Explicaţii teoretice şi practice despre ingeniosul şi meşteşugitul joc cu piese, numit şah în limba populară
Ediție bilingvă îngrijită de Ana-Cristina Halichias text stabilit si traducere
- Scrieţi un comentariu
EXPLICAŢII teoretice şi practice privitoare la ingeniosul şi meşteşugitul joc al pieselor,
numit ŞAH în limba poporului, ediție bilingvă latină - română.
2455P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității:
EXPLICAŢII teoretice şi practice privitoare la ingeniosul şi meşteşugitul joc al pieselor, numit ŞAH în limba poporului, după metoda domnului Philipp Stamma, de neam arab, proaspăt maestru, înfăţişate pe scurt şi oferite în dar de către prepozitul Farcaş Gheorghe, cu smerită plecăciune, pentru Anul Nou, preailustrului domn, domnului conte Pál Forgach, protectorul său mult binevoitor.
Prin milostiva îngăduinţă şi permisiune a superiorilor săi,
S-a tipărit la Oradea
de Ignaţiu Ioan Baptista Balent, tipograf episcopal
INFORMATIONES SPECULATIVAE ET PRACTICAE DE INGENIOSO ET ARTIFICIALI SCRUPORUM LUSU S C H A C H,
vulgo sic nuncupato,
AD METHODUM D(OMINI) PHILIPPI STAMMA,
Natione Arabis, magistri recentioris,
Succinto modo expositae
et
ILLUSTRISSIMO DOMINO, DOMINO C.P.F.
Patrono suo gratiosissimo
PRO NOVO Anno humillime oblatae
a P.F.G.
EX GRATIOSA CONCESSIONE ET INDVLTV
SVPERIORVM
Autor | Ediție bilingvă îngrijită de Ana-Cristina Halichias text stabilit si traducere |
Anul publicării | 2021 |
Format | 95 x 205 mm |
Nr. pagini | 126 |
eBook | 2502-explicatii-teoretice-si-practice-despre-ingeniosul-si-mestesugitul-joc-cu-piese-numit-sah-in-limba-populara-9786067485929.html |
ID Hard Cover | 2502-explicatii-teoretice-si-practice-despre-ingeniosul-si-mestesugitul-joc-cu-piese-numit-sah-in-limba-populara-9786067485929.html |
Gen | Literatura |
Subgen | Publicistica |
Limba | Multilingual |
Tip format | Fizic |
Categorie | Beletristica |
Sub-Categorie | Publicistica |
ISBN | 978-606-748-591-2 |
Lucrarea a fost semnalată pentru prima dată de U. Vălureanu în anul 1975, iar o descriere bibliologică a ei a fost făcută în anul 1978 de Dan Rîpă-Buicliu, Ioana Zmeu şi Vasile Savin. În anul 2000, cartea a apărut în ediţie anastatică sub îngrijirea lui Marian Stere, în colecţia ARHIŞAH 8 a Editurii Gambit, însoţită de Cuvântul editorului, pp. 67-69, în care sunt date câteva informaţii referitoare la această lucrare.
Istoria ediţiei de faţă a început în anul 1988, când regretatul Constantin Ştefaniu, şahist, arbitru internaţional şi autor al unor cărţi de referinţă consacrate sportului minţii, mi-a pus la dispoziţie o copie xerox a lucrării, în vederea transcrierii şi traducerii acesteia pentru a fi publicată în ediţie bilingvă. Dispariţia lui Constantin Ştefaniu, la scurt timp după ce încheiasem traducerea şi transcrierea textului, m-a determinat, dintr-o datorie de conştiinţă, să amân sine die acest proiect. Odată cu apariţia ediţiei anastatice realizate de Marian Stere, am redevenit interesată de acest proiect de introducere în circuitul cultural a unei cărţi rare, care aparţine categoriei aşa-numitelor transilvanice, tipărituri imprimate pe teritoriul Transilvaniei, sub diferite influenţe culturale şi religioase, în limbile latină, germană şi maghiară. Am început o serie de cercetări pentru a identifica biblioteci în care s-ar putea afla micul manual de şah, precum şi pentru a găsi o bibliografie minimală, care să îmi ofere informaţiile necesare prezentării acestuia.
Multă vreme s-a crezut că Informationes a apărut într-o ediţie unică. O neconcordanţă între exemplarele păstrate a condus spre concluzia că, după apariţia primei ediţii, care era precedată de un îndemn scris în distih elegiac adresat cititorului, aceasta a fost retipărită într-o nouă versiune, în care motto-ul a fost înlocuit cu un poem, de asemenea compus în distih elegiac (poate de acelaşi autor), ale cărui ultime versuri reiau îndemnul din varianta iniţială. O traducere în limba română a acestui poem a fost publicată de Constantin Ştefaniu în anul 1986, fără niciun fel de indicaţie privind originalul consultat şi numele traducătorului.
Se pare că s-au păstrat opt exemplare ale lucrării în diferite părţi ale lumii. Dintre acestea, am identificat în afara graniţelor un exemplar la Biblioteca Naţională Széchényi din Budapesta, sub cota Gymn. 380, şi un exemplar la Koninklijke Bibliotheek din Haga, sub cota KW 364 C 24, disponibil şi pe internet. În România, a existat un exemplar la Muzeul Sportului din Braşov, de unde a ajuns la Muzeul Sportului din Bucureşti. Acolo a fost (re)descoperit de problemistul Valeriu Petrovici, care l-a semnalat ziaristului U. Vălureanu. După mutarea Muzeului Sportului din incinta fostului complex „23August” la Muzeul de Istorie, cartea s-a pierdut. Două exemplare ale ediţiei secunde s-au păstrat la Biblioteca Eparhiei Romano-Catolice din Oradea[8], respectiv la Biblioteca Judeţeană „Astra” din Sibiu, sub cota Colecţii speciale – Transilvanice 800 T1.
Primul manual de şah tipărit pe teritoriul României
Şahul este o mare în care un ţânţar se poate scălda, iar un elefant se poate îneca.
Proverb indian
Şahul este prea mult joc ca să fie ştiinţă şi prea multă ştiinţă ca să fie un joc.
Gotthold Ephraim Lessing
Şahul este cel mai minunat mijloc de disciplinare a gândirii, de ordonare a domeniilor de cunoaştere şi de recreaţie a spiritului. Este un univers comprimat pe 64 de pătrăţele.
Nicolae Iorga
Informaţiile despre locul, momentul şi felul în care a fost născocit fascinantul joc al minţii sunt atât de puţine şi de disparate, încât nu permit reconstituirea genezei şahului. Originile sale sunt învăluite în numeroase mituri şi legende, care au în centrul lor personaje biblice şi eroi ai lumii antice. Surse destul de neclare povestesc că Sem, fiul lui Noe, ar fi dus pe arca tatălui său mai multe jocuri, printre care şi şahul, pentru a-şi trece mai uşor timpul petrecut pe corabie în timpul potopului. O altă legendă spune că şahul ar fi fost inventat de înţeleptul rege Solomon şi dăruit de acesta poporului său spre dezlegarea minţilor şi desfătare. În China secolului al X-lea î.Hr., doi chinezi foarte înţelepţi s-au înfruntat într-o luptă cu „fildeşi” pe o tablă dăruită poporului de unul dintre împăraţii dinastiei Shang (sec. XVI î.Hr.). La curtea regelui persan Husru al II-lea –Nuşirvan – ar fi venit o solie din India care i-ar fi adus, printre alte daruri, o cutie lucrată în pătrăţele de aur şi argint, pe care stăteau splendide figurine din fildeş reprezentând elefanţi, călăreţi, pedestraşi, care de luptă, comandanţi. Dacă înţelepţii regelui reuşeau să afle regulile jocului şi să învingă, atunci regele Indiei era gata să încheie pace veşnică. În caz contrar, regele persan trebuia să îi plătească tribut celui indian. Dar înţelepţii lui Husru au reuşit să dezlege taina jocului necunoscut. Lui Palamede, eroul participant la războiul troian, grecii îi atribuiau, pe lângă inventarea mai multor litere ale alfabetului, a calendarului, a unităţilor de greutate şi măsură, şi inventarea jocului numit pessoí (sau petteía), asimilat o perioadă destul de îndelungată şahului. Cea mai răspândită legendă, cunoscută şi preluată de mai toate popoarele din folclorul indian, este aceea pe care o povesteşte cu harul său neegalat Mihail Sadoveanu în nuvela „Soarele în baltă sau aventurile şahului”.
Deşi şapte ţări (India, China, Persia, Arabia, Asiria, Egiptul şi Grecia) şi-au revendicat, prin legendele lor, onoarea de a fi inventat acest joc, istoricii au stabilit încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea că strămoşul direct al şahului este jocul indian chaturanga, apărut în jurul anului 570 d.Chr. undeva pe Valea Gangelui şi răspândit în ţările asiatice de către budişti. Denumirea chaturanga este compusă din cuvintele chatur „patru” şi anga „elemente, unităţi”. Se pare că şahul indian chaturanga ar fi fost precedat de un şah arhaic, care se juca tot pe o tablă cu 64 de pătrate, dar era mai simplu, cu numai opt pietricele sau discuri albe sau negre de fiecare parte. De la această formă primară, o minte genială a înlocuit pietricelele sau discurile cu simboluri ale vieţii cotidiene din lumea antică, în care luptele dintre popoare erau prezenţe constante.
La începutul secolului al VII-lea d.Hr., jocul a trecut în Persia sub numele de şatrandj, suferind însă unele modificări. Şatrandjul a atins apogeul în secolul al X-lea, datorită prezenţei în această perioadă a unor alia „mari maeştri”, şi s-a răspândit cu repeziciune în toată lumea arabă, unde a suferit diverse modificări, în funcţie de cultura şi ritmul de dezvoltare al societăţilor în cadrul cărora a fost jucat. Deşi „nu e câtuşi de puţin uşor să determinăm aproximativ în ce epocă s-a cristalizat cu adevărat un joc mai apropiat de jocul nostru de şah actual decât de numeroasele şi îndepărtatele jocuri pe tabla «în pătrăţele», pe care societăţile vechi, atât în Asia, cât şi în Europa, le cunoşteau deja”, totuşi cercetătorii domeniului au putut stabili că evoluţia de la şatrandj la noul joc de şah s-a produs pe parcursul a peste şapte secole, începând cu anul 711, când arabii au trecut Gibraltarul şi au ocupat Spania, de unde, apoi, jocul s-a răspândit mai întâi în Sicilia, nordul Italiei şi Franţa, iar la începutul secolului al XI-lea, prin intermediul scandinavilor, în ţările din nordul Europei. În Rusia, şatrandjul a pătruns direct de la popoarele asiatice, cu care era învecinată. Procesul „de transformare a şatrandjului s-a impus ca un fenomen spontan chiar din momentul apariţiei lui în Europa, din cauza încetinelii excesive cu care se desfăşura jocul, desigur potrivit temperamentului oriental, dar pur şi simplu obositor pentru vioiul spirit latin”. Jocul a intrat în faza sa modernă în secolele al XV-lea şi al XVI-lea.
Traducerea adaptată a cărţii lui Stamma a fost o contribuţie însemnată la „agenda iluministă a vremii”, susţinând „paradigma raţionalistă a acesteia” şi dovedind că la Oradea se juca şah la sfârşitul secolului al XVIII-lea, un fapt deosebit de onorant pentru „mediul cognitiv orădean cu o preocupare intelectuală raţionalistă, academică”.
Aşa cum rezultă şi din titlu, cartea este un vademecum pentru începători, o adaptare simplificată, în limba latină, a ediţiei franceze a lucrării sirianului Philipp Stamma, intitulată Essai sur le jeu des échecs où l’on donne quelques règles pour le bien jouer et remporter l’avantage par des coups fins et subtils que l’on peut appeler les secrets de ce jeu, Imp. de P. Emery, Paris, 1737.
Originar din Alep, Philipp Stamma ( c. 1705 - c. 1755) a fost cel mai faimos jucător de şah din Europa din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, un pionier al notaţiei şahiste, el fiind cel care a introdus notația algebrică. La începuturile carierei sale a jucat forma arabă a jocului ( şatrandj). De tânăr s-a mutat din lumea arabă în Italia, unde a rămas o vreme, uimind curțile romane în timp ce se acomoda cu regulile șahului occidental. Mai târziu, s-a mutat în Franța și s-a bucurat de un succes similar la Café de la Régence din Paris. Gloria sa a crescut odată cu apariţia lucrării de teorie a şahului intitulată Essai sur le jeu des Échecs , care cuprindea 100 de partide şi de probleme. Din Franţa, Stamma a plecat la Londra, un centru al șahului englez din secolul al XVIII-lea, devenind un obișnuit al Slaughter's Coffee House și fiind considerat unul dintre cei mai puternici jucători ai Angliei. La Londra a publicat, în 1745, sub titlul The Noble Game of Chess o traducere în engleză a cărţii sale, pe care a îmbogăţit-o cu 74 variante de deschidere. Cartea a fost foarte populară şi s-a bucurat de traduceri în limbile germană, italiană şi olandeză. Declinul carierei sale glorioase a fost marcat de înfrângerea pe care a suferit-o în anul 1747, în partida jucată cu François Philidor.
În lumea ştiinţifică s-a discutat mult despre identitatea celor două personaje ale căror iniţiale figurează pe pagina de titlu a lucrării tipărite la Oradea. În ceea ce priveşte monograma P.F.G., în epocă au existat mai multe personaje cu aceste iniţiale, dar cercetătorii şi istoricii şahului au identificat personajul cu prepozitul Gheorghe Fărcaş (1750-1815), canonic greco-catolic, recunoscut pentru erudiţia şi activitatea sa în mediile culturale din Oradea, căruia i se atribuie traducerea în limba latină.
Iniţialele C.F.P. au fost în mod unanim identificate cu contele Forgách Pál. Acesta a fost student al universităţii iezuite din Trnava, devenind ulterior o personalitate influentă a capitlului din Oradea.
Ignatius Johannes Baptista Bálent a fost tipograf-editor episcopal la Oradea vreme de aproape 15 ani (c.1771-1785). A venit în oraş de la Eger, dar profesia a învăţat-o de la iezuiţii din Košice. Cu aproximativ 110 publicaţii, el a fost cel mai prolific tipograf orădean, în vremea sa tipografia episcopală atingând apogeul.
Ediție bilingvă îngrijită de Ana-Cristina Halichias, text stabilit si traducere
10 alte produse din aceeași categorie
Ordine şi armonie: Proporţii în natură şi...
Andra Panduru este lector univ. la Catedra de Tehnico-Teoretice, Disciplina Anatomie Aristică a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, doctor în Estetica Artelor Plastice.17,50 lei 25,00 leiNumai onlineEtnosofia - Petru Ursache Ediția a II-a
O fascinantă incursiune în domeniul filosofiei populare, în încercarea de a surprinde variatele aspecte ale modului de a gîndi și a privi lumea al locuitorilor din satul românesc tradițional.35,00 leiEpistemologia matematicii - Jean-Pierre Cléro
O serie de texte de matematică, de istoria matematicii și de filosofie a matematicii scrise de cunoscutul profesor Jean-Pierre Cléro de la Universitatea din Rouen.19,60 lei 28,00 leiCum am înțeles Biblia și pe Dumnezeul ei....
Lucrarea încearcă să abordeze Biblia dintr-o perspectivă a detectivului literar pentru a înțelege omul comunitar și excelența umană evreiascăîn efortul dramatic și sublim de concepere, promovare și interacțiune cu Dumnezeul lor.19,60 lei 28,00 leiRisipitorul de talent: Ilie Cristoloveanu,...
Volumul este prima monografie dedicată artistului și filologului Ilie (Elie) Cristoloveanu (Christoloveanu, Christo-Loveanu) (1893-1964), stabilit din 1922 în SUA, la New York, unde a avut mai multe expoziții de pictură.100,00 lei
Estetica. Psihologia frumosului si a artei...
La originea artei nu stă, prin urmare, tendinţa de a imita natura, conchide Worringer, ci tocmai tendinţa contrară de a evada din natură şi din arbitrariul ei într-un univers de abstracţiuni geometrice şi de valori absolute.31,50 lei 45,00 leiEstetica. Psihologia frumosului si a artei...
Estetica este ştiinţa despre frumos, implicit, şi despre urît. Ecoul larg al teoriei empatice nu a însemnat însă, numai acord sau asimilare, ci şi polemică sau chiar respingere.31,50 lei 45,00 leiDescartes - Viorel Vizureanu
O excelentă trecere în revistă a conceptelor și ideilor lui Descartes, dimpreună cu un autoportret al filosofului francez și o prezentare a percepției atât în epocă, cât și în secolele următoare, a sistemului filosofic și a ideilor științifice carteziene.30,00 lei 40,00 leiPreț redus!Dialog despre artă - Anatoli Lunaciarski
Anatoli Vasilievici Lunacearski a fost un revoluționar marxist rus, critic de artă și ziarist, primul Comisar al Poporului pentru Instrucția Publică, responsabil de sectorul cultură și educație.Prin scrierile sale, a analizat valorile actului creator și a promovat valorificarea tradițiilor progresiste artistice cu caracter teoretic și estetic, precum și...33,00 lei 44,00 leiPreț redus!Vechea și noua logică. Carnap prin el...
În tradiția filosofiei analitice, Carnap formulează concepția modernă despre esența și rolul logicii: logica limbajului, centrată de semantica logică, constituie baza analizei logice a limbajului științei.41,00 lei
Pachet Regele Carol I
Un important fond arhivistic de copii dactilografiate de către istoricul Octavian Beu, aflate la Arhivele Statului din Bucureşti şi la Secţia de Manuscrise a Bibliotecii Academiei Române, care cuprinde rapoartele diplomaţilor austro-ungari acreditaţi la Bucureşti în perioada anilor 1877 – 1916.306,00 lei 510,00 leiPreț redus!Pachet Istoria României - Domnitori și...
Domnitorii Țării Românești și ai Moldovei și Principii Transilvaniei care se bucură de o iconografie stabilită, având fiecare o notă minuțioasă de prezentare.Familii de boieri mari şi mici din Valahia, vol. ce privește, în fapt, istoria politicii premoderne.Istoria familiilor boierești din Moldova – o incursiune în istoria politicii premoderne, amănunt...132,00 lei 220,00 leiPreț redus!Pachet Regele Ferdinand I - Monarhia si...
O abordare de natură cronologică încearcă să treacă în revistă o „sintagmă” de valoare istorică: instituția monarhiei moderne și contemporane (o continuitate constituțională de la Alexandru Ioan Cuza și casa de Hohenzollern-Sigmaringen la regii interbelici ai României).119,40 lei 199,00 leiPreț redus!Cunoasterea prin tacere -vol.1-5- George...
Bine sau rău, ne intră în fire, ca, parafrazând o vorbă de-a vechilor greci, să prindem în discursivitatea noastră raţională şi iraţionalul, să zicem că ştim că nu ştim, să demonstrăm că demonstraţia nu e posibilă. În fine, să vorbim pe îndelete despre tăcere.100,80 lei 144,00 leiPachet Liberalismul în România
Dumitru Bratianu diplomatul, doctrinarul liberal si omul politic cuprinde prima monografie completă a diplomatului, un reprezentant de marcă al vieții politice românești și al democrației europene. O antologie a liberalismului românesc s-a vrut un „florilegiu” de texte privind comprehensiunea gândirii (ideologiei, doctrinei) liberale – mai cu seamă...95,40 lei 159,00 leiPreț redus!
Pachet Regele Carol al II-lea -...
Legea Serviciului Social – promulgată de Carol al II-lea și elaborată de Dimitrie Gusti, Henri H. Stahl și Octavian Neamțu – impunea realizarea serviciului de tip social pentru toți tinerii care terminau o facultate sau o școală superioară.80,40 lei 134,00 leiPreț redus!O istorie a teoriilor despre artă (Sec....
O lucrare fascinantă despre marii maeștri ai ultimeleor cinci secole, al cărei liant filozofic este chiar funcţia de cunoaştere a artei şi prin artă.48,00 lei 64,00 leiPreț redus!Velásquez • Goya - José Ortega y Gasset
O analiză fascinantă a operei celor doi mari pictori făcută de unul dintre cei mai originali filozofi ai secolului trecut.48,00 lei 64,00 leiPreț redus!Cunoasterea prin tacere.Tacerea ca arta....
Ca fiinţă, tăcerea nu există în abstract, inform, nedeterminat, ci numai încorporată în formele concrete ale spiritului uman.46,90 lei 67,00 leiRomii - Becky Taylor
Lucrarea prezintă traseul romilor în timp și spațiu, de la rădăcinile lor în subcontinentul indian, până la migrația în vestul Europei și în America și arată că locul romilor rămâne la fel de contestat și incert astăzi, așa cum a fost la prima lor sosire în Europa în secolul al XV-lea.45,00 lei 60,00 lei
Dorul - condiţia românească a fiinţei -...
Dacă până acum aproape toți comentatorii dorului l-au afirmat și tratat numai ca valoare artistică, noi îl credem și-l afirmăm ca ființă artistică, filosofică și teologică în același timp.35,70 lei 42,00 leiPreț redus!Epistemologia matematicii - Jean-Pierre Cléro
O serie de texte de matematică, de istoria matematicii și de filosofie a matematicii scrise de cunoscutul profesor Jean-Pierre Cléro de la Universitatea din Rouen.10,00 leiNumai onlineOrdine şi armonie: Proporţii în natură şi...
Andra Panduru este lector univ. la Catedra de Tehnico-Teoretice, Disciplina Anatomie Aristică a Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti, doctor în Estetica Artelor Plastice.17,50 lei 25,00 leiNumai onlineCum am înțeles Biblia și pe Dumnezeul ei....
Profesiunea mea de credință este următoarea: Un cercetător de bună-credință, neevreu și laic, practicând o lectură rațională și umană, poate trece mai ușor peste frontiere religioase, politice, ideologice sau psihologice, pentru a reconstitui o imagine coerentă a creației spirituale originare și originale a poporului evreu.10,00 leiNumai onlineArhitectură, etică și estetică - Raluca...
Cartea încearcă să definească graniţele teoriei de arhitectură și să găsească un nou companion dintre filosofii, în persoana filosofiei analitice, împreună cu care ar refonda dimensiunea etică a arhitecturii, mai degrabă decât pe aceea estetică.38,00 lei
Etnosofia - Petru Ursache Ediția a II-a
O fascinantă incursiune în domeniul filosofiei populare, în încercarea de a surprinde variatele aspecte ale modului de a gîndi și a privi lumea al locuitorilor din satul românesc tradițional.15,00 leiNumai onlineEtnosofia - Petru Ursache Ediția a II-a
O fascinantă incursiune în domeniul filosofiei populare, în încercarea de a surprinde variatele aspecte ale modului de a gîndi și a privi lumea al locuitorilor din satul românesc tradițional.35,00 leiEpistemologia matematicii - Jean-Pierre Cléro
O serie de texte de matematică, de istoria matematicii și de filosofie a matematicii scrise de cunoscutul profesor Jean-Pierre Cléro de la Universitatea din Rouen.19,60 lei 28,00 leiCum am înțeles Biblia și pe Dumnezeul ei....
Lucrarea încearcă să abordeze Biblia dintr-o perspectivă a detectivului literar pentru a înțelege omul comunitar și excelența umană evreiascăîn efortul dramatic și sublim de concepere, promovare și interacțiune cu Dumnezeul lor.19,60 lei 28,00 leiÎnfrigurata simțire. Micul meu infinit...
Înfrigurata simțire ne oferă cu simplitate oglindiri mai puțin cunoscute ale lumii cu tot ce există în ea din zorile anotimpurilor până departe, în amurgul lor.41,00 lei
Carte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiBucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).150,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.122,00 leiConcepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 lei
Despre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 leiIisus Hristos, iubirea trădată. Vol.1:...
Într-o manieră cu totul originală, autorul propune descoperirea adevărului conform căruia oricât ar fi de falsificată și trădată, „iubirea nu cade niciodată”.60,00 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,12 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.42,00 leiPoeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei