Cum am înțeles Biblia și pe Dumnezeul ei. Exerciții de lectură - Alexandru Bulandra
Alexandru Bulandra
- Scrieţi un comentariu
Lucrarea încearcă să abordeze Biblia dintr-o perspectivă a detectivului literar pentru a înțelege omul comunitar și excelența umană evreiascăîn efortul dramatic și sublim de concepere, promovare și interacțiune cu Dumnezeul lor.
2497P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
Pentru mine, Biblia este un tot unitar, Vechiul și Noul Testament formând împreună Biblia evreiască; Ioan Botezătorul, Iisus esenianul, frații lor evangheliști ori apostolul Pavel sunt evrei asemenea lui Isaia, Ieremia, Iezechiel, Al Doilea Isaia sau Ezdra.
Profesiunea mea de credință este următoarea: Un cercetător de bună-credință, neevreu și laic, practicând o lectură rațională și umană, poate trece mai ușor peste frontiere religioase, politice, ideologice sau psihologice, pentru a reconstitui o imagine coerentă a creației spirituale originare și originale a poporului evreu.
Ce înseamnă Exerciții de lectură?
Ele sunt inerente activității detectivului literar și reprezintă forma prin care investighez, de când mă știu, obiectul muncii mele – textele literare.
Cum ai selectat textele pentru exercițiile de lectură pe care vrei să ni le propui?
Cunoaștere anterioară a majorității lor și o lectură prealabilă acestui nou demers investigator au identificat, în curgerea discursului biblic, nucleele de gândire ce pot reprezenta pentru detectivul literar sugestii ale reconstituirii meditației originare.
Ai operat o anumită departajare a lor, și dacă da, după ce criterii?
Am pornit, desigur, de la distincția fundamentală dintre ordinea temeiului, pe de o parte, și ordinea conceperii textelor biblice, de cealaltă parte.
Altfel spus: textele profeților, de la Amos la Al Doilea Isaia, vor intra în primă instanță, iar după ele vor veni Cartea întâi a lui Ezdra, Cartea lui Neemia (A doua Ezdra) și Cele Cinci Cărți ale lui Moise.
Exercițiile de lectură abordează obiectele textuale și problemele întânlite acolo punând în lucru atât experiența acumulată în atâția ani de investigații biblice, cât și intuiția de moment și resursele inepuizabile ale dialogului nostru – eu și tu ca alter-ego al meu.
Numai așa putem antrena și cititorul interesat să urmărească firul puternic și plin de viață țesut de gândul ghiduș-iscoditor, liber de orice preconcepție, al argumentației și descoperirii.
Alexandru Bulandra
Autor | Alexandru Bulandra |
Anul publicării | 2022 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 198 |
Colecția | Filosofie |
eBook | 2577-cum-am-ineles-biblia-i-pe-dumnezeul-ei-exerciii-de-lectura-alexandru-bulandra-9786067486520.html |
ID Hard Cover | 2577-cum-am-ineles-biblia-i-pe-dumnezeul-ei-exerciii-de-lectura-alexandru-bulandra-9786067486520.html |
Gen | Stiinte umaniste |
Subgen | Filosofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-606-748-648-3 |
Lucrarea încearcă să abordeze Biblia dintr-o perspectivă a detectivului literar pentru a înțelege omul comunitar și excelența umană evreiascăîn efortul dramatic și sublim de concepere, promovare și interacțiune cu Dumnezeul lor.
1. Către o imagine unitară a creației biblice evreiești
În calitate de detectiv literar, în ultimii cincisprezece ani am urmărit să înțeleg omul comunitar și excelența umană evreiască în efortul dramatic și sublim de concepere, promovare și interacțiune cu Dumnezeul lor.
Pentru a-mi realiza obiectivul, gândul meu investigator a trecut prin și peste diversele etape și facțiuni ale credinței iudaice - așa cum au apărut și s-au manifestat până în secolul II e.n. -, și, mai târziu, ale religiillor iudaică și iudeo-creștină.
Vectorul determinant al acestei dinamici spirituale l-am considerat a fi etnicitatea evreiască a agenților ei și contextul socio-istoric și cultural al creației și acțiunii lor.
Un proces continuu, uneori imperceptibil, cu multe vârfuri de cristalizare memorabile.
Pentru mine, Biblia este un tot unitar, Vechiul și Noul Testament formând împreună Biblia evreiască - Ioan Botezătorul, Iisus esenianul, frații lor evangheliști ori apostolul Pavel sunt evrei asemenea lui Isaia, Ieremia, Iezechiel, Al Doilea Isaia sau Ezdra.
Profesiunea mea de credință este următoarea: Un cercetător de bună-credință, neevreu și laic, practicând o lectură rațională și umană, poate trece mai ușor peste frontiere religioase, politice, ideologice sau psihologice, pentru a reconstitui o imagine coerentă a creației spirituale originare și originale a poporului evreu.
2. Un detectiv literar cu experiență în cercetarea domeniului biblic
Am rămas dator cititorilor rapoartelor de cercetare pe care le-am elaborat și publicat între anii 2006-2021, privitoare la studiile de caz Poetul și profetul Al Doilea Isaia, Iisus și Proiectul Asaltul Cerului, Nașterea Creștinismului și Iisus esenianul și mama Lui, Maria (1), cu o imagine de ansamblu a investigațiilor asupra Bibliei realizată cu metodele specifice detectivului literar.
Ea se va decanta prin filtrul soluțiilor descoperite pentru complexul de probleme denumit operațional Cum am înțeles Biblia și pe Dumnezeul ei.
Voi avea ca text referențial Biblia ortodoxă în limba română (2),în jurul căreia se constituie limitele și libertățile mele de abordare, iar Enciclopedia iudaismului (3) îmi va fi ghid permanent.
De ce din nou și din nou despre Biblie și autorii ei?
Biblia îmi apare acum asemenea unei piramide în interiorul căreaia am avut privilegiul să intru prin ușa tainică a Cărții lui Iov, cu legenda și poemul ei, așa cum am simțit-o de prima dată citind traducerea elenistului Petru Creția. (4)
Vezi Experimentul Iov! (5)
Apoi am pătruns în intimitatea ei, descifrându-i istoria și sursele sumeriană, akkadiană, babiloniene și evreiești, ajungând până la tainița unde stătea ascuns spiritul poetului și profetului Al Doilea Isaia.
Vezi Minunata istorie a Cărții lui Iov! (6)
De la una din profețiile acestui autor biblic, nefericit și nerecunoscut de posteritate, am ajuns la Evanghelia după Matei, pe malul Iordanului, la cinci kilometri de Qumran, locația sectei eseniene, unde Ioan Botezătorul o repeta în întâmpinarea lui Iisus – Fiul lui Dumnezeu: 3,3. El este acela despre care a zis proorocul Isaia: Glasul celui ce strigă în pustie: Pregătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui.
Vezi Iisus și Proiectul Asaltul Cerului! (7)
Iar iluminarea din mintea și inima lui Saul, viitorul apostol Pavel, m-a adus la capătul acestui tunel miraculos din piramida virtuală a Bibliei, unde se deschideau porțile creștine ale Împărăției lui Dumnezeu.
Vezi Iisus, Pavel și Al Doilea Isaia. Nașterea Creștinismului! (8)
3. Listă - inventar a rezultatelor din cercetările anterioare
1. Descoperirea și analiza elementelor de creație originală evreiască inspirate din motive mitologice mesopotamiene, în Cartea lui Iov - autori: profetul și prozatorul Iezechiel pentru povestire iar profetul și poetul Al Doilea Isaia pentru partea poematică -, și legenda Potopul - autor Iezechiel (6, pp. 121-134, 164-192).
2. Accentele de psihologie individuală și logica particulară a autorilor și actorilor biblici Al Doilea Isaia (9, pp. 45-49), Iisus esenianul (1, pp. 29-61) și Saul alias Apostolul Pavel. (8, pp. 69-72)
3.Evoluția motivelor de la un profet la altul.
Exemple: noțiunea de mlădiță trece din discursul profetic al lui Isaia 4,2, în cel al lui Al Doilea Isaia, unde devine Răscumpărătorul păcatelor poporului Său (9, pp. 70-78); rămășiță, termen introdus de același profet, Isaia 1,9, va fi utilizat de majoritatea profeților; paradigma poporului păcătos, în forma alegoriei matrimoniale, o găsim la profeții Osea – Ieremia – Iezechiel; numele simbolice pentru copiii lor la Osea și Isaia.
4. Profetul ca actor stradal: Isaia se deplasează gol în public, 20, 2-3, Ieremia cu jugul pe gât 27,2; 28,10, iar profeții Ieremia și Iezechiel introduc limbajul teatral (7, pp. 46-49).
5. Fiecare profet are Dumnezeul lui: am constatat, investigând Proiectul Asaltul Cerului al lui Iisus esenianul, diferențe sensibile între imaginea lui Dumnezeu la profetul David, Al Doilea Isaia și Iezechiel (7, pp. 69-73).
6. Sugestii textuale de la profeții Isaia, Ieremia, Iezechiel și Al Doilea Isaia pentru autorul/autorii Pentateuhului (9, pp. 94-101).
7. Cum a citit Iisus Sf. Scriptură – lectura de împlinire (8, pp.12-14).
8. Dumnezeul de cuvinte – un Dumnezeu al profeților (5, pp. 46-49).
9. Profetul și poetul Al Doilea Isaia sau cum se poate imagina un Dumnezeu (9, pp. 106-111).
10. Conexiuni biblice de la Vechiul la Noul Testament:
a. Cum l-a pregătit Ezdra în calitate de autor al Pentateuhului pe iudeul Saul, viitorul apostol Pavel, să-L recunoască pe Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu (8, pp. 77-83);
b. Limbajul teatral al profeților Ieremia și Iezechiel a fost pus în lucru de Iisus, discipolii Săi și membri ai comunităților eseniene, în mari înscenări publice (1, pp. 141-156);
c. Un Dumnezeu care se lasă așteptat: de la profeția lui Al Doilea Isaia despre venirea lui Dumnezeu la Învățătorul dreptății, întemeietorul sectei eseniene care se pregătește pentru întâmpinarea Lui – unde apare evident faptul că paradigma profeților nu dă rezultatul dorit: credincioșii au ajuns să-L cunoască pe Dumnezeu, așa cum a cerut imperios, dar El nu sosește (7, pp. 86-90);
d. Iisus, Fiul lui Dumnezeu, Își așteaptă Tatăl pe Crucea Răstignirii. (7, pp. 150-151);
e. Pavel și conexiunile biblice:
Pavel este nodul-nodurilor biblice, făcând saltul de la iudaism la creștinism, de la Vechiul la Noul Testament (8, pp. 83-105);
Ioan, Iisus șI frații esenieni, nemulțumiți de așteptarea fără speranță a venirii lui Dumnezeu - după cum vestise Al Doilea Isaia șI era înscris în Cărțile sectei -, decid să utilizeze pe scară largă limbajul teatral pentru a-L atrage pe Dumnezeu;
O lovitură de teatru cu efect întârziat;
Procuratorul roman Pilat, cel mai urât de evrei pentru pornirile lui violente și disprețuitoare, devine actorul care, fără să știe în ce piesă joacă, își schimbă rolul în scena Crucificării - concepută magistral de Iisus și regizorul de platou Iosif din Arimateea -, ajutându-L astfel să supraviețuiască supliciului;
Publicul evreu a rămas convins de moartea lui Iisus. (7, pp.147-148)
4. Ordinea canonică versus ordinea cronologică a cărților biblice
Acum vreau să vedem edificiul Bibliei pe de-a-ntregul, dar nu în ordinea canonului, ci așa cum le-am descoperit: în ordinea cronologică a compunerii lor.
Altfel spus: Să deslușim modul de gândire al autorilor biblici dintru matca timpului istoric al scrierii textelor.
Acest principiu operațional a fost rezultatul unei mari și dure învățături de minte: să disting cu discernământ între exigențele credinței iudaice, pe de o parte, și cele ale unei investigații raționale și umane, de cealaltă parte.
Primul eșec ce m-a afectat s-a produs atunci când, căutând sursele evreiești ale poemului lui Iov, am decis că poetul Al Doilea Isaia, pe care l-am descoperit ca fiind autorul lui, a folosit și expresii din Pentateuh, considerând firesc ca primele cinci cărți ale Bibliei să fi fost concepute și scrise mai înainte.
Acest pas, condus de naivitate, l-am făcut deși constatasem că unele părți ale Cărților atribuite lui Moise – episodul cu turnul Babel, potopul și altele – aveau certe surse mesopotamiene, posibil de cunoscut de către învățații evrei în timpul robiei babiloniene (597 - 538 î.e.n.).
Când, peste câțiva ani, am revenit cu o cercetare de psihologie individuală a personalității lui Al Doilea Isaia, observând faptul că modúlul central din Pentateuh, format din Dumnezeu, Moise și Muntele Sinai, nu e marcat în cărțile marilor profeți Isaia, Ieremia, Iezechiel și Al Doilea Isaia, am conchis că personajul Iov este un alter-ego al autorului și, în multe privințe, un Moise avant la lettre. (9, pp. 94-101)
Tot în legătură cu Al Doilea Isaia, acum în calitate de profet al ultimei perioade a exilului babilonian, s-a pus problema separării textului scris de el, pe de o parte, de Cartea profetului Isaia, de cealaltă parte - căreia îi fusese alipit de operatorii canonului (capitolele 40-55) -, și a așezării lui convenționale în conformitate cu timpul scrieirii sale - după Iezechiel, primul profet al exilului.
În urma acestor descoperiri, ordinea din mintea mea a conceperii și scrierii principalelor Cărți ale Vechiului Testament este următoarea: Profeții mari și mici - Amos, Osea, Miheia/Mica, Isaia, Ieremia, Naum, Avacum, Iezechiel, Daniel, Al Doilea Isaia, Zaharia, Agheu/Hagai, Maleahi -, Cartea I Ezdra, Pentateuhul - Facerea, Ieșirea, Leviticul, Numerii, Deuteronomul-, Cartea lui Neemia sau II Ezdra.
Vezi și afirmația emblematică a lui Iisus: ”Din zilele lui Ioan Botezătorul până acum împărăția cerurilor se ia prin asalt, iar cei ce dau asaltul o cuceresc. Că toți proorocii și Legea au proorocit până la Ioan.” (Sfânta Evanghelie după Matei, 11,12-13 (10)
5. Anacronismul ca metodologie asumată a scrierii Bibliei
Toate aceste ipoteze vor fi corelate cuanacronismul din textele biblice, asumat de autorii evrei.
Vezi O istorie a evreilor: ”… nu are importanță dacă evenimentul Ieșirii din robie sau al șederii în pustie s-au desfășurat exact cum le descrie Biblia în primele cinci cărți ale Pentateuhului. Afirmațiile criticii biblice, după care anumite părți ale acestei cărți ar fi fost redactate mult după moartea lui Moise, nu schimbă nimic din fondul problemei. Este vorba numai de a ști dacă, în secolele care au urmat, reprezentarea acestor evenimente în conștiința colectivă a vechilor evrei a fost sau nu conformă cu marile afirmații ale textului biblic, așa cum le-am expus pe scurt. Or, asupra acestui punct, putem fi categorici.” (11, p. 22)
Acest tip de concepție metodologică apare după exilul babilonian în legătură cu asimilarea unor elemente din literatura mitologică și cultura mesopotamiană, care vor fi adaptate și integrate în creațiile evreiești.
Vezi profetul Iezechiel, autorul povestirilor cu Noe, Iov și profetul Daniel, și poetul Al Doilea Isaia, creatorul poemului lui Iov.
Deși Noe a fost creat în secolul VI î.e.n., el și legenda Potopului, construiți după model sumerian și babilonian, vor fi plasați de scribul Ezdra, autorul Primelor cinci Cărți ale Bibliei, în Facerea, Întâia Carte a lui Moise, în capitolele 5-9, începând cu Neamurile patriarhilor de la Adam până la Noe și sfârșind cu Seminția și urmașii lui Noe.
Care este ideea acestei practici narative?
Iată una din formulele ei posibile: scopul urmărit de autor este anterior construcției textuale religioase.
Altfel spus: ca să ajungem unde vrem – la o lucrare convingătoare despre timpurile de mult apuse -, trebuie să folosim toate mijloacele necesare, fără nicio reținere legată de timpul și locul apariției și existenței lor; importantă este cucerirea conștiinței credincioșilor, și nu adevărul tuturor informațiilor ce concură la împlinirea acestui obiectiv.
Rezultă astfel un text închis în el însuși – care include atât sensul cât și referința fiecărui cuvânt al său -, și deschis către cititorul încrezător în natura lui divină.
Inspirația autorului omogenizează în retorta Cuvântului lui Dumnezeu acest aluat semantic în care, la o analiză atentă și documentată, putem găsi toate ingredientele sale aduse din diferite culturi, epoci istorice și spații geografice.
...
Alexandru Bulandra (27.10.1954, Ianca, Brăila) este eseist și istoric literar.
Pseudonim literar al lui Alexandru Buleandră. Fiul lui Constantin, cadru militar, originar din com. Curcani, jud. Călăraşi, şi al Vladei, casnică, originară din com. Colilia, judeţul Ialomiţa. Este nepotul actorului, dramaturgului şi poetului Ion Buleandră. Urmează studiile liceale la Urziceni, judeţul Ialomiţa, şi pe cele universitare la Facultatea de Filozofie din Bucureşti, promoţia 1978. În prezent este director al Bibliotecii Municipale „Constantin Ţoiu” din Urziceni. După absolvirea facultăţii, participă la şedinţele cercului de etică, coordonat de Niculae Belu şi Vasile Morar, unde aprofundează lectura etică a textelor narative, precum şi la sesiunile ştiinţifice anuale ale Institutului de Filosofie. În „Revista de filosofie” a Academiei publică patru studii: cel de debut – „Istoricitatea bunului simţ şi alternativele devenirii moralităţii practice” (5/1986), urmat de „Buna-credinţă şi buna-cuviinţă ca dimensiuni ale bunului simţ” (5/1987), „Protoetica sau despre întemeierea morală a cronicilor româneşti” (5/l988) şi „Eminescu şi etica dezvoltării organice” (4/l989). În Urziceni, participă la şedinţele cenaclului literar Dor fără saţiu, iar în calitate de director al Casei de cultură organizează întâlniri cu scriitori, de la Ştefan Aug. Doinaş, Mircea Dinescu, Eugen Simion, la Stelian Tănase şi Cristian Teodorescu. Colaborează la revistele „Helis” (Slobozia), „Litere” (Târgovişte), „Oglinda literară” (Focşani), „Observator cultural” (Bucureşti). În 2006 debutează în volum cu lucrarea „Vasile Alecsandri şi cazul Mioriţa – o anchetă literară”, apărută la Ed. „Helis”, Slobozia. Din 2010 este membru USR la Secţia de critică, istorie literară şi eseistică a Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti. Membru al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni (2009). Distins cu premiul „Nicolae Scurtescu” pentru monografii etnografice al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni pentru „Mioriţa, povestea unei capodopere” (2009).
Scrieri
Vasile Alecsandri şi cazul Mioriţa – o anchetă literară, Ed. Helis, Slobozia, 2006;
Experimentul Iov, Ed. Helis, Slobozia, 2007;
Tainele Mioriţei. O lectură în cheie masonică a baladei Mioriţa de Vasile Alecsandri, Ed. Helis, Slobozia, 2008;
Nevoia de poveste, eseuri şi aplicaţii, Ed. Paideia, Bucureşti, 2008; Masca păcurarului. Al treilea raport de cercetare în cazul Mioriţa, Ed. Helis, Slobozia, 2009;
El experimento Job, traducere de Gabriela Banu, Ed. Logos, Bucureşti, 2009;
Minunata istorie a Cărţii lui Iov, Ed. Paideia, Bucureşti, 2011;
Experimentul Iov, ed. a II-a, Ed. Paideia, Bucureşti, 2008;
Mioriţa – povestea unei capodopere, Ed. Bibliotheca, Târgovişte, 2008;
Mioriţa. Vasile Alecsandri şi cazul Mioriţa. Tainele Mioriţei. Masca păcurarului, Ed. Paideia, Bucureşti, 2011.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
10 alte produse din aceeași categorie
Psihologia educației - coordanator Marin...
Cartea probează capacitatea autorului de valorificare a unui volum mare de informații științifice situate la linia de intersecție intradisciplinară și interdisciplinară existentă între psihologie (generală, a vârstelor, cognitivă, socială) și pedagogie (teoria educației, teoria instruirii, teoria curriculumului).49,00 leiTranscendență și imanență - Ion Popescu
Atâta de polisemice prin diversitatea semnificărilor, transcendența și imanența nu pot fi bine înțelese decât prin exercițiu dialogal prin care părțile pe cât se instituie, pe atâta se presupun reciproc.34,00 leiPraxis şi tradiţie. Eseu despre o...
Eseul abordează problema raportului dintre acţiunea umană (praxis) şi tradiţie, pornind de la concepţia dualistă asupra istoriei fundamentată pe o metodologie sintetică, metafizică şi dialectică deopotrivă.26,00 leiAurul la români - Radu Lungu
Teritoriul actual al Romaniei a fost binecuvantat cu imbelsugate zacaminte de aur, cu unele dintre cele mai bogate resurse de sare din lume, precum si cu indestulatoare panze „freatice” de naft (țiței).43,00 lei
Filosofia și experiența sensului - Vasile...
Lucrarea aduce în unitate, sub semnul unei exigențe logico-metodologice, problematica de bază a unui studiu modern al limbajului, atât într-o abordare lingvistică, semiotică și hermeneutică, cât și în modalitățile determinate în care structurează cunoașterea și acțiunea, experiența umană în genere.68,00 leiPatriarhul Miron Cristea – o viață – un...
Opera întâiului patriarh al Bisericii Ortodoxe române este și astăzi din ce în ce mai actuală. Volumul conține 502 pagini, autorul fiind președintele reales al secției Proză a Asociației Scriitorilor din București.65,00 leiCunoaștere și comprehensiune. Hermeneutica...
Lucrarea oferă o introducere în problematica și conceptele de bază ale hermeneuticii, considerate în contextul istoriei domeniului și al perspectivelor multiple din logică, metodologie și filosofia științei.42,00 leiFenomenul și nimicul I. Proiectul...
Volumul nu este doar o introducere în fenomenologie, cât o introducere în filosofie pe calea fenomenologiei.47,00 leiLumea de la Oliver Cromwell la Vladimir...
O expunere atractivă și bine documentată a ultimelor trei secole, care au adus transformări uimitoare în toate domeniile de activitate.50,00 lei
Clienții care au cumpărat acest produs au mai cumpărat și:
Jazzul clasic. Istorie si legendă -...
Momente de istorie dar și de legendă ale jazz-ului clasic, ale acelei mirifice perioade cuprinse mai ales între anii '20-'50, epocă a stilurilor New Orleans, Chicago sau Kansas City, a big band-urilor din New York, a marilor orchestre albe de swing, a stilurilor de be pop sau cool.140,25 lei 165,00 leiDimitrie Grigoraş. Ordinea clasică a...
Dimitrie Grigoraș aparține acelei categorii privilegiate a artiștilor care stăpânesc, în egală măsură, linia și culoarea, care sunt înzestrați deopotrivă cu rațiune și sensibilitate. (...)136,00 lei 160,00 leiMavrodin - album - Henry Mavrodin
Când iraţionalul convieţuieşte paşnic alături de o luciditate de cristal, se pot naşte idei.98,26 lei 115,59 leiModă şi societate urbană în România epocii...
Istoric şi critic de artă, cavaler al Ordinului Meritul Cultural şi laureat al Premiului Uniunii Artistilor Plastici pentru critică de artă, dr. Silvan Ionescu este cercetător principal la Institutul de Istorie Nicolae Iorga şi conferenţiar universitar la Universitatea de Arte din Bucureşti.92,65 lei 109,00 leiRisipitorul de talent: Ilie Cristoloveanu,...
Volumul este prima monografie dedicată artistului și filologului Ilie (Elie) Cristoloveanu (Christoloveanu, Christo-Loveanu) (1893-1964), stabilit din 1922 în SUA, la New York, unde a avut mai multe expoziții de pictură.85,00 lei 100,00 lei
Augustin Ioan - Arhitectura - 11 carti -...
Augustin Ioan este arhitect și profesor universitar la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu” din Bucureşti. Colecția Studii Imaginate aduce în atenția cititorului diferite problematici și perspective privind modul în care arhitectura a influențat și s-a dezvoltat în cadrul culturii europene și a celei românești.85,00 lei 100,00 leiNumai onlineO călătorie în lumea lui GABOR TOMPA -...
Sunt pagini care tin captiv ochiul.Care il seduc, mai intai, ca apoi sa-si etaleze detaliile, ansamblul......82,88 lei 97,50 leiNicu Russu - un artist desavarsit cu...
Nicu Russu a fost unul dintre marii graficieni-magicieni care au fermecat copilăria unei întregi generaţii de copii născuţi în anii 60-70.68,00 lei 80,00 leiVelásquez • Goya - José Ortega y Gasset
O analiză fascinantă a operei celor doi mari pictori făcută de unul dintre cei mai originali filozofi ai secolului trecut.54,40 lei 64,00 leiO istorie a teoriilor despre artă (Sec....
O lucrare fascinantă despre marii maeștri ai ultimeleor cinci secole, al cărei liant filozofic este chiar funcţia de cunoaştere a artei şi prin artă.54,40 lei 64,00 lei
Peripeţiile bravului soldat Švejk în...
Romanul satiric antimilitarist de notorietate mondială „Peripețiile bravului soldat Svejk” (Osudy dobrého vojáka Švejka, 1921–1923) este o capodopera a lui Jaroslav Hašek și este considerat unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX.86,00 leiNumai onlineDespre Pythagora și pythagorei - Fragmente...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.40,00 leiNumai onlineDespre Pythagora și pythagorei - Fragmente...
Dintre cele mai cunoscute de toţi era învăţătura potrivit căreia sufletul este, după cum spune el, nemuritor iar apoi trece în alte specii de vieţuitoare... aceste opinii Pythagoras le-a introdus cel dintâi în Elada.78,00 leiCerul a coborât - Șerban Madgearu
Ție, Pentru ca tristețile mele să le rostească, să le mângâie și să le alunge pe ale Tale.12,00 leiD I V I N U L (e-book) - Ediția a II-a,...
În urmă cu aproximativ 2600 de ani, cineva l-ar fi întrebat pe vestitul Thales: „ce este Zeul?” Ce ar fi răspuns primul dintre înțelepți? Ceea ce este fără de început și fără de sfârșit, oferind astfel o determinație inteligibilă Celui-mai-presus-de-orice-determinație.15,00 leiNumai online
Precum fumul (e-book) - Radu Anton Roman
Am scris Precum fumul destins, într-o deplină libertate interioară, încercând să adun într-o carte tot ce mă obseda. O să vi se pară ciudat, dar învățam să trăiesc, scriind.60,00 leiNumai onlinePeripeţiile bravului soldat Švejk în...
O colecție nemuritoare de incidente ridicole cu un soldat din Primul Război Mondial, care a fost tradusă în peste șaizeci de limbi. Unul dintre cele mai bune romane ale secolului XX.160,00 leiGorgias - Platon Notă introductivă,...
O traducere de excepție a unuia dintre cele mai cunoscute dialoguri platoniciene.59,00 leiPaideia volumul III (e-book) - Werner...
Expunerea mea nu se adresează numai erudiţilor, ci tuturor celor care, în lupta acestei epoci pentru salvarea culturii noastre milenare, caută să reintre în contact cu spiritul Greciei antice.50,00 leiNumai onlinePaideia vol. I-II-III - Werner Jaeger,...
Paideia este o operă savantă vestită între europeni; ea ne arată cum s-a format spiritul grec, sedus de poezia Iliadei, de povestea Războiului Troiei în care se glorifică olimpianismul, virtuțile si regulile aristrocratiei militare ahee. Sunt descrise evoluțiile lor în panelenismul așa format, prin aspirație la perfecționism și educatie, prin paideia.297,00 lei
Bucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiCarte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.28,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 lei
Concepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiPsihologi români din secolul XX - Pavel...
„Omagiu psihologilor români ai secolului XX care prin două războaie mondiale și comunism au menținut aprinsă flacăra psihologiei pentru generațiile viitoare.” PAVEL MUREȘAN ION MÂNZAT130,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiIntroducere la studiul arhitecturii -...
G. M. Cantacuzino, arhitect din spiţa celor mari, studios al istoriei, scriitor subtil, a însufleţit alături de alţi intelectuali cercul „Simetria” şi revista lui.17,00 lei 20,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia28,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei