităţii îşi află o ilustrare într‑un studiu avizat al psihologiei poporului român şi al civilizaţiei române moderne. Alături de scrierile de psihologie şi de filosofie, micile studii consacrate acestor teme se dovedesc astăzi de mare actualitate. Căci realizarea „omului de vocaţie” trebuie să aibă loc în colectivităţi moderne bine structurate, ale căror forme superioare sunt, fără doar şi poate, popoarele, naţiunile. Tocmai pentru aceasta (sublinia ilustrul psiholog şi filosof în: Vocaţia. Factor hotărâtor în cultura popoarelor, 1935), vocaţia „se arată atunci când ea este cerută de instinctul de conservare a unui popor; ea este o manifestare a energiei poporului întreg... este o canalizare a energiei poporului, şi, prin canalizare, ea este, în acelaşi timp, o valorificare”.
Alexandru Boboc
„Singurul rost pe care-l mai văd activităţii mele viitoare este pe terenul ştiinţei: să ajut la extinderea spiritului ştiinţific în România” – Constantin Rădulescu Motru.
Autor | Constantin Rădulescu-Motru |
Specificații autor | filozof, psiholog, pedagog, om politic, dramaturg, director de teatru român, academician și președinte al Academiei Române |
Traducator/editor | Ediţie îngrijită de Alexandru BOBOC |
Specificatii traducator/editor | Profesor Emerit al Facultăţii de Filosofie |
Anul publicării | 2020 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 212 |
Colecția | Emblematic România |
eBook | 2186-psihologia-poporului-roman-constantin-radulescu-motru-9786067483734.html |
ID Hard Cover | 2186-psihologia-poporului-roman-constantin-radulescu-motru-9786067483734.html |
Gen | Psihologie |
Subgen | Psihologie educationala |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Subiect principal | Psihologia dezvoltarii |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Psihologie |
ISBN | 978-606-748-373-4 |
Psihologia poporului român
„Sintezele filosofice reprezintă forţe de propulsie în cultura fiecărei epoci... Fiecare popor îşi face mândrie din faptul că în producţia sa culturală apar asemenea sinteze, fiindcă originalitatea şi continuitatea de apariţie a acestora dovedesc o energie vitală. Popoarele unitare şi tari sunt în acelaşi timp popoare cu bogată creaţie filosofică”. Producția culturală... o necesitate atunci și acum. Motru rămâne un vizionar și un reper, chiar și pentru timpurile curente.
Să nu uităm că a fost, în 1910, fondatorul Societăţii de Studii Filosofice, preşedintele Secţiunii literare a Academiei Române(1931-1934), de două ori vicepreşedinte al Academiei Române (1935-1938; 1941-1944) şi preşedinte al Academiei Române (1938-1941).
Categoria: emblematic romania
În categoria Emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întru totul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor.Însemnul editurii prin care este indicată această categorie este un timbru a cărui grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată ca emblematică. Dacă este o operă de primă mărime și importanță se adugă în timbru specificația capodoperă a culturii române.
Constantin Rădulescu-Motru este una dintre personalităţile de prim rang din istoria României moderne; Psihologia poporului român reprezentând una din lucrările sale fundamentale, prin care încearcă să promoveze un nou proiect, menit să reclădească societatea română.
Constantin Rădulescu-Motru a luat atitudine faţă de problemele epocii, a promovat iniţiativa şi a grupat energiile creatoare în jurul unor veritabile programe de cercetare şi organizare ce vizau afirmarea identităţii spiritualităţii româneşti şi modernizarea ei în contextul culturii europene.
Poporul român s-a format în urma etnogenezei românești, în spațiul carpato-danubiano-pontic. Este acceptată ideea că românii s-au format atât la nord cât și la sud de Dunăre.
În istorie, până în secolul al XIX-lea românii au deținut endonimul de rumâni (termen istoric învechit) și exonimul de vlahi, olahi sau valahi (care în limbile popoarelor înconjurătoare însemna români: în Bulgaria, precum și în unele regiuni din Serbia (Timoc), Grecia, Macedonia și Cehia, exonimul acesta este utilizat încă astăzi). Refuzul multor istorici străini de a folosi substantivul « Români » sau adjectivul « române » pentru a desemna populațiile sau statele românești anterior anului 1859, este din punct de vedere istoric neîntemeiat, deoarece « Români » este atestat încă din secolul al XVI-lea, și deoarece adjectivele « Germane » sau « Italiene » sunt folosite curent de aceiași istorici pentru a denumi statele și populațiile din Imperiul Germanic sau din Italia dinaintea apariției statelor unitare german și italian în 1871.
Denumirea de „români” pentru vorbitorii limbii române, este timpuriu atestată atât în Transilvania, în Țara Românească, Dobrogea, cât și în Moldova dintre Carpați, Nistru și Mare, nu numai de cronicari moldoveni precum Miron Costin, Ion Neculce sau Grigore Ureche, ci de asemenea de umaniști renascentiști din secolul al XVI-lea care, fiind în majoritate trimiși ai Sfântului Scaun, au călătorit în aceste ținuturi.
Psihologia socială are drept scop să determine şi să explice însuşirile sufleteşti ale unei populaţii. Însuşirile sufleteşti ale unei populaţii sunt condiţionate de trei factori principali: de fondul biologic ereditar al populaţiei, de mediul geografic şi de caracterele instituţionale dobândite de populaţie în timpul evoluţiei sale istorice. În fondul biologic ereditar sunt cuprinse dispoziţiile organice, cu care indivizii, care compun populaţia, vin pe lume; dispoziţii care reglementează în mod direct funcţiunile vieţii vegetative ale populaţiei şi prin acestea, apoi, indirect, pe acelea ale vieţii sufleteşti. În acest fond biologic ereditar ceea ce interesează sunt dispoziţiile deficiente şi patogene, care scapă de sub influenţa oricărei educaţii. Normalul, interesează mai puţin, fiindcă el este dirijabil. Anormalul, adică dispoziţiile bolnăvicioase, creează piedici şi fatalităţi pe care nici o putere nu le poate înlătura. În mediul geografic intră toate formele de energie care înconjoară şi provoacă reacţii în sufletul populaţiei: clima, natura solului; posibilităţile de producţie pe terenul muncii; flora şi fauna; natura graniţelor etc.
În sfârşit, în caracterele instituţionale sunt cuprinse manifestările tipice de natură spirituală. Ele sunt diferite de acelea provocate de fondul biologic ereditar şi de mediul geografic; sunt manifestări aparţinând experienţei istorice a populaţiei, care prin tradiţie se repetă în mod constant în decursul unei lungi durate de timp. În numărul acestora sunt: vorbirea, obiceiurile morale şi juridice, concepţiile preferate în preţuirea lumii şi a vieţii; trăsăturile naţionale.
Actualitatea sufletească a unei populaţii este condiţionată de câteşitrei aceşti factori. Dar nu într-o măsură egală. Populaţiile cu trecut istoric, în sufletul cărora caracterele instituţionale au ajuns la o consistenţă puternică, îşi au actualitatea sufletească, în primul rând, influenţată de caractere instituţionale şi numai în al doilea rând de ceilalţi factori. Fondul biologic ereditar şi mediul geografic stăpânesc sufletul populaţiilor tinere, care sunt fără trecut istoric şi fără puternice caractere instituţionale. Între cei trei factori există aşadar, în ceea ce priveşte influenţa lor, o contrarietate...
Prin urmare, psihologia socială, care are drept obiect studiul vieţii sufleteşti a organismelor sociale, se găseşte, după populaţie, înaintea unei vieţi sufleteşti deosebite. Când studiază sufletul unei populaţii lipsite de o armătură spirituală, obiectul ei se reduce la studierea manifestărilor sufleteşti simple, pe jumătate biologice. În cazul acesta, nelegând de sufletul populaţiei o finalitate spirituală proprie, ea rămâne pe planul reacţiilor sufleteşti condiţionate de factorul ereditar şi de mediul geografic. Populaţiile de sălbatici, bunăoară, aproape că nu prezintă psihologiei sociale ceva interesant pentru cercetare; ele sunt de preferinţă obiect de studiu pentru etnografie şi sociologie...
Constantin Rădulescu-Motru (n. ,Mehedinți, România – d. ,București, Republica Populară Română), a fost un filozof, psiholog, pedagog, om politic, dramaturg, director de teatru român, academician și președinte al Academiei Române între 1938 - 1941, personalitate marcantă a României primei jumătăți a secolului al XX-lea.
Între 1880 - 1885, Constantin urmează liceul la Craiova, pe care îl va termina și absolvi la vârsta de 17 ani.
În 1885 se înscrie simultan la Facultatea de Drept și la Facultatea de Litere și Filosofie, ambele din cadrul Universității București. Cu Titu Maiorescu, care îi este profesor, și care îl remarcă imediat, stabilește legături spirituale puternice și de durată. Frecventează, de asemenea, cursurile profesorilor Constantin Dumitrescu-Iași, Bogdan Petriceicu Hașdeu, V. A. Urechia, Grigore Tocilescu.
Constantin Rădulescu-Motru își începea Cursul de psihologie cu definiția etimologică a psihologiei, pe care o numea știința despre viața sufletească, pornind de la termenii grecești psyche (suflet) și logos (știință).Considera că psihologia „urmărește să descrie în mod complet și exact diferite forme ale vieții sufletești; în același timp, ea ne dă și explicarea faptelor sufletești sub raportul succesiunii și al coexistenței lor”.
El definea senzațiile sau simțirile elementare „ca fiind ultimele diferențieri pe care le obținem în înfățișările intuitive ale conștiinței, prin izolarea și modificarea condițiilor lor de producere”. Conform lui, conștiința recepționează imagini despre obiecte, nu trăiri elementare, deoarece gusturile, culorile și impresiile noastre despre temperatură etc., sunt proprietățile unor obiecte, fără o existență proprie, iar denumirile lor sunt rezultatul unui proces de abstractizare. Deși rareori omul le realizează separat, senzațiile sunt fenomene reale ale vieții psihice, care stau la baza proceselor psihice mai complexe și se integrează în acestea.
Ediţie îngrijită de Alexandru BOBOC
Alexandru Boboc (n. 20 februarie 1930, Dumbrava, Mehedinți - d. 18 aprilie 2020) a fost un filosof român, membru titular al Academiei Române din 2012.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului ateșat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
Ediția include Nota introductivă și Postfața semnată de Alexandru Boboc.
9 alte produse din aceeași categorie
Psihosomatica între medicină şi cultură -...
Tulburările de alimentație, tema de fond a acestei lucrări, constituie de trei decenii încoace un domeniu strălucitor pentru literatura de specialitate, dar și pentru mass-media.46,00 leiIpostaze ale morții într-un timp al...
Istorisirile lui Ieronim sunt fascinante, pline de o înțelegere profundă a unor cazuri. În multe dintre ele se vădește ascuţişul limbii,dar şi al cugetului ieronimian.44,00 leiCulturalizare în uniformă. Articole şi...
Legea Serviciului Social – promulgată de Carol al II-lea și elaborată de Dimitrie Gusti, Henri H. Stahl și Octavian Neamțu – impunea realizarea serviciului de tip social pentru toți tinerii care terminau o facultate sau o școală superioară.48,00 leiGeneza Europei comunitare. Mesajul...
Prin activitatea și efortul depus în vederea întemeierii unei Europe cu puternice valori democratico-creștine, George Ciorănescu ocupă un loc de seamă în lista personalităților marcane ale țării și ale spațiului european.44,00 leiMeteorologie populară. Observări, credințe...
Descifrarea vremii, cu veacuri în urmă, când oamenii nu aveau tehnologii performante sau mijloace de informare, în masă, se realiza prin simpla observare a naturii. Generații întregi, veacuri de‑a rândul au observat tot ce le înconjoară, ca apoi din schimbări, adeseori cu totul neînsemnate, să‑și fixeze anumite semne, de multe ori uimitor de precise,...43,00 lei
Datinile noastre la naștere și la nuntă -...
Artur Gorovei (1864-1951) a fost una dintre cele mai importante figuri ale folcloristicii româneşti. Şi-a închinat viaţa şi opera cercetării tradiţiilor ţărănimii, vechilor credinţe, datinilor şi obiceiurilor, riturilor de trecere, pe care le-a valorificat în volume de referinţă.35,00 leiConceptul de intenţionalitate la Brentano...
Brentano – unul dintre cei mai influenți gânditori ai secolului al XIX-lea – a reintrodus teoria intenționalității în atenția gândirii contemporane, cercetările sale având să influențeze mari personalități precum Edmund Husserl, Alexius Meinong sau Heidegger.41,00 leiFenomenologia nebuniei - Constantin Enachescu
Medicul Constantin Enăchescu, în lucrarea Fenomenologia nebuniei, se distanțează de interpretările psihologice și psihiatrice și analizează Nebunia ca fenomen uman, în încercarea de a redescoperii „negativul ființei, care este Nebunia”; originea și semnificația acestui fenomen.28,00 leiFocus - grupul in investigatia sociala....
Lucrarea descrie modul în care funcționează, este proiectată și poate fi aplicată metoda de investigație socială de tip focus grup.30,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Cunoasterea prin tacere -vol.1-5- George...
Bine sau rău, ne intră în fire, ca, parafrazând o vorbă de-a vechilor greci, să prindem în discursivitatea noastră raţională şi iraţionalul, să zicem că ştim că nu ştim, să demonstrăm că demonstraţia nu e posibilă. În fine, să vorbim pe îndelete despre tăcere.122,40 lei 144,00 leiCunoasterea prin tacere.Tacerea ca arta....
Ca fiinţă, tăcerea nu există în abstract, inform, nedeterminat, ci numai încorporată în formele concrete ale spiritului uman.56,95 lei 67,00 leiCultura si civilizatie polona. Secolul al...
Constantin Geambașu este doctor în științe filologice, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, unde predă cursuri de literatură polonă, sec. XIX-XX, cultură și civilizație polonă, literatură comparată, imagologie și mentalități slave, teoria și practica traducerii, stilistică funcțională.56,10 lei 66,00 leiRomii - Becky Taylor
Lucrarea prezintă traseul romilor în timp și spațiu, de la rădăcinile lor în subcontinentul indian, până la migrația în vestul Europei și în America și arată că locul romilor rămâne la fel de contestat și incert astăzi, așa cum a fost la prima lor sosire în Europa în secolul al XV-lea.51,00 lei 60,00 lei
Automutilarea. Psyche on the Skin - Sarah...
În acest volum, Sarah Chaney explorează modelele psihiatrice ale autovătămării (castrarea, practica lăsării de sânge, practica tatuării, flagelarea comunitară etc.) de la preistoria acestei practici până în zilele noastre – fără a urma, însă, o cronologie liniară – și având ca scop reinterpretarea autovătămării, ca o categorie medicală universală.51,00 lei 60,00 leiCharlas. Întrețineri. Opere inedite -...
Inegalabilul Borges a susținut aceste prelegeri în 1977 la Teatrul Coliseo din Buenos Aires. În decursul a șapte nopți, Borges a vorbit despre șapte subiecte care erau aproape obsesii pentru el.51,00 lei 60,00 leiCititul. A history of reading - Steven...
Cititul. A history of reading este o poveste captivantă, pe care autorul o relatează clar și cronologic, pornind din Epoca bronzului și până la e-mailurile moderne și posibilul viitor al cărților electronice.51,00 lei 60,00 leiProfeția. Seeing into the future - Martin...
Profeția de Martin van Creveld ne oferă o examinare amplu documentată a unora dintre nenumăratele metode pe care oamenii le-au conceput de-a lungul mileniilor pentru a prezice viitorul.51,00 lei 60,00 leiEuropa. The Europe illusion - Stuart Sweeney
Stuart Sweeney prezintă o descriere magistrală a modului în care Europa a fost modelată de relațiile dintre britanici, francezi și germani. El îndepărtează straturile istorice ale Europei ca un adevărat arheolog: migrațiile, economia integrată a naționalismului, naționalismul și suveranitatea, războaiele, diplomația, toate crizele clocotitoare ale...51,00 lei 60,00 lei
La un moment dat. De jur împrejurul...
Textele ce urmează sunt rezultatul scris al unor gânduri iscate după ce privirea unui arhitect practicant s-a rotit de jur împrejurul faptelor arhitecturii, a locurilor unde ea s-a asezat și a întâmplărilor – economice, sociale, politice, culturale - asociate.45,00 leicaramele - Adrian Chivu
Nu credem când ni se zice și nici când facem, credem când ni se întâmplă. * Viața este un clișeu suficient de personalizat cât să ne dea lacrimile la momentul potrivit.25,00 leiEducația diferențiată la Aristotel și în...
Învățăturile despre educație și formarea umană a cetățeanului grec pe care le desprindem din opera aristotelică sunt diferențiate și foarte potrivite pentru înțelegerea și tratarea situațiilor generate în lumea contemporană.94,08 leiUn pasionat cercetător în domeniul...
Mărturiile din acest volum ale colegilor, colaboratorilor, prietenilor vorbesc despre înalta ţinută academică, pregătirea ireproşabilă, puterea de muncă ale cercetătorului Şerban Dragomirescu (1932–2022), geograf prin menire şi vocaţie la Institutul de Geografie al Academiei Române.55,00 leiLoc în dialog : spaţiu public -...
Sper să găsiți interesante răspunsurile mele la întrebări nu întotdeauna generoase sau binevoitoare. Sper să adăugați aceste interviuri celorlalte cărți cu opinii, păreri și soluții în chestiunile în care pretind că am un minimum de competență. Vă mulțumesc pentru generozitatea și răbdarea de a le citi.38,00 lei
Mutația semnelor - René Berger
Lectura operează astfel simultan pe două piste, tocmai cum primim şi noi mesajele mediului înconjurător, prin verb şi imagine. Pe de altă parte, exemplele sînt destinate mai puţin să ilustreze, să confirme sau să precizeze o demonstraţie, cît să orienteze observaţia şi cercetarea.30,00 leiNumai onlineMelancolie, nostalgie, ironie - Jean...
Pornind de la considerarea melancoliei ca o boală şi de la istoricul tratării ei, Starobinski îi defineşte în continuare tipurile (utopia, nostalgia, delirul negării etc.), ajungînd la un concept de melancolie ca stare de spirit şi la ilustrările ei în literatură, în artă, în filozofie15,00 leiNumai onlineUltimele trei vacanțe - Vasile Munteniță
Un volum savuros care cuprinde povestiri pline de umor din tinerețea autorului. Întâmplările încărcate de surprize prin care trec el și bunii lui prieteni, dar și situațiile inedite cărora le fac față de fiecare dată, cu haz și foarte multă veselie, confirmă cu prisosință că aproape întotdeauna „Viața… bate filmul!”52,00 leiLeacuri contra evlaviei. Răspunsuri scurte...
Volumul se remarcă prin aprofundarea existențială a condiției umane, prin sublinierea atât a dramatismului acestei condiții cât și a optimismului de care trebuie să fie animat orice gânditor umanist, onest și riguros.40,00 lei
Carte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiBucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiMihnea Constantinescu - Emblematic România
S-a lansat primul volum al trilogiei "Mihnea Constantinescu-Emblematic România". Coord. proiect: Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu Asociația Emblematic România; Coord. ed.: Elena Ratcu75,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 lei
Concepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.31,50 lei 42,00 leiPreț redus!Poeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei