Triburi si sate din sud-estul Europei - Paul H. Stahl
Paul H. Stahl
Lucrarea prezintă modul de organizare al triburilor și al satelor care s-au dezvoltat, în sec. XIX și la începutul sec. XX., în sud-estul Europei.
2238P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Această carte prezintă aspecte ale vieții popoarelor sud-est europene – din secolul XIX și începutul sec. XX – extrase din documente și observații directe de către Paul H. STHAL.
Cercetarea este realizată într-un mod îngrijit și riguros, oferind publicului cititor detalii importante despre structura societăților tradiționale din zona Balcanilor, despre sistemele de propietate și liantul spiritual al acestora.
Lucrarea este structurată în trei părți, respectiv: prima parte cuprinde informații despre organizarea albanezilor, a slaviilor din sud, a grecilor și românilor, partea a doua descrie structura socială, magică și religioasă a acestor popoare, iar cea de-a treia parte include comparații și ipostaze privind datele furnizate în primele două părți.
De exemplu, referitor la situația româncelor, autorul conchide: „situaţia femeii era mult mai bună în societatea românească decât în cea mai mare parte a societăţilor balcanice şi mai ales musulmane şi ea pare să fi existat de mult timp; Tommaso Albeiti străbate Moldova în 1612 şi 1613 şi constată că în gospodării femeile dirijează şi fac tot ce este necesar; ele discută cu oamenii în public şi în particular fără sfială şi fără ceremonie, pentru că nu le este interzis; când aduc ceva de mâncat sau de băut, gustă ele mai întâi (Călători, IV, p. 361). Robert Burgrave străbate Moldova în 1652; în timpul călătoriei sale este primit într-un sat unde remarcă extraordinara libertate pe care o au peste tot femeile, căsătorite sau nu; ei au dormit chiar în aceeaşi cameră cu ele şi lângă paturile lor (Călători, V, p. 487). Paul de Alep (creştin venit din Liban) observă că femeile care aduc ofrande patriarhului Macarie, chiar cele tinere şi chiar fetele, vin către el în trăsuri, cu faţa descoperită (Călători, VI, p. 121); obişnuit cu obiceiurile arabe, el este impresionat de această prezentare cu faţa descoperită înaintea unui bărbat”.
Prin informațiile atent culese și selectate, Paul H. STHAL expune originea și evoluția popoarelor din sud-estul Europei și realizează o lucrare de referință, asupra acestei zone cu o bogată însemnătate istorică, socială și culturală.
Autor | Paul H. Stahl |
Anul publicării | 2018 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 366 |
Colecția | Studii sociale |
eBook | 1867-triburi-i-sate-din-sud-estul-europei-paul-h-stahl-9786067482423.html |
ID Hard Cover | 1867-triburi-i-sate-din-sud-estul-europei-paul-h-stahl-9786067482423.html |
ISBN | 978-606-748-242-3 |
Triburi și sate
P.H. Stahl expune în această carte structura tradițional-socială, magică și religioasă a popoarelor din Sud-Estul Europei. Din punctul meu de vedere este o lucrare de referință pentru tot cei care studiază sau sunt interesați de trecutul zonei din care aparținem, și noi, românii.
Categoria: emblematic romania
În categoria emblematic România se înscriu toate lucrările publicate de editura Paideia care sunt întrutotul reprezentative sau semnificative pentru cultura română și formarea intelectuală a românilor. Însemnul editurii prin care este indicată această categorie este un timbru a cărei grafică sugerează domeniul în care lucrarea poate fi considerată ca fiind emblematică. Dacă este o operă de primă mărime și importanță se adaugă în timbru specificația capodoperă a culturii române.
Originea și dezvoltarea popoarelor sud-est europene a stârnit în rândul cercetătorilor un interes deosebit, de-a lungul timpului. Lucrarea Triburi și sate din sud-estul Europei se înscrie – la rându-i – în acest curent, reușind să aducă un aport de date semnificativ asupra subiectului și să prezinte publicului larg o parte din bogăția socio-culturală a Balcanilor, respectiv originea și dezvoltarea tradițională a acestei zone.
Termenul „balcanic” provine din cuvântul turcesc “balkan” care înseamnă „munte”. Turcii au dat această denumire munţilor cunoscuţi sub numele grecesc Haemus, situaţi în partea de nord a Bulgariei, şi care sunt cunoscuţi azi sub numele de Stara Planina. În 1808, un geograf german, Zeune, s-a referit la cele trei peninsule din sudul Europei având ca punct de referinţă lanţurile muntoase ce le mărgineau la nord. Astfel Peninsula Iberică a fost denumită Peninsula Pirineică, Italia – Peninsula Alpică şi Peninsula Balcanică – Peninsula Balcanică. Se poate observa că singura denumire care a rezistat este ultima.
În Balcani pot fi identificate trei zone: litoralul de vest – o zonă muntoasă, cu vai adânci, zone foarte izolate. De-a lungul istoriei s-a dovedit a fi o zonă foarte greu de cucerit, rezistenţa Albaniei fiind concludentă în acest sens;centrul Balcanilor, cuprinzând văile Moravei, Dravei, Mariţei şi litoralul Estic – o zonă de câmpie, cea mai liniştită din punct de vedere al convulsiilor politico-militare.
Din punct de vedere cultural, în spaţiul balcanic pot fi identificate două coridoare: unul apusean, cuprinzând Salonic, centrul şi vestul Balcanilor, Belgradul, pierzându-se în sudul Ungariei; altul estic, care porneşte din Constantinopol, desfăşurându-se de-a lungul litoralului Pontic, până spre Crimeea. Cercetările arheologice au evidenţiat culturi şi mişcări de populaţii comune pe aceste coridoare.
Doi mari sfinţi patronează cele două zone culturale ale Balcanilor: Dimitrie, patronul Salonicului şi Gheorghe, patronul Constantinopolului şi al coridorului estic.
Nicio ţară de aici nu e omogenă din punct de vedere etnic. În acest mozaic lingvistic, niciuna dintre limbi nu e o limbă internaţională, nu e de cultură mare, de putere culturală. Şi între aceste limbi nu există comunicare directă. Scriitorii importanţi din această zonă nu au fost cunoscuţi de către vecini decât după ce au fost traduşi într-o limbă a Occidentului, de unde apoi au fost preluaţi. Spaţiul balcanic este al resturilor marilor imperii şi al statelor noi, definite în urma acordurilor şi convenţiilor internaţionale. Aici frontierele au o mobilitate mai mare. Nu au sigiliul definitivatului pentru că, exceptând Grecia, România şi Serbia, toate celelalte state sunt independente abia odată cu secolul XX. Din această cauză există o instabilitate a graniţelor mult mai pronunţată decât în alte părţi.
ROMÂNII
GOSPODĂRIA («CASA»)
A) întemeierea unei noi gospodării
Casa este expresia cea mai evidentă a naşterii unei noi gospodării şi acest fapt rămâne valabil pentru satele româneşti până în secolul al XX-lea. Nu te căsătoreşti dacă n-ai casă; un ţăran care să stea cu chirie este o situaţie de excepţie (Rădulescu, 1940, p. 23). Chiar în zilele noastre, când satele erau colectivizate, dreptul de proprietate individuală, deşi limitat, cuprindea un loc de casă şi casa însăşi, construită de tinerii căsătoriţi ajutaţi de rudele lor.
Un străin nu putea avea altădată nici pământ arabil, nici casă într-un sat devălmaş; aceasta ar fi însemnat să aibă drepturi şi asupra proprietăţii obşteşti, în zona Maramureşului, de exemplu, dacă cineva îşi vindea casa, trebuia să declare în mod expres că pădurea care aparţine casei nu se vinde, ca să evite s-o piardă (Stahl H.H., 1930, pp. 203-204). La fel se petreceau lucrurile în sudul Transilvaniei; fiecare locuitor care cumpăra o proprietate obţinea posesiuni în toate părţile teritoriului sătesc (Comănescu, 1885, p. 10).
Documentele din trecut precizează cu ocazia vânzărilor întinderea drepturilor cumpărătorului; astfel, într-un document din 1718, se pot citi următoarele: „Eu, neavând cu altă cu ce-i plăti, i-arn dat dumisale trei locuri de casă din sat din Lăţcani, pe apa Moldo vii, ce sânt la ţânutul Sucevii, însă aceste locuri este partea mea ce mi să vine despre alţi fraţi, cu locuri de fânaţ în câmp şi în pădure şi în hăleştei, cu vad de moară şi cu tot vemtul“(Mihordea, Constantinescu, Istrati, 1966, II, p. 134).
Absolvent, în anul 1948, al Facultăţii de Filosofie (specialitatea principală sociologie), unde i-a avut ca profesori, printre alţii, pe Dimitrie Gusti şi pe Henri H. Stahl (tatăl său), P. H. Stahl şi-a obţinut diploma de licenţă chiar în anul în care autorităţile vremii au interzis sociologia ca ştiinţă. În perioada 1949–1952, a lucrat în calitate de cercetător ştiinţific la Centrul de Cercetări Psiho-Medico-Pedagogice al Ministerului Învăţământului (din 1951 devenind director adjunct al acestei instituţii), pentru ca ulterior, între anii 1953–1962, să se transfere la Institutul de Istoria Artei al Academiei Române, unde a activat, de asemenea, în calitate de cercetător ştiinţific. În anul 1963 a fost promovat ca şef al Secţiei de Etnologie, Folclor şi Istoria Artei la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române. În 1968 şi-a luat doctoratul în filosofie la Universitatea din Bucureşti. Începând din anul 1969, P. H. Stahl a ales să-şi desfăşoare activitatea ştiinţifică în Franţa, unde a ocupat funcţii de mare prestigiu, printre care aceea de profesor la Universitatea René Descartes (Sorbona–Paris) şi, în paralel, director de studii la École de Hautes Études en Sciences Sociales (Paris) – „Direcţiile de studii”: Etnologia Europei de sud-est şi Antropologia juridică a Europei. În 1970 a devenit membru al Laboratorului de Antropologie Socială din Paris. În anul 1986 i-a fost acordat prestigiosul premiu „Palmes Académique”.
În anul 1993 a fost ales ca membru corespondent al Academiei Române, iar în anul 1999 a fost numit director al Institutului de Studii Sud-Est Europene. În perioada decembrie–martie 2002 a ocupat funcţia de director general al Muzeului Satului. Laborioasa sa activitate didactică s-a desfăşurat în paralel cu o bogată activitate practică, Paul H. Stahl efectuând numeroase studii şi investigaţii de teren în ţări europene.
Lucrarea care urmează prezintă câteva aspecte importante ale vieţii populaţiilor sud-est europene; este vorba în esenţă despre structurile sociale tradiţionale şi despre sistemele de proprietate. Slavii din sud erau cunoscuţi deja din secolul al XlX-lea; albanezii şi românii au fost cunoscuţi mai târziu, abia în secolul al XX-lea; grecii, care prezintă o mare varietate de aspecte, încep şi ei să fie bine cunoscuţi. Studiile făcute şi publicate de alţii, ca şi propriile mele cercetări îmi permit să fac acest prim studiu comparativ. Subiectul e departe de a fi epuizat şi eu însumi am lăsat deoparte aspecte care necesitau încă studii aprofundate, de exemplu organizarea satelor care formau vechea «Militărgrenze» austriacă sau organizarea grupurilor minoritare (de exemplu turcii, tătarii, ţiganii). Aproape peste tot existau seniori proveniţi din grupul etnic dominant sau aparţinând unei etnii diferite; este cazul beilor turci, de exemplu, care trăiau printre slavi sau albanezi, al seniorilor unguri care trăiau printre populaţiile româneşti sau sârbo-croate, al seniorilor italieni care trăiau printre grecii din insulele mediteraneene. Relaţiile între ţărani- şi seniori ies din cadrul studiului de faţă.
Introducere
10 alte produse din aceeași categorie
Un român - împărat al Ţării de Foc -...
ROMÂNII ÎN ISTORII EXTRAVAGANTE Julius PopperUn român - împărat al Țării de Foc140,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...110,00 leiSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.150,00 leiL’Europe Unie. De l’idée à la foundation -...
Volumul de fațã reprezintă, fără nici o îndoială, un eveniment editorial unic în peisajul publicisticii românești, comparabil doar cu opera similară și pe același tărâm a lui Grigore Gafencu.120,00 leiL’Empereur Titus - Eugen Cizek
Volumul prezent este invitația concretă pentru o lectură deosebit de interesantă, totodată un periplu elegant prin aristocrația imperiului roman, influențată de monarhiile orientale, dintre care numim ca modele pe Alexandru cel Mare, și Marcus Antonius.80,00 lei
Psihologia comunicării - Dan F. Stănescu,...
Întrepătrunderea complexă dintre științele comunicării și psihologie oferă interdisciplinarității prilejul de a ne dezvălui beneficiile semnificative pe care aceasta le poate oferi cu privire la înțelegerea profundă a naturii umane și la oportunitatea dezvoltării unor soluții adaptate provocărilor societății contemporane.34,00 leiEnglezul, francezul, spaniolul - Salvador...
Fiecare dintre aceste trei popoare aduce lumii un punct de vedere, un fel de-a fi și de-a gândi propriu. Într-un anumit sens, această varietate a rasei umane (...) în Europa, explică varietatea istoriei. Pentru că ordinea cronologică în care figurează în istorie hegemoniile succesive a Spaniei, Franței și Angliei, nu se datorează unui capriciu al...46,00 leiNova Dacia. Dacia Nouă - Franciscus...
Nova Dacia. Dacia Nouă este o lucrare de mare valoare scrisă în limba latină de savantul iezuit Franciscus Fasching și care a apărut la Cluj în anii 1743-1744. Grație prof. Ana-Cristina Halichias este publicată pentru prima dată în ediție bilingvă, la îndemâna specialiștilor și a cititorilor din România.150,00 leiDocumente Istorice Inedite II. Mişcarea...
Scrisorile, Jurnalele și Rapoartele (Briefe, Diaria und Berichte) celor doi frați de viață comună („Unitas Fratrum”) Andreas Jäschke și Zacharias Hirschel, care au călătorit prin Țările Române.29,00 leiDocumente Istorice Inedite I. Piestismul...
Scrisorile, Jurnalele și Rapoartele (Briefe, Diaria und Berichte) celor doi frați de viață comună („Unitas Fratrum”) Andreas Jäschke și Zacharias Hirschel, care au călătorit prin Țările Române.35,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
„Vieţile paralele” ale personajelor...
Cartea este o abordare originală a scrierilor platonice în care autorul pune în paralel viețile marilor filosofi greci.60,00 leiSecretul lui Watteau - Camille Mauclair,...
Prin opera sa, Watteau ne face să întrevedem care îi era sufletul: pentru acest ftizic singuratic, restul era tăcere, iar viața o taină pe care și-o ținea ascunsă chiar față de puținii săi prieteni. Ne lasă impresia unui pictor genial și a unei ființe care a trecut pe pămînt visând cu intensitate și avînd foarte puține legături adevărate cu epoca.38,00 leiViața lui Michelangelo - Romain Rolland,...
În această lucrare, atît eseu, cît și biografie, Romain Rolland a făcut o asemenea încercare, potrivit firii sale de artist.34,00 leiViața pasionată a lui Bruegel - Felix...
„Pieter își mai privi o dată atelierul. Văzu din nou lupta dintre Grași și Slabi, un proiect pentru „Drumul Calvarului”, o schiță pentru „Uciderea Pruncilor” și într-un ungher un portret în peniță al lui Jan Nagel. Îl luă de pe perete, îl puse în buzunar și ieși pe neașteptate. Odată urcat în diligența care avea să-l lase la Bruxelles, desfăcu portretul...41,00 lei
Mutația semnelor - René Berger
Lectura operează astfel simultan pe două piste, tocmai cum primim şi noi mesajele mediului înconjurător, prin verb şi imagine. Pe de altă parte, exemplele sînt destinate mai puţin să ilustreze, să confirme sau să precizeze o demonstraţie, cît să orienteze observaţia şi cercetarea.68,00 leiParmenide Texte și comentarii - Ediție...
Parmenide este recunoscut ca fiind primul gânditor din istoria culturii occidentale care a exprimat clar dualismul fundamental existent în Univers între Ființă și Aparență. Căile lui Parmenide au căpătat un sens simbolic și, de la Platon la Beaufret, formează un topos nobil frecventat atât de savanții acribici, cât și de filosofii speculativi sau eseiștii...50,00 leiNumai onlineSur la philosophie de l’histoire. Le...
Beaucoup d’historiens, et parmi les plus importants, se montrent peu enthousiastes àl’idée d’une « philosophie de l’histoire », qualifiée de « plus grand ennemi de l’histoire »par Jacques Le Goff. Ainsi les philosophes − trop confiants dans les vertus de laspéculation − se laisseraient-ils emporter par de mauvais orgueils impérialistes.60,00 leiNumai online
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Psihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiBucate, vinuri si obiceiuri românesti -...
Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti este editie răscroită de Radu Anton.97,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.28,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.24,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei