Impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă din România - Manuela Sofia Stănculescu, Victoria Stoiciu
Manuela Sofia Stănculescu, Victoria Stoiciu
- Scrieţi un comentariu
O evaluare riguroasă a impactului crizei economice asupra migrației forței de munca din Romania.
0420P
Nou
Acest produs nu se mai află pe stoc
Data disponibilității: 2015-03-31
Cercetările privind migrația forței de muncă din România formează un corp de literatură bogat în contribuții care descriu și analizează în profunzime evoluțiile acestui fenomen după 1990. Dacă la începutul anilor 2000, cercetarea migrației se concentra mai ales pe întrebările de tipul „cine?”, „unde?”, „cum?” și „câți?”, după 2007, interesul a fost reorientat tot mai mult spre studiul efectelor migrației. Astfel, cercetarea prezentată aici aduce în discuție o temă nouă și de maximă actualitate – impactul crizei economice globale asupra lucrătorilor români din străinătate. Dincolo de date proaspete, studiul analizează percepțiile și așteptările migranților români asupra crizei, dar și principalele lor strategii de răspuns, cu precădere revenirea în țară și planurile de viitor. De asemenea, studiul aduce date despre consecinţele pe care criza le-a produs asupra migraţiei de revenire şi oferă răspunsuri referitoare la amploarea fenomenului de revenire în regiunile studiate, precum şi cu privire la factorii la nivel macro şi micro care determină reîntoarcerea migranţilor români acasă.
Studiul se deschide cu o prezentare a contextului actual în care criza economică și financiară influențează fluxurile migratorii și mobilitatea forței de muncă în interiorul Uniunii Europene și participarea migranților pe piața muncii în diferite țări de destinație. În același timp, această primă parte cuprinde date statistice referitoare la evoluția remitențelor pe timp de criză și enumeră câteva dintre mecanismele însușite de migranți sau măsuri adoptate de state pentru a face față crizei. De asemenea, acest capitol fundamentează demersul ulterior al cercetării printr-o trecere în revista succintă a situației migranților români în cele două țări principale de destinație – Spania și Italia –, dar și a modului în care criza se resimte în România.
Partea cea mai amplă a studiului este dedicată analizei datelor obținute în cadrul cercetării sociologice desfășurate în perioada august-noiembrie 2010: impactul crizei economice asupra migrației românești în scop de muncă. Capitolele următoare sunt structurate astfel încât să evidențieze rezultatele cercetării, abordând teme ca: efectele crizei economice asupra fluxurilor migratorii, respectiv plecările și revenirile românilor din străinătate; motivațiile de reîntoarcere în țară și un profil socio-demografic al migranților întorși; factorii care determina propensiunea către revenire și în ce măsură nivelul de dezvoltare al comunității de origine influențează fenomenul revenirii; măsură în care abilitățile profesionale și calificarea migranților sunt importante în adaptarea la criză sau în decizia de revenire; impactul crizei economice asupra transferurilor bănești ale românilor din străînătate și asupra structurii cheltuielilor din gospodării; consecințele pozitive și cele negative generate de migrație și modalitățile în care migrația poate fi utilizată ca instrument eficace în combaterea sărăciei și dezvoltarea României; gradul în care criza economică din România se constituie drept un catalizator al intenției de migrație determinând un posibil nou val de plecări la muncă în afară granițelor; importanța unor factori cum sunt rețelele sociale și mobilitatea profesională în procesul de adaptare a migranților la noile condiții de pe piață muncii în țările de destinație, ca urmare a crizei economice.
Studiul nostru arată că pe perioada crizei, migraţia, deşi s-a calmat cu privire la „prima plecare”, nu s-a diminuat semnificativ şi nici nu pare să scadă pentru viitor, deoarece „criza din România este mai rea” decât în Spania, Italia sau aiurea.
Criza economică a avut multiple efecte negative atât asupra populaţiei din ţară, cât şi asupra migranţilor români aflaţi la muncă în străinătate. Persoanele marginalizate pe piaţa muncii, cu capital uman şi material reduse şi cu venituri mici sunt cele care se percep ca fiind cele mai afectate de criză. În ţară, scăderea veniturilor, diminuarea economiilor şi pierderea locurilor de muncă au dus la înrăutăţirea condiţiilor de trai. Dintre lucrători migranţi, cei care au resimţit cel mai puternic criza au fost românii care lucrau ca muncitori necalificaţi şi cei care munceau fără acte sau în economia informală a ţărilor de destinaţie. Sectoarele de activitate predominant ocupate de către migranţi, cum ar fi construcţiile sau serviciile hoteliere, alături de celelalte sectoare care depind de ciclurile economice. au fost cel mai puternic lovite de recesiune, cauzând pierderea locurilor de muncă şi o creştere mai mare a ratei şomajului în rândul lucrătorilor migranţi decât în cazul angajaţilor autohtoni.
Manuela Sofia Stănculescu, Victoria Stoiciu
Autor | Manuela Sofia Stănculescu, Victoria Stoiciu |
Anul publicării | 2012 |
Format | 140 x 200 mm |
Nr. pagini | 228 |
Colecția | Studii si eseuri - Antropologie |
eBook | 1354 |
ID Hard Cover | 1354 |
Gen | Antropologie |
Subgen | Sociologie si filozofie |
Limba | Romana |
Tip format | Fizic |
Categorie | Stiinte umaniste |
Sub-Categorie | Sociologie si filozofie |
ISBN | 978-973-596-787-1 |
Studiul analizează percepțiile și așteptările migranților români asupra crizei, dar și principalele lor strategii de răspuns, cu precădere revenirea în țară și planurile de viitor. De asemenea, studiul aduce date despre consecinţele pe care criza le-a produs asupra migraţiei de revenire şi oferă răspunsuri referitoare la amploarea fenomenului de revenire în regiunile studiate, precum şi cu privire la factorii la nivel macro şi micro care determină reîntoarcerea migranţilor români acasă.
Criza economică globală a afectat puternic piaţa muncii din toate statele Uniunii Europene (UE), iar transformările suferite de economiile acestor ţări au avut, la rândul lor, repercusiuni asupra migraţiei forţei de muncă. Sectoarele de activitate predominant ocupate de către migranţi, cum ar fi construcţiile sau serviciile, au fost cele mai lovite de criza economică, cauzând pierderea locurilor de muncă şi şomaj crescut în rândul lucrătorilor migranţi.
Dinamica actuală a mobilităţii internaţionale în contextul recesiunii economice profunde care se manifestă în acelaşi timp în ţările de origine şi în ţările de destinaţie pentru lucrătorii migranţi demonstrează o natură complexă şi multidimensională a fenomenului migraţiei forţei de muncă. Migraţia se intersectează cu o varietate de probleme sociale şi economice care devin cu atât mai acute şi care au un impact cu atât mai deosebit asupra migranţilor ca şi categorie vulnerabilă afectată în primul rând de criză. Totodată, este important de remarcat tendinţa de negativizare a fenomenului migraţionist, ce apare în condiţii de criză economică, în majoritatea ţărilor de destinaţie. Pe fondul crizei se creează un spaţiu propice pentru dezvoltarea ostilităţii faţă de ceilalţi, xenofobiei şi rasismului, şi adoptării de politici de imigraţie restrictive şi de măsuri protecţioniste a propriei pieţe a muncii, situaţie ce caracterizează atât statele cu o migraţie mai recentă cât şi ţările tradiţional destinaţii pentru lucrătorii migranţi.
Aceste evoluţii dobândesc valenţe specifice în cazul migraţiei forţei de muncă din România, în condiţiile în care românii plecaţi la muncă în străinătate ocupă primul loc ca număr de lucrători mobili în spaţiul comunitar, iar multe dintre statele membre încă păstrează sau au reintrodus restricţii pe piaţa muncii pentru muncitorii români. De asemenea, criza economică şi financiară a avut consecinţe directe pentru România şi asupra migraţiei românilor. Exemple edificatoare în acest sens ar fi aspectele nou apărute în cadrul procesului aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, precum şi măsurile la care au recurs anumite state membre în vederea îndepărtării de pe teritoriul lor a unor cetăţeni români (de obicei de etnie romă).
Prin studiul de faţă ne-am propus să evaluăm care este impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă din România. Studiul analizează care sunt efectele crizei asupra migranţilor români aflaţi la muncă în afară şi asupra familiilor acestora. De asemenea, studiul aduce date despre consecinţele pe care criza le-a produs asupra migraţiei de revenire şi oferă răspunsuri referitoare la amploarea fenomenului de revenire în regiunile studiate, precum şi cu privire la factorii la nivel macro şi micro care determină reîntoarcerea migranţilor români acasă.
Studiul se deschide cu o prezentare a contextului actual în care criza economică şi financiară influenţează fluxurile migratorii şi mobilitatea forţei de muncă în interiorul Uniunii Europene şi participarea migranţilor pe piaţa muncii în diferite ţări de destinaţie. În acelaşi timp, această primă parte cuprinde date statistice referitoare la evoluţia remitenţelor pe timp de criză şi enumeră câteva dintre mecanismele însuşite de migranţi sau măsuri adoptate de state pentru a face faţă crizei. De asemenea, acest capitol fundamentează demersul ulterior al cercetării printr-o trecere în revistă succintă a situaţiei migranţilor români în cele două principale ţări de destinaţie Spania şi Italia, dar şi a modului în care criza se resimte în România.
Partea cea mai amplă a studiului este dedicată analizei datelor obţinute în cadrul cercetării sociologice desfăşurate în perioada august-noiembrie 2010: impactul crizei economice asupra migraţiei româneşti în scop de muncă. Capitolele următoare sunt structurate astfel încât să evidenţieze rezultatele cercetării, abordând teme ca: efectele crizei economice asupra fluxurilor migratorii, respectiv plecările şi revenirile românilor din străinătate; motivaţiile de reîntoarcere în ţară şi un profil socio-demografic al migranţilor întorşi; factorii care determină propensiunea către revenire şi în ce măsură nivelul de dezvoltare al comunităţii de origine influenţează fenomenul revenirii; măsura în care abilităţile profesionale şi calificarea migranţilor sunt importante în adaptarea la criză sau în decizia de revenire; impactul crizei economice asupra transferurilor băneşti ale românilor din străinătate şi asupra structurii cheltuielilor din gospodării; consecinţele pozitive şi cele negative generate de migraţie şi modalităţile în care migraţia poate fi utilizată ca instrument eficace în combaterea sărăciei şi dezvoltarea României; gradul în care criza economică din România se constituie drept un catalizator al intenţiei de migraţie determinând un posibil nou val de plecări la muncă în afara graniţelor; importanţa unor factori cum sunt reţelele sociale şi mobilitatea profesională în procesul de adaptare a migranţilor la noile condiţii de pe piaţa muncii în ţările de destinaţie ca urmare a crizei economice.
Sperăm că studiul “Impactul crizei economice asupra migraţiei româneşti în scop de muncă” va reprezenta, dincolo de o sursă de informaţii pertinente şi documentate asupra realităţii manifestării migraţiei românilor în contextul crizei, un instrument util şi relevant pentru decidenţii aflaţi la toate nivelele, atât în vederea formulării sau îmbunătăţirii politicilor publice şi strategiilor naţionale în domeniul migraţiei forţei de muncă, cât şi ca punct de plecare în intervenţii şi proiecte concrete.
...
CE ADUCE NOU CERCETAREA
Cercetările privind migraţia forţei de muncă din România formează un corp de literatură bogat în contribuţii care descriu şi analizează în profunzime evoluţiile acestui fenomen după 1990. Dacă la începutul anilor 2000, cercetarea migraţiei se concentra mai ales pe întrebările de tipul “cine?”, “unde?”, “cum?” şi “câţi?”, după 2007, interesul a fost reorientat tot mai mult spre studiul efectelor migraţiei. Astfel, au fost pe larg analizate: ascensiunea migraţiei pentru muncă ca principal tip de deplasare externă, în special după 2002, (Sandu, 2005; 2007), evoluţia remitenţelor trimise de românii din străinătate (Dăianu, coord., 2002; Roman şi Ileanu, 2011), locuirea temporară în străinătate 1990-2006 (Sandu, coord., 2006), problema copiilor rămaşi acasă (Toth et al., 2007), efectele migraţiei internaţionale asupra pieţei forţei de muncă (Şerban şi Toth, 2007), integrarea lucrătorilor români pe piaţa muncii din ţările de destinaţie înainte de criza financiară globală (Brădăţan şi Sandu, 2012, privind cazul Spaniei), problemele integrării migranţilor românilor în societăţile de destinaţie (Metro Media, 2007, privind cazul Italiei; Sandu, coord., 2009, privind cazul Spaniei), migraţia din perspective modelelor de gândire, de acţiune şi de afirmare identitară (sau a „lumilor sociale”), efectele asupra celor rămaşi sau întorşi acasă, precum şi asupra politicilor de migraţie (Sandu, 2010).
Cercetarea prezentată aici aduce în discuţie o temă nouă şi de maximă actualitate - impactul crizei economice globale asupra lucrătorilor români din străinătate. Dincolo de date proaspete, studiul analizează percepţiile şi aşteptările migranţilor români asupra crizei, dar şi principalele lor strategii de răspuns, cu precădere revenirea în ţară şi planurile de viitor.
...
CONCLUZII
Lucrătorii migranţi reprezintă o resursă importantă atât pentru ţările de origine cât şi pentru ţările de destinaţie, iar criza economică şi financiară globală le-a afectat în profunzime pe ambele, generând consecinţe directe asupra vieţii migranţilor şi a participării lor pe piaţa muncii. Toate acestea au contribuit şi s-au manifestat sub forma unei vulnerabilităţi crescute în plan economic şi social, pe fondul propagării unui discurs politic generalizat şi a unei opinii publice în defavoarea imigraţiei, naţionalistă şi care optează pentru adoptarea unor măsuri protecţioniste şi restrictive.
În condiţiile crizei economice care amplifică şi acutizează problemele, este nevoie ca politicienii şi factorii de decizie din ţările de destinaţie să întărească legăturile de colaborare cu ţările de origine ale migranţilor şi să dezvolte împreună programe şi politici publice adecvate unui management eficace al migraţiei forţei de muncă, menite să încurajeze migraţia temporară în scop de muncă şi migraţia de revenire productivă, care să capteze contribuţia migranţilor şi avantajele imigraţiei într-o viziune coerentă şi pe termen lung şi să nu cadă în capcana discursului populist sau a măsurilor împotriva imigraţiei şi muncitorilor migranţi.
Recesiunea economică aduce pe agenda publică dezbateri asupra migraţiei, mobilităţii forţei de muncă şi accesului la educaţie, servicii, anumite ocupaţii şi calificări şi alte sectoare prin prisma valorilor şi fundamentelor pe care se construieşte spaţiul european ca spaţiul al egalităţii de şanse, al libertăţii, al respectării drepturilor omului, al solidarităţii şi protecţiei acordate celor vulnerabili de către toţi cei care trăiesc împreună în spaţiul comunitar, fie că sunt cetăţeni, rezidenţi sau nu. Criza pune sub semnul întrebării însăşi principiile şi valorile care ne definesc ca europeni şi oferă în acest sens multiple provocări referitoare la societatea, economia şi modul în care va fi abordată migraţia forţei de muncă şi mobilitatea în scop de muncă drept componente constitutive ale unei Europe viitoare.
Cercetarea prezentată în acest volum face parte din lungul şir de studii referitoare la migraţia din România pentru muncă în străinătate. În multe privinţe, studiul nostru confirmă rezultatele cercetărilor anterioare. Totuşi, studiul aduce plus de valoare. Dincolo de date recente, cercetarea FES aduce în dezbatere relaţia între migraţie şi criza economică globală şi prezintă o amplă analiză a migraţiei de revenire în ţară ca urmare a crizei.
Studiul nostru arată că pe perioada crizei, migraţia, deşi s-a calmat cu privire la “prima plecare”, nu s-a diminuat semnificativ şi nici nu pare să scadă pentru viitor, deoarece “criza din România este mai rea” decât în Spania, Italia sau aiurea.
Criza economică a avut multiple efecte negative atât asupra populaţiei din ţară, cât şi asupra migranţilor români aflaţi la muncă în străinătate. Persoanele marginalizate pe piaţa muncii, cu capital uman şi material reduse şi cu venituri mici sunt cele care se percep ca fiind cele mai afectate de criză. În ţară, scăderea veniturilor, diminuarea economiilor şi pierderea locurilor de muncă au dus la înrăutăţirea condiţiilor de trai. Dintre lucrători migranţi, cei care au resimţit cel mai puternic criza au fost românii care lucrau ca muncitori necalificaţi şi cei care munceau fără acte sau în economia informală a ţărilor de destinaţie. Sectoarele de activitate predominant ocupate de către migranţi, cum ar fi construcţiile sau serviciile hoteliere, alături de celelalte sectoare care depind de ciclurile economice. au fost cel mai puternic lovite de recesiune, cauzând pierderea locurilor de muncă şi o creştere mai mare a ratei şomajului în rândul lucrătorilor migranţi decât în cazul angajaţilor autohtoni.
Majoritatea românilor aflaţi la muncă în afara graniţelor raportează impactul crizei prin faptul că „mulţi migranţi au început să îşi piardă locul de muncă” sau „a crescut costul vieţii” şi „salariile multor migranţi au fost reduse”. Cu toate acestea, când sunt întrebaţi personal despre propriile venituri, cei mai mulţi migranţi (63%) declară că veniturile lor au rămas neschimbate în ultimele şase luni şi doar un procent mult mai mic (17%) afirmă ca acestea au scăzut. Impactul crizei asupra veniturilor pe care le câştigă românii în străinătate variază însă semnificativ în funcţie de ţara de destinaţie şi de evoluţia economiei, respectiv manifestarea crizei în ţările gazdă. Astfel, veniturile migranţilor din Spania par să se fi diminuat substanţial mai mult faţă de cele ale muncitorilor români din Italia, de exemplu.
Pentru bani, de aceea pleacă românii la muncă în străinătate, pentru că în ţară ”nu poţi câştiga un ban decent” şi ”nu-ţi poţi face un viitor”. Banii reprezintă motivul predominant al plecării, indiferent de vârstă, gen, nivel de educaţie, ocupaţie, migranţi rămaşi în străinătate sau migranţi reveniţi, chiar şi indiferent de venitul gospodăriei sau venitul personal.
În contextul crizei, revenirea migranţilor în ţările de origine reprezintă o consecinţă previzibilă a contracţiei economice manifestate la nivel global. Și în cazul migraţiei româneşti, criza a dus la întoarcerea în ţară a unei părţi a celor plecaţi să muncească în străinătate, dar proporţia celor reveniţi nu a fost de amploare. Contrar estimărilor şi speculaţiilor prezente în mass-media românească la începutul crizei, care anticipau un fenomen de revenire în masă a românilor aflaţi la muncă în afara graniţelor, acest lucru nu s-a produs. Revenirea a rămas un fenomen relativ redus ca proporţie, lucru confirmat de rezultatele prezentei cercetări. La nivelul judeţelor incluse în studiul nostru, 4,5% din gospodării au cel puţin o persoană întoarsă din cauza crizei în perioada septembrie 2009-august 2010. Rate de revenire semnificativ mai mari, de aproximativ 7% sunt înregistrate în judeţele din Moldova (Neamţ şi Vaslui), în timp ce în Braşov rata de revenire este de doar 1,7% din gospodării. În plus, reîntoarcerile sunt preponderent temporare, şi nu definitive. Deci, cel mai probabil, migranţii nu vor reveni în România în număr mare, cel puţin nu pentru mulţi ani de acum încolo.
doctor în sociologie din 2006. Manuela a lucrat în calitate de consultant național și internațional în peste 100 de proiecte de cercetare pe diferite teme și a publicat peste 100 de lucrări științifice (articole, cărți, rapoarte de cercetare de interes public). Principalele domenii de cercetare de interes sunt centrate pe sărăcie și incluziune socială, dezvoltare prin soluții inovative, protecția drepturilor copilului, dezvoltare locală. Ultimele publicații coordonate de Manuela sunt un studiu privind Serviciile de locuire socială în România și o analiză la nivel național asupra copiilor din sistemul de protecție specială din România.
Victoria Stoiciu (n. 1979) a absolvit Facultatea de Ştiinte Politice din cadrul SNSPA. A publicat articole de specialitate în revista Dilema Veche, pe platforma CriticAtac si in Romania Libera. Între 2001-2006 a lucrat la Societatea Academică din România, iar din 2006 pană în prezent este director de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România.Este bursieră Transatlantic Forum on Migration and Integration (GMF) şi absolventă a Şcolii Europene pentru Democraţie din Cadrul Consiliului Europei.
Edițiile de serie sunt cărți cu tiraj mediu adresate intelectualității active, publicului atașat valorilor umaniste ale culturii române și europene. Capodopere, opere memorabile sau doar studii contributive în evoluțiile culturilor noastre, în istorie sau în prezent, aceste ediții foarte îngrijite sunt larg accesibile și produc emoție celor interesați.
8 alte produse din aceeași categorie
Dimensiuni morale ale căsătoriei în...
Doctorul în filosofie,Virgil Nicolae analizează în acest vol., elementele definitorii ce compun semnificațiile, caracteristicile și conceptele istorico-morale asupra căsătoriei, în lumea islamică.47,60 lei 56,00 leiSimbolica riturilor de trecere - Delia...
Autoarea abordează cele mai importante rituri din societatea tradiţională din perspectiva simbolurilor care, în calitate de forme specifice de comunicare între imaginar şi real, constituie codul esenţial prin care erau transmise elementele fundamentale ale miturilor, permanent recreate de ritualurile respective.26,21 lei 30,83 leiSacrul monstruos. Mitologie, mitistorie,...
„Obiectul esențial al cercetării întreprinse de Maria-Luiza Dumitru îl constituie folclorul, chiar dacă pregnant literaturizat, cum este cazul literaturii latine, dat fiind că românii, cum reliefează și autoarea, nu au avut o adevărată mitologie, ci numai mitistorie (termen vehiculat încă din antichitate de Historia Augusta).” (Eugen Cizek)39,30 lei 46,24 leiCămaşa ciumei. Note pentru o antropologie...
Volumul de faţă încearcă să susţină cu argumente de ordin epistemic, (psiho)terapeutica tradiţională romanească în sfera mai cuprinzătoare a unei antropologii a sănătăţii. Axele sincroniei şi diacroniei folosesc autoarei pentru analiza poliedrică a referenţialului, astfel încât discursul să se alinieze abordării antropologice moderne.37,74 lei 44,40 leiHomo Balcanicus. Trăsături ale...
Lucrarea încearcă să răspundă problemelor ridicate de integrarea culturilor diferite într-o Europa unită, prin analizarea unui spațiu mai restrâns, cel al Balcanilor, și a posibilităților de unificare, într-o mentalitate comună, a culturilor balcanice.23,58 lei 27,74 lei
Călătoria cu roua-n picioare, cu ceaţa-n...
Lucrarea lui Gheorghe Enache este un studiu asupra ceremonialului de cult funebru la români și umărește scoaterea la lumină a mesajului de profunzime al acestuia.34,39 lei 40,46 leiSacrul şi californizarea culturii. Şapte...
Şapte interviuri cu pesonalități contemporane care abordează fenomenul religios al lumii actuale dintr-o perspectivă interdisciplinară. Lucrarea conţine şi câteva relatări inedite în legătură cu Mircea Eliade.20,40 lei 24,00 leiIarna vrajbei noastre - Vintilă Mihăilescu...
Acest volum tratează protestele din ianuarie-ferburarie 2012.35,70 lei 42,00 lei
Cunoasterea prin tacere -vol.1-5- George...
Bine sau rău, ne intră în fire, ca, parafrazând o vorbă de-a vechilor greci, să prindem în discursivitatea noastră raţională şi iraţionalul, să zicem că ştim că nu ştim, să demonstrăm că demonstraţia nu e posibilă. În fine, să vorbim pe îndelete despre tăcere.122,40 lei 144,00 leiCunoasterea prin tacere.Tacerea ca arta....
Ca fiinţă, tăcerea nu există în abstract, inform, nedeterminat, ci numai încorporată în formele concrete ale spiritului uman.56,95 lei 67,00 leiCultura si civilizatie polona. Secolul al...
Constantin Geambașu este doctor în științe filologice, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea din București, unde predă cursuri de literatură polonă, sec. XIX-XX, cultură și civilizație polonă, literatură comparată, imagologie și mentalități slave, teoria și practica traducerii, stilistică funcțională.56,10 lei 66,00 leiRomii - Becky Taylor
Lucrarea prezintă traseul romilor în timp și spațiu, de la rădăcinile lor în subcontinentul indian, până la migrația în vestul Europei și în America și arată că locul romilor rămâne la fel de contestat și incert astăzi, așa cum a fost la prima lor sosire în Europa în secolul al XV-lea.51,00 lei 60,00 lei
Automutilarea. Psyche on the Skin - Sarah...
În acest volum, Sarah Chaney explorează modelele psihiatrice ale autovătămării (castrarea, practica lăsării de sânge, practica tatuării, flagelarea comunitară etc.) de la preistoria acestei practici până în zilele noastre – fără a urma, însă, o cronologie liniară – și având ca scop reinterpretarea autovătămării, ca o categorie medicală universală.51,00 lei 60,00 leiCharlas. Întrețineri. Opere inedite -...
Inegalabilul Borges a susținut aceste prelegeri în 1977 la Teatrul Coliseo din Buenos Aires. În decursul a șapte nopți, Borges a vorbit despre șapte subiecte care erau aproape obsesii pentru el.51,00 lei 60,00 leiCititul. A history of reading - Steven...
Cititul. A history of reading este o poveste captivantă, pe care autorul o relatează clar și cronologic, pornind din Epoca bronzului și până la e-mailurile moderne și posibilul viitor al cărților electronice.51,00 lei 60,00 leiProfeția. Seeing into the future - Martin...
Profeția de Martin van Creveld ne oferă o examinare amplu documentată a unora dintre nenumăratele metode pe care oamenii le-au conceput de-a lungul mileniilor pentru a prezice viitorul.51,00 lei 60,00 leiEuropa. The Europe illusion - Stuart Sweeney
Stuart Sweeney prezintă o descriere magistrală a modului în care Europa a fost modelată de relațiile dintre britanici, francezi și germani. El îndepărtează straturile istorice ale Europei ca un adevărat arheolog: migrațiile, economia integrată a naționalismului, naționalismul și suveranitatea, războaiele, diplomația, toate crizele clocotitoare ale...51,00 lei 60,00 lei
La un moment dat. De jur împrejurul...
Textele ce urmează sunt rezultatul scris al unor gânduri iscate după ce privirea unui arhitect practicant s-a rotit de jur împrejurul faptelor arhitecturii, a locurilor unde ea s-a asezat și a întâmplărilor – economice, sociale, politice, culturale - asociate.45,00 leicaramele - Adrian Chivu
Nu credem când ni se zice și nici când facem, credem când ni se întâmplă. * Viața este un clișeu suficient de personalizat cât să ne dea lacrimile la momentul potrivit.25,00 leiEducația diferențiată la Aristotel și în...
Învățăturile despre educație și formarea umană a cetățeanului grec pe care le desprindem din opera aristotelică sunt diferențiate și foarte potrivite pentru înțelegerea și tratarea situațiilor generate în lumea contemporană.94,08 leiUn pasionat cercetător în domeniul...
Mărturiile din acest volum ale colegilor, colaboratorilor, prietenilor vorbesc despre înalta ţinută academică, pregătirea ireproşabilă, puterea de muncă ale cercetătorului Şerban Dragomirescu (1932–2022), geograf prin menire şi vocaţie la Institutul de Geografie al Academiei Române.55,00 leiLoc în dialog : spaţiu public -...
Sper să găsiți interesante răspunsurile mele la întrebări nu întotdeauna generoase sau binevoitoare. Sper să adăugați aceste interviuri celorlalte cărți cu opinii, păreri și soluții în chestiunile în care pretind că am un minimum de competență. Vă mulțumesc pentru generozitatea și răbdarea de a le citi.38,00 lei
Mutația semnelor - René Berger
Lectura operează astfel simultan pe două piste, tocmai cum primim şi noi mesajele mediului înconjurător, prin verb şi imagine. Pe de altă parte, exemplele sînt destinate mai puţin să ilustreze, să confirme sau să precizeze o demonstraţie, cît să orienteze observaţia şi cercetarea.30,00 leiNumai onlineMelancolie, nostalgie, ironie - Jean...
Pornind de la considerarea melancoliei ca o boală şi de la istoricul tratării ei, Starobinski îi defineşte în continuare tipurile (utopia, nostalgia, delirul negării etc.), ajungînd la un concept de melancolie ca stare de spirit şi la ilustrările ei în literatură, în artă, în filozofie15,00 leiNumai onlineUltimele trei vacanțe - Vasile Munteniță
Un volum savuros care cuprinde povestiri pline de umor din tinerețea autorului. Întâmplările încărcate de surprize prin care trec el și bunii lui prieteni, dar și situațiile inedite cărora le fac față de fiecare dată, cu haz și foarte multă veselie, confirmă cu prisosință că aproape întotdeauna „Viața… bate filmul!”52,00 leiLeacuri contra evlaviei. Răspunsuri scurte...
Volumul se remarcă prin aprofundarea existențială a condiției umane, prin sublinierea atât a dramatismului acestei condiții cât și a optimismului de care trebuie să fie animat orice gânditor umanist, onest și riguros.40,00 lei
Carte de bucate boieresti. 200 de retete...
În 1841 apărea la Iaşi o „Carte de bucate boiereşti - 200 reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti” în spatele cărora se ascundeau doi boieri: Mihail Kogălniceanu şi Kostache Negruzzi. Cartea de faţă este un rezultat al activităţii practice - reţetele sunt cercate, nu compilate pur şi simplu de prin alte părţi.30,00 leiBucate, vinuri și obiceiuri românești -...
Foarte puțini mai știu să gătească românește, iar și mai puțini o fac. Volumul reprezintă inventarierea bucatelor românești. Nu este o selecție, ci o cuprindere cât mai întregitoare a ceea ce înseamnă tradiție și artă culinară românească (dimpreună cu vinuțul corespunzător).180,00 leiMihnea Constantinescu - Emblematic România
S-a lansat primul volum al trilogiei "Mihnea Constantinescu-Emblematic România". Coord. proiect: Asociația Ambasador Mihnea Constantinescu Asociația Emblematic România; Coord. ed.: Elena Ratcu75,00 leiCritica raţiunii pure - Immanuel Kant
Critica rațiunii pure reprezintă una dintre cărțile cu cel mai mare impact asupra gândirii europene. Apărută în 1781, influența ei are o durată de mai bine de două secole, această carte constituind un moment de cotitură în istoria filosofiei europene, prin ceea ce dărâmă, dar mai ales prin ceea ce construiește.180,00 leiOpere complete - Sfântul Dionisie Areopagitul
Dionisie Aeroapagitul este probabil cel mai mare scriitor mistic din toate timpurile. Această versiune românească a scrierilor areopagitice aparţine celui mai valoros traducător român de literatură greacă creştină, părintele Dumitru Stăniloae.146,00 lei
Concepte fundamentale in sociologie -...
Volumul trateaza temele importante ale acestei discipline cum ar fi cultura, socializarea, institutiile sociale, grupurile si leardership-ul, familia, religia, oraganizatiile sociale, birocratia, comunitatile teritoriale, devianta, stratificarea sociala, guvernarea si puterea, ca si multe altele.62,00 leiDespre vieţile şi doctrinele filosofilor -...
Diogenes Laertios (greacă: Διογένης Λαέρτιος) a fost un biograf al filosofilor greci. Se presupune că ar fi trăit la începutul secolului al III-lea d.Hr.52,00 leiCalendarele poporului roman - Antoaneta...
Calendarul popular pe care îl prezentăm cititorului reprezintă o încercare de a aduna la un loc tot ceea ce constituie coordonata temporală a vieţii ţărăneşti, acel când ce caracterizează întregul complex de practici magico-rituale ce însoţeşte modul de a vedea lumea al omului vechilor societăţi tradiţionale.115,00 leiDespre o estetica a reconstructiei - G.M....
G.M. Cantacuzino a fost un aristocrat al organizării spațiului, care a reușit – prin lucrările sale – să identifice „calea” de a se exprima asupra dimensiunii sociale și estetice a arhitecturii.17,20 lei
Viata intima a lui Hitler - Gheorghi...
Autorul prezintă parvenirea politică a lui Hitler, explică apariția și cauzele demenței Führerului – modul în care o boală morbidă, perversiunile și complexele sexuale i-au influențat nefast acțiunile politice, descrie drama femeilor care au avut neșansa să-i placă lui Hitler (cinci dintre amantele sale s-au sinucis, alte două fiind salvate în ultimul...35,00 leiMiturile Rusiei clasice - Atoaneta Olteanu
Volumul de fata aduce in prim plan cateva dintre miturile cele mai importante ale culturii ruse, cele prin care, in fapt, aceasta se individualizeaza in ansamblul culturii europene.42,00 leiPovestea sarii din Carpati - ed bilingvă...
Drumuri ale sării erau căile medievale terestre pe care era transportat aurul alb de la ocnele de sare la locurile de vânzare, dintre care sunt renumite salzstrassen, salzwegen în Bavaria, Salzburg, Hallstadt, sau Hallein în Cracovia23,00 leiAurul negru la romani - Radu Lungu
În volumul Aurul negru la români, Radu Lungu descrie începutul, evoluția și afirmarea industriei petrolifere românești precum și declinul acestei industrii, după căderea dictaturii lui Ceaușescu, din 1989.31,50 lei 42,00 leiPreț redus!Poeme de-o clipă - Vasile Macoviciuc
Deși temător, vizitat de îndoieli și ezitări, adunând tăceri, poetul pare a-și învinge temerile, recunoscând că pulberea visează, își scutură spaimele și visele ruginite pentru ca, imediat cu mâna gri, purtând armură în cuvinte, să mărturisească franc, eu sunt golul care cântă50,00 lei
Calea florii de cireș - Vasile Macoviciuc
Volum de poezii semnat de Vasile Macoviciuc: Fericiţi cei care înoptează/ departe de cuvinte şi nu/ aud liniştea în care se îmbăiază/ urletul,/ chemarea/ dfe fiară la ospăţul cel/ tainic (I)17,34 leiIstoria sociala a satului romanesc - Henri...
Această culegere de studii reuneşte pagini de o bogată însemnătate, scrise de Henri H. Stahl, despre specificul lumii tradiționale românești.30,00 leiMaria Tanase - ediție româno-franceză, L1-...
Supranumită „Pasărea Măiastră a muzicii româneşti”, „Edith Piaf a României”, „reprezentanta întregii românimi”, „mitul Maria Tănase” ori „Privighetoarea cântecului popular românesc” Maria Tănase a fost și rămâne o figură marcantă a muzicii românești.29,00 leiConfesiunile Verei Davadova, iubita lui...
Lucrarea de faţă, după cum declara însuşi autorul, reprezintă forma romanţată a amintirilor celei care a fost timp de două decenii femeia cea mai apropiată de Stalin, liderul Uniunii Sovietice, în perioada 1932-1953, în care acesta a avut încredere deplină şi pe care a căutat-o ori de câte ori simţea nevoia de tandreţe, căldură sufletească şi linişte.55,00 leiIstoricul Bisericii Banu din Iaşi pe baza...
După trei decenii, Contribuţiile documentare la istoria oraşului Iaşi sunt readuse în atenţia cercetătorilor sub titlul hărăzit de la început de cel care le-a adunat: Istoricul bisericii Banu din Iaşi pe baza documentelor inedite (1705–1985). Începutul bun de atunci îşi află acum o împlinire şi mai bună.35,00 lei